Rinofima este o afectiune a pielii caracterizata printr-un nas mare, rosu, bombat sau bulbos. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru rinofima.
Rinofima este rezultatul unei afectiuni de piele numita acnee rozacee, care afecteaza stratul superficial al pielii (epiteliul) de pe partea externa a nasului. Pielea se ingroasa, determinand cresterea in dimensiune a nasului si aspectul de bulb. Acest nas este uneori numit nasul lui W.C. Fields, dupa faimosul actor de comedie care avea rinofima.
Cauza nu este bine cunoscuta. In trecut, se credea ca ar fi rezultatul abuzului de alcool, insa consumul acestuia nu este un factor favorizant. Si oamenii care beau moderat sau se abtin de la alcool pot face rinofima.
Principalul semn este un nas care pare marit, cu aspect de bulb si rosiatic.
Diagnosticul se face pe baza aspectului pielii excesiv de groasa de pe portiunea externa a nasului, deterninand-o sa capete o forma de bulb, mare ca dimensiune.
Singurul tratament eficient pentru rinofima este interventia chirurgicala. Chirurgul indeparteaza tesutul in exces de pe partea externa a nasului folosind diverse instrumente chirurgicale sau un laser. Pe masura ce se vindeca, nasul isi reia forma normala.
Un grup de experti de nivel mondial in materie de rozacee a identificat patru subtipuri ale afectiunii. Subtipurile pot varia de la usor pana la sever. Pacientii pot avea chiar mai multe subtipuri ale bolii.
Rinofima este incadrata ca parte a subtipului 3 a rozaceei. Se formeaza treptat pe durata a catorva ani si se crede ca este rezultatul unei rozacee prost tratate sau netratate. De obicei, afectiunea se manifesta ca o formatiune mare care se intinde pe jumatatea inferioara a nasului.
Initial, rinofima este o afectiune benigna, insa este nevoie de un diagnostic adecvat, deoarece exista mici riscuri ca aceste formatiuni sa devina maligne. Un studiu a estimat ca 3-10 la suta dintre persoanele cu rinofima sufera de carcinom celular bazal ocult, un tip de cancer.
Fara tratament, rinofima severa poate duce la deformare faciala, ceea ce poate provoca stanjenire sau suferinta. Tratamentul chirurgical de succes poate ajuta la prevenirea acestui lucru.
In prezent, nu exista leac pentru aceasta conditie, iar simptomele pot reveni dupa operatie. Pot fi utile medicatiile pe termen lung si alte optiuni de tratament, cum ar fi dermabraziunea obisnuita.
Tratarea cat mai precoce a afectiunii ii ofera persoanei afectate cele mai bune sanse de a evita desfigurarea permanenta si simptomele prelungite.
Nu se cunoaste cauza exacta a rinofimei. In trecut, unii oameni credeau ca aceasta afectiune este provocata de consumul de alcool. S-a dovedit ca nu exista nicio legatura intre rinofima si alcool. Cu toate acestea, alcoolul si cofeina pot dilata temporar vasele de sange, iar acest lucru pare sa inrautateasca rinofima.
Drept urmare, multi oameni incep sa reduca sau sa renunte la consumul de alcool atunci cand au rinofima, in ciuda lipsei de dovezi care sa sugereze ca acest lucru este absolut necesar.
Alti factori de risc pentru rozacee si rinofima includ:
Rinofima este cea mai frecventa la barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Cu toate acestea, au fost raportati mai multi pacienti care au dezvoltat rinofima inainte de varsta de 30 de ani, iar cel mai tanar pacient s-a confruntat cu primele semne la varsta de 17 ani. Rinofima este observata in primul rand la caucazieni, cu putine cazuri raportate in populatiile asiatice si africane.
Pacientii cu rozacee glandulara, o forma de rozacee caracterizata prin piele sebacee groasa, cu papule si pustule edematoase, pot fi predispusi la dezvoltarea rinofemei.
Etiologia rinofimei este neclara, la fel si etiologia rozaceei. Progresia modificarilor fibrotice vazute histologic pe masura ce afectiunea devine mai severa sugereaza ca patogeneza poate fi legata de inflamatia cronica si limfedemul.
Potrivit specialistilor, pielea nasului continua sa creasca. De aceea este nevoie de interventie chirurgicala cat mai rapida pentru a fi indepartat excesul de piele.
Rinofima apare de obicei in cazuri mai severe de rozacee. Puteti observa unele dintre urmatoarele simptome in etapele mai putin severe ale rozaceei sau puteti observa alte subtipuri, printre care:
Simptomele se pot agrava pe masura ce rozaceea avanseaza. Si mai multe simptome apar odata cu debutul rinofemei. De exemplu, tesutul conjunctiv si glandele uleioase de pe nas pot creste. De asemenea, pot fi observate urmatoarele modificari ale nasului:
Simptomele rinofimei se agraveaza daca sunt lasate netratate. De asemenea, pot aparea mai multe episoade.
De cele mai multe ori, rinofima apare in urma unui diagnostic de rozacee.
Cand rozaceea este in stadii incipiente, oamenii adesea o confunda cu alte afectiuni cum ar fi acneea sau eczema. Rozaceea poate fi diagnosticata mai usor odata cu evolutia starii pacientului.
Rinofima poate fi diagnosticata foarte usor in urma unei examinari vizuale doar prin prisma aspectului caracteristic al acestei conditii.
Cu toate acestea, medicii pot efectua anumite teste in unele cazuri, daca simptomele nu se amelioreaza in urma tratamentului. De asemenea, pot efectua o biopsie pentru a verifica daca exista modificari ingrijoratoare sau malignitati la nivelul celulelor.
Exista cateva tratamente diferite pentru rinofima, in functie de evolutia simptomelor.
De obicei, medicii trateaza rozaceea cu antibiotice si retinoide, dar este posibil ca rinofima sa nu raspunda la aceleasi tratamente ca si alte subtipuri de rozacee.
Izotretinoina orala este adesea prima optiune in ceea ce priveste tratamentul. Aceasta terapie este cea mai benefica in stadiile incipiente ale bolii sau daca simptomele sunt mai usoare.
Scopul principal al medicatiei este tratarea rozaceei subiacente. Antibioticele orale sau topice pot reduce roseata sau inflamatia din zona.
Antibioticele frecvent folosite pentru tratarea rozaceei sunt:
Inflamatia poate fi ameliorata si cu ajutorul acidului azelaic si a altor medicamente de actualitate, cum ar fi ciclosporina. In unele cazuri, medicii recomanda, de asemenea, creme hidratante sau medicamente care ajuta la prevenirea uscarii pielii.
Operatia este adesea cea mai buna optiune pentru tratamentul pe termen lung al rinofimei. Deoarece tesuturile si vasele de sange din zona continua sa creasca, este esentiala efectuarea unei interventii chirurgicale cat mai devreme posibil pentru a preveni desfigurarea permanenta.
Exista mai multe optiuni de tratament chirurgical pentru rinofima, cum ar fi:
Fiecare interventie chirurgicala vine la pachet cu anumite potentiale riscuri, astfel incat medicii discuta cu pacientul despre toate complicatiile posibile inainte de se decide asupra unei proceduri. De asemenea, medicii pot recomanda o combinatie de doua sau mai multe tehnici.
Pacientul poate tine cont de mai multe lucruri inainte sa aleaga tratamentul chirurgical. Decizia poate fi luata in functie de rezultatele pe care doreste sa le obtina, iar acest lucru poate sa insemne:
Unele modificari ale stilului de viata pot ajuta la gestionarea simptomelor. Acestea includ evitarea urmatoarelor:
Eliminarea acestor factori poate contribui la reducerea aspectului vaselor de sange sau a rosetii in cazul unor persoane.
Cand pacientii cu rinofima se prezinta la doctor pentru tratament, este important ca rozaceea sa fie abordata in mod adecvat cu medicamente topice si / sau orale. Daca afectiunea este usoara, poate fi recomandata izotretinoina. Au fost propuse diverse regimuri de dozare, printre care doza mica (10 mg pe zi) timp de 6-12 luni.
Daca pacientul este candidat pentru o rezectie chirurgicala, sunt disponibile o varietate de modalitati, asa cum am descris mai sus. Pentru a-i usura munca medicului, poate fi util ca pacientul sa aduca o poza care sa demonstreze conturul natural al nasului inainte de dezvoltarea rinofimei. Astfel, medicul chirurg isi poate da seama ce cantitate de piele trebuie eliminata pentru a ajunge la rezultatul cel mai acceptabil.
Indiferent de metoda folosita, le este recomandat chirurgilor sa indeparteze mai putin tesut decat ar fi planificat, pentru a evita fibroza si contractia post procedura si pierderea tesutului cu formare de escare. Tratamentul chirurgical poate fi efectuat sub anestezie locala folosind lidocaina cu epinefrina. In unele cazuri, poate fi luata in considerare anestezia generala.
Dupa operatie, pacientii trebuie sa continue tratamentul pentru rozacee. Acest lucru poate presupune administrarea de antibiotice orale sau topice, retinoizi orali sau topici sau alte medicamente topice. Daca afectiunea reapare in timpul monitorizarii, medicul ar putea lua in considerare o noua terapie cu izotretinoina orala daca este administrata la timp. Interventia chirurgicala este, de asemenea, o optiune folosind oricare dintre modalitatile descrise. Cu cat interventia este facuta mai devreme, cu atat probabilitatea obtinerii unui contur nazal mai normal este mai mare.
Desi este neobisnuit, au existat rapoarte de caz in care diferite malignitati cutanate au fost detectate histologic atunci cand tesutul excizat a fost trimis pentru a fi examinat patologic. Printre aceste tumori maligne s-au numarat carcinomul bazocelular, carcinomul sebaceu, carcinomul cu celule scuamoase si angiosarcomul.
De remarcat este ca multi pacienti sufera caderi emotionale sau au stari depresive din cauza desfigurarii cauzate de aceasta boala. Consilierea psihologica poate fi de mare folos in cazul acestor pacienti. Majoritatea pacientilor care sunt tratati cu succes pentru rinofima isi recapata increderea si de cele mai multe ori nu mai evita situatiile si evenimentele sociale. De multe ori, exista un impact extraordinar asupra calitatii vietii pentru acesti pacienti.
Chiar si dupa indepartarea chirurgicala a nodulilor cauzati de rinofima, este posibil ca acestia sa revina. Din acest motiv este important ca persoanele care sufera de afectiune sa ia masuri adecvate de prevenire a agravarii bolii.
Printre factorii declansatori care pot duce la aparitia simptomelor se numara:
Atunci cand este posibil, evitarea acestor factori declansatori poate ajuta la prevenirea agravarii afectiunii, in masura in care este necesara interventia chirurgicala. Medicamentele utilizate pentru tratarea rozaceei pot fi, de asemenea, utile in mentinerea controlului asupra afectiunii.
Referinte: