Calculator sarcina

Reseteaza

 


Cele mai multe femei se afla la ovulatie la aproximativ doua saptamani dupa prima zi a menstruatiei. Acest calculator sarcina foloseste aceste informatii pentru a va oferi o data estimativa a sarcinii si a nasterii.

Durata medie de gestatie la om este de 280 de zile sau de 40 de saptamani, incepand cu prima zi a ultimei perioade menstruale a femeii. Termenul medical pentru data scadenta este data estimarii nasterii. Cu toate acestea, doar aproximativ 4% dintre femei nasc la aceasta data.

Cum se calculeaza data estimativa a nasterii?

Cu exceptia cazului in care ati urmarit ovulatia, nu exista nicio modalitate de a sti cu siguranta cand ati fost la ovulatie si cand a avut loc conceptia. De aceea, data scadentei este calculata in functie de data ultimei menstruatii.

Cele mai multe sarcini dureaza aproximativ 40 de saptamani (sau 38 de saptamani de la conceptie), asa ca de obicei cea mai buna modalitate de a estima data nasterii copilului este sa numarati 40 de saptamani sau 280 de zile din prima zi a ultimei perioade menstruale. Pe aceasta schema de calcul se bazeaza calculatorul de sarcina.

O alta modalitate este sa scadeti trei luni de la prima zi a ultimei menstruatii si sa adaugati 7 zile. Acesta este modul in care medicul va estima data scadenta – insa nu garanteaza ca atunci va avea loc nasterea.

Cum te ajuta calculatorul de sarcina?

Un calculator de sarcina este util pentru a sti cam in ce perioada se va naste bebelusul. Astfel, nasterea nu va va lua prin surprindere si va puteti pregati pentru maternitate. Stiind perioada estimata a nasterii bebelusului, puteti face din timp bagajul cu tot ce trebuie pentru maternitate si sa fiti gata din timp cu amenajarea camerei bebelusului.

Ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual si estimarea nasterii?

Calcularea datei scadente pe baza primei zile din ultima menstruatie functioneaza in general doar pentru femeile care au un ciclu menstrual relativ regulat. Daca, in schimb, ciclul menstrual este neregulat, este posibil ca acestΒ calculator de sarcina sa nu functioneze.

Cum este impartita sarcina pe trimestre?

Sarcina este impartita in trei trimestre:

  • Primul trimestru – conceptie pana la 12 saptamani de sarcina
  • Al doilea trimestru – de la 12 la 24 de saptamani de sarcina
  • Al treilea trimestru – 24 – 40 de saptamani de sarcina

Copilul nenascut petrece aproximativ 37 de saptamani in uter, dar durata medie a sarcinii sau a gestatiei este calculata ca 40 de saptamani. Acest lucru este dat de faptul ca sarcina este contorizata, prin calculatorul de sarcina, incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, nu cu data de conceptie care apare, in general, dupa doua saptamani, urmata de 5-7 zile inainte de a se fixa in uter.

Cand se considera o nastere prematura?

Un copil nascut inainte de saptamana 37 este considerat prematur, in timp ce un copil care inca nu s-a nascut pana in saptamana 42 se spune ca este nascut dupa termen. In multe cazuri, travaliul va fi indus daca sarcina este trecuta de termen.

Ce teste efectueaza medicul pentru a calcula data nasterii?

Medicul va efectua si alte teste si investigatii pentru a vedea exact cand ar trebui sa aiba loc nasterea, inclusiv ecografiile specifice fiecarui trimestru de sarcina.Β Ecografia este cea mai sigura metoda de estimare a datei nasterii.Β Medicul poate estima data nasterii in functie de greutatea si pozitia fatului in uter, dar si in functie de starea placentei.

Cat dureaza o sarcina normala?

Retineti ca data scadenta este doar o estimare. Fiecare sarcina este unica si bebelusul se va naste cand va fi pregatit. In medie, doar 4% dintre nasteri au loc exact la data scadentei estimate. Cele mai multe sunt nascute in termen de o saptamana de fiecare parte a datei scadente estimate. O sarcina normala poate dura intre 38 si 42 de saptamani.