Orjeletul (ulciorul) este o inflamatie a pleoapelor asociata cu o mica acumulare de puroi. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul orjeletului.
Ulciorul (orjelet extern) reprezinta infectia glandelor sebacee sau sudoripare de la nivelul pleoapei. Orjeletul extern reprezinta inflamatia glandelor sebacee, glandelor Zeis sau Moli de la baza genei, in timp ce orjeletul intern reprezinta inflamatia acuta a glandelor Meibom. Orjeletul extern (ulcior la ochi) se raspandeste pe suprafata pielei, in timp ce orjeletul intern se raspandeste spre sacul conjunctiv. Boala incepe cu o roseata dureroasa a pielii, pleoapa bolnavului se inflameaza, devine intinsa, iar suprafata inflamata colecteaza puroi. Cand capul cu puroi se sparge si se elimina, durerea cedeaza, iar inflamatia scade.
Salazionul, asemanator orjeletului intern, este o imbolnavire a glandelor Meibom. In schimb, contrar orjeletului nu este o inflamatie acuta, ci cronica.
Orjeletul extern si intern, in general, reprezinta inflamatia acuta a glandelor sebacee si sudoripare ale pleoapei, cauzata de stafilococi sau streptococi. Diabeticii sunt in mod deosebit predispusi aparitiei infectiilor cu puroi.
Salazionul (orjelet extern) nu apare in urma unei infectii bacteriene. Afectiunea cronica este cauzata de blocarea aparent inofensiva a canalului glandei Meibom. Secretia nu se dreneaza, pleoapa se tumefiaza. In cazul in care secretia nu iese la suprafata, trebuie indepartata.
In caz de inflamatie puternica a pleoapei – roseata, durere, febra – adresati-va imediat oftalmologului.
Urmatoarele cauze pot creste riscul de a dezvolta orjelet:
Orjeletul este contagios! De aceea, in cazul in care un membru al gospodariei are un ulcior, celelalte persoane ar trebui sa nu foloseasca aceleasi obiecte de spalat sau prosoapele de fata pentru a reduce la minimum raspandirea infectiei.
Uneori, afectiunea poate fi o complicatie a blefaritei, o inflamatie a pleoapelor. Blefarita este adesea cauzata de o infectie bacteriana, insa, in unele cazuri, poate fi o complicatie a rozaceei, o afectiune inflamatorie a pielii care afecteaza in principal pielea fetei.
Orjeletul, cunoscut mai popular sub denumirea de ulcior, este o mica umflatura la ochi, rosie, dureroasa care apare la baza genelor sau sub pleoape. Majoritatea acestor umflaturi sunt cauzate de o infectie bacteriana.
Cum spuneam, exista doua tipuri de orjelet:
La persoanele cu orjelet, pleoapa este cel mai probabil rosie si sensibila la atingere. Ochiul se poate simti, de asemenea, inflamat si zgariat.
Salazionul, sau chistul pleoapelor, este o umflatura dezvoltata pe pleoapa. Acesta apare cand glanda uleioasa a pleoapei se infunda. In prima faza, poate arata ca un orjelet. La inceput, este posibil sa nu stiti ca aveti un salazion deoarece nu resimtiti niciun fel de durere. Dar, pe masura ce acesta creste, pleoapa poate deveni rosie, umflata si, uneori, delicata la atingere. Daca salazionul creste in dimensiuni, acesta poate apasa pe ochi si poate produce o vedere neclara. Rareori, intreaga pleoapa se poate umfla. Salazionul poate sa dispara complet sau poate sa ramana sub forma unui nodul inchistat (salazion inchistat).
Uneori, diferenta dintre orjelet si salazion poate fi facuta cu greu.
Orjeletul este foarte dureros. Apare adesea la marginea pleoapelor, fiind cauzat, de obicei, de inflamarea radacinii unei gene. De multe ori se umfla, in unele cazuri afectand intreaga pleoapa.
