Candidoza este o infectie fungica localizata in diverse zone ale corpului: piele, mucoase, intestin. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru candidoza.
Candidozele sunt infectii produse de levuri apartinand genului Candida, cele mai frecvente fiind cele produse de Candida albicans, un saprofit al tubului digestiv.
Candida albicans este intalnita atat in intestin cat si in vagin, orofaringe sau pe piele. Anumite medicamente si afectiuni pot determina cresterea si inmultirea candidei, in special in zonele calde si umede ale corpului ceea ce poate provoca simptome de disconfort si uneori chiar de boala.
Poate determina atat infectii superficiale la nivelul mucoaselor bucofaringiene, anale, genitourinare sau la nivelul pielii, precum si infectii sistemice:
Se estimeaza ca 75% dintre femei au cel putin un episod de candidoza vulvovaginala in timpul vietii. Aproape 45% dintre femei sunt afectate de doua sau trei episoade pe an. Candida albicans e responsabila de 80-90% din infectiile fungice vaginale, restul sunt specii non-albicans: Candida glabrata.
Localizarea cea mai frecventa este in pliuri: inghinal, submamar, interfesier. De asemenea, candida albicans poate determina manifestari clinice la nivelul cavitatii bucale, regiunii genitale sau lamei unghiale. Infectia lamei unghiale cu Candida determina onixul candidozic, afectiune care confera unghiei un aspect inestetic. Onixisul candidozic este mai frecvent la menajere si muncitori din industria alimentara. Candidoza genito-fesiera infantila afecteaza copiii de varsta mica si este in general o complicatie a unei candidoze digestive.
Pentru un diagnostic corect al acestor afectiuni este necesar un consult de specialitate inaintea aplicarii unui tratament din proprie initiativa, care poate modifica aspectul leziunilor sau aparitia unor complicatii.
Candidoza vaginala este una dintre cele mai frecvente patologii ginecologice. Este produsa de o ciuperca prezenta in mod normal pe mucoasa vaginala. Astfel, are loc o acidifiere a mediului, ce duce la multiplicare si simptomatologie.
Candidoza vaginala este o problema des intalnita la femei, trei din patru facand aceasta afectiune cel putin o data in timpul vietii lor. Cele mai frecvente simptome sunt mancarimi si iritatii ale vulvei si in jurul deschiderii vaginului. Infectiile vaginale cu candida, apar, de obicei, ca niste episoade rare, dar totusi la unele femei se pot repeta frecvent si pot determina simptome persistente cronice care necesita atentie si tratament adecvat.
Aceste infectii apar in special la femeile care au ciclu menstrual. Ele sunt mai putin frecvente la femeile in postmenopauza care nu iau estrogen si sunt foarte rare la fetele care nu au inceput sa aiba inca menstruatie.
Candidoza genitala ii poate afecta si pe barbati, acestia confruntandu-se cu simptome extrem de incomode, cum ar fi aparitia unor bubite cu puroi in zona intima.
Candida este o ciuperca ce va poate afecta mameloanele si sanii pe perioada alaptarii. La nivelul sanilor apar dureri chiar si atunci cand copilul este bine pozitionat si suge corespunzator. Durerea poate fi resimtita la un singur san sau mamelon sau la amandoua.
Candidoza este o infectie fungica produsa de ciuperci care fac parte din genul candida. Exista peste 20 de specii de candida care pot provoca infectii la om, cea mai frecvent intalnita fiind infectia cu Candida albicans. Candidoza bucofaringiana sau orala reprezinta o afectiune in care Candida albicans se acumuleaza pe mucoasa gurii. Infectia cu ciuperca bucala sau a zonei gatului determina leziuni care mai sunt cunoscute sub denumirea de afte.
Cu toate ca aftele pot aparea la orice persoana, cei mai predispusi sunt copiii, persoanele care poarta proteza dentara, cei care utilizeaza inhalatori cu steroizi sau cei care au un sistem imunitar slabit. Daca starea de sanatate a pacientului este buna, aftele nu reprezinta o problema. In schimb, in cazul celor cu un sistem imunitar deficitar, simptomele determinate de aftele bucale pot fi severe si dificil de tratat.
Acest tip al afectiunii apare dupa ce candidoza bucala ajunge la nivelul esofagului, organul care face legatura intre gura si stomac. Cei mai predispusi sunt pacientii care sufera de o infectie cu virusul HIV, cancer sau care se trateaza cu citostatice.
Candida este un fung care exista sub forma de blastospori, acestia fiind responsabili de colonizarea asimptomatica, precum si sub forma de micelii care rezulta din germinarea blastosporilor si care stimuleaza colonizarea.
Candida se gaseste in flora saprofita vaginala, iar transformarea intr-o forma patogena activa este determinata de o serie de factori:
Sarcina este asociata cu scaderea imunitatii mediate celular, determinand o incidenta crescuta a candidozei. Modificarile hormonale pe care le sufera gravida determina ingrosarea epiteliului vaginal, ca urmare a hipertrofiei stratului intermediar si a imbibitiei produsa prin acumulare de apa. Cantitatea de secretii vaginale creste in sarcina din cauza cresterii transudatului in vagin, dar si in urma intensificarii descuamarii epiteliale. PH-ul vaginal in sarcina este acid, ca rezultat al productiei crescute de acid lactic din glicogenul epiteliului vaginal sub actiunea lactobacililor.
Candida albicans este cea care cauzeaza cel mai des infectii din genul candida. Ea traieste in mod normal in tractul gastro-intestinal si, uneori, in vagin. In mod normal, candida nu cauzeaza niciun simptom. Cu toate acestea, atunci cand exista schimbari in flora normala a tractului gastro-intestinal si a vaginului (cauzate de medicamente, leziuni sau alti factori de stres pentru sistemul imunitar), ea se poate inmulti si poate provoca simptomele specifice.
Candidoza poate fi cauzata de o infectie urogenitala, tratament cu antibiotice (prin schimbarea PH-ului vegetativ) sau poate avea cauze metabolice (dereglari hormonale).
Micozele sunt, in general, cele mai frecvente infectii genitale la femei, la barbati fiind mai rare.
La cele mai multe femei, nu exista nicio problema de sanatate care ar duce la o infectie cu candida . Exista mai multi factori de risc care pot creste sansele de a dezvolta o infectie, cum ar fi:
Antibioticele distrug o mare varietate de bacterii, inclusiv cele care traiesc in mod normal in vagin. Aceste bacterii protejeaza vaginul de cresterea si inmultirea exagerata a fungilor. Din aceasta cauza unele femei sunt predispuse la infectii cu candida in timpul unui tratament cu antibiotice.
Riscul de infectii vaginale cu candida poate fi mai mare la femeile care folosesc metode contraceptive care contin estrogeni (de exemplu: anticonceptionalele, plasturele si inelul vaginal).
Buretele vaginal, diafragma si dispozitivele intrauterine, pot creste riscul de infectii cu candida. Spermicidele nu provoaca, de obicei, candidoza vaginala, desi acestea pot provoca iritatii vaginale sau vulvare.
Infectiile cu candida sunt mai frecvente la persoanele care au un sistem imunitar slabit din cauza infectarii cu HIV sau utilizarii anumitor medicamente (steroizi, chimioterapie, medicamente post-transplant de organe).
Scurgerile vaginale devin mai evidente in timpul sarcinii, desi candidoza nu este intotdeauna cauza lor.
Femeile cu diabet zaharat au un risc crescut de infectii vaginale cu candida, mai ales in cazul in care nivelul de zahar din sange este mai mare de cateva ori decat in mod normal.
Infectiile vaginale cu candida nu reprezinta infectii cu transmitere sexuala. Ele pot aparea la femeile care nu au fost active sexual, dar sunt mai frecvente la femeile care sunt active sexual.
Mameloanele crapate, care nu se vindeca, pot provoca dezvoltarea acestei infectii.
Aftele si alte infectii cu candida pot aparea atunci cand sistemul imunitar este slabit de o boala sau de medicamente sau atunci cand echilibrul natural al microorganismelor din corp este perturbat.
In mod normal, sistemul imunitar respinge si lupta impotriva microorganismelor daunatoare invadatoare, cum ar fi virusuri, bacterii sau ciuperci, mentinand in acelasi timp un echilibru intre microorganismele ”benefice”, care traiesc in mod normal in corpul uman si cele ”daunatoare”. Dar, uneori, aceste mecanisme de protectie nu mai functioneaza, ceea ce permite aparitia unor infectii.
Afectiuni care produc o sensibilitate la dezvoltarea candidozei bucale:
Virusul imunodeficientei umane (HIV) – virusul care provoaca SIDA – distruge celulele sistemului imunitar, ducand la o predispozitie marita la infectii la care, in mod normal, corpul ar rezista fara probleme.
In cazul persoanelor care sufera de cancer, sistemul imunitar este slabit de boala si de tratamente, cum ar fi chimioterapia si radioterapia. Atat boala cat si tratamentul pot creste riscul de infectii cu candida albicans.
In cazul pacientilor cu diabet, saliva poate contine cantitati mari de zahar, lucru care asigura un mediu prielnic dezvoltarii acestor infectii.
Infectiile vaginale de acest tip sunt cauzate practic de candida albicans, cea care provoaca si aftele bucale. Desi o infectie vaginala nu este ceva grav, in caz de sarcina, ciuperca poate fi luata de copil in timpul nasterii. Ca urmare, nou-nascutul, se poate imbolnavi, la randul lui de candidoza bucala.
Orice persoana, adult sau copil, poate face candidoza orala, dar mai expuse infectiei sunt:
Candidoza esofagiana apare indeosebi la pacientii cu HIV, cancer si la cei care urmeaza un tratament cu citostatice.
La femei se manifesta ca o vulvo-vaginita, o inflamatie a vulvei si a vaginului cu aparitia unei scurgeri alb-cremoase in cantitate mare, urat mirositoare. Acesta scurgere este insotita de o mancarime jenanta, senzatii de durere sub forma de arsura fara o localizare precisa si, uneori, dispareunie (dureri in timpul contactului sexual). De obicei, se asociaza si cu infectia aparatului urinar determinand dureri la mictiune (urinare).
Candidoza netratata se poate extinde, de la o simpla vulvo-vaginita, pana la nivelul intregului perineu (zona dintre picioare), la nivelul coapselor si in zona anusului. In timp, mucoasa vaginala sufera un proces de atrofie determinand dureri continue si dispareunie.
La barbati, candidoza apare sub forma de balanita sau balanopostita – inflamatia glandului si a santului dintre gland si preput – si se manifesta mai sever cu aparitia unor bubite cu puroi care se pot sparge sau se usuca. Uneori poate aparea si o pseudomembrana alb-galbuie. Apar senzatii intense de mancarime locala si dureri sub forma de arsura. Netratata se extinde ajungand pe scrot.
La ambele sexe se poate manifesta doar prin afectare urinara la nivelul uretrei scurgere abundenta sau redusa de puroi, cu urini tulburi, dureri la mictiune, mictiuni dese si mancarimi.
Uneori, la femei candidoza poate fi asimptomatica!
Semnele si simptomele includ: piele rosie, iritata si cu senzatie de mancarime pe mamelon si areola. Alte simptome pot fi: o durere intepatoare, arzanda a sanilor pe parcursul alaptarii si dupa. Copilul poate sa nu prezinte semnele si simptomele amintite sau poate avea o eruptie sau eritem fesier cauzata de aceasta ciuperca. Aceasta infectie poate aparea si dupa tratament cu antibiotice.
Initial, simptomele nu vor putea fi observate in mod clar. In functie de cauza care sta la baza, simptomele pot evolua brusc si pot persista pentru o perioada mare de timp. Dintre acestea, enumeram:
In cazurile severe, leziunile date de candidoza se pot raspandi in gat sau chiar mai jos, pe esofag, provocand esofagita. Pacientii intampina dificultati la inghitire sau au senzatia ca alimentele ingerate le-au ramas blocate in gat.
Candidoza poate deveni severa la pacientii imunocompromisi, evoluand pana la infectii sistemice sau endocardita. Diagnosticul candidozelor se face prin examen clinic si de laborator (examen direct si/sau culturi). Candidozele cutanate (intertrigouri) sunt favorizate de obezitate, maceratie si lipsa de igiena.
Examenul obiectiv local evidentiaza: eritem si edem la nivelul suprafetei vulvare si labiale, vagin eritematos cu secretie alba, aderenta. Diagnosticul paraclinic evidentiaza prezenta ciupercii la examenul microscopic. PH-ul vaginal este 4-4,5. Confirmarea diagnosticului se efectueaza prin culturi pe mediul Sabouraud.
Nu este de preferat inceperea unui tratament la domiciliu inainte de a fi examinate de doctorul specialist.
Unele femei cu prurit vulvar sau secretii vaginale pot presupune de multe ori ca simptomele lor sunt cauzate de o infectie cu candida si apoi pot folosi un tratament fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, un studiu realizat arata ca doar 11 % dintre femei isi auto-diagnosticheaza cu exactitate infectia lor, iar dintre femeile care au avut in trecut candidoza vaginala anterioara, 35 % si-au diagnosticat cu precizie infectia cu candida.
In aceasta procedura, partea din spate a gatului este tamponata cu bumbac steril si mostra de tesut cultivata, apoi, intr-un mediu special, pentru a determina ce fel de bacterii sau ciuperci cauzeaza simptomele.
In aceasta procedura, medicul examineaza esofagul, stomacul si partea superioara a intestinului subtire (duodenul), folosind un tub luminat, flexibil, cu un aparat de fotografiat in varful (endoscop)
Daca este necesar, se pot efectua examinari fizice si anumite analize de sange pentru a identifica posibilele afectiuni medicale care pot provoca afte la nivelul esofagului.
Antifungicele se prezinta sub mai multe forme, printre care:
Candida albicans poate deveni rezistenta la medicamente antifungice, mai ales la persoanele cu infectate cu HIV in stadiu avansat. Acest medicament poate fi folosit atunci cand alte medicamente nu sunt eficiente.
Unele medicamente antifungice pot provoca leziuni hepatice. Din acest motiv, medicul va efectua probabil analize de sange pentru monitorizarea functiei hepatice, mai ales daca aveti nevoie de un tratament prelungit sau aveti un istoric de boli hepatice.
In general, ciuperca se trateaza, nu se vindeca, de aceea femeia trebuie informata ca este posibil ca afectiunea sa reapara. Tratamentul eficient este cel aplicat ambilor parteneri. In conceptia actuala, tratamentul care se administreaza este format din anticandidoze orale, la care se adauga obligatoriu un lavaj vaginal si ovule antimicotice. In cazul unei vulvovaginite, se aplica unguente sau creme antimicotice. Partenerul trebuie sa foloseasca si el antimicoticul in doza unica si crema. Daca este vorba despre o candidoza acuta, tratamentul dureaza intre 3 si 6 zile, iar in caz ca revine, in perioada imediat urmatoare trebuie respectate conditii de igiena stricte si restrictionata folosirea tampoanelor interne.
Candidoza nu apare numai in sezonul cald, dar are o frecventa mai mare in lunile de vara si chiar si la inceputul toamnei, cand se fac anumite compromisuri in ceea ce priveste igiena intima si actele sexuale. Candidoza poate sa apara si ca o alergie la spermicidul continut de diversi lubrifianti sau prezervative.
Netratata, candidoza duce la disconfort (usturimi, arsuri, mancarime), dar se poate produce si o infestare vaginala cu factori microbieni sau virali, prin anihilarea partiala a florei. In cazuri extreme, se pot produce eroziuni ale mucoasei, inclusiv cervicale (cervicite, vaginite, vaginism).
Vaginitele micotice sunt determinate de un exces de crestere a ciupercilor in vagin. Infectiile micotice sunt foarte frecvente la femeile de varsta fertila, dar pot sa apara la orice alta varsta. Desi creaza disconfort, vaginitele micotice determina rareori probleme grave de sanatate.
Tratamentul cu antimicotice trebuie sustinut si de o foarte buna igiena locala prin spaaturi zilnice (chiar de mai multe ori pe zi) cu sapunuri neutre sau bazice, spalaturi cu apa in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu (2 – 3 linguri de bicarbonate la un lighenas de apa), solutii antiseptice pentru spalaturi vaginale din comert.
Un medicament pe baza de prescriptie medicala numit fluconazol reprezinta o alta optiune pentru tratarea infectiilor cu candida. Majoritatea femeilor au nevoie de o singura doza, cu toate ca femeile cu infectii mai complicate (cum ar fi cele care stau la baza problemelor medicale, infectii recurente cu candida, sau cele cu simptome severe) pot solicita o a doua doza la 72 de ore dupa prima doza.
Efectele secundare ale fluconazolului sunt usoare si rare, dar pot include deranjamente la stomac, dureri de cap si eruptii cutanate. Fluconazol interactioneaza cu o serie de medicamente asa ca este recomandat consultarea medicului sau farmacistului pentru nelamuriri si informatii suplimentare. Fluconazolul nu este de obicei recomandat in timpul primului trimestru de sarcina, din cauza riscului potential de afectare a fatului.
Referinte: