Transplantul de rinichi este o procedura chirurgicala care se face pentru a trata insuficienta renala. Afla tot ce trebuie sa stii despre transplantul renal din materialul urmator.
Transplantul de rinichi este o procedura chirurgicala pentru a pune un rinichi sanatos de la un donator viu sau decedat intr-o persoana al carui rinichi nu mai functioneaza in mod corespunzator.
Rinichii filtreaza deseurile din sange si o elimina din organism prin urina. De asemenea, ele ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor si electrolitilor corpului. Daca rinichii nu mai functioneaza, deseurile se acumuleaza in organism si va pot face foarte bolnavi.
Persoanele ai caror rinichi au cedat, de obicei, trec printr-un tratament numit dializa. Acest tratament filtreaza mecanic deseurile care se acumuleaza in sange cand rinichii nu mai functioneaza.
Unele persoane ai caror rinichi au esuat pot fi compatibile pentru un transplant renal. In cadrul acestei proceduri, unul sau ambii rinichi sunt inlocuiti cu rinichi donati de la o persoana vie sau decedata.
Transplantul renal ofera cea mai buna alternativa pentru majoritatea celor cu insuficienta renala in stadiu terminal. Prin cresterea utilizarii donatorilor vii de organe pentru aceasta interventie, multi oameni pot primi azi un transplant inainte de a efectua dializa.
Majoritatea oamenilor cu stadii terminale de boala renala sunt candidati pentru transplantul renal.
Cei cu istoric recent de cancer sau cu alte afectiuni medicale severe pot sa nu fie luati in considerare pentru transplant. Astazi, transplantul renal – mai ales cu rinichi de la donator viu – este o procedura relativ sigura care poate fi efectuata chiar la cei cu probleme medicale importante, cum ar fi bolile cardiovasculare, glomerulonefrita cronica, boala polichistica renala sau diabetul.
Exista argumente pro si contra pentru dializa si transplanturi de rinichi.
Dializa dirijata dureaza mult si este intensiva. Dializa necesita deseori deplasari frecvente la un centru de dializa pentru a primi tratament. In cadrul unui astfel de centru, sangele este curatat folosind o masina de dializa.
In cazul in care puteti face dializa acasa, va trebui sa cumparati consumabile de dializa si sa invatati cum sa le utilizati.
Un transplant de rinichi va poate scapa de aceasta necesitate de dializa. Acest lucru va poate permite sa traiti o viata mai activa. Cu toate acestea, transplanturile de rinichi nu sunt potrivite pentru toata lumea.
In timpul unui transplant de rinichi, chirurgul va lua un rinichi donat si il va plasa in corpul pacientului. Chiar daca sunteti nascuti cu doi rinichi, puteti duce o viata sanatoasa cu un singur rinichi functional. Dupa transplant, va trebui sa luati medicamente care suprima imunitatea pentru a va mentine sistemul imunitar impotriva atacului noului organ.
Tehnica chirurgicala utilizata pentru a efectua un transplant renal a fost bine stabilita de ani de zile. Prin aparitia medicamentelor imunosupresoare noi utilizate pentru prevenirea rejetului de organ, doar un numar mic de pacienti cu transplant renal are probleme importante de rejet.
Pe perioada evaluarii, persoanelor ce vor suferi un transplant li se prezinta doua optiuni – sa primeasca un transplant renal de la un donator in viata sau sa fie inscrisi pe lista de asteptare pana cand este disponibil un rinichi de la donator cadavru. Cea mai buna optiune este, cand se poate, transplantul de la un donator in viata, deoarece acesta este disponibil pentru un transplant imediat, scazand sau, in multe cazuri, eliminand nevoia de dializa.
Compatibilitatea si potrivirea intre tipurile de tesut ale donatorului si primitorului au devenit mai putin importante in ultimii ani. Aceasta se datoreaza imbunatatirii semnificative a medicatiei antirejet. In mod curent, se fac transplanturi renale intre sot si sotie, unul fiind donatorul, iar celalalt primitorul. Deoarece nu exista nicio relatie genetica intre cei doi, tipurile tisulare sunt de regula complet diferite. Aceasta nu se asociaza cu un prognostic mai prost. Rata de succes este comparabila cu a pacientilor care primesc un transplant renal compatibil.
Principala calitate pentru a deveni donator de rinichi este de a fi sanatos, fara probleme medicale importante care sa duca la complicatii in timpul sau dupa interventia chirurgicala. In general, trebuie ca grupele de sange ale donatorului si primitorului sa fie compatibile pentru a preveni rejetul supraacut din timpul transplantului.
Totusi, unele centre medicale, incluzand efectueaza transplante renale intre prieteni si rude cu grupe sangvine incompatibile. Aceasta necesita tehnici speciale, care includ indepartarea anticorpilor din sange printr-un proces numit plasmafereza. Este o optiune buna pentru indivizii ai caror potentiali donori se intampla sa aibe grupe de sange incompatibile.
Cand nu este disponibil un donator viu, persoana care are nevoie de transplant este plasata pe o lista de asteptare disponibila la Registrul National de Transplant. Timpul de asteptare pentru o persoana aflata pe lista de asteptare a transplantului de la donator cadavru este in medie de 3 – 5 ani. Cand se gaseste un rinichi, acesta este in mod normal transplantat in primele 48 de ore de la recoltarea de la donator.
Un transplant de rinichi este adesea solutia ideala in cazul unei insuficiente renale, in comparatie cu o dializa pe toata durata vietii. Un transplant de rinichi poate fi ales in cazul unei boli renale cronice sau a unei boli renale in stadiu terminal pentru a-i ameliora starea pacientului si pentru a-i prelungi durata de viata.
In comparatie cu dializa, transplantul de rinichi este asociat cu:
Unii oameni pot beneficia, de asemenea, de primirea unui transplant de rinichi inainte de a fi nevoiti sa faca dializa.
Medicul poate programa transplantul in avans daca primiti un rinichi de la un donator viu.
In schimb, daca asteptati un rinichi de la un donator decedat, care este aproape potrivit cu tipul de tesut, trebuie sa fiti disponibili sa va grabiti la spital daca primiti o notificare ca un donator compatibil a fost identificat. Multe spitale in care se realizeaza transplanturi le dau oamenilor pagere sau telefoane mobile, astfel incat sa poata fi contactati repede.
Odata ce ajungeti la centrul de transplant, va trebui sa dati o mostra de sange pentru a fi facut testul de anticorpi.
Transplantul de rinichi se face sub anestezie generala. Aceasta presupune administrarea unui medicament care va adoarme pe durata interventiei chirurgicale. Anestezicul va fi administrat intravenos in corp.
Dupa ce ati adormit, medicul face o incizie in abdomen si plaseaza rinichiul donat (grefe) in interiorul corpului. Acesta conecteaza apoi arterele si venele din rinichi la celelalte vene si artere. Acest lucru va face ca sangele sa inceapa sa curga normal prin noul rinichi.
Medicul va atasa, de asemenea, noul ureter al rinichiului la vezica urinara, astfel incat sa puteti urina normal. Ureterul este organul care face legatura intre rinichi si vezica urinara.
De obicei, chirurgul pastreaza rinichii originali in corpul pacientului, cu conditia sa nu cauzeze probleme, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau aparitia unor infectii.
Dezvoltarea tehnicilor laparoscopice de nefrectomie la donor a dus la cresterea semnificativa a numarului de transplante renale in ultimii ani. Aceasta tehnica permite scoaterea rinichiului de la donatorul viu printr-o incizie mica si o recuperare rapida a persoanei care doneaza.
Unii oameni dezvolta ceea ce se numeste titru inalt de anticorpi dupa transfuzii multiple, un transplant precedent sau dupa nastere. Aceasta face transplantul renal aproape imposibil din cauza acestor anticorpi circulanti care vor distruge noul rinichi in cateva minute dupa transplant.
Astazi, acesti indivizi pot efectua un transplant printr-o metoda numita transplant cross-match pozitiv. Aceasta implica epurarea anticorpilor din sangele primitorului (plasmafereza) inainte de transplant. Transplantul cross-match pozitiv face posibila primirea unui rinichi de catre o persoana care ar ramane altfel timp nedefinit pe dializa.
Pacientii care au efectuat un transplant renal raman de obicei in spital 4 pana la 6 zile dupa operatie. Rejetul este un obstacol important pe parcursul zilelor dupa interventia chirurgicala, dar datorita imunosupresoarelor noi, aceasta a devenit o problema mai putin importanta. Rata de succes a transplantului renal la un an este de aproape 95% pentru transplantele de la donatorii vii si 90% de la cadavru.
Medicatia administrata dupa transplant poate avea unele efecte adverse. Medicul le va cauta si trebuie sa va adresati lui, daca apar reactii adverse. O combinatie de medicamente imunosupresoare trebuie luata toata viata. In plus, preparatele antilimfocitare sunt uneori utilizate in primele zile dupa transplant. Pe perioada primelor saptamani sau luni dupa transplant, majoritatea pacientilor primesc antivirale si antifungice. Aceste medicamente ajuta la prevenirea infectiilor comune care pot aparea la transplantati.
Inainte de a parasi spitalul, medicii va vor spune exact cum si cand trebuie sa luati medicamentele. Asigurati-va ca intelegeti aceste instructiuni si puneti cat de multe intrebari este necesar.
Dupa externare, va trebui sa reveniti la spital la anumite perioade, astfel incat specialistii sa poata evalua cat de bine functioneaza noul rinichi.
Cel mai mare risc al unui transplant este ca organismul sa respinga noul organ. Cu toate acestea, sunt rare cazurile in care organismul ajunge sa respinga rinichiul donat.
Daca observati o durere neobisnuita la locul de incizie sau o modificare a cantitatii de urina, informati-l imediat pe medic. Daca organismul respinge noul rinichi, pacientul poate fi nevoit sa reia dializa si sa se intoarca pe lista de asteptare pentru un alt rinichi dupa ce a fost evaluat din nou.
Creatinina este o molecula de deseuri chimice generata de muschi. Nivelul creatininei poate creste in urma unui transplant renal.
”Uzina de transplanturi”de la Institutul Clinic Fundeni este una dintre cele mai cunoscute unitati medicale din Romania pentru transplanturi renale efectuate.
De asemenea, Institutul Clinic de Urologie Cluj are cea mai mare experienta din tara in domeniul transplantului renal. Potrivit site-ului institutului, aici s-au efectuat peste 2000 de astfel de operatii cu un volum actual de peste 130 de interventii anual.
Astfel de proceduri au fost efectuate si la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, centrul fiind acreditat de ANT pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule.
Veti fi nevoiti sa mancati alimente cu putina sare si grasimi pentru a preveni hipertensiunea arteriala, iar daca aveti diabet zaharat, va trebui sa va verificati zaharul din sange. Intrebati-l pe dietetician ce regim alimentar sanatos trebuie sa urmati.
Riscul unui transplant renal este ca organismul poate respinge noul rinichi. Acest lucru se poate intampla daca sistemul imunitar al organismului isi da seama ca rinichiul este de la altcineva. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa luati medicamente pentru a va ”slabi” sistemul imunitar. Unul dintre cele mai mari efecte secundare ale imunosupresoarelor este infectia. Sunteti mai expusi riscului de infectie, deoarece imunosupresoarele scad puterea sistemului imunitar. Un alt efect secundar al imunosupresoarelor este stomacul deranjat. Discutati cu medicul despre efectele secundare si despre cum puteti schimba cantitatea de medicamente sau chiar medicamentele, daca este necesar.
Efectuarea unui transplant este, de obicei, un eveniment major al vietii. De aceea, este normal sa aveti tot felul de emotii. Daca aveti semne de anxietate, depresie sau vinovatie, trebuie sa va aduceti aminte ca nu sunteti singuri. Multi pacienti cu transplant experimenteaza aceste sentimente la inceput, din mai multe motive.
Daca intentionati sa va intoarceti la locul de munca, medicii va pot sfatui sa asteptati 3 pana la 6 saptamani dupa operatie.
Acum, cand va simtiti mai bine si aveti mai multa energie dupa transplant, este posibil sa doriti sa plecati intr-o calatorie! Specialistii va pot cere sa asteptati 2 pana la 3 luni inainte de a efectua o calatorie importanta.
Puteti incepe sa conduceti dupa 2 sau 4 saptamani dupa transplant. Motivul este ca unele dintre medicamentele pe care trebuie sa le luati imediat dupa transplant pot provoca tremuraturi si modificari ale vederii.
Dupa efectuarea unui transplant de rinichi, medicii va pot cere sa nu faceti sex timp de 4-6 saptamani dupa transplant, sau pana cand locul interventiei chirurgicale este complet vindecat.
Referinte: