Nevralgia de trigemen este o tulburare nervoasa a fetei. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru nevralgia de trigemen.
Nevralgia de trigemen este o afectiune cronica dureroasa care afecteaza nervul trigemen si care transmite senzatia de durere de la fata catre creier. Daca suferiti de nevralgie de trigemen, stimularea usoara a fetei – care poate fi produsa de spalatul pe dinti sau aplicarea machiajului – poate declansa o senzatie de durere puternica.
Initial, pacientii se confrunta doar cu crize usoare si scurte. Cu toate acestea, nevralgia trigemenica poate sa progreseze si sa provoace dureri mai mari si mai frecvente. Nevralgia de trigemen afecteaza femeile mai des decat barbatii si apare de cele mai multe ori la persoanele cu varsta peste 50 de ani.
In ciuda simptomelor neplacute, aceasta afectiune poate fi ameliorata datorita varietatii optiunilor de tratament disponibile. Medicii pot gestiona eficient nevralgia faciala cu ajutorul medicamentelor, injectiilor sau interventiilor chirurgicale.
Nevralgia trigemenica este un tip de durere non-nociceptiva.
Durerea, in general, este impartita in doua mari categorii: nociceptiva si non-nociceptiva.
Nevralgia este un tip de durere non-nociceptiva, iar nevralgia trigeminala este o durere non-nociceptiva produsa de trigemen sau de nervul cranian 5 al fetei.
Caracteristica importanta a nevralgiei de trigemen este durerea foarte intensa la nivelul fetei.
Nervul implicat in aceasta suferinta este denumit trigemen deoarece este alcatuit din trei diviziuni senzitive (trei gemeni) care asigura sensibilitatea fetei in regiunea ochiului, obrazului, falcii dar si a dintilor si gingiilor.
Acest nerv contine si o componenta motorie care asigura controlul masticatiei.
Se presupune ca nevralgia trigeminala (nervul trigemen inflamat) apare in urma:
Nevralgia fara cauza evidenta se mai numeste idiopatica sau esentiala si se intaleste mai ales la varstnici. Tot la aceasta categorie creste frecventa.
Se mai pot mentiona si alte actiuni care pot provoca puseul durereos:
Uneori, curentii de aer sau chiar o adiere, zgomotele puternice si aglomeratia pot determina puseul dureros. Nevralgia de trigemen poate determina probleme psihice.
Simptomele nevralgiei trigeminale pot include unul sau mai multe dintre aceste modele:
Durerea produsa in cadrul acestei suferinte este cea mai intensa durere cunoscuta la om. Poate, in unele cazuri netratate, sa determine suicidul. Ea se manifesta sub forma unor paroxisme comparate cu fulgere sau socuri electrice si care pot dura de la cateva secunde la ore, zile sau chiar se poate permanentiza. Se mai numeste ticul dureros deoarece se insoteste de contractura musculaturii fetei in timpul durerii. Fata persoanei afectate se schimonoseste de durere. Durerea este declansata de atingerea unui punct cu degetul sau cu limba, accidental sau intentional. Acest punct se poate afla situat in oricare din teritoriile trigeminale mentionate.
Cel mai frecvent, punctele de declansare se afla la nivelul obrazului, nasului sau dintilor superiori. Exista posibilitatea sa fie cuprinse si teritorii din ramul mandibular. Exceptional, nevralgia poate sa apara bilateral.
Durerea devine mai intensa pe parcursul evolutiei si puseele durereoase pot sa aiba o tendinta de extindere a duratei dar si de crestere a frecventelor.
Apare o modificare psihica de tip teama de criza si o tendinta la depresie. Poate fi afectata grav calitatea vietii din cauza interferentelor cu activitatile productive, dar si cu cele de tip relaxare sau chiar cu odihna si somnul.
Examenul neurologic nu este modificat la nevralgia fara o cauza evidenta care se mai numeste si idiopatica. Nevralgia trigeminala este cea mai frecventa si severa afectiune a nervilor cranieni. Nevralgia trigeminala atipica sau de tip 2 se caracterizeaza prin asocierea paroxismelor cu o durere continua de tip migrenos. De asemenea, se mai poate manifesta cu o durere sub forma de arsura.
De obicei, medicii diagnosticheaza nevralgia de trigemen in principal pe baza descrierii durerii. Descrierea trebuie sa cuprinda urmatoarele:
Durerea produsa de nevralgia de trigemen este brusca, socanta si scurta.
Medicul va afla imediat daca nervul trigemen este implicat, in functie de partea fetei care este afectata de durere.
Durerea specifica nevralgiei de trigemen este, de obicei, provocata de stimularea usoara a obrajilor. Principalii stimuli sunt mancatul (mestecatul), vorbitul sau chiar si o adiere rece de vant.
Medicul poate efectua mai multe teste pentru a diagnostica nevralgia trigeminala si pentru a determina cauzele care stau la baza afectiunii. Printre teste se numara:
Medicul va poate atinge si examina anumite parti ale fetei pentru a determina exact unde apare durerea. De asemenea, daca ajunge la concluzia ca este vorba de nevralgie trigeminala, doctorul trebuie sa descopere care ramuri ale nervului trigemen pot fi afectate. Verificarea reflexelor poate, de asemenea, sa-l ajute pe medic sa determine daca simptomele sunt cauzate de un nerv comprimat sau de o alta afectiune.
De asemenea, RMN-ul poate fi o varianta de diagnosticare a bolii. Testul este facut la nivelul capului pentru a determina daca nevralgia de trigemen este produsa de scleroza multipla sau de o tumora. In unele cazuri, medicul poate injecta un colorant intr-un vas de sange pentru a observa arterele si venele si pentru a evidentia fluxul de sange (angiografia de rezonanta magnetica).
Tratamentul pentru nevralgia de trigemen incepe, de obicei, cu medicamente. In cazul unor pacienti, acest tratament este suficient. Cu toate acestea, in timp, unii oameni cu aceasta afectiune pot sa nu mai raspunda la medicamente sau pot suferi efecte secundare neplacute. Acesti pacienti au la dispozitie alte optiuni de tratare a nevralgiei trigeminale, cum ar fi injectiile sau interventiile chirurgicale.
Daca afectiunea a fost produsa de o cu totul alta cauza, cum ar fi scleroza multipla, medicul trateaza starea de baza.
Tratamentul initial este de tip conservator si se efectueaza cu carbamazepina pana la doza maxima si apoi cu gabapentin dar si alte anticritice, precum lamotriginul, fenitoinul, valproatul dar si pregabalinul. Se pot asocia, dupa caz, antidepresive, dar si miorelaxantele.
Pentru tratarea nevralgiei de trigemen, medicul prescrie, de cele mai multe ori, medicamente care sa diminueze sau sa blocheze semnalele de durere trimise catre creier.
Dupa cum spuneam, medicii prescriu, de obicei, carbamazepina pentru a trata nevralgia de trigemen. Acest medicament s-a dovedit a fi extrem de eficace in remedierea afectiunii. Alte medicamente anticonvulsivante care pot fi utilizate pentru tratarea nevralgiei trigeminale includ oxcarbazepina, lamotrigina si fenitoina. Pot fi utilizate si clonazepam si gabapentin.
Daca anticonvulsivantul utilizat incepe sa nu-si mai faca efectul la fel de bine, medicul poate creste doza sau poate recomanda un alt medicament. Anticonvulsivantele pot da efecte secundare, cum ar fi: ameteli, confuzie, somnolenta si greata. De asemenea, carbamazepina poate declansa o reactie serioasa la unele persoane, in special cele de origine asiatica. De aceea, unii medici recomanda testarea genetica inainte de administrarea carbamazepinei.
Aceste medicamente, cum ar fi baclofenul, au rol de a relaxa muschii si pot fi utilizate singure sau in asociere cu carbamazepina. Printre efectele secundare care pot aparea se numara:
Studii mici au aratat ca injectiile cu onabotulinumtoxinA (Botox) pot ameliora durerea provocata de nevralgia de trigemen in cazul persoanelor la care medicamentele nu-si mai fac efectul. Cu toate acestea, este nevoie de o cercetare suplimentara inainte ca acest tratament sa fie utilizat pe scara larga pentru aceasta conditie.
Tratamentul chirurgical are urmatoarele variante:
Aceasta procedura se poate efectua direct, la cer deschis, printr-o interventie laborioasa constand in evidentierea chirurgicala a nervului si care nu este lipsita de riscuri si complicatii majore.
O alternativa este injectarea percutana de curent electric de radiofrecventa care se face cu pacientul treaz, numai cu anestezie locala. Aceasta procedura dureaza aproximativ 10-15 minute si efectele sunt comparabile cu cele ale interventiei clasice, dar cu riscuri mult mai mici. Aceasta metoda este supraselectiva deoarece se identifica fascicolul din nerv care este responsabil de producerea durerii si numai ele este tinta tratamentului efectuat.
O varianta la radiofrecventa este balonul care comprima nervul realizand efecte comparabile cu radiofrecventa, dar nu la fel de selective. Din cauza unor complicatii de tip trofic ocular ce pot apare la ramul trigeminal care inerveaza ochiul si care sunt secundare radiofrecventei, se recomanda utilizarea metodei de compresiune cu balonul.
Decompresiunea neurovasculara este poate cea mai raspandita metoda de tratament si consta in identificarea nervului trigemen in vecinatatea puntii lui Varolio si desfacerea bridelor care leaga vasul de nerv.
Tratamentul radiochirurgical este o varianta costisitoare si cu posibile complicatii nedorite. Se poate utiliza la pacientii cu contraindicatii la metodele deja prezentate.
Nevralgia trigeminala secundara poate sa cedeze dupa indepartarea cauzei (de exemplu o tumoare). Nevralgia idiopatica raspunde bine la radiofrecventa, dar pot sa apara recurente care au un raspuns mai slab si de durata mai scurta.
Specialistii in domeniu menționează ca utilizarea topică a cremei de capsaicină sau a piperului cayenne, numit și capsicum, poate ameliora durerile date de nevralgia de trigemen. Crema cu capsaicină este disponibilă în farmacii. Alternativ, un vârf de seminte de ardei iute poate fi amestecat cu un pic de ulei de măsline sau cu o altă cremă de fata nesărată și aplicat pe zona dureroasă. Atât capsaicina, cât și piperul cayenne pot hipersensibiliza pielea și nervul afectat. Opriți utilizarea lor, dacă are loc acest lucru. Persoanele care sângereaza ușor ar trebui să evite utilizarea piperului cayenne.
Nevralgia de trigemen se poate vindeca, de cele mai multe ori, prin inlaturarea cauzei care provoaca durerile si criza.
Specialistii nu au descoperit inca un plan prin care boala sa fie prevenita. Cu toate acestea, urmatorii pasi va pot ajuta sa preveniti atacurile odata diagnosticate:
Nevralgia de trigemen poate fi debilitanta, dar gestionarea simptomelor poate imbunatati intr-un mod semnificativ calitatea vietii.
Referinte: