Keratita este o inflamatie dureroasa a ochiului, cauzata de o infectie la ochi, de purtarea incorecta a lentilelor de contact sau de o leziune. Aflati mai multe despre herpesul ocular din materialul urmator.
Keratita este o inflamatie a corneei – tesutul clar, in forma de cupola aflat in partea din fata a ochiului. Corneea este cea care acopera pupila si irisul. Keratita poate fi cauzata de o infectie la ochi sau de o leziune. Exista multe tipuri de keratita, iar fiecare tip este tratat in mod diferit.
Ochiul este extrem de sensibil si exista mai multe moduri prin care se protejeaza de eventualele accidentari sau daune. Pleoapa acopera ochiul, iar lacrimile si lichidul il protejeaza de infectii. Corneea este stratul aflat in exteriorul ochiului si cel care ofera o bariera impotriva murdariei, germenilor si bolilor.
Deoarece corneea este una dintre primele linii de aparare, ea poate fi afectata de iritatii si inflamatii. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de keratita.
Keratita (sau herpes la ochi) este o afectiune care afecteaza corneea, acesta fiind stratul exterior transparent aflat in fata ochiului. Corneea ajuta ochiul sa se concentreze astfel incat acesta sa poata vedea clar obiectele.
Keratita provoaca inflamarea corneei. Aceasta afectiune poate provoca dureri foarte mari, poate produce probleme de vedere, iar ochiul poate deveni mai sensibil la lumina.
Aceasta inflamatie nu are o singura cauza si poate fi de mai multe tipuri.
Exista doua tipuri principale de keratita, in functie de ceea ce o provoaca: keratita infectioasa sau keratita noninfectioasa.
Keratita infectioasa este cauzata de unul dintre urmatorii agenti patogeni:
Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus sunt cele mai intalnite doua tipuri de bacterii care produce keratita bacteriana. Se dezvolta in special la persoanele care utilizeaza in mod necorespunzator lentilele de contact. Afectiunea poate fi provocata inclusiv de bacteria care provoaca gonoree.
Keratita fungica este cauzata de Aspergillus, Candida sau Fusarium. Ca si in cazul keratitei bacteriene, forma fungica a bolii ii afecteaza, in cele mai multe cazuri, pe cei care poarta lentile de contact. Cu toate acestea, poate aparea si daca pacientul este expus la aceste ciuperci aflate in aer sau pe diferite suprafete.
Un organism numit Acanthamoeba a inceput sa fie intalnit mai frecvent in Statele Unite in randul purtatorilor de lentile de contact. Parazitul traieste in aer liber si poate fi contractat de catre cei care inoata in lac, fac plimbari in zone impadurite sau care isi infecteaza lentilele de contact. Acest tip de infectie se numeste keratita cu Acanthamoeba.
Forma virala este cauzata in principal de virusul herpes simplex, care progreseaza de la conjunctivita la keratita. Este cea mai intalnita forma si se numeste herpes la ochi.
Forma noninfectioasa poate aparea la cei care:
De asemenea, afectiunea se poate agrava in timp (keratita degenerativa). Keratita punctiforma consta in inflamatia corneei si poate avea diverse cauze.
Printre cauzele keratitei se numara:
Forma noninfectioasa a bolii poate aparea daca suprafata corneei este zgariata sau lezata de un obiect. In plus, din cauza leziunii, microorganismele ajung sa aiba acces la corneea deteriorata, provocand keratita infectioasa.
Bacteriile, ciupercile sau parazitii – in special parazitul microscopic acanthamoeba – pot sa traiasca pe suprafata unei lentile de contact sau a cutiei in care acestea sunt transportate. Corneea poate fi contaminata atunci cand intra in contact cu lentila, provocand forma infectioasa a bolii. Purtarea excesiva a lentilelor de contact poate provoca aceasta afectiune, care poate deveni infectioasa.
Keratita apare mai frecventa la persoanele care folosesc lentile cu utilizare prelungita sau care le poarta incontinuu (in special la cei care adorm cu acestea) decat la cele care folosesc lentile de contact de unica folosinta si le scot noaptea.
Keratita virala poate fi provocata de virusurile herpetice (herpes simplex si herpes zoster), determinand herpesul la ochi.
Bacteriile, ciupercile si parazitii din apa – in special cea din oceane, rauri, lacuri si bazine cu apa fierbinte – pot patrunde in ochi atunci cand inotati, provocand dezvoltarea afectiunii. Cu toate acestea, chiar daca sunteti expusi la aceste bacterii, ciuperci sau paraziti, sansele ca acest organ sanatos sa nu se infecteze sunt foarte mari. Infectarea se produce daca a existat o leziune anterioara pe suprafata corneei – de exemplu, in urma purtarii indelungate a unor lentile de contact.
Daca sistemul imunitar este compromis din cauza unei boli sau a medicamentelor, riscul de a dezvolta keratita este mai mare.
Utilizarea corticosteroizilor pentru tratarea unei afectiuni oculare poate creste riscul de a dezvolta forma infectioasa a afectiunii sau de a agrava keratita existenta.
Semnele si simptomele keratitei sunt:
Daca observati vreunul dintre semnele sau simptomele keratitei, solicitati o programare pentru a fi consultati imediat de catre medic. Diagnosticarea si tratarea cu intarziere a keratitei pot duce la complicatii grave, inclusiv orbire.
Conjunctivita reprezinta infectia sau inflamatia conjunctivei, acesta fiind organul care acopera partea alba a ochiului si care se intinde pe interiorul pleoapelor. Conjunctivita poate fi produsa de mai multe lucruri. Cauza cea mai frecventa este un virus, desi boala poate fi provocata si de bacterii si substante chimice. Keratita reprezinta inflamatia corneei, care este membra clara care acopera ochiul. Dupa cum am mentionat mai sus, acest lucru poate fi cauzat de diferite lucruri, printre care virusuri, ciuperci si paraziti.
Orice simptome suspecte ale keratitei trebuie analizate imediat. Medicul poate stabili imediat un diagnostic, astfel incat pacientul sa poata primi tratamentul adecvat inainte de aparitia oricaror complicatii.
Pentru a diagnostica afectiunea, medicul va dori in prima faza sa afle cu ce simptome se confrunta pacientul, apoi va efectua un examen ocular. Daca ochiul este inchis din cauza unei infectii, medicul va va ajuta sa-l deschideti pentru a face o examinare completa a corneei.
In timpul examenului, doctorul poate folosi o lampa cu fanta sau o lanterna speciala. O lampa cu fanta are rolul de a mari structurile ochiului, astfel incat medicul sa poata arunca o privire mai atenta asupra daunelor produse de keratita. Lanterna dotata cu lumina este folosita pentru a verifica pupila si pentru a descoperi eventualele modificari produse la nivelul acestui organ.
Pentru a exclude o infectie, medicul poate solicita testarea in laborator. Acesta va colecta fie o proba din tesutul corneei, fie o lacrima pentru a descoperi cauza exacta a keratitei.
De asemenea, doctorul va poate testa vederea cu ajutorul unui grafic de ochi.
Plan de ingrijire keratita
Tratamentul keratitei neinfectioase variaza in functie de gravitate. De exemplu, daca pacientul prezinta un usor disconfort cauzat de o zgarietura a corneei, singurul tratament acordat va fi sub forma de picaturi lacrimale artificiale. Cu toate acestea, in cazul in care afectiunea cauzeaza lacrimare excesiva si dureri semnificative, doctorul poate recomanda aplicarea pentru 24 de ore a unui petic de ochi si administrarea de medicamente pentru ochi.
Tratamentul keratitei infectioase variaza, in functie de cauza infectiei.
In cazul unei keratite bacteriene usoare, picaturile de ochi cu efect antibacterian pot fi suficiente pentru a trata in mod eficient infectia. Daca infectia este moderata pana la severa, poate fi necesar sa luati antibiotice orale pentru a scapa de aceasta.
Keratita cauzata de ciuperci necesita, de obicei, picaturi de ochi cu efect antifungic si medicamente antifungice orale.
Daca infectia este produsa de un virus, picaturile de ochi cu efect antiviral si medicamentele antivirale orale pot fi extrem de eficiente. Daca infectia a fost produsa de alte tipuri de virusuri, medicul poate recomanda doar picaturi cu lacrimi artificiale.
Afectiunea cauzata de parazitul acanthamoeba poate fi dificil de tratat. In acest caz, se folosesc picaturi de ochi cu efect antibiotic, cu toate ca unele infectii cu acanthamoeba sunt rezistente la medicamente. Cazurile severe de keratita cu acanthamoeba pot necesita un transplant de cornee.
Daca afectiunea nu poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor sau daca provoaca daune permanente corneei, lucru care afecteaza in mod semnificativ vederea, doctorul poate recomanda un transplant de cornee.
Daca isi trateaza la timp afectiunea, pacientul se va recupera cel mai probabil in urma keratitei. In schimb, daca nu primeste ingrijiri medicale adecvate si prompte, pot aparea complicatii. Netratata, keratita poate duce la deteriorarea permanenta a vederii.
Alte complicatii posibile:
In cazuri grave, pacientul poate avea nevoie de transplant de cornee. Cel mai probabil, medicul va recomanda aceasta interventie chirurgicala daca afectiunea a afectat in mod semnificativ vederea sau daca pacientul a orbit.
Principalele metode de prevenire se adreseaza purtatorilor de lentile de contact. Puteti preveni aceasta boala prin utilizarea corecta, curatarea si dezinfectarea lentilelor.
Unele forme de keratita virala nu pot fi anihilate complet. Cu toate acestea, puteti urma acesti pasi pentru a preveni dezvoltarea keratitei virale:
Referinte: