Taurina este un tip de aminoacid gasit in mai multe alimente, insa este mai cunoscuta pentru ca este adaugata in bauturi energizante. Mai multe despre taurina puteti afla din materialul urmator.
Cu totii am auzit de taurina, aceasta substanta regasindu-se in bauturile energizante. Dar ce este, de fapt, taurina?
Taurina este un acid amino-sulfonic, dar este adesea denumit drept aminoacid, o substanta chimica necesara ca un bloc de constructie a tuturor celorlalti aminoacizi. Taurina se gaseste in cantitati mari in creier, retina, inima si celulele sanguine numite trombocite, tractul gastro-intestinal, muschi, bila.
Cele mai bune surse alimentare care contin taurina, in mod natural, sunt carnea de porc, pui, peste, dar si fructele de mare.
Taurina poate fi gasita si sub denumirea de „aminoacid conditionat„, pentru a fi distins de „aminoacizii esentiali”. Un „aminoacid conditionat” poate fi fabricat de catre organism, spre deosebire de un „aminoacid esential”, care nu poate fi produs de catre organism si trebuie asigurat prin dieta. Oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu pot produce aceasta substanta, trebuie sa o obtina din dieta sau cu ajutorul suplimentelor.
Adultii pot sintetiza taurina din aminoacizii esentiali metionina si cisteina, desi pot avea nevoie si de o cantitate mica de aport dietetic. Nou-nascutii nu pot sintetiza direct aceasta substanta si necesita, de asemenea, un aport alimentar.
Pestele contine niveluri ridicate de taurina. Potrivit Departamentului de Biostiinte Moleculare de la Scoala de Medicina Veterinara, Universitatea Davis din California, crabul gatit contine 5,964 g taurina per kilogram, greutate uscata. Macroul intreg contine 9,295 g taurina per kilogram, greutate uscata, iar fileurile de somon din Alaska contin 4,401 g taurina per kilogram, greutate uscata.
Carnea este o sursa buna de taurina. O varietate de animale, printre care pasarile si insectele, contin aceasta substanta. Carnea dezosata de vita contine aproximativ 197 mg de taurina per kilogram de greutate uscata. Ficatul de vita contine aproximativ 2,359 g taurina per kilogram, greutate uscata. Carnea de miel contine aproximativ 3,676 g taurina per kilogram, greutate uscata, iar ficatul de pui contine aproximativ 6,763 g taurina per kilogram, greutate uscata.
Copiii au nevoie de aport alimentar de taurina, iar laptele matern aduce un important astfel de aport. Laptele consumat in primele patru pana la cinci zile dupa nastere, cunoscut si sub denumirea de colostru, contine niveluri ridicate de taurina. Treptat, cantitatea de taurina din laptele matern scade si dupa 30 de zile postpartum, mai ramane aproximativ 40% din nivelul initial. Deoarece aceasta substanta este importanta in dezvoltarea creierului si a ochilor, producatorii au inceput sa o adauge in laptele artificial pentru bebelusi.
In timp ce legumele cultivate in pamant nu contin taurina, algele marine contin aceasta substanta, conform unui studiu din 1997 publicat in revista „Plant Physiology”.
Este similara cu taurina din bauturile energizante. Exista doua abordari principale care sunt utilizate in mod obisnuit pentru a obtine aceasta substanta prin reactii chimice.
Prima implica o reactie intre oxidul de etilena si bisulfitul de sodiu pentru a forma acidul isetionic, care este apoi utilizat pentru a obtine forma sintetica de taurina. Al doilea utilizeaza reactia chimica dintre aziridina si acidul sulfuros pentru a obtine taurina intr-un singur proces reactiv.
Cererea consumatorilor pentru produsele care contin taurina continua sa creasca, ducand la necesitatea unor niveluri mai ridicate de productie.
Desi substanta se gaseste in mod natural in surse alimentare, la scara comerciala, este benefic din punct de vedere economic ca derivatul de aminoacizi sa fie sintetizat cu reactii chimice, mai degraba decat sa fie extras din surse naturale. Din acest motiv, in majoritatea cazurilor, taurina utilizata in suplimentele si alte produse alimentare este sintetizata chimic.
Taurina este esentiala pentru organismul uman pentru ca ajuta la formarea acidului biliar si a acidului taurocolic. De asemenea, specialistii sunt de parere ca aceasta substanta joaca un rol in dezvoltarea sistemului nervos si a cresterii musculare.
In plus, substanta are functie de captator de radicali si substanta transmitatoare in creier. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca taurina accentueaza efectul cafeinei. De aceea, bauturile energizante au un efect mai puternic in comparatie cu cafeina.
De asemenea, in urma unor cercetari, s-a demonstrat ca taurina ar putea fi folosita cu succes in tratarea infectiilor pulmonare si a insuficientei renale.
Este bine de stiut ca taurina continuta in majoritatea produselor de pe piata (bauturi energizante sau suplimente pentru sportivi) este un produs de sinteza, nu obtinut din surse naturale.
Taurina, gasita in mai multe organe, are beneficii pe scara larga. Rolul sau direct include:
Studiile arata ca taurina poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Aceasta substanta face acest lucru prin reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiei. Unele dovezi sugereaza ca taurina imbunatateste functia ventriculului stang al inimii si calmeaza sistemul nervos.
Cercetarile arata ca taurina, chiar si ca supliment administrat pe termen scurt, are capacitatea de a sustine o functie fizica mai buna, de a reduce riscurile cardiovasculare care pot aparea in urma exercitiilor fizice si de a imbunatati problemele asociate pacientilor cu insuficienta cardiaca. Desi trebuie realizate mai multe studii, acest lucru este promitator pentru oricine sufera de boli de inima.
Studiile arata ca substanta poate ajuta la regenerarea celulelor creierului. Testarea a relevat niveluri scazute de taurina la pacientii cu Parkinson.
Potrivit cercetarilor, taurina are capacitatea de a contribui la cresterea nivelului de celulele ale creierului prin stimularea celulelor stem si prin cresterea duratei de viata a neuronilor. Mai mult, s-a aflat ca celulele creierului noi pot creste in hipocamp, care este partea creierului responsabila cu memoria. Acest lucru se produce cu ajutorul alimentelor si suplimentelor alimentare care contin aceasta substanta. Se pare ca functioneaza bine, in ceea ce priveste stimularea creierului, cu glicina.
Daca aveti risc de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet, boli de rinichi, cancer si alte probleme de sanatate cauzate de obezitate, hipertensiune arteriala, rezistenta la insulina, trigliceride ridicate si niveluri scazute de colesterol HDL, este posibil sa aveti sindrom metabolic.
Dupa ce au analizat atat studiile la om cat si la animale, cercetatorii au descoperit ca taurina are o actiune eficienta impotriva sindromului metabolic. S-a dovedit ca taurina ajuta la:
Taurina este un antioxidant. Aceasta inseamna ca poate ajuta la lupta impotriva acelor radicali liberi si a oricaror cauze care provoaca stresul oxidativ dat de radicalii liberi din organism. Pacientii cu boala parodontala au fost tinuti sub observatie pentru o perioada de timp pentru a afla daca substanta a ajutat in procesul de vindecare a celor cu parodontita cronica. Conform datelor, aceasta substanta a imbunatatit foarte mult nivelurile antioxidantilor ale pacientilor prin cresterea nivelurilor de produse de peroxidare a lipidelor si a enzimelor antioxidante. Prin urmare, procesul de vindecare a fost imbunatatit.
Se pretinde ca aceasta substanta imbunatateste performantele sportivilor. Un grup de cercetatori de la Universitatea Stirling, din Scotia, a efectutat un studiu in care au fost testati alergatori de distanta medie inainte si dupa consumul de taurina sub forma de supliment. 90% dintre subiecti si-au imbunatatit performanta cu cateva secunde, iar in vremurile noastre, cateva secunde pentru sportivi pot insemna totul. Atletii au ingerat 1.000 de miligrame de taurina cu doua ore inainte de a alerga, iar suplimentele nu au afectat nivelurile sistemului respirator, ale ritmului cardiac sau ale lactatelor din sange. Potrivit rezultatelor din timpul studiului, exista o sansa de 99,3% ca taurina sa fie utila pentru performanta sportivilor.
Cu toate acestea, alte cercetari au avut rezultate diferite. Potrivit acestora, s-a dovedit ca nu au existat beneficii de performanta in conditiile acestui studiu. Ba mai mult, s-a descoperit ca exista o crestere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice.
In mod evident, sunt necesare cercetari suplimentare, dar se pare ca exista dovada ca taurina poate imbunatati performantele sportive in conditiile corecte.
Taurina poate imbunatati controlul zaharului din sange si poate combate diabetul.
Glucoza din sange este foarte importanta pentru sanatate, nivelurile ridicate ale zaharului fiind un factor cheie in dezvoltarea diabetului de tip 2 si ale multor alte afectiuni cronice. Unele studii efectuate pe animale sugereaza ca un consum crescut de taurina ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Aceasta reduce nivelul zaharului din sange si rezistenta la insulina.
Interesant este faptul ca persoanele cu diabet zaharat au tendinta de a avea niveluri mai mici de taurina, acesta fiind un alt indicator care ar putea juca un rol in aceasta boala.
Aceasta substanta are o gama surprinzator de larga de potentiale beneficii pentru sanatate.
Poate imbunatati diferitele functii ale corpului, cum ar fi vederea si auzul, la anumite persoane.
Intr-un studiu efectuat pe oameni, 12% dintre participantii care au primit suplimente cu taurina au eliminat in totalitate tiuitul in urechi, care este asociat cu pierderea auzului. Substanta este, de asemenea, prezenta in cantitati mari in ochi. Cercetarile arata ca problemele oculare pot aparea atunci cand aceste niveluri incep sa scada. Potrivit cerctatorilor, concentratiile crescute de taurina ajuta la optimizarea vederii si a sanatatii ochilor.
Deoarece ajuta la reglarea contractiilor musculare, taurina poate reduce convulsiile si poate ajuta la tratarea unor afectiuni cum ar fi epilepsia.
Se pare ca functioneaza prin conectarea la receptorii GABA ai creierului, care joaca un rol esential in controlul si calmarea sistemului nervos central.
In cele din urma, poate proteja celulele hepatice impotriva distrugerii radicalilor liberi si a toxinelor. In cadrul unui studiu, doua grame de taurina luate de trei ori pe zi au redus markerii de afectare a ficatului, in timp ce a fost diminuat si stresul oxidativ.
Se considera ca, in general, taurina poate fi consumata fara probleme, dar este important sa fie administrata cu moderatie. Consultati medicul inainte de a consuma taurina si, atunci cand este posibil, pur si simplu sa o faceti printr-o dieta echilibrata.
Taurina a fost utilizata in siguranta la adulti in cadrul unor studii si a fost administrata in siguranta copiilor. Studiile de cercetare nu au raportat nicio reactie adversa, pana in prezent. Un raport a aratat ca un culturist s-a ales cu un traumatism cerebral, dupa ce a luat aceasta substanta combinata cu insulina si steroizi. Nu s-a confirmat, totusi, daca taurina sau combinatia rezultata au cauzat leziunile creierului.
De asemenea, sunt necesare mai multe studii pentru a intelege siguranta utilizarii acestei substante in timpul sarcinii si alaptarii. Cel mai bine ar fi sa evitati consumanrea acesteia.
S-a observat ca prea multa taurina poate provoca agravarea tulburarii bipolare in timp. A fost raportat cazul unui barbat de 36 de ani care a consumat mai multe bauturi energizante pe o perioada de patru zile. Cu toate acestea, nu se stie daca afectiunea a fost cauzata de taurina sau de combinatia a numeroase ingrediente regasite in produs.
Taurina se gaseste sub forma de capsule, pretul unui tub variind intre 30 si 100 de lei, in functie de cantitatea aleasa. Astfel de produse pot fi achizitionate din farmacii, din magazinele specializate sau de pe site-urile care se ocupa cu comercializarea produselor nutritionale.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1024/taurine
https://draxe.com/what-is-taurine/
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=55637
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=155522
https://www.livestrong.com/article/157099-what-foods-contain-taurine/
https://draxe.com/what-is-taurine/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/taurine/faq-20058177