Fenicul – o planta medicinala, care are cu un gust dulce, detine multe proprietati vindecatoare si este folosita ca un ingredient “secret” pentru multe retete culinare. Aflati care sunt proprietatile, beneficiile feniculului, dar si multe alte informatii utile din urmatorul articol!
4. Remedii naturale pe baza de fenicul
5. Ceaiul de fenicul: cum se prepara si la ce este bun
7. Contraindicatii: cine nu trebuie sa consume fenicul
Fenicul, fenel sau denumirea stiintifica Foeniculum vulgare este o planta aromatica care provine din regiunea mediteraneana si poate fi folosita atat in bucatarie pentru aromatizarea retetelor culinare, cat si in medicina, deoarece are proprietati vindecatoare. Aceasta planta de fenicul nu a fost raspandita si naturalizata (sadita) in alte parti ale lumii, ci creste in zonele de coasta si pe malurile raurilor. Planta de fenicul este una dintre principalele componente ale absintului de alcool, insa planta in sine nu are proprietati halucinogene care sa afecteze persoana care utilizeaza absintul.
Mai exista si alte numeroase utilizari medicinale ale plantei de fenicul benefice pentru sanatatea organismului, in principal datorita componentelor de uleiuri esentiale care se regasesc.
Potrivit Departamentului National al Nutrientilor din cadrul Departamentului pentru Agricultura al Stetelor Unite ale Americii, o bucata de finicul cu greutatea de 234 grame contine:
O ceasca de fenicul ofera, de asemenea:
Fenicul mai contine, de asemenea si:
Pe langa acestea, fenicul asigura niveluri ridicate de nitrati alimentari si este o sursa naturala de estrogen.
O ceasca de bulb de fenicul contine aproape 20% din necesarul zilnic de vitamina C, ceea ce o face o sursa bogata importanta si necesara in dieta zilnica. Vitamina C imbunatateste sanatatea sistemului imunitar general, produce si repara tesutul pielii, ajuta la formarea colagenului si, de asemenea, protejeaza peretii vaselor de sange ca antioxidant impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi care pot duce frecvent la boli de inima
Nutrientii si toate vitaminele care se regasesc in planta de fenicul sunt legati de multiplele beneficii pe care pe ofera pentru sanatatea organismului.
Iata care sunt beneficiile consumului de fenicul:
Fierul si histidina, aminoacide care se gasesc in fenicul, sunt benefice in tratarea anemiei. In timp ce fierul este principalul constituent al hemoglobinei, histidina stimuleaza producerea de hemoglobina si, de asemenea, ajuta la formarea diferitelor componente ale sangelui.
Unele dintre componentele uleiului esential de fenicul sunt stimulente si stimuleaza secretia de sucuri digestive si gastrice reducand in acelasi timp inflamatia in stomac si intestine, facilitand absorbtia adecvata a nutrientilor din alimente. In plus, semintele de fenicul pot elimina constipatia si protejeaza organismul de o gama larga de tulburari intestinale care pot sa provina din aceasta afectiune a tractului digestiv. De asemenea, feniculul are proprietati anti-acizi (bazice) si se utilizeaza pe scara larga in preparate antacide.
Fenicul este foarte popular ca antiflatulent, datorita proprietatilor carminative ale acidului aspartic gasit in el. Extractul din fenicul poate fi folosit de toata lumea, de la sugari la varstnici, ca o modalitate de a reduce flatulenta si de a elimina excesul de gaze din stomac. Se utilizeaza in mod obisnuit in medicamente pentru a reduce simptomele de dispepsie sau indigestie si flatulenta.
Fenicul este o sursa excelenta de fibre si, in afara de avantajele pe care fibrele le ofera digestiei, acestea ajuta si la mentinerea unor niveluri sanatoase de colesterol in sange, potrivit studiului efectuat de Lisa Brown in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Aceasta inseamna ca poate stimula eliminarea colesterolului rau si daunator, care este un factor major in declansarea de boli cardiace, ateroscleroza si accidentele vasculare cerebrale.
Extractul de seminte de finicul a fost studiat cu atentie in ceea ce priveste tratarea de cancer, iar rezultatele studiului cu privire la protectia si protejarea impotriva declansarii cancerului sunt impresionante. Rezultatele arata ca extractul nu numai ca poate inhiba cresterea tumporilor, datorita concentratiilor sale de flavonoide, alcalozi si fenoli, dar poate chiar sa fie un chimio-protector important impotriva efectelor daunatoarre ale raditatiilor din timpul efectuarii tratamentului pentru cancer. Acest studio a fost efectuat pe animale, iar extractul de seminte de fenicul prezinta un remediu potential anticancer impotriva cancerului de san si a cancerului de ficat.
Regleaza presiunea sanguine
Fenicul este o sursa foarte bogata de potasiu, care este un nutrient esential pentru organism si este vital pentru o serie de procese importante, conform unui raport publicat in Journal of Hypertension. Unul dintre atributele potasiului este calitatea sa de vasodilatator, ceea ce inseamna ca relaxeaza tensiunea vaselor de sange, reducand astfel tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ridicata este legata de o gama larga de probleme de sanatate, inclusiv de un atac de cord, accident vascular cerebral si ateroscleroza. De asemenea, pentru diabetici, problemele legate de tensiunea arteriala pot face dificila gestionarea nivelurilor de insulina si glucoza si poate provoca multe complicatii potential letale.
Potrivit unui studiu publicat la Scoala de Medicina a Universitatii Yale, potasiul gasit la un nivel inalt in bulbii si semintele de fenicul, este un electrolit, ceea ce inseamna ca faciliteaza cresterea conductibilitatii electrice in organism. Aceasta include conexiuni in creier, care reprezinta o adevarata sursa de distributie a curentilor electrici. Potasiul poate ajuta la cresterea functiei creierului si a abilitatilor cognitive prin aceasta calitate. De asemenea, fenicul este un vasodilatator, ceea ce inseamna oxigenul ajunge la nivelul creierului la capacitatea maxima.
Feniculul este o planta utila pentru vindecarea diareei daca este cauzata de infectii bacteriene, deoarece unele componente, cum ar fi anethol si cineol au proprietati dezinfectante si antibacteriene. Unii aminoacizi, cum ar fi histidina, pot ajuta la digestie si la buna functionare a intregului sistemu digestiv, contribuind astfel la eliminarea diareei provocate de indigestie.
Exista studii care sugereaza ca ceaiul din semintele de fenicul ajuta la ameliorarea simptomelor de durere de burta si de colici. Fenicul are anumite calitati antispastice care, de asemenea, ajuta ca muschii abdominali sa se relaxeaze si sa reduca disconfortul asociat de colici.
Planta de fenicul este foarte bogate in multe substante nutritive importante, inclusiv in vitamina C, care ajuta la stimularea sistemului imunitar si protejeaza intregul organism de infectii si de alti daunatori care pot fi provocati de anumiti radicali liberi.
Fenicul este, de asemenea, un emenagog, adica o substanta importanta care regleaza menstruatia prin reglarea corecta a actiunii hormonale in organism. In plus, fenicul este utilizat intr-un numar de produse pentru a reduce sindromul premenstrual – SPM, si este, de asemenea, utilizat in mod traditional ca un calmant analgezic si relaxant pentru femeile aflate in perioada de premenopauza si menopauza.
Flavonoidele prezente in semintele de fenicul cresc cantitatea de estrogen, actionand astfel ca stimulant si tonic. Semintele de fenicul contribuie la marirea dimensiunii sanilor, deoarece ele cresc formarea de noi celule si tesuturi in san.
Utilizarea fenicului in alimente va ajuta sa va protejati ochii de diferite inflamatii si, de asemenea, ajuta la reducerea tulburarilor legate de imbatranirea prematura si degenerescenta maculara. Acest lucru se datoreaza abundentei antioxidantilor (vitamina C si aminoacizii, precum arginina care este foarte benefic pentru intinerirea tesuturilor si prevenirea imbatranirii), detoxifianti si stimulatori. Antioxidantii din fenicul se gasesc in special in ulei esential de fenicul, precum si in minerale, precum este cobaltul si magneziul. In cele din urma, sucul frunzelor de fenicul (preparat ca un ceai) poate fi aplicat din exteriorul ochilor ca o compresie pentru a reduce iritarea si senzatia de ochi obositi.
Fenicul este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, care sunt foarte utile in protejarea impotriva celulelor pigmentate moarte din cauza mortii induse de stresul oxidativ. Prin protejarea impotriva acestei distrugeri a celulelor pigmentare, feniculul poate fi clasificat in mod sigur ca fiind un remediu eficient pentru sanatatea ochilor.
Fenicul este util in reglarea de tulburari respiratorii, cum ar fi congestia, bronsita si tusea datorita prezentei de cineole si ale anetolului (un compus organic), care sunt expectorante. Semintele de fenicul si pulberea pot ajuta la ruperea flegmului, la inmuierea rapida a toxinelor si elimina secretiile acumulate in gat si in pasajele nazale. Astfel, feniculul ajuta la recuperarea rapida a sistemului respirator.
Fenicul este un bun diuretic, ceea ce inseamna ca planta in sine creste cantitatea si frecventa urinarii, ajutand astfel la indepartarea substantelor toxice din organism, ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de reumatism si reduce umflaturile. De asemenea, imbunatateste sanatatea osoasa, creste productia si secretia de lapte la mamele care alapteaza si, din moment ce acest lapte contine unele proprietati de fenicul, este si un antiinflamator pentru copil. Totodata, planta de fenicul:
Cu ajutorul semintelor de fenicul se pot face ceaiuri, bauturi sanatoase si diferite mancaruri care pot ajuta la buna functionare a organismului. In plus, semintele de fenicul au gust foarte placut si ofera fiecarui aperitiv culinar sau ceai o savoare intensa si aromata.
Uleiul de fenicul sau Foeniculi Artheroleum este un ulei obtinut prin antrenarea cu vaporia de apa a semintelor de fenicul zdrobite. Acest ulei are proprietati benefice digestive, antispastice si antiseptice intestinale. Totodata, uleiul de fenicul are proprietati terapeutice importante, precum:
Mod de administrare:
Uleiul esential de fenicul este recunoscut ca fiind o substanta activa in compozitiile anticelulitice si remodelante. Se foloseste si pentru aromatizarea pastelor de dinti si este potrivit pentru hidratarea tenurile grase, ameliorarea edemelor si a pungilor de sub ochi.
Metoda de obtinere a uleiului esential este prin distilarea in aburi a semintelor. Acest ulei esential de fenicul are un miros proaspat, dulceag, agreabil, similar cu anasonul.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pune apa intr-un recipient dupa care se pun pe foc pana cand incepe sa fiarba. Cand apa a dat intr-un clocot, atunci inchidetifocul si adaugati imediat semintele de fenicul usor zbrobite. Apoi, acoperiti recipientul si lasati compozitia sa stea timp de aproximativ 10 minute. Dupa ce au trecut cele 10 minunte, strecurati si beti ceaiul.
Ceaiul din seminte de fenicul este de preferat inainte de masa cu 30 de minute. In plus, daca simtiti nevoia, puteti bea chiar si 3 cesti de ceai pe zi.
Feniculul sub forma de ceai sau ulei esential este benefic pentru bebelusi. Pentru calmarea colicilor bebelusului este important sa-i preparati un ceai din seminte de fenicul. Achizitionati direct din farmacia ceaiul instant cu fenicul pentru bebelusi si nu luati semintele pure. In plus, medii pediatrii spun ca, un amestec cu musetel, lemn dulce si seminte de fenicul ajuta la reducerea frecventei colicilor la bebelusi cu aproximativ 70%.
Feniculul la bebelusi poate fi administrat din a 2-a saptamana de viata.
Ceaiul de fenicul este ideal pentru persoanele care vor sa elimine rapid si intr-un mod sanatos kilogramele in plus. Acest ceai de fenicul reduce pofta de dulce, arde grasimile si stimuleaza metabolismul. Beti cate o cana de ceai de fenicul inainte de fiecare masa principala a zilei si astfel, veti reduce din apetitul excesiv, iar portia de mancare va fi mai mica.
Daca veti bea cate 3 cani de ceai de fenicul pe zi, in cateva luni veti vedea cu ochiul liber cum kilogramele in plus dispar de la sine. Insa, retineti ca in orice dieta, sportul are un rol important si benefic care stimuleaza arderea grasimilor.
Ceaiul de fenicul este un remediu natural si rapid pentru a scapa de sentimentul de plenitudine cauzat de mancatul in exces sau de alimente care sunt mai grele (procesul de digerare este mai lent). Astfel, o cana cu ceai de fenicul este un bun stimulent pentru intregul sistem digestiv.
Feniculul este folosit in bucatarii traditionale din Iran, China, Sri Lanka sau India. Iata cateva retete culinare in care puteti sa adaugati planta de fenicul:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curate toate legumele, iar apoi se vor taia bucatele (sau la razatoare) si se vor stropi cu zeama de lamaie si se vor amesteca intr-un bol. Apoi, se stropesc toate legumele cu 2 linguri de ulei de masline, se condimenteaza cu sare si pipier, iar apoi se amesteca si se pune bolul cu salata la racit timp de 30 de minunte inainte de servire. Inainte de a servi salata, daca doriti puteti sa adaugati si cateva seminte de fenicul. Aceasta salata se serveste ca atare sau drept garniture langa o friptura de pui sau de vita.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curate, se spala si se taie in doua cele 4 bucati de feniculi, dupa care ii fierbem in apa cu sare pentru aproximativ 10 minute. Dupa ce au fiert feniculii, se lasa la racit, iar apoi ii taiem feliute de un cm. Separat, se unge untul intr-o tava si apoi se pune feliutele de finicul, iar deasupra lor de presara parmezanul ras si pesmetul. La final se pune tava in cuptorul incalzit la 200 de grade si se lasa la preparat timp de 20 de minunte.
Deoarece este o planta medicinala, feniculul, in special ceaiul de fenicul este contraindicat persoanelor care se confrunta cu:
Pe langa faptul ca planta de fenicul are o multime de proprietati si beneficii pentru organism, aceasta nu trebuie sa fie utilizata in mod excesiv. Este important sa consultati medicul sau un farmacist inainte de a consuma fenicul sub orice forma.
Referinte: