Mersul pe bicicleta este una dintre cele mai placute, eficiente si sanatoase metode de deplasare, recreere si sport. Mersul pe bicicleta este una dintre activitatile fizice preferate ale oamenilor de pretutindeni, acesta starnind adevarate pasiuni, indiferent de varsta practicantului. Mai multe despre mersul pe bicicleta aflati din materialul care urmeaza.
Mersul pe bicicleta este una dintre cele mai iubite activitati de catre oameni, indiferent de varsta, situatie financiara sau loc de provenienta. Ba mai mult, in anumite tari din Occident (Olanda, Belgia, Germania etc), dar si peste Ocean, mersul pe bicicleta reprezinta o adevarata religie. Aici, majoritatea oamenilor isi folosesc masinile doar in cazul unor deplasari lungi sau in cazuri de forta majora. In rest, bicicleta este principalul mijloc de transport, indiferent de vreme sau de distanta parcursa.
Desi nu implica prea multe conditii, mersul pe bicicleta presupune cateva reguli de baza, necesare unei bune deplasari. Chiar si plimbarile rapide pot provoca dureri si disconfort la nivelul gatului sau spatelui, mai ales pentru noii biciclisti. „In timp ce unii cred ca disconfortul este inevitabil, exista unele ajustari simple care pot face calatoria mult mai lejera”, spune fizioterapeutul Erik Moen.
Stai pe bicicleta in timp ce este fixata pentru a verifica pozitia seii. Ar trebui sa poti pedala (fara maini) fara sa simti ca te misti inainte sau inapoi.
„Tricepsul iti mentine pozitia, iti sustine greutatea si actioneaza ca amortizor”, spune Moen.
Este recomandata tonifierea tricepsului cu ajutorul unor exercitii fizice pentru a atenua disconfortul care ar putea aparea in partea superioara a corpului. De asemenea, verifica inaltimea si pozitia ghidonului: ar trebui sa ajungi la ghidon, frane si schimbator de viteze fara sa te intinzi.
Daca porti lucruri in spate in timp ce mergi pe bicicleta (cum ar fi hainele de munca), se recomanda purtarea unui rucsac care distribuie uniform greutatea. Cei care fac naveta zilnic si sufera de dureri de gat, sau cineva care transporta incarcaturi grele, ar trebui sa ia in considerare montarea unui cos in fata.
„Capul tau este greoi ca o minge de bowling”, spune fizioterapeutul. De aceea, daca este tinut in fata, muschii gatului si ai spatelui pot deveni rigizi. Si cu cat este mai lunga plimbarea, cu atat durerile vor fi mai mari dupa.
Pentru a te relaxa dupa plimbare, du-ti mainile la spate si intrepatrunde-le. Incalzeste-te timp de 30 de secunde, alternand miscarile capului: barbie-piept, urechi spre umeri si privind la stanga si la dreapta. Aceste tipuri de dureri sunt mai frecvente la incepatori, ca in cazul oricarui sport. Muschii se vor adapta si vor fi afectati mai putin, pe masura ce corpul se obisnuieste cu plimbarile mai lungi.
Daca vrei sa-ti cumperi o casca, nu sunt recomandate cele cu viziera de soare atasata. Acestea iti vor suprasolicita gatul pentru ca va trebui sa-ti ridici capul mai sus decat de obicei.
Biciclistii incepatori pot acuza dureri ale oaselor sezutului, dar si in zonele apropiate acestuia. Se recomanda utilizarea unui echipament adecvat, cum ar fi pantalonii scurti cu captuseala. De asemenea, pot fi cumparate creme care pot reduce frictiunea in timpul calatoriei.
Orice bicicleta este foarte utila, insa se recomanda alegerea unei biciclete care sa se potriveasca cel mai bine cu stilul tau de mers.
Cei care o folosesc doar pentru deplasarea de acasa la birou si invers pot opta pentru o bicicleta in stil urban, cu o sa mai lata si mai joasa si poate chiar un cos in fata. Cei mai pasionati dintre biciclisti, adica cei care parcurg distante mari, trebuie sa aleaga o bicicleta rutiera care sa-i ajute sa aiba o pozitie cat mai aerodinamica. De asemenea, mai exista si stilurile hibride.
„Cea mai mare cauza a durerii la nivelul gatului vine adesea din ceea ce facem in restul zilei, din cauza faptului ca stam prea mult si intr-o pozitie proasta „, spune Moen. „Mersul pe bicicleta combate toate aceste problemele existente. De aceea, aceste obiceiuri pot fi imbunatatite si te vei simti mai bine in timpul si dupa plimbarile cu bicicleta”, a mai declarat specialistul.
Unii prefera sa mearga pe bicicleta in sala datorita riscurilor mai mici implicate, in timp ce altii opteaza pentru miscarea in aer liber datorita efectelor pozitive asupra ritmului cardiac.
Ciclismul de interior:
Unele persoane se pot simti motivate de caldura din sala, de presiunea colegilor care pedaleaza in timpul unui curs sau de strigatele instructorului, iar raspunsul cardiovascular poate fi foarte bun. Cu toate acestea, in sala, tendoanele muschilor pot fi extrem de solicitate, iar arderea caloriilor este mai mica.
Ciclism in aer liber:
Ciclistii profesionisti si nu numai isi pot imbunatati ritmul cardiac la fel de mult sau poate chiar mai mult decat cei care practica acest tip de miscare in sala. Spre deosebire de pedalatul in sala, in aer liber sunt folositi in exces muschii fesieri, tendoanele, cvadricepsul si gambele. Biciclistii trebuie sa munceasca din greu pentru a intari muschii si pentru a arde un numar important de calorii, iar multi oameni nu mai merg pe bicicleta atat de intens.
Ciclismul de interior:
Din cauza faptului ca este folosita o bicicleta stationara, pedalatul in sala poate deveni plictisitor extrem de repede si poate pune in miscare aceiasi muschi de mai multe ori. Acest lucru poate face ca ciclismul de interior sa para mai dificil decat pedalatul in aer liber. Dar muzica antrenanta, atmosfera de grup si motivatia instructorului pot ajuta in acest sens.
Ciclismul in aer liber:
Cu exceptia cazului in care te afli intr-o cursa grea, ciclismul in aer liber se desfasoara mult mai rapid si, in general, se simte mult mai usor din punct de vedere al efortului. Daca doresti sa treci la nivelul urmator, exista abilitati tehnice necesare care pot face ca pedalatul in aer liber sa devina mai dificil decat o simpla plimbare.
E nevoie de doar doua-patru ore pe saptamana pentru a obtine o imbunatatire generala a sanatatii. Efectele ciclismului:
Multi cercetatori au studiat legatura dintre exercitiile fizice si cancer, in special cancerul de colon si de san. Cercetarile au aratat ca riscul de cancer intestinal este redus in cazul biciclistilor. Unele dovezi sugereaza ca pedalatul regulat reduce riscul de cancer mamar.
Rata de diabet zaharat tip 2 este in crestere si este o preocupare grava privind sanatatea publica. Lipsa activitatii fizice este considerata a fi o cauza majora pentru care oamenii dezvolta aceasta afectiune. Potrivit cercetatorilor, s-a constatat ca persoanele care au pedalat timp de peste 30 de minute pe zi au avut un risc cu 40% mai scazut de a dezvolta diabet.
Ciclismul imbunatateste forta, echilibrul si coordonarea. De asemenea, poate ajuta la prevenirea fracturilor. Mersul pe bicicleta este o forma ideala de exercitiu pentru cei cu osteoartrita, deoarece este un exercitiu cu impact redus care exercita putin stres asupra articulatiilor.
Bolile psihice, cum ar fi depresia, stresul si anxietatea, pot fi reduse cu ajutorul plimbarilor cu bicicleta. Acest lucru se datoreaza bucuriei pe care o poate aduce plimbarea cu bicicleta.
In ciuda efectelor benefice fizice si mentale, mersul pe bicicleta poate implica si cateva riscuri si dezavantaje.
Chiar daca unele strazi sau bulevarde dispun de benzi destinate biciclistilor, multi soferi s-au dovedit a fi vinovati de accidentarea grava sau chiar omorarea unor biciclisti. Avand doar haine si casti de protectie, biciclistii sunt in dezavantaj clar in ceea ce priveste siguranta in caz in trafic. Pericolele impartasirii unui drum cu autoturismele i-a determinat pe unii biciclisti sa decida ca riscul este prea mare, renunand la aceasta pasiune.
Calatoria cu bicicleta nu este recomandata in conditii de inghet, ninsoare sau ploi. De asemenea, ciclistii pot avea probleme din cauza vantului intens sau a temperaturilor ridicate.
Ciclismul este un hobby destul de scump. O bicicleta normala costa peste 600 de lei, in timp ce una mai profesionala poate ajunge si la cateva mii de euro. Pe langa toate acestea, este nevoie de un chipament adecvat, printre care o casca, manusi, lumini si alte articole conexe, care mai pot costa cateva sute de lei. De asemenea, intretinerea bicicletelor implica eforturi financiare suplimentare.
Biciclistii pot suferi accidentari dure. Pe langa riscul traumatismelor aparute in urma cazaturilor, ciclistii sunt predispusi la dezvoltarea durerilor de spate, de tendoane sau ale muschilor din zonele genunchiului.
Da, este bine-cunoscut faptul ca mersul pe bicicleta slabeste. Multi oameni se feresc sa se urce pe bicicleta, spunand ca greutatea corporala ii impiedica sa faca acest tip de activitate fizica. Aceste persoane se tem ca impactul pe care il poate avea pedalatul asupra sanatatii lor poate provoca mai multe daune decat beneficii.
Cercetarile au aratat ca sprijinul social ajuta la depasirea rutinei, iar consistenta este esentiala pentru imbunatatirea starii fizice si pentru scaderea greutatii nedorite. Ciclismul este un sport social. De aceea, este recomandat ca persoanele supraponderale sa-si gaseasca un grup de prieteni cu care sa plece la drum. De asemenea, exista cluburi in care se practica ciclismul.
Mergi cu bicicleta pana la magazin sau pana la serviciu pentru a obtine o greutate potrivita.
Statul pentru perioade lungi de timp poate duce la dezvoltarea prostatitei. Multe sei de biciclete au exercitat presiune asupra zonei prostatei, provocand iritatii. De aceea, este importanta cumpararea tipului potrivit de sa. O sa moale, umpluta cu gel sau o sa cu gauri pot fi solutiile ideale pentru a feri afectarea prostatei. Ajusteaza saua, astfel incat sa preseze mai putin prostata. Saua potrivita va mentine fluxul de sange catre penis si inghinale, va preveni senzatia de amorteala si nu va irita zona prostatei.
Statul intr-o pozitie cat mai ridicata este eficienta in acest caz. De asemenea, este recomandata purtarea unor pantaloni scurti cu captuseala in timpul plimbarilor.
In plus, este important sa ramai hidratat, sa urinezi frecvent, sa eviti statul pe scaun pentru o perioada mai lunga de timp si sa ejaculezi in mod constant. Redu consumul de cofeina si alcoolul si evita tutunul si alimentele picante. Nu ridica obiecte grele avand vezica plina.
Dupa cum mentionam, cei care merg pe bicicleta in oras pot intampina probleme serioase. Din cauza neatentiei soferilor sau chiar a bicilistilor, unii dintre ei s-au ales cu accidentari grave, in alte cazuri ajungandu-se chiar la deces.
Una dintre principalele cauze este faptul ca nu toate strazile si bulevardele dispun de piste pentru bicilisti, multi dintre acestia fiind nevoiti sa circule printre masini si mijloace de transport in comun.
Referinte:
https://www.self.com/story/8-ways-to-make-riding-a-bike-more-comfortable
https://www.telegraph.co.uk/men/active/recreational-cycling/10840824/How-to-cycle-with-the-technique-of-a-pro.html
https://www.foxnews.com/lifestyle/the-better-workout-indoor-cycling-vs-outdoor-cycling
https://www.bicycling.com/skills-tips/a22873969/indoor-vs-outdoor-cycling/
https://edition.cnn.com/2016/04/07/health/treadmills-bikes-indoors-versus-outdoors/index.html
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cycling-health-benefits
https://www.epainassist.com/articles/benefits-and-side-effects-of-cycling
https://www.bicycling.com/training/g20020541/14-ways-to-lose-weight-with-your-bike/
https://www.bicycling.com/training/a20023480/cycling-best-way-lose-weight/
https://ig.ft.com/sites/urban-cycling/