Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai intalnita dintre bolile cu transmitere sexuala. Aflati totul despre Virusul Papilloma uman din materialul urmator.
Virusul papillomavirus uman (HPV) este o colectie de virusuri care cauzeaza negi pe maini, picioare si organele genitale. Unele tipuri de HPV (human papillomavirus) sunt cu transmitere sexuala si pot cauza cancer de col uterin.
Virusul Papilloma uman a fost descoperit in anii 70 de catre cercetatorul german Harald zur Hausen, care s-a opus prin cercetarile sale dogmei respectate la acel moment. Acesta a postulat ca HPV este responsabil de aparitia cancerului de col uterin.
A demonstrat faptul ca atat HPV, cat si ADN-ul sau pot exista in stare latenta in celulele umane si pot fi detectate prin tehnicile normale de identificare ale ADN-ului, de tip PCR sau RT-PCR. A descoperit, de asemenea, ca HPV este o familie heterogena de virusuri, iar doar unele tipuri de HPV produc cancer. Intuitia deosebita a cercetatorului german l-a dus la demonstrarea faptului ca celulele gazda vor ingloba treptat parti din ADN-ul virusului, in acest fel genomul uman sanatos fiind „colonizat” si transformat in ADN viral, ducand la imbolnavirea cervixului. El si-a continuat cercetarile si in anul 1983 a descoperit noi tipuri de papilomavirus uman care cauzeaza cancer de col uterin.
Descoperirea lui Harald zur Hausen este una intr-adevar demna de prestigiosul Premiu Nobel, demonstrand rolul implicarii HPV in patogeneza cancerului de col uterin, analizele histologice identificand prezenta HPV in 99,7% din cazuri. De asemenea, aceasta descoperire a dus la decriptarea unor mecanisme intime de activitate ale HPV in dezvoltarea cancerului de col uterin, elaborarea de vaccinuri de preventie a infectiei cu HPV, precum si despre mecanismul infectiei cu HPV la nivelul cervixului.
Infectia cu Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) cauzeaza aparitia negilor (veruci). Exista mai mult de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV) care pot provoca aparitia de negi in diferite zone ale corpului uman. De exemplu, infectarea cu unele tipuri de HPV determina aparitia de negi plantari pe picioare, in timp ce altele sunt responsabile de aparitia negilor pe maini sau fata.
Majoritatea femeilor si barbatilor activi sexual sunt expusi virusului la un moment dat in timpul vietii.
Unele tipuri diferite ale acestui virus pot produce veruci genitale, iar altele pot cauza unele tipuri de cancer. In fiecare an, aproximativ 19.400 de femei si 12.100 de barbati din S.U.A. sunt afectati de cancerele produse de infectarea cu HPV. Vaccinurile pot proteja impotriva infectiilor.
Infectia cu Virusul Papilloma uman se produce atunci cand virusul intra in organism printr-o zgarietura, abraziune sau mica ruptura, in stratul exterior al pielii. Transmiterea HPV se face in primul rand prin contact direct.
Infectiile cu virusul HPV genital sunt contractate prin contact sexual normal, anal sau alt tip de contact al pielii in regiunea genitala. Unele infectii cu virusul papilomatos care duc la leziuni respiratorii orale sau superioare sunt contractate prin sex oral.
Rareori, o mama cu infectie HPV poate transmite virusul la copil in timpul nasterii. Aceasta expunere poate provoca infectie cu virusul papilomatos a organelor genitale ale copilului sau sistemului respirator superior.
Infectiile cu HPV sunt des intalnite. Factorii de risc pentru infectia cu virusul papilomatos includ:
Cu cat numarul de parteneri sexuali este mai mare cu atat este mai probabila contractarea unei infectii genitale cu HPV. Sexul cu un partener care a avut mai multi parteneri sexuali creste, de asemenea, riscul.
Verucile (condiloame) comune apar cel mai frecvent la copii si adolescenti. In timp ce negii plantari pot aparea la adulti, condiloamele comune apar initial in timpul copilariei. Verucile genitale apar cel mai frecvent la adolescenti si adulti tineri.
Oamenii care au un sistem imunitar slabit prezinta un risc crescut de infectii cu virusul papilomatos. Sistemul imunitar poate fi slabit de consumul de droguri, de suprimarea dupa transplantul de organe sau in urma unei imunodeficiente primare sau secundare HIV/SIDA.
Zone ale pielii care au fost taiate, intepate sau prezinta rani deschise sunt mai predispuse la aparitia negilor comuna. De exemplu, persoanele care isi musca unghiile au mai multe sanse de a dezvolta negi in jurul unghiile lor.
Atingerea negilor cuiva sau contactul cu anumite suprafete care au fost expuse la infectia cu HPV – cum ar fi dusuri publice sau piscinele – pot creste riscul de infectie cu Virusul Papilloma uman.
In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar are capacitatea de a invinge virusul papilomatos, inainte de aparitia oricaror veruci. Cand apar, negii pot avea aspect variat in functie de tipul virusului HPV care este implicat:
Numite si condiloame acuminate, aceste sunt leziuni cu aspect de conopida sau mici umflaturi sau proeminente. La femei, negii genitali apar cel mai frecvent la nivelul vulvei, dar pot aparea si in apropierea anusului, pe cervix sau in vagin. La barbati, negii genitali pot aparea pe penis si scrot sau in jurul anusului. Aceste veruci genitale rareori cauzeaza disconfort sau durere.
Apar sub forma unor umflaturi de obicei pe maini, degete sau in jurul unghiilor. In cele mai multe cazuri, verucile comune, sunt pur si simplu o pacoste din cauza aspectului lor, ele putand fi, de asemenea, dureroase sau sensibile la lovire, putand sangera.
Negii plantari sunt excrescente dure, cu aspect granulat, care apar de obicei pe talpi, zone in care se simte cel mai mult presiunea. Aceste leziuni pot provoca disconfort sau durere.
Sunt condiloame plate, leziuni usor ridicate mai inchise la culoare decat culoarea normala a pielii. Ele apar de obicei pe fata, gat, maini, incheieturi, coate sau genunchi. Infectiile cu HPV care provoaca aparitia de veruci plane ii afecteaza, de obicei, pe copii, adolescenti si pe adultii tineri.
Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de doua tipuri specifice de HPV. Aceste doua tulpini de Virusul Papilloma uman nu cauzeaza de obicei negi, deci de cel mai multe ori femeile nu-si dau seama ca au fost infectate. Stadiile precoce ale cancerului de col uterin de obicei nu provoaca semne sau simptome. De aceea este important pentru femei sa-si faca regulat testul Papanicolau. Acesta este singurul test care diagnosticheaza infectarea cu virusul HPV si poate detecta modificari precanceroase la nivelul colului uterin, care pot duce la cancer.
Potrivit unui articol publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer dinSUA, virusul papilomatos pare a avea rol etiologic important in aparitia a numeroase forme de cancer orofaringian si anumite tipuri de tumori bucale maligne.
Acest virus este agentul cauzal al cancerului cervical (genital). Potrivit ultimelor studii, insa, este implicat si in etiologia cancerelor orale si orofaringiene. Cercetatorii au realizat un studiu bazat pe cazuri clinice, inregistrand datele pacientilor in cadrul mai multor centre universitare din noua state americane. Studiul include 1670 de pacienti cu tumori maligne (1415 subiecti cu cancer oral si 255 prezentand cancer orofaringian), alaturi de un grup-control format din 1732 persoane clinic sanatoase. S-a realizat anamneza amanuntita si s-a recoltat de la toti pacientii examinati cate o proba de sange si un frotiu bucal, iar de la persoanele cu neoplasm s-a obtinut si o biopsie locala.
Oamenii de stiinta au utilizat PCR (Proteina C reactiva) pentru detectarea ADN-ului apartinand virusului papilomatos si reactii imunologice pentru determinarea prezentei in plasma a anticorpilor specifici anti-HPV 16 L1, E6 si E7. Incidenta AND-ului viral s-a stabilit la 3,9% in cazul pacientilor cu cancer oral si la 18,3% la cei cu cancer orofaringian. Cercetatorii au detectat cantitati semnificativ mai reduse de ADN viral la subiectii pozitivi fumatori, comparativ cu cei ce aveau mai multi parteneri sexuali, respectiv care practicau sex oral. In sprijinul acestei constatari vine si observatia potrivit careia in 94,7% din cazurile de tumori orale detectate, ADN-ul viral provenea de la HPV 16, tipul de virus papilomatos specific pentru tumorile genitale. In privinta examenului microscopic al celulelor exfoliate, nu s-a gasit nicio diferenta semnificativa.
Membrii institutului au afirmat ca transmiterea virusului papilomatos in cavitatea bucala necesita investigatii ulterioare aprofundate.
Medicul specialist dermatolog poate fi capabil de a diagnostica infectia cu Virusul Papilloma uman dupa inspectia vizuala a oricaror negi sau leziuni.
Daca verucile genitale nu sunt vizibile, ar putea fi nevoie de unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:
Medicul va aplica o solutie de otet asupra zonei de piele infectate, care va albi zonele infectate cu HPV. Acest lucru poate ajuta la identificarea leziuni plate care sunt dificil de sesizat.
Prin acest test se va colecta un esantion de celule din colul uterin sau vagin pentru a fi trimise si analizate la un laborator. Testul Papanicolau poate descoperi anomalii precanceroase.
Acest test poate recunoaste ADN-ul tulpinilor de HPV cu risc ridicat de cancer genital. Testul este realizat pe un esantion de celule prelevate din colul uterin (cervix).
Analiza HPV la femeile sub 30 de ani nu este recomandata si nici nu este foarte utila. Virusul Papilloma uman se raspandeste prin contact sexual si este foarte frecvent la femeile tinere, asa ca, de multe ori, rezultatele testului vor fi pozitive (hpv pozitiv).
Testul HPV este un test de screening pentru cancerul de col uterin, insa acesta nu poate demonstra faptul ca un pacient sufera de cancer. In schimb, testul detecteaza prezenta papilomavirusului uman, virusul care cauzeaza cancerul de col uterin. Anumite tipuri de HPV, printre care tipurile 16 (hpv 16 pozitiv) si 18, sporesc riscul de cancer de col uterin.
Testul HPV este disponibil numai pentru femei. Nu exista inca niciun test HPV care sa detecteze virusul la barbati. Cu toate acestea, barbatii pot fi infectati cu HPV si pot transmite virusul partenerilor lor sexuali.
Exista mai mult de 40 de tulpini diferite de HPV care afecteaza in mod special zona genitala. Majoritatea infectiilor cu HPV nu conduc la cancer, dar unele tipuri de virus papilomatos genital pot creste riscul de cancer de col uterin.
Tratament hpv femei
Nu exista niciun tratament pentru virus, insa pot fi tratate simptomele.
De cele mai multe ori, negii (verucile sau condiloamele) pot sa dispara fara tratament. Dar, chiar daca negii nu mai sunt vizibili, puteti fi in continuare purtator de virus HPV si puteti transmite virusul altor persoane.
Tratamentele medicamentoase pentru eliminarea negilor sunt de obicei aplicate direct pe pielea afectata. De obicei, este nevoie de mai multe aplicari inainte de a obtine vindecarea. Exemple de astfel de tratamente includ:
In cazul in care medicamentele nu functioneaza, medicul poate recomanda una dintre urmatoarele proceduri, care elimina fizic negii :
Barbatii au la dispozitie un tratament preventiv cu medicamente antivirale imuno-stimulatoare. Acest tratament trebuie administrat daca afla ca partenera/partenerul este infectat cu virusul Virusul Papilloma uman.
Infectiile cu tipul de virus HPV care cauzeaza negi comuni sunt greu de prevenit. Daca aveti un neg comun, puteti preveni raspandirea infectiei si formarea de noi veruci prin evitarea obiceiului de a-l rupe (zgandari) sau a musca unghiile.
Se poate reduce riscul de contractare a infectiilor cu HPV, care cauzeaza veruci plantare, prin mentinerea picioarelor curate si uscate, acoperite cu sosete curate si purtatul de pantofi sau sandale in piscine publice si vestiare.
Puteti reduce riscul de a dezvolta veruci genitale si alte leziuni genitale determinate de papilomavirusul uman prin:
Prevenirea se face prin vaccinarea impotriva HPV.
Referinte: