Inima artificiala reprezinta o solutie optima pentru bolnavii de insuficienta cardiaca, o maladie care afecteaza milioane de oameni in intreaga lume. Mai multe despre inima artificiala si cum functioneaza aceasta puteti afla din materialul care urmeaza.
O inima artificiala reprezinta un dispozitiv care este implantat in organism pentru a inlocui inima biologica. Inimile artificiale sunt de obicei utilizate pentru a mentine pacientul in siguranta pana la transplantul cardiac sau pentru a inlocui permanent inima, in cazul in care transplantul de inima este imposibil.
Inima artificiala este diferita de pompa cardiaca, aceasta fiind un dispozitiv extern folosit pentru a mentine atat functiile inimii, cat si ale plamanilor. Astfel, pompa cardiaca nu trebuie sa fie conectata la ambele circuite de sange.
De asemenea, o pompa cardiaca este adecvata pentru utilizare nu mai mult de cateva ore, in timp ce o inima artificiala a fost folosita pentru o perioada record de 17 luni.
Acest inlocuitor sintetic al unei inimi organice utila in cazul mamiferelor, dar in special in cazul oamenilor, ramane unul dintre obiectivele pe termen lung ale medicinei moderne.
Desi inima este conceptual un organ simplu (practic un muschi care functioneaza ca o pompa), ea cuprinde subtilitati complexe. Beneficiul evident al inimii artificiale functionale ar fi reducerea nevoii de transplanturi de inima, intr-o perioada in care cererea de inimi de la donatori depaseste cu mult oferta.
Inima artificiala poate fi utila in cazul unor boli cardiovasculare, acest dispozitiv putand fi, in cazul unora dintre pacienti, solutia salvatoare si singura cale de a mai ramane in viata. Cea mai frecventa afectiune in care inima artificiala a fost si este utilizata este insuficienta cardiaca.
Peste opt milioane de oameni din intreaga lume sufera de insuficienta cardiaca congestiva in stadiu avansat, final. Insuficienta cardiaca congestiva (ICC) este o stare in care inima slabita de multe boli isi pierde capacitatea de a pompa sange pentru mentinerea sanatatii organismului.
Insuficienta cardiaca se dezvolta progresiv, necesitand uneori ani, timp in care inima isi micsoreza treptat functia de pompare, lucrand astfel mai putin eficient. In aceste conditii, pacientul poate sa nu sesizeze vreo modificare clinica pana la aparitia unor manifestari accentuate. Aceste manifestari sunt proportionale cu gradul de pierdere a capacitatii de pompare. Functia de pompare se pierde treptat odata cu inaintarea in varsta.
Totusi exista numerosi factori ce pot afecta functiile diastolica si sistolica ale inimii.
De asemenea, principalii factori de risc cardiovasculari, in principal hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si fumatul, au un efect aditional in dezvoltarea insuficientei cardiace.
Simptomele sunt, de obicei, mai accentuate in timpul noptii, cand cei afectati stau intinsi. Simptomele sunt foarte similare in cazul celor doua forme de insuficienta cardiaca: sistolica si diastolica. Este posibil ca medicul sa ceara teste suplimentare pentru a afla ce tip de insuficienta cardiaca are persoana in cauza.
Toate acestea contribuie, de asemenea, la boala coronariana, care este un factor major de risc pentru insuficienta cardiaca.
Nu se cunoaste nici un medicament care sa vindece aceasta afectiune. Din cei 8 milioane de bolnavi, 800 000 au o sansa de supravietuire de mai putin de un an. Transplantul cardiac ar putea fi indicat la acesti pacienti, dar acest tratament este limitat de numarul redus de donatori. O inima artificiala ar putea fi raspunsul.
Generatiile actuale de inimi artificiale mentin in viata peste 5000 de bolnavi cu insuficienta cardiaca congestiva ce sunt in asteptarea unui transplant. Aceste inimi artificiale sunt mari si scumpe si nu pot fi folosite ca o alternativa permanenta la transplantul cardiac.
VentrAssist este noul sistem de asistenta cardiaca de generatia a treia, proiectat ca o alternativa permanenta la transplantul cardiac pentru pacientii ce sufera de insuficienta cardiaca, cunoscut ca sistemul de asistenta a ventriculului stang (LVAS).
Este o pompa de sange conectata la ventriculul stang al inimii bolnave, ajutand functia de pompa a inimii si imbunatatind calitatea vietii.
Poate fi folosita si ca o punte spre transplantul de inima si chiar spre recuperare, deoarece poate oferi inimii bolnave o oportunitate de recuperare.
Cantareste 298 g si are un diametru de 60mm, putand fi folosit si la adulti si la copii.
Inima artificiala VentrAssist este un sistem unicat de pompare a sangelui, proiectat sa ofere un suport inimilor bolnave. Inima pacientilor ramane pe loc, in timp ce inima artificiala preia si pompeaza cat sange este necesar activitatilor zilnice.
VentrAssist se bazeaza pe un sistem rotativ de pompare. VentrAssist are o singura parte mobila: o roata centrifuga hidrodinamica. Reduce mult riscul coagularii sau deteriorarii sangelui. Este alimentat cu baterie. Partea ce se implanteaza este din materiale complet biocompatibile, incluzand un aliaj de titaniu. Componentele sale sunt usoare, puternice, nu este toxic si este foarte rezistent la degradarile din corp.
VentrAssist este cel mai avansat dispozitiv de asistenta cardiaca.
Acest tip de inima artificiala poate fi folosita in viitor ca o alternativa pe termen lung la transplant. Studiile arata ca uneori functia normala a inimii poate fi refacuta complet daca i se da inimii oportunitatea sa se odihneasca si sa se refaca. VentrAssist poate fi folosit pentru a mentine viata in timp ce inima se reface. Aceasta ar putea fi solutia ideala de vreme ce pacientii se pot intoarce la viata normala si pot sa nu mai necesite ingrijire pe termen lung.
Odata cu avansarea tehnologiei, tot mai multi oameni aflati in suferinta doresc un transplant de inima, lucru care a provocat o problema alarmanta: pur si simplu nu exista destule inimi de donat.
Multi oameni se afla pe lista de asteptare pentru inimile donatorilor. Din pacate, un numar semnificativ de pacienti mor inainte ca inimile lor sa fie disponibile pentru transplant. Pentru a raspunde acestei nevoi in continua crestere, specialistii trebuie sa continue sa caute noi si avansate proceduri si tratamente pentru insuficienta cardiaca. De asemenea, trebuie sa continue sa le transmita membrilor sanatosi ai comunitatii cat de benefica poate fi donarea organelor catre cei care au mare nevoie de acestea.
Donarea de organe poate transforma vietile celor aflati pe lista de asteptare intr-un mod incredibil de pozitiv, dand, astfel, oamenilor cu risc mare de deces sansa de a:
Donarea de organe poate, de asemenea, sa le schimbe viata membrilor familiilor donatorilor. Atunci cand se confrunta cu o tragedie, acestora le poate fi incredibil de dificil sa ia decizia de a dona inima sau alte organe ale persoanei iubite. Cu toate acestea, marea majoritate a familiilor, in SUA in special, sunt dispuse sa faca acest lucru.
Au existat si cazuri in care membrii familiei nu erau siguri daca sa doneze organele persoanei iubite din cauza faptului ca nu stiau care ar fi fost preferintele defunctului. De aceea, unii medici spun ca, asa cum este important sa va exprimati dorintele privind ingrijirea de care sa aveti parte spre sfarsitul vietii, este important sa le spuneti celor dragi si despre preferintele privind donarea de organe. Acest lucru ii va ajuta pe acestia sa se simta mai increzatori in a va onora dorintele, daca se intampla ceva neasteptat.
Astazi, in ciuda faptului ca exista un deficit mare privind inimile donate, transpplantul cardiac este cea mai eficienta si de durata terapie pentru tratarea insuficientei cardiace avansate. Dar, pe masura ce privim spre viitor, terapiile curente vor fi rafinate si se vor dezvolta noi metode care ar putea elimina intr-o zi nevoia de transplant cardiac. Pana atunci, specialistii ii incurajeaza pe oameni sa ia in considerare oferirea acestui dar suprem, numit viata, prin donarea de organe.
Situatia este critica si in Romania. In urma cu o luna, presedintele Agentiei Nationale de Transplant a dezvaluit ca anul acesta au fost inregistrati doar 55 de donatori de organe in Romania.
Primul caz de implant de inima artificiala in Romania a avut loc in urma cu aproximativ patru ani. Pe 15 ianuarie 2015, un barbat de 44 de ani din Suceava nascut cu insuficienta cardiaca a primit o noua sansa la viata. Boala se agravase in ultimii trei ani si jumatate, atunci cand fiul sau, in varsta de cinci ani, a murit. Pana in momentul interventiei, barbatul se afla de un an si jumatate pe lista de transplant de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures.
Din cauza unor complicatii la plamani, nici transplantul de inima nu mai reprezenta o varianta pentru barbatul atunci in varsta de 44 de ani. Astfel ca implantul de inima artificiala a fost ultima sa sansa la viata. Aparatul care a fost montat pacientului a costat 90.000 de euro, costurile fiind suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Dupa patru ore, operatia, o premiera pentru Romania, a fost declarata un adevarat succes.
”Este o pompa care practic preia sangele si il trimite dupa aceea in aorta. Deci sangele este preluat din inima, rotit si iese practic cu un debit de pana la 10 litri pe minut. Se implanteaza in varful inimii, se pune un inel. Practic, muschiul se taie si se introduce acest dispozitiv in alveola, dupa care aceasta proteza merge in aorta, vedeti, sangele este preluat din ventricul”, spunea in urma cu aproape patru ani Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Targu Mures.
Primul implant in Europa a fost facut in 24 mai 2005. Ulterior a fost implantat la 23 pacienti. Pacientii au fost stabili hemodinamic pe parcursul ultimelor 24 ore.
Carmat, compania care lucreaza sa creeze cea mai avansata inima artificica totala din lume pentru a trata insuficienta cardiaca biventriculara, a reusit sa implanteze dispozitivul unui al zecelea pacient.
CARMAT isi propune, in cele din urma, sa ofere un raspuns la problema majora de sanatate publica asociata cu cauza principala a mortii la nivel mondial: insuficienta cardiaca cronica si acuta. Prin dezvoltarea inimii artificiale totale, CARMAT intentioneaza sa determine renuntarea la transplanturile de inima pentru zecile de mii de oameni care sufera de insuficienta cardiaca ireversibila.
Avand in vedere dimensiunea sa, alegerea materialelor structurale si functiile sale fiziologice inovatoare, inima artificiala totala CARMAT ar putea, presupunand ca studiile clinice necesare sunt facute cu succes, sa salveze vietile a mii de pacienti pe an. Aceste implantari ar avea risc zero de respingere a dispozitivului de catre organism, iar beneficiarii ar avea parte de o buna calitate a vietii.
Costurile implantarii unei inimi artificiale variaza intre 80.000 si 90.000 de euro, operatia putand fi realizata la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu Mures.
Referinte:
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/total-artificial-heart
https://www.sciencedaily.com/terms/artificial_heart.htm
https://syncardia.com/patients/media/blog/2018/08/seven-things-about-artificial-hearts/
https://utswmed.org/medblog/reducing-wait-for-heart-transplants/
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/primul-implant-de-inima-artificiala-din-romania-un-succes-medicii-spera-la-un-program-national-347397
https://www.medicaldevice-network.com/news/carmat-makes-positive-implantation-progress-artificial-heart-study/
https://www.openaccessgovernment.org/carmat-confirms-first-heart-transplant-of-patient-previously-implanted-with-artificial-heart/48334/
https://www.businesswire.com/news/home/20180801005547/en/CARMAT-Confirms-Successful-Heart-Transplant-Patient-Previously