Tetania este un simptom medical care consta in contractia involuntara a muschilor. Aflati mai multe despre tetanie din materialul urmator.
Tetania sugarului si a copilului este expresia clinica a hiperexcitabilitatii neuro–musculare mecanica si electrica cauzata cel mai adesea de modificari biochimice. Acestea sunt determinate de tulburari metabolice aparute in perioada de debut, dar cu deosebire in perioada de vindecare a rahitismului.
Tetania este o boala recidivanta, manifestarile aparute la sugari in cursul iernii si primaverii se distanteaza si dispar odata cu aparitia lunilor insorite.
Dupa varsta de 3 ani dispar aproape in totalitate manifestarile tetanice. Exista mai multe forme clinice al tetaniei sugarului si a copilului mic.
Tetania latenta sau spasmofilia este forma cea mai intalnita in practica pediatrica.
Tetania manifesta este o boala des intalnita la sugar si copilul mic. Aceasta se caracterizata prin cresterea excitabilitatii sistemului nervos, in urma scaderii concentratiei ionilor de calciu din sange. Cea mai frecventa cauza de tetanie a sugarului si copilului mic este rahitismul (tetanie rahitogena).
Tetania rahitogena nu are nimic in comun cu hipo sau avitaminoza D, ci este legata mai mult de labilitatea metabolismului fosfocalcic prezent la aceasta varsta.
In cazul in care afectiunea dureaza de mai mult timp, se poate transforma in tetanie cronica.
Semnele clinice ale acestei boli se exprima prin modificari de comportament cum ar fi neliniste, agitatie, tulburari ale somnului (somn agitat, superficial, cu tresariri la cele mai mici zgomote sau chiar insomnie), convulsii tonico-clonice generalizate in crize repetate, la diferite intervale. Acestea sunt uneori insotite de pierderea cunostintei, au durata relativ scurta, dar nu lasa sechele. Contractiile muschilor corpului si pierderea cunostintei nu pot fi deosebite de crizele de epilepsie.
Deficitul de calciu in stadiu precoce poate sa nu determine aparitia simptomelor. Cu toate acestea, semnele se vor dezvolta odata ce starea progreseaza.
Simptomele severe ale hipocalcemiei includ:
Hiperexcitabilitatea neuromusculara se poate pune in evidenta prin semne mecanice si electrice. Hiperexcitabilitatea mecanica se bazeaza pe evidentierea mai multor semne dintre care semnul facialului (Chvstek), ce consta dintr-o contractie fulgeratoare a muschilor fetei si a muschilor buzelor, la o percutie usoara a nervului facial la mijlocul liniei care uneste comisura labiala cu lobul urechii. Este, de asemenea, caracteristica spasmofiliei si contractia generalizata a muschilor antebratului si mainii, realizand mana de ”mamos”. Degetul mare se aplica pe palma, palma este scobita, degetele sunt usor indoite, intinse si apropiate. Fenomenul respirator (Maslov) consta in accelerarea respiratiei intr-o prima faza si apoi oprirea respiratiei in faza a doua.
Tetania manifesta poate aparea pe fondul unei tetanii latente si se caracterizeaza prin aparitia spasmelor carpopedale, a unui spasm laringian si a convulsiilor.
Spasmul carpopedal este o manifestare comuna a tetaniei ce se prezinta sub forma de contractii tonice al mainilor si picioarelor. Acestea pot aparea in accese, cu o durata de cateva minute pana la cateva saptamani. Uneori aceste contracturi intereseaza si muschii fetei (ras sardonic), iar muschii buzelor au aspect de ”bot de peste”. Contracturile sunt simetrice si mai mult sau mai putin dureroase.
Spasmul laringian (laringospasmul) este relativ frecvent in tetania rahitogena si consta intr-o contractura spastica a muschilor larigelui. Debutul este de obicei brusc si spontan sau provocat de un efort de tuse, frica sau alte emotii.
Prima inspiratie are caracter muzical insa penibil, prelungit, amintind de cantatul cocosilor. In lus, este urmat de eforturi respiratorii scurte, sacadate, care duc copilul in stare de apnee (oprirea respiratiei), cu asfixie si cianoza (albastrirea pielii).
Dupa cateva secunde, urmeaza o inspiratie zgomotoasa si prelungita, urmata de o expiratie gemanda, care pune capat accesului.
Uneori, accesul se prelungeste, copilul isi pierde cunostinta si apar convulsii generalizate.
Laringospasmul poate fi insotit de si de spasme viscerale localizate, la tubul digestiv, musculatura inimii (tetanie cardiaca).
Ele sunt la inceput tonice, apoi devin tonicoclonice, localizate la fata, pleoape, globi oculari. De obicei, insa, sunt generalizate si sunt asemanatoare crizelor din epilepsie (convulsii tonice – contracturi musculare persistente, prelungite, de intensitate mare, in care muschii raman intepeniti, convulsii clonice – contracturi musculare scurte, ritmice, repetate, sacadate, de intensitate egala).
In declansarea tetaniei la copiii mici intra atat factori favorizanti cat si determinanti.
Asfel, in categoria factorilor favorizanti se citeaza:
Factorii determinanti ai tetaniei sunt dati de scaderea calciului in sange.
Cauza determinanta a scaderea calciului din sange se realizeaza printr-o serie de mecanisme, dintre care amintim: tetania hipocalcemica si tetania normocalcemica.
Tetania hipocalcemica este cauzata de scaderea globala a calciulului in sange, inclusiv a fractiunii ionizate, printr-o tulburare directa a metabolismului fosfocalcic la diferite niveluri. Aceasta forma de tetanie poate aparea in situatii multiple in stadiul de vindecare a rahitismului carential (tetania rahitogena). Tetania hipocalcemica se dezvolta in urma unor disfunctii si leziuni ale creierului (centrii mezencefalici), tetania nou-nascutilor traumatizati, cretinism hipoparatiroidian (hipoparatiroidia este boala in care glandele paratiroide secreta cantitati scazute de hormoni), in caz de deficit de absorbtie intestinala a calciului si fosforului. Acest lucru se produce, de exemplu, in boala celiaca, fibroza chistica a pancreasului, la nou nascutii prematuri si la cei cu greutate mica la nastere, alimentati de timpuriu cu cantitati mari de lapte de vaca, prin care se realizeaza o retentie crescuta de saruri de fosfati.
Tetania normocalcemica (concentratia normala a calciului in sange) apare in urma ionizarii insuficiente a calciului. In aceasta forma de calcemie, tetania apare in prezenta unei concentratii normale a calciului in sange, in urma unor tulburari indirecte ale metabolismului fosfocalcic ca de exemplu alcaloza consecutiva varsaturilor realizeaza tetanie gastrica, hiperventilatia (respiratii profunde cu frecventa crescuta) care duce la tetanie respiratorie, administrarea excesiva de substante alcaline realizeaza tetanie metabolica.
Forma latenta (spasmofilia) este o stare hiperexitabilitate neuro-musculara, care poate fi pusa in evidenta numai prin anumite semne clinice. Copilul nu prezinta drept fenomene spontane decat o stare de nervozitate nejustificata. In unele cazuri, mai poate acuza dureri musculare sub forma de crampe care sunt de scurta durata.
In ceea ce priveste formele clinice, pe langa tetania rahitogena, mai trebuie amintita tetania nou-nascutului, care nu are nimic in comun cu hipo sau avitaminoza D. Aceasta este legata mai mult de labilitatea metabolismului fosfo-calcic la acesta varsta. Se descriu doua forme de tetanie a nou nascutului. Forma benigna din primele zile de viata si forma grava a nou nascutilor mai mari. Ambele forme trebuie diferentiate de tetania neurogena. Tetania neurogena este produsa de leziunile meningocerebrale. Tetania neonatala se poate produce din cauza unui hipoparatiroidism fiziologic tranzitoriu care se poate asocia cu inabilitatea renala (care este trecatoare) de a excreta fosfatul. Se traduce prin fasciculatii musculare la nivelul muschilor netezi si striati.
Cea mai frecventa cauza de tetanie a sugarului si copilului mic este rahitismul (tetania rahitogena). In faza de vindecare a rahitismului, mai ales primavara, poate avea loc o scadere temporara a ionilor de calciu din sange, ceea ce creeaza conditiile umorale ale tetaniei.
Toate manifestarile faimoasei spasmofilii, cum sunt tremuraturile, spasmele, crampele, criza de tetanie, sunt expresia unei dificultati interioare de a stapani si de a raspunde corect solicitarilor lumii exterioare.
Atunci cand exista dificultati de integrarea in aceasta lume, mai ales a solicitarilor venite din mediul exterior, pot apare semne ale tetaniei.
