Rezonanta magnetica nucleara este o tehnica de radiologie care foloseste magnetismul, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Aflati mai multe despre RMN din materialul urmator.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este o tehnica de imagistica medicala care foloseste un camp magnetic si unde radio generate de un computer pentru a crea imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din corp.
Ce e RMN
Majoritatea aparatelor RMN sunt, de fapt, magneti de dimensiuni mari, in forma de tub. Cand va aflati in interiorul unui aparat RMN, campul magnetic realinizeaza temporar moleculele de apa din corp.
Undele radio fac ca acesti atomi aliniati sa produca semnale slabe, care sunt utilizate pentru a crea imagini RMN in sectiune transversala – de tipul feliilor unei paini.
Rezonanta magnetica nucleara poate produce, de asemenea, imagini 3D care pot fi vizualizate din unghiuri diferite.
RMN-ul este un mod noninvaziv prin care medicul poate verifica organele, tesuturile si sistemul osos. Aceasta aparatura produce imagini de inalta rezolutie din interiorul corpului, ajutand astfel la diagnosticarea unei varietati de probleme.
RMN-ul este cel mai frecvent test imagistic al creierului si maduvei spinarii. Un RMN cerebral (RMN la cap) sau la coloana (RMN coloana) este adesea efectuat pentru a ajuta la diagnosticarea:
Exista si un tip special de RMN, denumit RMN functional al creierului (fRMN). Produce imagini ale fluxului sanguin catre anumite zone ale creierului. Cu ajutorul acestuia poate fi examinata anatomia creierului si pot fi determinate partile creierului care gestioneaza functii esentiale.
Acest tip de imagistica ajuta la identificarea zonelor importante care controleaza vorbirea si miscarea in cazul persoanelor care ar putea fi supuse unor operatii pe creier. RMN-ul functional poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua daunele produse de traumatismele cerebrale sau de tulburari precum boala Alzheimer.
Rezonanta magnetica nucleara care se concentreaza asupra inimii sau vaselor de sange poate evalua:
Cu ajutorul RMN-ului, medicul poate verifica daca exista tumori sau alte anomalii la nivelul multor organe din corp, cum ar fi:
RMN-ul poate ajuta la evaluarea:
RMN-ul poate fi utilizat alaturi de o mamografie pentru a detecta cancerul de san, in special la femeile care au tesut mamar dens sau care ar putea avea un risc ridicat de boala.
Nu este nevoie de pregatiri speciale inainte de scanarea prin rezonanta magnetica. Odata ajuns la spital, pacientul poate fi rugat sa se schimbe intr-un halat. Deoarece aparatul utilizeaza magneti, este esential sa nu existe obiecte metalice in raza scaner-ului. Drept urmare, medicul ii va cere pacientului sa indeparteze orice bijuterie sau accesoriu metalic care ar putea interfera cu aparatul.
Din aceasta cauza, o persoana care are metale in interiorul corpului, cum ar fi gloante, srapnel sau alte corpuri straine metalice, nu va putea fi supusa unui astfel de test. Aici pot fi incluse, de asemenea, si dispozitivele medicale, cum ar fi implanturile cohleare si stimulatoarele cardiace.
Persoanele care nu tolereaza spatiile inchise trebuie sa-l anunte pe medic. In anumite cazuri, li se pot administra medicamente inainte de rezonanta magnetica pentru a le asigura o stare de confort.
Cel mai probabil, pacientilor li se va injecta o substanta de contrast pentru a imbunatati vizibilitatea asupra unui anumit tesut care trebuie scanat.
Radiologul, medicul specializat in imagistica medicala, va putea dialoga cu individul in timpul scanarii si ii va raspunde la orice fel de intrebari pe care le poate avea cu privire la procedura.
Dupa ce pacientul intra in camera de scanare, medicul il va ajuta sa se intinda pe masa speciala a aparatului.
De asemenea, vor fi folosite casti de ureche pentru a bloca zgomotele puternice ale scaner-ului. Acest lucru este extrem de popular in randul copiilor, deoarece acestia pot asculta muzica pentru a reduce orice stare de anxietate in timpul procedurii.
Odata ajuns in interiorul scaner-ului, tehnicianul va discuta cu pacientul pentru a se asigura ca acesta se simte cat mai confortabil. Scanarea nu va incepe pana cand pacientul nu va fi gata.
In timpul scanarii, este vital ca persoana sa ramana nemiscata. Orice miscare va perturba imaginile, cum se intampla atunci cand incercam sa facem o poza unui obiect aflat in miscare. In timpul procedurii, se vor auzi zgomote puternice care ies din scaner. Acest lucru este perfect normal. In functie de imagini, uneori poate fi necesar ca pacientul sa-si tina respiratia.
Daca acesta se simte inconfortabil in timpul procedurii, ii poate transmite acest lucru tehnicianului RMN si poate solicita oprirea scanarii.
Dupa scanare, radiologul va examina imaginile pentru a verifica daca mai sunt necesare alte testari. Daca radiologul considera ca este suficient, pacientul poate pleca acasa.
Radiologul va pregati apoi un raport pentru medicul solicitant. De obicei, pacientii sunt rugati sa faca o programare la medic pentru a discuta despre rezultate.
Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este un test nedureros. Exista posibilitatea ca pacientul sa fie nevoit sa stea pe masa de RMN intre 20 si 90 de minute in timpul procedurii, insa vor exista pauze scurte intre fiecare scanare. In cazul in care specialistul nu a folosit sedative in timpul procedurii, persoana isi poate relua imediat activitatile si alimentatia in conditii normale.
Daca masa este prea rece, in special in cazul copiilor, membrii echipei medicale ii pot oferi pacientului o patura. Majoritatea efectelor sedativelor vor disparea in 1-2 ore, iar substanta de contrast va fi eliminata din corp dupa aproximativ 24 de ore.
Un scaner RMN contine doi magneti puternici. Acestea sunt cele mai importante parti componente ale echipamentului.
Corpul uman este format in mare parte din molecule de apa, care sunt compuse, la randul lor, din atomi de hidrogen si oxigen. In centrul fiecarui atom se afla o particula si mai mica numita proton, care functioneaza ca un magnet si care este sensibila la orice camp magnetic.
In mod normal, moleculele de apa din corp sunt dispuse la intamplare. Cu toate acestea, cand corpul pacientului este introdus intr-un aparat RMN, primul magnet determina alinierea intr-o directie a moleculelor de apa, fie spre nord, fie spre sud.
Cel de-al doilea camp magnetic este apoi pornit si dezactivat intr-o serie de impulsuri rapide, determinand fiecare atom de hidrogen sa-si schimbe aliniamentul atunci cand este pornit si apoi sa revina rapid la starea sa relaxata initiala atunci cand este oprit.
Trecerea energiei electrice prin bobinele de gradient, care, de asemenea, provoaca vibrarea bobinelor, creeaza campul magnetic, provocand un sunet puternic in interiorul scaner-ului.
Desi pacientul nu poate simti aceste modificari, scaner-ul le poate detecta si, cu ajutorul unui computer, poate crea o imagine in sectiune transversala detaliata pentru radiolog.
Imagistica prin rezonanta magnetica functionala sau RMN functional (fRMN) utilizeaza tehnologia RMN pentru a masura activitatea cognitiva prin monitorizarea fluxului de sange in anumite zone ale creierului.
Fluxul de sange creste in zonele in care neuronii sunt activi. Aceasta ofera o perspectiva asupra activitatii neuronilor din creier.
Aceasta tehnica a revolutionat cartografierea creierului, permitand cercetatorilor sa evalueze creierul si maduva spinarii, fara a fi nevoie de proceduri invazive sau injectii cu medicamente.
Imagistica prin rezonanta magnetica functionala ii ajuta pe cercetatori sa afle mai multe despre functia unui creier normal, bolnav sau lezat.
fRMN este utilizat si in practica clinica. Scanarile standard prin rezonanta magnetica sunt utilizate pentru a detecta anomaliile din structura tesuturilor. In schimb, o scanare fRMN poate ajuta la detectarea anomaliilor in plina activitate.
Pe scurt, RMN-ul functional verifica mai mult ce fac tesuturile decat cum arata.
Ca atare, medicii folosesc fRMN pentru a evalua riscurile interventiilor chirurgicale cerebrale, identificand regiunile creierului implicate in functii critice, cum ar fi vorbirea, miscarea, simturile sau planificarea.
RMN-ul functional poate fi, de asemenea, utilizat pentru a determina efectele tumorilor, accidentelor vasculare cerebrale, leziunilor craniene si cerebrale sau a maladiilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Rezonanta magnetica nucleara avantaje si dezavantaje
Efectele secundare in urma unei scanari prin rezonanta magnetica sunt extrem de rare. Cu toate acestea, substanta de contrast poate provoca greata, dureri de cap si dureri sau arsuri in punctul de injectie, in cazul anumitor persoane.
Scanarile pot fi repetate la intervale de cateva luni, cel putin doua.
Scanarea prin rezonanta magnetica este raspandita la nivelul tarii. Pacientii pot alege dintr-o lista de clinici si spitale din Bucuresti si din tara pentru efectuarea acestui test.
Clinici RMN Bucuresti
Exista o multime de clinici private in Capitala unde pot fi efectuate scanari prin rezonanta magnetica. Printre aceste clinici se numara Centrul Medical Provita, Clinica Hipocrat, clinica Hiperdia etc.
RMN pret
In functie de zonele care trebuie scanate, pretul unui astfel de test se incadreaza intre 500 si 1650 lei.
RMN total pret
Un RMN total (whole body) costa 1650 lei.
Referinte: