Fractura de stres reprezinta o fisura in os cauzata de stresul repetitiv, survenit de cele mai multe ori pe fondul unor activitati fizice excesive. Aflati care sunt cauzele si simptomele fracturilor de stres, cum se trateaza si mai ales ce trebuie facut pentru a preveni fractura de stres.
Fracturile de stres sunt mici fisuri care se produc intr-un os. Acestea sunt cauzate de o forta repetitiva, adesea de suprasolicitare – care se produce in urma sariturilor repetate sau a alergarii pe distante lungi. Fracturile de stres pot aparea si daca oasele sunt slabite de anumite afectiuni precum osteoporoza.
Fracturile de stres apar de cele mai multe ori la nivelul oaselor piciorului inferior. Cu toate ca fractura de stres poate afecta pe oricine, alergatorii si recrutii militari care poarta bagaje grele pe distante lungi prezinta cel mai mare risc. De exemplu, daca incepeti un nou program de exercitii, puteti dezvolta fracturi de stres daca faceti miscari prea intense la inceput.
Fracturile de stres pot aparea oriunde oasele sunt suprasolicitate, insa se produc cel mai frecvent in extremitatile inferioare ca urmare a impactului si a greutatii corporale. Cel mai afectat os este tibia (20% pana la 75% dintre toate fracturile de stres – produse in majoritatea cazurilor de leziuni aparute in urma alergarilor). Fracturile de stres pot aparea si la nivelul piciorului. Piciorul este format din mai multe oase mici. Oasele din dreptul degetelor se numesc metatarsiene. Exista cinci metatarsiene la fiecare picior. Cel mai frecvent, fractura de stres apare la al doilea si al treilea metatarsian.
De asemenea, fracturile de stres pot fi observate si la calcaie (calcaneu), sold (femurul) si chiar partea inferioara a spatelui (zona lombara).
Osul se adapteaza treptat la stresul ridicat prin remodelare, un proces normal care se accelereaza atunci cand greutatea pe os creste. In timpul remodelarii, tesutul osos este distrus (resorbtie), apoi reconstruit.
Oasele supuse unei forte neobisnuit de mari, daca nu au suficient timp sa se regenereze, resorb celulele mai repede decat pot fi inlocuite de corp, motiv pentru care fracturile de stres se produc mult mai usor.
Factorii care pot creste riscul de fracturi de stres sunt:
Fracturile de stres sunt mai frecvente la persoanele care practica sporturi cu impact ridicat, cum ar fi atletismul, baschetul, tenisul, dansul sau gimnastica.
Fractura de stres apare de multe ori la persoanele care trec brusc de la un stil de viata sedentar la un regim de antrenament activ sau care cresc rapid intensitatea, durata sau frecventa sesiunilor de antrenament.
Femeile, in special cele care au perioade menstruale anormale sau absente, prezinta un risc mai mare de a dezvolta fracturi de stres.
Persoanele care au picioare plate (platfus) sau talpi mult prea arcuite si rigide, sunt mai predispuse la a dezvolta fracturi de stres. De asemenea, incaltamintea uzata contribuie la aparitia acestei probleme.
Afectiuni precum osteoporoza pot slabi oasele si faciliteaza aparitia fracturilor de stres.
Persoanele care au mai suferit astfel de fracturi au riscuri mai mari sa se confrunte din nou cu astfel de probleme.
Tulburarile de alimentatie si lipsa de vitamina D si calciu pot afecta oasele, care devin mai predispuse la fracturi de stres.
Fractura de stres provoaca urmatoarele simptome:
Daca fractura de stres nu este tratata intr-un stadiu incipient (reactia la stres), durerea se poate inrautati. Exista, de asemenea, riscul ca fractura sa se deplaseze (osul fracturat se deplaseaza in afara aliniamentului normal). Anumite fracturi de stres (de exemplu, la sold) sunt considerate fracturi de stres ”cu risc ridicat”, deoarece rezultatul tratamentului poate fi unul neimbucurator (cum ar fi necesitatea unei interventii chirurgicale) daca nu sunt identificate la timp.
Este posibil ca medicul sa efectueze mai multe teste pentru a vedea daca pacientul are o fractura de stres si cat de grava este fractura. Printre aceste teste se numara:
In timpul primei vizite, medicul va face un examen fizic si ii va spune pacientului care sunt factorii de risc care duc la dezvoltarea unei fracturi de stres. De aceea, specialistul va pune intrebari despre:
Pentru a descoperi o fractura de stres, medicul recomanda, in primul rand, o radiografie. Cu toate acestea, o fractura de stres poate fi dificil de observat pe radiografie, deoarece aspectul osului este de cele mai multe ori normal, iar micile fisuri nu pot fi vazute pe imagini. Radiografiile nu pot descoperi, de fapt, doua treimi dintre fracturile de stres. Radiografia poate ajuta la diagnosticarea unei fracturi de stres decat dupa ce problema a inceput sa se vindece. Cand osul incepe sa se vindece, creeaza un calus, care poate fi vazut pe radiografie. Daca banuieste ca aveti o fractura de stres, specialistul poate recomanda un test imagistic mai clar decat radiografia. Aceste teste sunt:
Scanarea osoasa este utilizata pentru ca poate descoperi fracturile de stres care nu pot fi vazute pe o radiografie. In timpul unei scanari osoase, specialistul injecteaza o substanta de contrast in fluxul sanguin. Substanta se colecteaza apoi in os si se catoneaza in zonele in care osul este in plin proces de vindecare. Zona afectata de fractura de stres va parea mai inchisa la culoare pe scanarea osoasa decat o zona nelezata.
Daca doctorul are nevoie de imagini foarte detaliate ale leziunii, poate utilizat un RMN. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este un test care foloseste un magnet mare, unde radio si un computer pentru a produce imagini foarte clare ale corpului uman. Un RMN este preferat in multe cazuri, deoarece:
Da, o astfel de problema trebuie tratata. Daca banuiti ca aveti o fractura de stres, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa luati pauza. Opriti orice activitate care poate agrava leziunea. Apoi, mergeti la medic. Este important sa urmati indicatiile de tratament pe care vi le ofera specialistul pentru a preveni alte probleme.
Daca nu este tratata, fractura de stres se poate agrava. Se poate vindeca necorespunzator, poate duce la artrita sau poate produce necesitatea unei interventii chirurgicale. Categoric nu ignorati durerea. Ignorarea durerii poate duce la probleme grave in viitor, de aceea este important sa va prezentati la medic cand incepeti sa simtiti dureri.
Daca aveti o afectiune medicala de baza, cum ar fi diabetul sau neuropatia, este foarte important sa va adresati medicului daca aveti dureri la picioare sau glezne.
Fractura de stres poate fi tratata in mai multe feluri. Medicul va prezenta variantele in functie de locul si gravitatea fracturii. De asemenea, specialistul va trata si factorii de risc ai leziunii.
Printre tratamentele pe care medicul le poate recomanda se numara:
Poate fi nevoie ca medicul sa monteze o cizma de imobilizare pentru a mentine oasele intr-o pozitie fixa. Folosirea unei ghete sau a unei cizme speciale ajuta la eliminarea stresului de pe picior si faciliteaza vindecarea.
Unele fracturi de stres trebuie operate pentru a se vindeca in mod adecvat. Aceasta operatie poarta denumirea de fixare interna. In functie de locul fracturii, chirurgul poate folosi ace, suruburi sau placi metalice pentru a fixa oasele.
Cand va refaceti in urma unei fracturi de stres, este important sa urmati instructiunile medicului. Ignorarea planului de recuperare si revenirea la activitatile normale pot duce rapid la leziuni mai grave in viitor. Trebuie sa va amintiti doua lucruri cand reluati exercitiile fizice:
In faza timpurie a vindecarii, medicul va poate recomanda sa va schimbati rutina. Mai precis, va poate propune sa va odihniti in prima zi, sa faceti sport a doua zi si apoi sa va odihniti din nou a treia zi.
Unele fracturi de stres nu se vindeca bine, ceea ce poate cauza probleme cronice. Daca nu sunt tratate cauzele de baza, riscul sa suferiti o alta fractura de stres este mai mare.
Puteti face pasi simpli pentru a preveni fractura de stres.
Incepeti lent orice nou program de exercitii fizice si progresati treptat. Evitati sa cresteti intensitatea exercitiilor cu mai mult de 10% pe saptamana.
Asigurati-va ca pantofii sunt corespunzatori si sunt potriviti pentru activitatea fizica pe care o faceti. Daca aveti picioarele plate, intrebati un specialist ce suporturi pentru arcul piciorului puteti folosi.
Pentru a va mentine oasele puternice, asigurati-va ca dieta cuprinde suficient calciu, vitamina D si alti nutrienti.
Referinte: