Calculator ovulatie

 

Reseteaza

O femeie este fertila numai in timpul unei anumite parti a ciclului sau menstrual – chiar inainte si in timpul ovulatiei. Acest calculator ovulatie ofera date estimative privind ovulatia si perioada fertila pentru femeile care au menstruatii regulate.

Menstruatia si ovulatia

Majoritatea femeilor au cicluri de 28-32 de zile si ovulatia poate avea loc in zilele 11 – 21 ale ciclului menstrual.
In fiecare luna, unul dintre ovare va elibera un ovul matur, care apoi va circula prin trompele uterine. Captuseala uterului se va ingrosa in cazul in care ovulul este fertilizat. Daca este fertilizat, se deplaseaza pana in uter si se va implanta. Un ovul va supravietui aproximativ 12 – 24 de ore. Ovulatia dureaza intre 12 – 48 de ore, dar o femeie este potential fertila mai mult timp, deoarece sperma poate supravietui pana la 5 zile in sistemul reproducator feminin.

Semnele de ovulatie:

  • modificarea mucusului cervical – mucusul devine mai lipicios si mai limpede, ca albusul de ou;
  • sensibilitatea sanilor;
  • temperatura bazala a corpului creste usor in perioada ovulatiei;
  • scurgeri vaginale;
  • cresterea libidoului;
  • dureri abdominale si dureri de spate.

Nivelurile hormonale se modifica in ciclul menstrual. In timpul primei jumatati, ovarele elibereaza estrogen. Cand cantitatea de estrogen ajunge la un nivel destul de mare, ovarul elibereaza un ovul. Apoi, corpul incepe sa produca progesteron, un alt hormon care face ca temperatura corpului sa creasca usor.

De aceea este indicat sa va monitorizati temperatura in fiecare zi inainte sa va ridicati din pat. Aceasta temperatura este cunoscuta sub numele de temperatura corporala bazala. In timp se observa un model specific al temperaturii in legatura cu ovulatia, daca va monitorizati mai mult timp temperatura bazala, pentru a identifica perioada fertila si ovulatia.

Hormonii sunt implicati si influenteaza, de asemenea, textura mucusului cervical, lichidul lipicios care provine din colul uterin, partea inferioara a uterului. Pe masura ce corpul se pregateste de ovulatie, nivelul de mucus cervical creste, este mai transparent si mai lipicios, asemanator albusului de ou crud. Cand mucusul este asa, cel mai probabil te afli in perioada cea mai fertila.

Perioada fertila

Zilele fertile sunt zilele in care femeia este cel mai probabil sa ramana gravida. In general, femeile sunt mai fertile in cele 5 zile din perioada ovulatiei. In timp ce lungimea ciclului poate varia, ovulatia are loc cu 14 zile inainte de debutul menstruatiei urmatoare.

Zilele 10-18 ale ciclului menstrual (in medie) reprezinta cea mai fertila faza a ciclului menstrual. Acest lucru este important cand vrei sa ramai insarcinata, deoarece fertilizarea ovulului poate sa apara numai timp de 12-24 de ore dupa eliberare in timpul unei etape a fazei luteale, cand un ovul maturat se deplaseaza prin tuburile uterine spre uter. Deoarece spermatozoizii pot supravietui in interiorul corpului unei femei timp de pana la 5 zile, actul sexual obisnuit cu cinci zile inainte si in ziua ovulatiei poate imbunatati sansele de a ramane insarcinata.

Atentie! Acest calculator nu este destinat femeilor care sunt deja gravide. Nu poate si nu trebuie fi utilizat ca metoda pentru prevenirea sarcinii. Acest calculator are scop informativ si nu inlocuieste utilizarea metodelor contraceptive pentru prevenirea unei sarcini si nici serviciile medicale de specialitate.