De obicei, salazionul este nedureros. Este o umflatura care, de obicei, se dezvolta pe pleoapa, fiind cauzata de infundarea unei glande uleioase a pleoapei. In rare cazuri, intreaga pleoapa se umfla.
Primul simptom al orjeletului sau salazionului il reprezinta o senzatie de arsura pe pleoapa. In cazul orjeletului, aceasta este insotita de lacrimarea ochiului, inflamarea dureroasa (dureri de ochi) si inrosirea pleoapei. In anumite situatii, survine o stare generala de rau, insotita de o usoara crestere a temperaturii. In stadiul avansat al orjeletului, in zona glandei atinse se colecteaza puroi. In cazul in care capul cu puroi se sparge, inflamatia si roseata se atenueaza. Dupa spargerea capului cu puroi are loc vindecarea rapida, fara urme.
In cazul in care bolnavul suporta greu durerea, respectiv puroiul nu se elimina spontan, medicul poate ajuta cu o mica incizie drenarea. In caz de salazion, glandele Meibom inflamate sunt palpabile, insa nu cauzeaza durere.
In cazul in care imunitatea bolnavului scade, infectia se poate extinde cu usurinta la ochi, respectiv in intreaga cavitate a ochiului. In caz de orjelet intern, pericolul complicatiilor fiind mai ridicat, adresati-va medicului.
In cazul imbolnavirii dese de orjelet sau salazion, se pune problema existentei diabetului, din acest motiv, in asemenea cazuri se recomanda examinarea glicemiei.
De cele mai multe ori, ulciorul nu provoaca decat un mic deranj. Copiii cu ulcior, in majoritatea cazurilor, pot fi tratati fara probleme acasa.
Ulciorul este o umflatura rosie, dureroasa pe pleoapa, cauzata de infundarea unei glande uleioase din pleoapa. Orjeletul poate aparea pe pleoapa superioara sau pe cea inferioara, dar si pe partea interioara sau exterioara a pleoapelor, in apropierea marginii pleoapei, unde sunt genele copilului.
Pleoapele au o multime de glande uleioase. Acestea produc un ulei special care se amesteca cu lacrimile pentru a pastra ochii lubrifiati.
Uneori, aceste glande se pot infunda cu ulei invechit, celule moarte ale pielii si bacterii de pe piele. Cand se intampla acest lucru, lichidul se acumuleaza in glanda infundata si nu poate fi eliminat.
Astfel apare o umflatura pe partea superioara sau inferioara a pleoapelor, care poate arata ca un cos. Un orjelet se poate infecta si poate deveni foarte rosu si inflamat.
Una dintre masurile eficiente presupune aplicarea caldurii. Aceasta face ca uleiul sa se inmoaie si sa devina mai lichid. Pentru a face acest lucru, inmuiati un prosop curat in apa calda (nu fierbinte!). Indepartati excesul de apa, apoi puneti prosopul peste ochi si lasati-l timp de cateva minute. Repetati acest lucru de mai multe ori pe zi.
De asemenea, puteti curata pleoapa cu sapun special pentru ochi (disponibil in farmacii) sau cu sampon racoritor pentru copii, care a fost conceput sa nu raneasca ochii celor mici. Inmuiati un tampon de bumbac in solutie si aplicati-l pentru a curata pleoapele copilului.
Daca micutul poarta lentile de contact, indemnati-l sa poarte ochelari pana cand umflatura dispare. Curatati-i lentilele de contact cu mult timp inainte ca micutul sa le poarte din nou.
Daca cel mic are dureri oculare sau are probleme cu vederea, adresati-va medicului pediatru. De asemenea, mergeti la doctor daca umflaturile si roseata se extind dincolo de pleoapa (in ochi sau catre alte parti ale fetei).
Medicul poate diagnostica un orjelet extern pe pleoape pur si simplu examinand aspectul ochiului. Doctorul poate folosi o lumina si un dispozitiv de marire pentru a examina pleoapele. De asemenea, medicul va poate intreba care sunt simptomele. In majoritatea cazurilor, nu este necesara nicio alta verificare.
In majoritatea cazurilor, orjeletul dispare de la sine, fara a fi nevoie de tratament. De indata ce se sparge, simptomele tind sa se amelioreze rapid.
Tratarea ulciorului
In primul rand, nu incercati sa-l spargeti singuri.
Aplicarea compreselor calde intra in categoria ”leacuri batranesti pentru ulcior”. Tratamentul poate fi, insa, extrem de eficient. O compresa calda tinuta usor pe ochi poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Apa nu ar trebui sa fie prea fierbinte. O atentie speciala trebuie acordata atunci cand este aplicata unei alte persoane, de exemplu unui copil.
Compresa trebuie tinuta pe ochi timp de 5 pana la 10 minute, de trei sau patru ori pe zi.
Compresa nu numai ca reduce disconfortul, dar poate, de asemenea, sa ajute la eliminarea puroiului. Simptomele se amelioreaza, in mod normal, imediat odata ce puroiul s-a drenat.
Ameliorarea durerii poate fi utila in cazul in care orjeletul este foarte inflamat. Unele pot fi cumparate fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul.
Daca nodulul extern este extrem de dureros, medicul poate indeparta genele aflate in apropierea acestuia si poate elimina lichidul prin inteparea acestuia cu un ac subtire. Aceasta procedura trebuie efectuata numai de catre un profesionist. Daca lucrurile nu se imbunatatesc, pacientul poate fi trimis la un specialist, de exemplu, la un oftalmolog.
Daca afectiunea persista, medicul poate prescrie o crema topica cu antibiotic (ulcior unguent) sau picaturi oftalmice cu antibiotic. Daca infectia se extinde dincolo de pleoapa, pot fi prescrise antibiotice orale.
Este foarte important sa nu aplicati machiaj sau lotiuni in zona ochilor si sa nu purtati lentile de contact pana cand afectiunea nu dispare definitiv.
Daca umflatura nu se reduce, medicul poate face o mica taietura pentru a elimina puroiul acumulat. Acest lucru ajuta la vindecarea rapida si amelioreaza durerea si umflatura.
Exista mai multe remedii babesti pentru orjelet, cum ar fi aplicarea unei felii de cartof pe zona afectata, a cerumenului (ceara din urechi) sau a albusului de ou. Insa cel mai neasteptat remediu natural presupune utilizarea urinei. Urina este folosita si pentru vindecarea mai multor probleme de sanatate, cum ar fi infectii ale pielii, printre care eczeme, acnee etc. O persoana care sufera de ulcior trebuie sa aplice urina pe partea infectata. Procesul trebuie repetat de 3-4 ori pe zi pentru rezultate efective.
Pana cand afectiunea dispare de la sine, incercati sa:
Complicatiile, desi sunt extrem de rare, pot aparea in unele cazuri.
Acestea pot include:
Desi pot aparea complicatii, asa cum am mentionat mai sus, majoritatea cazurilor de orjelet se vindeca fara prea mari interventii.
Pentru a preveni infectiile oculare:
Spalati-va mainile cu sapun si apa calda sau utilizati un dezinfectant pe baza de alcool, de cateva ori pe zi. Tineti mainile departe de ochi.
Reduceti riscul de infectii oculare recurente aruncand produsele cosmetice invechite. Nu va impartiti produsele cosmetice cu altii si indepartati-va machiajul inainte de culcare.
Daca purtati lentile de contact, spalati-va bine pe maini inainte de a le aplica si urmati sfatul medicului cu privire la dezinfectarea acestora.
Daca ati mai avut ulcior si inainte, folosirea unei comprese poate impiedica reaparitia acestuia.
Persoanele care sufera de blefarita trebuie sa urmeze instructiunile medicului privind ingrijirea ochilor.
Referinte: