Vederea dubla sau diplopia – este o tulburare a vederii care consta in perceperea dubla a imaginii unui obiect. Mai multe despre aceasta afectiune, dar si despre cauzele, tratamentul si preventia acesteia puteti afla din materialul care urmeaza.
Vederea dubla sau diplopia rezulta in general in urma unei probleme nervoase sau musculare. Aceasta tulburare de vedere, care poate avea cauza neurologica, poate determina un ochi sa devieze de la directia celuilalt, astfel incat cei doi sa nu mai focalizeze simultan. Imaginile pe care le receptioneaza creierul de la ambii ochi sunt pozitionate diferit, ducand la vederea dubla.
Cand conexiunile dintre ochi si creier s-au format deja bine, ceea ce se intampla pe la varsta de 1-2 ani, creierul interpreteaza semnalele exact asa cum le receptioneaza si produce 2 imagini. Efectul poate fi derutant deoarece obiectele apar de 2 ori in campul vizual.
Cauze posibile:
Uneori, vederea dubla este semnul unei probleme mai serioase, cum ar fi diabetul, miastenia gravis, scleroza multipla, boala Graves sau o leziune cerebrala. In aceste cazuri, boala de fond afecteaza nervii dintre creier si muschii ochiului.
Daca prezentati brusc vedere dubla, faceti un control cat de repede posibil. Intre timp, puteti ameliora situatia prin acoperirea temporara a unui ochi.
Exista zeci de cauze de aparitie a vederii duble, variind de la benigne la cele care pun viata in pericol. Prin urmare, este important ca medicul sa revizuiasca cu atentie istoricul si sa efectueze o examinare pentru a determina cauza si pentru a initia un tratament adecvat atunci cand este necesar. Uneori este nevoie de tratament de urgenta.
Cele mai multe cauze ale diplopiei monoculare sunt rezultatul slabei focalizari a luminii de catre ochi. Erorile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) sunt cauze. Uscaciunea ochilor (dintr-o varietate de cauze, cum ar fi meibomita, sindromul Sjogren si scaderea productiei de lacrimi dupa chirurgia refractiva) poate produce diplopie care variaza.
Cataracta (tulburarea lentilei naturale) si opacifierea capsulei posterioare (care poate aparea dupa operatia de cataracta) sunt frecvente la persoanele de peste 60 de ani si pot produce diplopie impreuna cu alte probleme de vedere. Alte afectiuni care interfereaza cu focalizarea corecta a luminii includ neregularitatile corneene de la keratoconus, afectiunile retinei, cum ar fi membranele epiretiniene. Rareori, cauza principala este o urgenta medicala in cazurile de diplopie monoculara.
Diplopia binoculara, pe de alta parte, este produsa de o aliniere necorespunzatoare a celor doi ochi, care, in unele cazuri, poate fi cauzata de conditii care pun in pericol viata. De exemplu:
Aceste afectiuni grave pot provoca nealinierea ochilor, afectand nervii care controleaza miscarea si alinierea ochilor. Acesti nervi controleaza muschii extraoculari care misca ochii in directii diferite. Daca acesti nervi isi pierd aportul de sange sau sunt comprimati, muschii pe care ii controleaza devin slabi sau paralizati.
De asemenea, vederea dubla poate fi determinata si de alte tulburari care afecteaza sistemul nervos. In scleroza multipla, leziunile inflamatorii ale sistemului nervos care afecteaza diferite parti ale sistemului vizual pot avea ca rezultat vederea dubla, care variaza in timp. Sindromul Guillain-Barré poate produce, de asemenea, vedere dubla din cauza leziunilor nervoase. Migrenele pot determina un strabism brusc, dar temporar (nealinierea ochiului). In miastenia gravis, comunicarea dintre nervi si muschii ochiului este anormala, ducand la o diplopie care variaza in functie de perioada zilei, de obicei inrautatindu-se cu oboseala.
Vederea dubla binoculara poate aparea si in urma afectarii muschilor oculari. Boala Graves (adesea asociata cu boala tiroidiana), inflamatiile orbitale, bolile vasculare (asa cum se observa la diabet si hipertensiunea arteriala) si altele sunt exemple de boli care afecteaza direct muschii extraoculari prin comprimare, alimentarea sanguina slaba sau inflamatia locala a ochilor. Miscarea si alinierea ochilor pot fi, de asemenea, anormale daca muschii si tesutul orbital sunt prinsi intr-o fractura a oaselor craniului provocata de o trauma, ducand la restrangerea miscarilor ochilor in anumite directii.
Strabismul (nealinierea ochilor) uneori produce vedere dubla. Adesea, copiii dezvolta modalitati de a suprima vederea dubla. Cu toate acestea, aceasta suprimare poate duce la ambliopie (o slabire a dezvoltarii vizuale a ochiului). Din acest motiv, copiii ai caror ochi nu sunt aliniati trebuie evaluati de un medic pentru tratament.
Uneori cauza vederii duble binoculare este relativ inofensiva, aceasta aparand in urma oboselii sau boala determina o nealiniere temporara a ochilor. Aceasta poarta numele de forie, care este un tip variabil, intermitent, de strabism. Un alt dezechilibru legat de oboseala este insuficienta de convergenta, care presupune incapacitatea de a mentine functia binoculara pentru perioade lungi de timp in timpul cititului. Acest lucru poate fi adesea atenuat cu exercitii pentru ochi.
Vederea dubla este de obicei numai unul dintre numeroasele simptome ale acestor boli.
Vederea dubla poate aparea si fara alte simptome. In functie de cauza, este posibil sa observati si:
Vederea dubla poate fi constanta sau variabila. De exemplu, vederea dubla care variaza la clipirea ochilor este adesea legata de nereguli ale suprafetei ochiului. Diplopia binoculara poate sa difere in functie de directia privirii sau de miscarile de intoarcere a capului. Oboseala poate contribui, de asemenea, la aparitia vederii duble.
Daca prezentati brusc vedere dubla, faceti un control cat de repede posibil. Intre timp, puteti ameliora situatia prin acoperirea temporara a unui ochi.
Cu atatea potentiale cauze, este important sa descoperiti motivul cat mai repede cu putinta.
Medicul are la dispozitie mai multe metode pentru a afla ce cauzeaza problema. Acesta ar putea recomanda efectuarea unor analize de sange, un examen fizic si poate un test de imagistica, cum ar fi tomografie computerizata (computer tomograf) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).
Unul dintre cele mai eficiente instrumente pe care medicul le poate avea la dispozitie sunt informatiile pe care i le furnizati. De aceea, este bine sa va ganditi la aceste intrebari inainte de vizita la specialist.
Acum, incercati sa va concentrati pe un corp care nu se misca, cum ar fi o fereastra sau un copac.
Odata ce a fost determinata cauza de baza, tratamentul pentru diplopie este adaptat la starea de baza.
De exemplu, diplopia care rezulta din viciile de refractie (miopie, hiperopie, astigmatism) poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact. Ochii uscati pot fi tratati prin:
Multe neregularitati ale corneei sunt tratabile cu medicamente, cu laser sau cu ajutorul chirurgiei.
Cataracta este tratata prin interventie chirurgicala, iar opacifierea capsulei posterioare (dupa operatia de cataracta) este tratata cu laser.
Diplopia binoculara este ocazional cauzata de conditii care pun in pericol vederea sau chiar viata si care necesita tratament urgent. Acest lucru este valabil in special in cazul anevrismelor, al traumatismului capului, al accidentului vascular cerebral si al altor afectiuni neurologice. Orice debut de diplopie insotita de simptome neurologice, cum ar fi durerile de cap, greata, ameteala, pierderea echilibrului etc., trebuie evaluata imediat.
In multe cazuri, vederea dubla poate sa se amelioreze dupa tratarea afectiunii de baza.
Vederea dubla cauzata de alimentarea sanguina slaba a nervilor in cazul diabetului se va rezolva de multe ori in timp, dupa ce nivelul zaharului din sange este controlat mai bine. Daca miscarile musculare ale ochilor sunt restranse din cauza cicatricilor (cum ar fi in cazul bolii Graves in forma cronica) sau de un blocaj (in urma unei fracturi osoase orbitale cauzata de un traumatism), interventia chirurgicala asupra muschilor sau a tesuturilor inconjuratoare poate remedia problema.
Insuficienta de convergenta, sau incapacitatea de a alinia ochii atunci cand se focuseaza asupra unui obiect apropiat, este o cauza benigna comuna a diplopiei binoculare intermitente care apare in timpul cititului. Aceasta tulburare poate fi imbunatatita cu ajutorul exercitiilor pentru ochi sau prin utilizarea prismelor.
Adesea, ochelarii cu prisme pot fi purtati pentru a corecta diplopia binoculara. In cazul in care se asteapta ca diplopia sa se vindece, prismele temporare (prismele Fresnel) pot fi adaugate la ochelari si mai tarziu eliminate, dupa ce ochii se realiniaza.
Dupa o operatie de strabism, de exemplu, timpul de recuperare este relativ scurt. De obicei, pacientii isi pot relua sarcinile zilnice (de la locul de munca, studii etc) in prima saptamana dupa operatie.
Cu toate acestea, pacientii pot resimti un anumit disconfort, cum ar fi senzatia de corp strain, dar acest lucru evolueaza favorabil si, dupa cateva saptamani, disconfortul dispare complet.
Cu toate acestea, este recomandat ca pacientii sa evite mersul la plaja sau la piscina si sa nu efectueze niciun contact sportiv in primele 10 pana la 20 de zile.
Pacientul va trebui sa urmeze un tratament cu picaturi in prima luna si sa se prezinte la controale.
De obicei, primul control este programat la 24 de ore dupa operatie. Apoi, in functie de evolutie, se efectueaza o alta vizita dupa o saptamana. In cele din urma, la o luna dupa interventia chirurgicala, medicul poate sa determine rezultatul chirurgical si impactul pe care il are asupra diplopiei.
Medicii de ochi (optometristii si oftalmologii) pot efectua evaluarea si pot trata bolile oculare care stau la baza acestora. Medicul primar (medicul de familie, internistul sau pediatrul) poate, de asemenea, sa diagnosticheze afectiunea care cauzeaza vederea dubla. In unele cazuri, alti specialisti, cum ar fi neurologii, endocrinologii si neurochirurgi, pot fi solicitati pentru a oferi tratament specializat.
Prevenirea vederii duble presupune prevenirea cauzelor care stau la baza acestei afectiuni. Mai jos aveti la dispozitie cateva sfaturi pentru a va mentine ochii sanatosi:
Pacientii cu diabet zaharat care urmeaza programul de tratament prezinta un risc mai scazut de a dezvolta vedere dubla. De asemenea, din moment ce diabetul de tip 2 se poate dezvolta ca urmare a stilului de viata, persoanele care urmeaza o dieta sanatoasa si echilibrata, fac exercitii fizice si mentin o greutate corporala sanatoasa, prezinta mai putine riscuri sa dezvolte diabet si, ulterior, diplopie.
Pastrati-va ochii sanatosi si evitati dezvoltarea cataractei prin purtarea de ochelari de soare, evitati fumatul si urmati o alimentatie sanatoasa.
Pastrati-va ochii bine lubrifiati pentru a preveni vederea dubla. De asemenea, incercati sa nu stati prea mult cu ochii in ecranul computerelui pentru a evita uscaciunea ochilor.
Preveniti vatamarea capului folosind centura de siguranta in masina si casca de protectie cand va plimbati cu bicicleta sau motocicleta etc.
Referinte:
https://www.medicinenet.com/double_vision/article.htm#what_is_the_prognosis_for_double_vision
https://www.webmd.com/eye-health/double-vision-diplopia-causes-symptoms-diagnosis-treatment#3
https://www.allaboutvision.com/conditions/double-vision.htm
https://icrcat.com/en/eye-conditions/double-vision-diplopia/
https://www.essilorusa.com/newsroom/seeing-double-how-to-treat-and-prevent-double-vision
https://www.verywellhealth.com/double-vision-3422095
3 Comments
Buna ziua,
Multumim pentru acest material lamuritor si pentru bibliografie.
Am si eu vedere dubla aparuta dupa 1-2 ani de la operatia de cataracta a unui ochi (dreptul)
Nu am identificat alta cauza de aceea presupun a fi aceasta. ]
Am interpretat lucrurile astfel: cristalul artificial nu a fost pozitionat exact in coordonatele celui inlocuit,
iar creierul n-a putut corecta, in timp alinierea, cu celalalt. Gresesc ?
Daca ipoteza mea e valabila atunci presupun ca la operarea si celuilalt ochi (stangul) de cataracta (se pare ca e momentul acum)
s-ar putea oare pozitiona cristalinul artificial astfel incat sa fie foarte apropiat de o pozitie care sa permita alinierea cu celalat cristalin (drept) si vederea dubla sa dispara?
Daca este un raspuns la aceasta intrebare, v-as fi foarte recunoscator!
Cu deosebira stima,
dr. ing. Ion Constantinescu
Am fost operat de cataractă la ambi ochi an satu mare de medicul ster și după operație am primit diplopie am mers din nou la consult și m a trimis la un neurolog dar tratamentul prescris de acesta a fost ff scump și fără nici un efect
Februarie 2022 la 9:28 PM
Buna! in urma cu exact 2 luni, 18 Decembrie , am fost lovit de o masina in timp ce conduceam motocicleta. In urma accidentului am fost grav ranit la genunchiul drept, umarul drept si la cap. In urma loviturii la cap m-am ales cu vedere dubla, ochiul stang nu se deplaseaza suficient spre dreapta si mai ales spre stanga, nu se sincronizeaza vu cel drept. Atat am aflat pana acum si ca cauza ar fi un nerv care comanda muschiul/muschii ochiului stang. Deduc ca e vorba de o forma de pareza. Ma inspaimanta insa faptul ca desi au trecut 2 luni , nu e nici un fel de imbunatatire.