Sindromul intestinului scurt este o boala cauzata de pierderea fizica sau pierderea functiei unei portiuni din intestinul subtire si/sau gros. Aflati mai multe despre sindromul intestinului scurt din materialul urmator.
O serie de situatii pot reduce aria intestinului subtire. Indepartarea chirurgicala a unei portiuni din intestine este una dintre cele mai frecvente situatii. Distrugerile provocate de radioterapie sau o boala care afecteaza intestinul pot, de asemenea, afecta lungimea acestuia.
Deoarece din cauza suprafetei reduse absorbtia nutrientilor poate fi impiedicata, aceasta poate conduce la probleme de malabsorbtie denumite sindromul de intestin scurt.
Deoarece diferiti nutrienti sunt absorbiti in zone diferite ale intestinului subtire, tipul de malabsorbtie depinde de cat de mare si de care parte a intestinului a fost indepartata.
De exemplu, indepartarea ultimei portiuni a intestinului subtire, principala zona pentru absorbtia vitaminei B12 si a acizilor biliari, poate determina pierderi excesive de acizi biliari la nivel intestinal si deficit de vitamina B12. Daca acizii biliari patrund in colon, acestia pot determina iritarea sau inflamarea invelisului intern al colonului, producand diareea apoasa.
Intestinul subtire este locul in care majoritatea substantelor nutritive pe care le consumam sunt absorbite in corp in timpul digestiei.
Sindromul de intestin scurt poate aparea atunci cand:
Medicii indeparteaza chirurgical portiuni mari din intestinul subtire din cauza unor afectiuni cum ar fi boala Crohn, cancerul, leziunile traumatice si cheagurile de sange in arterele care alimenteaza intestinele cu sange.
Bebelusii se pot naste cu un intestin subtire scurt sau cu un intestin subtire deteriorat, care trebuie indepartat chirurgical.
Sindromul de intestin scurt apare, in general, la indivizi la care tulburarea este dobandita in timpul vietii si la nou-nascutii la care afectiunea este prezenta la nastere (congenitala).
Sindromul intestinului scurt dobandit este mai frecvent decat forma congenitala a tulburarii.
Indepartarea (rezectia) chirurgicala a unei portiuni din intestinul subtire este cea mai frecventa cauza a sindromului intestinului scurt. Cu toate acestea, sindromul de intestin scurt poate aparea din cauza oricarei boli, vatamari sau afectiuni care impiedica buna functionare a intestinului subtire, chiar daca lungimea totala a intestinului nu este afectata.
La sugari si nou-nascuti, cea mai frecventa cauza a rezectiei chirurgicale a intestinului subtire este enterocolita necrotizanta, afectiune caracterizata prin pierderea de tesut a intestinelor. Mai exact, captuseala peretelui intestinal moare si se desprinde. Captuseala intestinului este locul unde are loc absorbtia nutrientilor. Cauza acestei pierderi nu este intotdeauna inteleasa, insa de obicei necesita indepartarea chirurgicala a portiunii afectate a intestinului subtire. Enterocolita necrotizanta apare cel mai des la sugarii nascuti prematur sau care au o boala subiacenta.
Afectiunile suplimentare care pot duce la rezectia chirurgicala a unei portiuni a intestinului subtire la nou-nascuti sunt defectele congenitale ale intestinului, omfalocelul, un defect din nastere in care o portiune a intestinului si a altor structuri abdominale ies prin ombilic, si meconium ileus, o afectiune asociata cu fibroza chistica care se caracterizeaza prin obstructia intestinului prin meconiu, substanta lipicioasa de culoare neagra care este in mod normal prezenta in intestin la nastere.
Dezvoltarea intestinala anormala inainte de nastere poate duce la ingustarea portiunilor intestinului subtire si la sindromul intestinului scurt.
Boala Hirschsprung se poate extinde in cazuri rare in intestinul subtire si poate duce la sindromul de intestin scurt.
In unele cazuri, bebelusii pot avea un intestin scurt inca de la nastere. Cauza exacta a intestinului scurt in aceste cazuri nu este inteleasa pe deplin si au fost propuse mai multe teorii diferite. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina ce factori duc in final la sindromul de intestin scurt la bebelusi.
La copiii mai mari si la adulti, cauzele sindromului intestinului scurt sunt boala Crohn, afectarea intestinelor subtiri din cauza traumatismelor, deteriorarea intestinelor subtiri in urma lipsei de sange (ischemie) din cauza unui vas sanguin blocat, a bolilor vaselor de sange sau a tulburarilor de coagulare. De asemenea, sindromul poate fi cauzat de deteriorarea intestinului subtire din cauza cancerului sau a tratamentului anti-cancer. Aici poate fi inclusa si indepartarea chirurgicala a unei sectiuni canceroase a intestinului subtire. Enterita de radiatie apare cand mucoasa intestinala este afectata de radioterapie si poate afecta atat intestinul subtire, cat si pe cel gros.
Indepartarea sau pierderea unui segment al intestinului subtire nu duce neaparat la dezvoltarea sindromul intestinului scurt. Adesea, exista o serie de factori suplimentari care joaca un rol in eventuala dezvoltare a tulburarii. Printre acesti factori se numara: portiunea din intestin care se pierde, lungimea ramasa a intestinelor subtiri, prezenta si natura oricarei boli de baza, precum si varsta si starea generala de sanatate a individului. De asemenea, dupa vindecare, intestinul subtire sanatos ramas va suferi un proces de adaptare cu timpul, iar mucoasa intestinala poate creste (hipertrofie) si, in final, poate sa absoarba mai mult, ceea ce poate diminua simptomele bolii.
Principalul simptom al sindromului de intestin scurt este diareea care nu dispare. De asemenea, un pacient sau copilul acestuia poate prezenta urmatoarele simptome:
Din cauza faptului ca organismul nu are capacitatea sa absoarba in mod corespunzator nutrientii si vitaminele din alimente, poate provoca si:
Suprapoluarea bacteriilor normale din intestinul subtire este frecventa la copiii cu sindrom de intestin scurt, mai ales daca au o zona de intestin subtire dilatat cu motilitate slaba, ceea ce se intampla adesea la persoanele afectate. In aceasta zona pot aparea o balonare intensa, diaree si incapacitatea de absorbi nutrientii.
Daca prezentati simptome ale afectiunii si ati trecut printr-o operatie de indepartatre a unei portiuni mari din intestinul subtire, este posibil ca medicul sa suspecteze deja ca este vorba despre sindromul intestinului scurt. Insa pentru a se asigura ca diagnosticul este bun, va efectua un examen fizic, dar si alte teste.
Pe langa testele efectuate, medicul va pune, cel mai probabil, o serie de intrebari despre simptome, cum ar fi:
Tratamentul are doua obiective: sa usureze simptomele si sa asigure aportul necesar de vitamine si minerale. Tipul de tratament primit de pacient depinde de cat de severa este starea acestuia.
Medicul poate sugera efectuarea unei interventii chirurgicale, inclusiv un transplant al unei parti sau al intregului intestin subtire. Un nou organ poate vindeca sindromul intestinului scurt, insa procedura este o interventie chirurgicala majora. Medicii recomanda de obicei transplantul doar atunci cand alte tratamente nu au dat roade.
Daca pacientul opteaza pentru aceasta procedura, medicul il va pune pe lista de asteptare pentru un intestin subtire de la un donator. Dupa transplant, pacientul ar putea fi nevoit sa ramana in spital timp de 6 saptamani sau chiar mai mult. In plus, va trebui sa ia medicamente care impiedica organismul sa respinga noul organ. De asemenea, va fi nevoie de tratament medical si controale periodice pentru tot restul vietii.
In functie de starea de sanatate a pacientului, exista si alte tratamente cu ajutorul carora intestinul subtire este ajutat sa absoarba mai multi nutrienti si apa. Printre aceste tratamente se numara:
Este foarte important sa va asigurati ca micutii cu sindrom de intestin scurt consuma suficiente calorii si nutrienti, mai ales ca sunt in perioada de crestere si dezvoltare. Consultati-va cu un medic sau un dietetician pentru a afla cele mai bune feluri de alimente. In plus, medicul copilului il va verifica in mod regulat pentru a se asigura ca primeste ceea ce are nevoie.
In cazurile mai fericite, pacientii pot avea nevoie de tratament doar pentru o scurta perioada de timp. In cazul lor are loc asa-numita adaptare intestinala, conditie in care intestinul subtire este capabil sa se adapteze la lungimea sa mai scurta si sa functioneze asa cum trebuie. Acest lucru poate dura pana la 2 ani. In acest timp, majoritatea oamenilor trebuie sa-si continue tratamentul inainte ca organul lor sa se obisnuiasca cu noua situatie.
Oamenii de stiinta sunt in cautare de noi tratamente pentru sindromul intestinului scurt. In cadrul studiilor clinice, sunt testate noi medicamente pentru a vedea daca sunt sigure si daca functioneaza.
Printre complicatiile sindromului intestinului scurt se pot numara:
Oamenii pot afla de la medici care sunt tehnicile chirurgicale care reduc la minimum cicatrizarea tesutului. Oamenii de stiinta nu au gasit inca o modalitate de a preveni sindromul intestinului scurt care este prezent la nastere, deoarece nu este cunoscuta cauza acestuia.
Referinte: