Vitamina A

Date generale

Vitamina A este o vitamina liposolubila, care se stocheaza in corpul uman si este indispensabila functiei vazului (indeosebi vederii crepusculare), cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi, diferentierii tesuturilor.

Citește mai departe

Vitamina B3

Date generale

Vitamina B3 (acidul nicotinic, niacina, nicotinamida), se mai numeste si vitamina antipelagroasa sau vitamina PP. Este componenta principala a doua enzime: NAD (nicotinamida-adenin-dinucleotid) si NADP (nicotinamida-adenin-dinucleotid-fosfat).Acidul nicotinic este de fapt acidul piridin-3-carboxilic; nicotinamida rezulta prin inlocuirea in structura acidului nicotinic a unei grupari hidroxil (OH) cu o grupare aminica (NH2).

Citește mai departe

Vitamina B2

Date generale

Vitamina B2 (riboflavina) este o vitamina B solubila in apa, mai putin solubila in alcool si insolubila in solventi organici; este sensibila la razele ultraviolete si la lumina. Ea este o flavona, pigment care coloreaza vegetalele in galben. In corp, se gaseste atat ca riboflavina libera, cat si ca o componenta integrala a coenzimelor flavin adenin-dinucleotid (FAD) si flavin-mononucleotid (FMN), prezente in proteine.

Citește mai departe

Vitamina B1

Date generale

Vitamina B1, tiamina, este o vitamina solubila in apa. Izolata si caracterizata in 1930, a fost unul din primii compusi organici recunoscut ca vitamina. Se mai numeste: aneurina; vitamina antinevritica, deoarece previne si trateaza polinevrita; vitamina anti-beri-beri, intrucat trateaza boala beri-beri.

Citește mai departe

Vitamina B4

Date generale

Vitamina B4 (adenina) mai este numita si “vitamina globulelor rosii”. Este o baza purinica ce intra in compozitia acizilor nucleici.

Back to top