Vitamina A

Date generale

Vitamina A este o vitamina liposolubila, care se stocheaza in corpul uman si este indispensabila functiei vazului (indeosebi vederii crepusculare), cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi, diferentierii tesuturilor.

Citeşte mai departe

Vitamina B5

Date generale

Acidul pantotenic, cunoscut si sub numele vitamina B5, este esential pentru toate formele de viata. Acidul pantotenic se gaseste in toate celulele vii sub forma de coenzima A, o coenzima vitala in numeroase reactii chimice.

Citeşte mai departe

Vitamina B3

Date generale

Vitamina B3 (acidul nicotinic, niacina, nicotinamida), se mai numeste si vitamina antipelagroasa sau vitamina PP. Este componenta principala a doua enzime: NAD (nicotinamida-adenin-dinucleotid) si NADP (nicotinamida-adenin-dinucleotid-fosfat).Acidul nicotinic este de fapt acidul piridin-3-carboxilic; nicotinamida rezulta prin inlocuirea in structura acidului nicotinic a unei grupari hidroxil (OH) cu o grupare aminica (NH2).

Citeşte mai departe

Vitamina B6

Date generale

Vitamina B6 este o vitamina solubila in apa, care a fost prima data izolata in anii ’30. Exista trei forme traditionale de vitamina B6: piridoxal (PL), piridoxina (PN), piridoxamina (PM).

Citeşte mai departe

Vitamina B1

Date generale

Vitamina B1, tiamina, este o vitamina solubila in apa. Izolata si caracterizata in 1930, a fost unul din primii compusi organici recunoscut ca vitamina. Se mai numeste: aneurina; vitamina antinevritica, deoarece previne si trateaza polinevrita; vitamina anti-beri-beri, intrucat trateaza boala beri-beri.

Citeşte mai departe

Vitamina B8

Date generale si caracteristici

Vitamina B8 (biotina) este o vitamina solubila in apa, clasificata ca vitamina din complexul-B. Dupa descoperirea initiala a biotinei, au fost necesari aproape 40 de ani de cercetare pentru a stabili daca este vitamina sau nu. Biotina este solicitata de toate organismele, dar poate fi sintetizata doar de bacterii, drojdii, mucegaiuri, alge si unele specii de plante.

Citeşte mai departe

Vitamina B2

Date generale

Vitamina B2 (riboflavina) este o vitamina B solubila in apa, mai putin solubila in alcool si insolubila in solventi organici; este sensibila la razele ultraviolete si la lumina. Ea este o flavona, pigment care coloreaza vegetalele in galben. In corp, se gaseste atat ca riboflavina libera, cat si ca o componenta integrala a coenzimelor flavin adenin-dinucleotid (FAD) si flavin-mononucleotid (FMN), prezente in proteine.

Citeşte mai departe

Vitamina B7 (Colina)

Date generale si caracteristici

Vitamina B7 (colina) mai este numita si vitamina memoriei.Colina este una din putinele substante capabile sa penetreze asa-numita "bariera sangvina a creierului" care are rolul de a proteja encefalul de variatiile bruste ale dietei zilnice. Este una din putinele vitamine care trec in lichidul cefalorahidian, fiind implicata in metabolismul chimic al creierului. Ea reuseste sa patrunda direct in celulele creierului unde produce o substanta ce stimuleaza memoria.

Citeşte mai departe

Vitamina B4

Date generale

Vitamina B4 (adenina) mai este numita si “vitamina globulelor rosii”. Este o baza purinica ce intra in compozitia acizilor nucleici.

Vitamina B9

Date generale si caracteristici

Termenii de acid folic si folat sunt folositi intersanjabil pentru a desemna aceasta vitamina solubila in apa din complexul B. Denumirea vine de la latinescul folium (frunze), pentru ca folatii au fost izolati prima data din frunzele de spanac, in 1941. Aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism.

 

'));

Citeşte mai departe

Back to top