Gimnastica aduce beneficii atat pentru corp, cat si pentru minte si este o modalitate excelenta de a te mentine in forma si chiar de a combate anumite afectiuni. Aflati mai multe despre beneficiile gimnasticii, dar si riscurile acestei discipline.
Gimnastica presupune forta fizica, flexibilitate, echilibru, control, putere, agilitate si coordonare pentru a efectua o varietate de exercitii. Este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, datand de mii de ani, din vremea grecilor antici. A evoluat de-a lungul a mii de ani pentru a deveni sportul de azi, desi multe dintre competitii sunt inradacinate in exercitii antice. Astazi exista concursuri de gimnastica in multe tari si la nivel international. Gimnastica reprezinta o importanta componenta a competitiilor olimpice organizate la fiecare patru ani. Exista organe de conducere pentru gimnastica in fiecare tara, precum si pe plan international. Competitiile internationale sunt guvernate de FIG (Federal Internationale de Gymnastique).
Cand te gandesti la gimnastica, este posibil sa-ti imaginezi sportive care fac cascadorii pe barne sau gimnasti care se dau peste cap pe inele statice – dar stiai ca aceste discipline reprezinta doar unul dintre cele sapte tipuri de gimnastica?
Acest sport este o combinatie complexa de forta fizica, flexibilitate, putere, agilitate, coordonare, gratie, echilibru si control. Dintre toate disciplinele, gimnastica artistica de competitie este cea mai cunoscuta. Insa si celelalte forme de gimnastica, cum ar fi gimnastica ritmica si cea aerobica, au castigat de asemenea popularitate de-a lungul timpului.
Gimnastica artistica, cea mai populara si practicata dintre discipline, este divizata in gimnastica pentru femei si pentru barbati. Femeile concureaza la patru probe: sarituri, paralele, barna si exercitii la sol, in timp ce barbatii concureaza la sase probe: exercitii la sol, cal cu manere, inele, sarituri, bare paralele si bara fixa. Acest sport consta in principal in utilizarea diferitelor aparate gimnastice, precum si utilizarea solului pentru diferite exercitii.
Gimnastica ritmica presupune realizarea diferitelor miscari de gimnastica si de dans, cu sau fara diverse aparate gimnastice. Doar femeile concureaza la aceasta proba care combina elemente de balet si gimnastica. Exista 5 accesorii propuse pentru activitatile de gimnastica ritmica: minge, cerc, panglica, maciuci si coarda.
Gimnastica aerobica, cunoscuta si sub denumirea de aerobic, implica efectuarea de exercitii la simplu, dublu, triplu sau in grupuri de pana la sase persoane. Aceste activitati sportive sunt caracterizate de rezistenta, flexibilitate si fitness si mai putin de abilitati acrobatice sau de echilibru. Exercitiile dureaza de obicei intre 60 si 90 de secunde si sunt efectuate pe podele, fara utilizarea altor aparate.
Orice forma de gimnastica necesita o buna coordonare, dar stiai ca practicarea gimnasticii iti imbunatateste coordonarea? Asa este – nu trebuie sa ai deja aceasta abilitate cand apuci pe acest drum. Pana la urma, fiecare expert a fost odata incepator! Cu cat inveti mai mult miscarile, cu atat corpul se adapteaza mai repede pentru a reusi anumite executii care odata ti se pareau imposibile, imbunatatindu-ti astfel coordonarea. O buna coordonare nu numai ca-ti va imbunatati performantele in acest sport, ci si postura corporala in timp ce mergi, sari si faci alte activitati de zi cu zi.
Chiar daca sa-ti atingi degetele de la picioare este ceva ce nu crezi ca vei putea realiza vreodata, nu-ti face griji, deoarece flexibilitatea nu este o cerinta de baza pentru incepatori! Antrenamentele de gimnastica te vor ajuta sa-ti imbunatatesti flexibilitatea pe parcurs. Acest lucru se datoreaza faptului ca faci diverse exercitii de mobilitate in timpul antrenamentelor. De asemenea, corpul devine mai suplu, iar riscul de accidentare scade prin cresterea treptata a capacitatii de miscare.
In ciuda faptului ca miscarile facute de gimnastele profesioniste par sa fie usoare, chiar nu sunt. Cei mai multi dintre noi abia reusim sa mergem pe barna fara sa cadem, daramite sa mai facem si flic-flac-uri! Asa ca, daca ai impresia ca gimnastica nu-ti pune limitele corporale la incercare, gandeste-te din nou! Este o modalitate incredibila de a-ti imbunatati forta musculara. Nu doar ridicatul greutatilor in sala te va ajuta sa devii mai puternic, ci si gimnastica poate face acelasi lucru!
Prin efectuarea de activitati fizice cu greutatea corpului – inclusiv gimnastica – iti poti dezvolta oase puternice si sanatoase, lucru atat de important la o varsta frageda. Odata cu inaintarea in varsta, inevitabil densitatea osoasa scade in fiecare an. Prin construirea unor oase puternice si sanatoase la o varsta frageda, poti reduce riscurile de dezvoltare a osteoporozei mai tarziu in viata.
Practicarea gimnasticii te poate ajuta sa-ti mentii corpul sanatos, ceea ce este esential pentru prevenirea a numeroase afectiuni, cum ar fi astmul, cancerul, obezitatea, bolile de inima si diabetul. Practicarea acestui sport te incurajeaza sa duci un stil de viata sanatos, care cuprinde activitati fizice regulate si urmarea unei alimentatii echilibrate.
O gimnasta trebuie sa respecte instructiunile antrenorului pentru a preveni accidentarile. In secret, cu totii am vrea sa facem cateva miscari uimitoare chiar la primul nostru antrenament, insa adevarul este ca avem nevoie de mult timp. Este mult mai bine sa asculti indicatiile antrenorului si sa capeti tehnica potrivita, in loc sa-ti asumi riscuri de unul singur si sa te accidentezi. Sentimentul de disciplina este incredibil – de la ascultarea instructiunilor pana la aplicarea acestora si efectuarea corecta a miscarilor.
Cand facem sport in general, eliberam endorfine, iar acestea ne fac sa ne simtim fericiti si mult mai increzatori. Gimnastica te va ajuta sa fii mai multumit de imaginea corpului si mai increzator in abilitatile fizice, datorita impactului pozitiv pe care il va avea asupra corpului din punct de vedere estetic. Prin urmare, vei realiza multe lucruri fantastice atat in timpulantrenamentelor, cat si in alte domenii ale vietii!
Fie ca iti place sa discuti cu toti cei pe care ii intalnesti, fie ca esti o persoana mai rezervata, gimnastica are si o latura sociala. La antrenamente, ca in viata, in general, comunicarea este extrem de importanta. Daca esti o persoana relativ timida, gimnastica te va ajuta sa-ti imbunatatesti abilitatile sociale. Vei avea tot felul de discutii cu coechipierii in timpul antrenamentelor si dupa. Acest lucru iti va imbunatati abilitatile sociale fara ca tu sa te simti fortat sa initiezi conversatii, deoarece fiecare incepator va fi in aceeasi situatie ca si tine.
Poate fi benefic ca inainte sa pasesti in sala de antrenament, sa ai un obiectiv sau doua in minte privind acest sport. Apoi, dupa prima intalnire, e posibil sa-ti stabilesti chiar mai multe obiective noi pentru perioada urmatoare. Obiectivele nu trebuie sa se bazeze pe felul in care arati sau te imbraci, ci pe realizari tehnice!
Gimnastica te va invata cum sa urmezi instructiunile si sa le aplici in antrenamente. Acest lucru le va fi de mare ajutor nu doar copiilor la scoala, ci si adultilor la locul de munca. Gimnastica inseamna mult mai mult decat un antrenament fizic.
Nu trebuie sa trecem peste acest aspect, deoarece sportul ar trebui sa insemne si placere si distractie! Si ce poate fi mai distractiv decat sa inveti cum sa faci lucruri noi la fiecare antrenament si sa realizezi performante la care nu ai fi visat niciodata!?
Gimnastica nu este potrivita doar pentru sportivii profesionisti, ci si pentru copii. Copiii se pot bucura la maximum de acest sport, indiferent daca ajung sau nu sa faca performanta. De altfel, toti marii gimnasti ai istoriei au facut primii pasi in sport la o varsta foarte frageda. Sportul organizat ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte fizic, mental si social, iar gimnastica este unul dintre aceste sporturi artistice care il pot ajuta pe copil in multe feluri.
Exista o multime de avantaje ale practicarii acestui sport de catre copii, ele fiind aceleasi ca in cazul adultilor.
Nu exista reguli clare cu privire la varsta potrivita pentru a incepe gimnastica. Nici macar salile de gimnastica nu au limite de varsta. Unele sali organizeaza cursuri pentru copii cu varsta de 18 luni, iar altii incep de la 8 sau 12 ani.
Acest joc este excelent pentru imbunatatirea agilitatii si pentru intarirea soldurilor, genunchilor si gleznelor.
Va fi nevoie de:
Cum se efectueaza:
Potrivit specialistilor, acest joc le va imbunatati memoria si abilitatile fizice ale copiilor.
Cum se efectueaza:
Gimnastii trebuie sa se pregateasca in mod constant pentru eforturile fizice si emotionale riguroase pe care le necesita sportul. Din cauza complexitatii exercitiilor, riscul de accidentare creste. Leziunile apar cel mai frecvent la nivelul gleznelor, picioarelor, zonei lombare, genunchilor, incheieturilor si mainilor, adesea din cauza suprasolicitarii. Leziunile sunt rareori grave, insa daca nu sunt tratate pot provoca dureri cronice si fracturi osoase.
Cele mai frecvente accidentari si tratamentele lor
Ruptura de labrum poate aparea in timpul oricarui exercitiu. Cu toate acestea, specialistii la inele si paralele par mai vulnerabili. Ruptura de labrum se caracterizeaza prin durere care dispare initial, dar care reapare odata cu reinceperea antrenamentelor. Un RMN poate fi de ajutor in stabilirea unui diagnostic definitiv.
In gimnastica, incheietura este supusa unor forte care pot depasi de doua ori greutatea corporala. Primul pas in tratarea durerilor la incheietura mainii este reducerea volumului de antrenament si ameliorarea simptomelor. Dupa accidentare, gimnastii ar trebui sa evite presiunea pe articulatia incheieturii mainii timp de sase saptamani. Daca gimnastii au dureri si in repaus, se recomanda aplicarea unei atele care sa imobilizeze temporar incheietura.
Ruptura de ligament incrucisat anterior poate aparea atunci cand gimnastul aterizeaza ”scurt”, de exemplu. Sportivul aude, de obicei, un trosnet, iar genunchiul se umfla dupa cateva ore. RMN-ul este adesea folosit pentru a confirma ruptura. La fel ca in cazul altor sporturi, reconstructia ligamentului este recomandata gimnastilor care doresc sa-si reia cariera.
Gimnastii pot suferi mai multe leziuni la tendonul lui Ahile, aflat chiar deasupra calcaiului, ca urmare a sariturilor si aterizarilor repetate.
Tendinita lui Ahile are ca rezultat o durere de gamba, care este agravata de sarituri si aterizari. Imobilizarea piciorului timp de sapte-zece zile poate fi benefica in cazul unor simptome grave.
Leziunile la picior si glezna sunt frecvente in gimnastica. Leziunile acute sunt de obicei entorsele, care pot fi minore sau mai grave. Umflaturile si vanataile pot indica o accidentare mai severa. Leziunile serioase trebuie evaluate de catre medic, iar reintoarcerea la antrenamente dupa o accidentare minora este adesea posibila dupa o saptamana, daca nu exista durere. Durerea cronica a gleznei sau leziunile repetate trebuie evaluate inainte de a continua antrenamentele.
Cauzele durerilor lombare pot fi entorsele de ligamente, fractura si / sau probleme la discurile lombare. Frecvent, durerea lombara este inrautatita de continuarea antrenamentelor.
Durerea de spate persistenta este neobisnuita si nu trebuie ignorata. RMN-ul sau scanarea osoasa sunt efectuate pentru a exclude accidentari mai grave.
Referinte: