Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele de carcinom bazocelular, dar si cum se trateaza acest cancer cutanat.
Carcinomul bazocelular (sau epiteliom bazocelular) este o forma de cancer de piele. Carcinomul bazocelular debuteaza in celulele bazale – celule din piele care produc celule noi ale pielii, pe masura ce vechile celule dispar.
Carcinomul bazocelular apare adesea sub forma unei umflaturi usor transparente pe piele, desi poate lua si alte forme. Carcinomul bazocelular apare de cele mai multe ori pe zonele pielii care sunt expuse la soare, cum ar fi capul si gatul.
Se considera ca majoritatea carcinoamelor bazocelulare apar in urma expunerii pe termen lung la radiatiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui. Evitarea soarelui si utilizarea de solutii cu protectie solara pot ajuta la protejarea impotriva carcinomului bazocelular.
De obicei, aceasta maladie este nedureroasa. Singurul simptom este o formatiune sau modificarea aspectului pielii. Exista diferite tipuri de carcinom bazocelular. Fiecare are un aspect diferit:
Aceasta forma apare ca o leziune de culoare maro, albastra sau neagra, care are de cele mai multe ori o margine transparenta si ridicata.
Acest tip ia aspectul unei pete rosiatice pe piele, care este adesea plata si solzoasa. Continua sa creasca si are adesea o margine ridicata. In mod obisnuit, aceasta forma apare pe spate sau pe piept.
Acest tip de carcinom bazocelular este caracterizat de o tumora ulcerata, cu margine perlata.
Acest tip apare ca o umflatura pe piele care este alba, colorata sau roz. Este de multe ori transparenta, cu vase de sange vizibile sub leziune. Acesta este cel mai frecvent tip de carcinom bazocelular. Apare cel mai frecvent pe gat, urechi si fata. Se poate rupe sau sangera.
Acesta este cea mai rara forma a maladiei. De obicei, seamana cu o cicatrice, avand aspectul alb si ceros si fara margini definite. Acest tip de carcinom poate indica o forma deosebit de invaziva a bolii, care poate provoca desfigurari semnificative.
Carcinomul bazocelular nodular se manifesta printr-o tumora nodulara, cu margine perlata.
Acest tip de carcinom are trasaturi specifice atat ale CBC, cat si ale carcinomului cu celule scuamoase, un alt tip de cancer de piele. Este extrem de rar, insa riscul sa produca metastaze, in comparatie cu alte tipuri de cancer de piele, este mare.
Carcinomul bazocelular apare atunci cand una dintre celulele bazale ale pielii dezvolta o mutatie in ADN-ul sau. Celulele bazale se afla in partea inferioara a epidermei – stratul exterior al pielii. Celulele bazale produc celule noi ale pielii. Pe masura ce aceste celule noi ale pielii se produc, ele imping celulele vechi spre suprafata pielii, unde acestea mor si sunt indepartate.
Procesul de creare a celulelor noi ale pielii este controlat de ADN-ul unei celule bazale. ADN-ul contine instructiuni care ii spun unei celule ce trebuie sa faca. In schimb, mutatia ii spune celulei bazale sa se inmulteasca rapid si sa continue sa se mareasca, desi, in mod normal, ar trebuie sa moara. In cele din urma, celulele anormale acumulate pot forma o tumora canceroasa – aceasta fiind leziunea care apare pe piele.
Specialistii sustin ca o mare parte din daunele aduse ADN-ului celulelor bazale sunt cauzate de radiatiile ultraviolete (UV) gasite in lumina soarelui si in lampile de bronzare artificiala. Exista si alti factori care pot mari riscul de dezvoltare a carcinomului bazocelular, iar cauza exacta in unele cazuri nu este clara.
Exista mai multi factori de risc care pot creste riscul dezvoltarii CBC. Printre acesti factori de risc se numara:
Exista si alti factori de risc care nu au implicatii genetice, cum ar fi:
Carcinomul bazocelular se dezvolta de obicei pe partile expuse la soare, in special pe cap si gat. Mai rar, carcinomul bazocelular se poate dezvolta pe anumite parti ale corpului protejate de obicei de soare, cum ar fi organele genitale.
Afectiunea se caracterizeaza printr-o modificare a pielii, cum ar fi o formatiune sau o leziune care nu se vindeca.
Aceste modificari ale pielii au de obicei una dintre urmatoarele caracteristici:
Mergeti la doctor daca observati ca aspectul pielii s-a modificat (a aparut o formatiune anormala noua), daca o anumita formatiune anterioara si-a schimbat forma sau daca prezentati dureri recurente.
In prima faza, pacientul va fi verificat vizual de catre un dermatolog. Medicul verifica pielea din cap pana in picioare pentru a cauta eventualele formatiuni sau decolorari ale pielii. De asemenea, va intreba care este istoricul medical al pacientului si daca acesta a avut cazuri de cancer de piele in familie.
Daca dermatologul constata decolorari sau formatiuni ingrijoratoare, va efectua o biopsie a pielii. Pentru a face acest lucru, el va face o anestezie locala inainte de a indeparta o mica proba din leziune pentru a fi testata. Tesutul biopsiat va fi vizualizat la microscop pentru a se cauta semnele cancerului de piele.
Dermatologul va indeparta formatiunea daca va constata ca este vorba de carcinom bazocelular. De asemenea, daca descopera ca pacientul are o forma agresiva de carcinom bazocelular, medicul poate lua o proba de tesut din ganglionii limfatici pentru a verifica daca tumora s-a extins.
Tratamentul pentru carcinomul bazocelular presupune inlaturarea tumorii. Medicul alege tratamentul in functie de tipul de carcinom bazocelular de care pacientul sufera, de dimensiunea si locul leziunii. Printre variantele de tratament se numara:
In cadrul acestei proceduri, tumora este razuita cu o chiureta. Locul tumorii este apoi cauterizat cu un electrod. Metoda este extrem de eficienta, in special in cazul leziunilor mici. Nu este, insa, la fel de eficienta in cazul tumorilor agresive sau in zonele pielii cu risc ridicat. Poate lasa o cicatrice rotunda, alba. Aceasta procedura are o rata de succes de 95%.
Medicul elimina cu un bisturiu tumora si marginea din tesutul sanatos aflat in jurul ei. Zona operata este apoi inchisa cu ajutorul suturilor. Aceasta metoda este folosita de obicei in cazurile mai avansate, in care riscul ca pielea din jur sa fie afectata este mare. Poate lasa o cicatrice mica. Aceasta procedura are o rata de succes de 95%.
Chirurgul elimina un strat subtire de tesut care contine tumora. Stratul de tesut este congelat si apoi verificat la microscop. Medicul va repeta apoi procedura exact in locul in care a fost prezent cancerul.
Acest lucru ii permite doctorului sa pastreze cat se poate de mult din pielea sanatoasa, in acelasi timp asigurandu-se ca a indepartat intreaga tumora. Procedura are cea mai mare rata de vindecare, de pana la aproximativ 99 la suta. Este adesea folosita pentru tumori mari sau in cazul tumorilor aflate in zone foarte vizibile, cum ar fi pe fata sau gat.
Criochirurgia este folosita pentru a trata tumorile subtiri si care nu se extind mai adanc in piele. Medicul poate ingheta si ucide celulele canceroase cu azot lichid. Exista insa riscul ca nervii din zona sa se deterioreze, iar pacientul sa-si piarda senzatia.
Nu este necesara taierea, desi se poate folosi anestezie. Dupa aplicarea azotului lichid se va forma o crusta peste tumora. Criochirurgia este folosita de cele mai multe ori in cazul persoanelor cu boli hematologice. Are o rata de succes intre 85 si 90 la suta.
Unele persoane ar putea incerca sa afle mai multe despre metodele alternative de tratare a cancerului de piele. Printre cele mai frecvente sunt:
Tratamentele pentru CBC sunt adesea minore, iar procesul de recuperare se desfasoara usor. Mai multi pacienti vor avea unele dureri in urma operatiei sau la locul de excizie in timpul procesului de vindecare.
Cei mai multi dintre ei vor ramane cu cicatrici in urma tratamentului pentru CBC. Pentru a reduce aspectul acestora, pacientii trebuie sa urmeze instructiunile de dupa tratament oferite de medic. Printre aceste instructiuni se numara:
Exista un risc ridicat ca maladia sa reapara. De aceea, este important ca pacientii sa ia masuri pentru a-si proteja pielea de expunerea la UV.
Durata de viata cu epiteliom bazocelular este mare, mai ales daca afectiunea este depistata precoce. Majoritatea tumorilor raspund favorabil la tratament. Potrivit statisticilor:
Evitarea sau reducerea expunerii la lumina UV este cea mai buna modalitate de a preveni carcinomul bazocelular. Evitati contactul cu lumina directa a soarelui in timpul orelor de varf.
Aplicati protectie solara in mod regulat, chiar daca veti sta in soare doar cateva minute. Folositi solutii de protectie solara cu factor 15 sau mai mare. De asemenea, purtati haine si palarii pentru a va proteja de razele soarelui. Nou-nascutii trebuie tinuti departe de razele soarelui. Nu aplicati protectie solara pe pielea sugarilor sub sase luni.
Detectarea precoce a carcinomului bazocelular poate reduce cicatrizarea cauzata de indepartarea unei tumori. Efectuati anual controale pentru cancerul de piele. De asemenea, este recomandat sa va examinati pielea din cap pana in picioare lunar. Daca observati modificari ale pielii, faceti o programare la medicul dermatolog.
Referinte: