Calculator conceptie

 

Reseteaza

 


Care este perioada fertila? Cu acest calculator ovulatie puteti calcula si estima usor ovulatia, zilele fertile si zilele infertile, pentru a creste sansele de a ramane gravida. Introduceti pur si simplu cea mai recenta data a menstruatiei si calculatorul de fertilitate va afisa toate zilele fertile cu sanse optime de a concepe.

Perioada fertila

Perioada fertila este acea perioada de cateva zile in care probabilitatea unei sarcini este mai mare. Conceptia este de obicei definita ca inceputul sarcinii, cand un ovul este fertilizat. Pentru a calcula perioada fertila, trebuie sa stiti durata ciclului menstrual (care variaza de la 23 la 35 de zile). Pentru a calcula acest lucru – ar trebui sa retineti cate zile au trecut de la prima zi de sangerare in ultima menstruatie, pana la prima zi de sangerare in urmatoarea menstruatie.

Ovulatia

Ovulatia este un proces care are loc in ovare si prin care acestea elibereaza ovulele pentru fertilizare. Aceasta are loc, de obicei, in jurul zilei 14 a ciclului menstrual si este controlata de hormonul luteinizant si hormonul foliculo stimulator.

Conceptia

Conceptia biologica este definita ca momentul in care spermatozoidul intra in contact cu ovulul. Apare astfel atunci cand un spermatozoid de la un barbat fertil inoata prin vagin si in uterul unei femei si se uneste cu ovulul.

Pentru ca fertilizarea sa aiba loc, sperma trebuie sa patrunda in vagin. Acest lucru, de obicei, dar nu intotdeauna, se intampla prin intermediul actului sexual. Sperma trece prin deschiderea colului uterin si ajunge in trompele uterine. Acolo, sperma va patrunde si va fertiliza un ovul. Odata ce este fertilizat, ovulul se deplaseaza in jos catre tubul uterin spre uter, unde se va implanta in peretele uterin.

Deoarece ovulul fertilizat continua sa se deplaseze in jos de-a lungul trompelor, acesta incepe sa se divida in doua celule, apoi patru celule, apoi tot mai multe pe masura ce diviziunea continua. Dupa aproximativ o saptamana dupa ce sperma a fertilizat ovulul, acesta a devenit un grup in crestere de aproximativ 100 de celule numite blastocist. Ulterior, blastocistul se ataseaza de mucoasa uterului (endometrul) – proces numit implantare. Hormonii estrogen si progesteron favorizeaza ingrosarea endometrului, care asigura nutrientii necesari blastocistului pentru dezvoltare. Unele celule permit dezvoltarea tesuturilor fatului, iar altele asigura formarea structurilor ce permit dezvoltarea, alimentarea si aprovizionarea cu oxigen a fatului.

Ovulatia si temperatura bazala

Verificarea temperaturii bazale a corpului este o modalitate de a identifica semnele de ovulatie. Temperatura bazala este temperatura masurata imediat dupa trezire. Imediat dupa ovulatie, creste usor, si ramane crescuta pana la inceputul menstruatiei. Monitorizarea temperaturii bazale zilnice poate favoriza depistarea modificarilor subtile asociate cu ovulatia.

Temperatura trebuie masurata la aceeasi ora a diminetii, inainte de a te ridica din pat. Temperatura aceasta nu indica cu precizie ovulatia, dar poate fi un indicator.

Analiza mucusului cervical

Aceiasi hormoni care controleaza ciclul mentrual pot afecta si mucusul eliberat de cervix. Inainte si in timpul ovulatiei, cantitatea, culoarea si textura mucusului se modifica, cu scopul natural de a facilita o sarcina. Cand ovarele se pregatesc sa elibereze un ovul, colul uterin produce mai mult mucus.