Prin efectuarea analizelor de sange, cele mai importante si mai concludente sunt hipocalcemia (scaderea calciului din sange), hiperfosfatemia (cresterea fosfatilor in sange) si alcaloza. Hipocalcemia poate atinge valori scazute pana la 6-7mg %, normal fiind 9,5-11 mg.
Raportul calciu fosfor este scazut pana la 1,4 prin scaderea calciului, normal este 1,9.
Hipercalcemia este caracterizata de o valoare a calciului total mai mare de 10,5 mg/dl (2,63 mmol/l) si a calciului ionic mai mare de1,4 mmol/l.
Fosfatazele serice sunt crescute 20-60U.B. Valoarea normala este de 5-15 U.B. Echilibrul acido-bazic este deviat spre alcaloze.
Encefalograma arata modificari importante care sunt reprezentate de aparitia unor imagini de activitate repetitive, in dubleta sau tripleta.
Tratamentul in tetania manifesta (cu convulsi si contracturi) consta in administrarea de fenobarbital intramuscular sau diazepam intramuscular, conform prescriptiei medicale. Aceste doua aplicatii nu se vor face concomitent, ci izolat sau la distanta de prima administrare a fenobarbitalului. Apoi, se administreaza gluconat de calciu intravenos. Dupa disparitia convulsiilor, terapia cu calciu continua pe care orala. Aceasta va dura timp de 1-2 saptamani cu 4-6g clorura de calciu pe zi sau calciu gluconic solutie de 10%, 2-3g pe zi. Foarte importanta este administrarea imediata a 200000-400000 unitati de vitamina D 3, doza ce se va repeta dupa 10 zile.
Tratamentul alimentar se va institui cu un regim dietetic care va consta in inlocuirea alimentatiei lactate pe o durata de 1-2 zi. In schimb, vor fi consumate decocturi fainoase, supa de morcovi, apoi se trece la o alimentatie corecta corespunzatoare varstei. In principiu, pacientii trebuie sa aiba permanent in atentie, necesitatile alimentare de baza, saruri minerale si vitamine.
Din punct de vedere igienic, se va respecta igiena individuala si a mediului de viata, a sugarului si a copilului. Se vor face bai de curatenie zilnice. In plus, imbracamintea trebuie sa fie lejera si sa permita miscarile si deplasarile (la sugarul mai mare si copilul mic). Imbracamintea trebuie sa fie corespunzatoare cu sezonul. Aerisirea camerei trebuie realizata in mod repetat in cursul zilei.
Se vor realiza plimbari repatate in cursul zilei, incepand de la varsta de 2-4 saptamani, in functie de sezon.
Primul ajutor presupune asezarea pacientului in pozitia de recuperare. Astfel se poate preveni asfixierea prin impiedicarea patrunderii lichidului in plamani. Alte actiuni generale care trebuie luate dupa cum este recomandat implica: sa ramaneti langa acea persoana pana cand se termina criza, mentinand atentia asupra duratei acesteia. Acest lucru poate fi transmis medicului, iar acesta va sti ce fel de teste trebuie efectuate si ce medicamente ii pot salva viata pacientului. De asemenea, trebuie sa solicitat ajutor medical de urgenta. Trebuie sa incercati sa preveniti ranirea persoanei in cauza.
In plus, nu este recomandat sa tineti persoana pe jos in timpul unei crize, deoarece aceasta se poate vatama. Nu-i puneti nimic in gura pacientului, deoarece eventualele materiale introduse il pot sufoca, punandu-i viata in pericol.
Dupa incheierea crizei, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru a i se prescrie un tratament care cuprinda calciu, sedative, vitamine. Ca in cele mai multe cazuri, cauza este cea care trebuie tratata pentru ca, in caz contrar, criza de tetanie se poate repeta. Crizele de spamofilie se raresc sau dispar odata cu inaintarea in varsta.
Tratamentul profilactic se realizeaza prin prevenirea si tratamentul corect al rahitismului. Se vor preveni si combate tulburarile de nutritie acute si cronice, infectiile acute si cronice, strarile febrile, hipovitaminozele.
Mamele trebuie sa stie cum sa-si ingrijeasca si sa-si alimenteze sugarul sau copilul mic. In plus, ele trebuie sa cunoasca semnele si care sunt cauzele rahitismului si ale tetaniei, cat si mijloacele de prevenire.
Referinte: