Botulismul este o afectiune rara, dar grava, cauzata de toxine din bacteria denumita Clostridium botulinum. Aflati mai multe despre aceasta maladie din materialul urmator.
Botulismul este o intoxicatie alimentara extrem de grava provocata de consumarea unor alimente contaminate cu o toxina.
Aceasta toxina este produsa de sporii bacilului Clostridium botulinum. Intoxicarea apare, in special, din cauza conservelor deficiente sau necorespunzator sterilizate.
Acestea se manifesta uneori prin tulburari digestive, greata, voma, diaree sau constipatie care apar la inceput. Alteori, apar sub semne de oboseala mare. Mai apoi, pacientul sufera de tulburari de vedere (vedere dubla, uscaciune a ochilor, strabism, pupile dilatate). Alte semne sunt gura uscata si dificultati de a manca sau de a inghiti. Pacientul are respiratia greoaie.
Botulismul este o urgenta medicala. Pacientii cu botulism trebuie sa apeleze la medic. In unele cazuri, pacientul necesita spitalizare. Tratamentul este compus dintr-o spalatura gastrica, respiratie supravegheata si traheotomie (in cazul deficientelor respiratorii), spalarea, injectarea de antitoxina (in urma testului), repaus total, alimentatie supravegheata.
In cazul in care au loc paralizii ale sistemului respirator si cardiac, consecintele pot fi fatale.
Gastroenterita acuta provoaca dureri de stomac, crampe, greata, voma, diaree. Abdomenul este umflat si doare, este rece, mucoasele uscate, pulsul accelerat. Pacientul este epuizat si sufera de deshidratare, fapt care poate conduce chiar la stare de soc.
Forma virala a gastroenteritei este insotita de febra, dureri la nivelul abdomenului, cefalee, dureri musculare. In gastroenterita stafilococica apar imediat dureri abdominale, voma, greata, diaree abundenta, febra, transpiratie neinsotita de febra. Daca boala se agraveaza, apare saliva abundenta, se instaleaza epuizarea, scaunul contine sange si mucus, se produce starea de soc.
Gastroenterita acuta este o inflamare a mucoasei gastrice si intestinale, declansata de o intoxicatie alimentara. Insa aceasta poate fi produsa de gripa intestinala, alergia la alimente si medicamente, boli (holera, febra tifoida, dizenterie etc). Forma stafilococica este cauzata in egala masura unei intoxicatii alimentare provocate detoxine care sunt produse de stafilococi prezenti in alimentele contaminate.
Este o urgenta medicala. Tratamentul e acelasi pentru gastroenterita acuta si stafilococica. Se impune sa fie anuntat medicul cat mai curand posibil. Tratamentul consta in special in repaus la pat, regim total, injectii cu sare si potasiu impotriva deshidratarii, apa zaharata si sarata, sedative, antiemetice (contravomei), antibiotice, medicamente corespunzatoare.
Toxina botulinica, o otrava produsa de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum), este intalnita in sol si traieste in apa netratata. Poate supravietui in aceste medii ca un spor de rezistenta.
C. botulinum produce spori care pot supravietui in alimente prost sterilizate sau in conserve. Aici produc o toxina. Cand este consumata chiar si cantitati minime, toxina poate provoca intoxicatii severe.
Exista mai multe tipuri de botulism.
Sursa botulismului alimentar este reprezentata de cele mai multe ori de alimentele la borcan, tinute in casa, care au continut scazut de acid, cum ar fi fructele, legumele si pestele. Cu toate acestea, bacteria a aparut si in ardei iute (chilli), cartofi copti in folie si in ulei infuzat cu usturoi.
Cand mancati alimentele care contin toxina, aceasta afecteaza functia nervoasa, provocand paralizie.
Cand bacteriile C. botulinum patrund printr-o rana – posibil cauzata de o vatamare pe care s-ar putea sa nu o observati – acestea se pot multiplica si pot produce toxina. Botulismul transmis prin rani a crescut in ultimele decenii in randul persoanelor care isi injecteaza heroina, aceasta putand contine spori ai bacteriilor. De fapt, acest tip de botulism este mai frecvent la persoanele care isi injecteaza heroina de gudron negru.
Bebelusii ajung sa faca botulism infantil – botulismul la copii, dupa ce au consumat sporii bacteriilor, care apoi cresc si se inmultesc in tracturile lor intestinale, producand astfel toxine. Sursa de botulism infantil poate fi mierea (botulism miere), insa, cel mai probabil, de vina este expunerea la solul contaminat cu bacterii.
Colonizarea intestinala a adultilor este o forma rara de botulism care apare atunci cand bacteria colonizeaza tractul digestiv al unui adult.
V-ati putea intreba cum ar putea fi benefic ceva atat de toxic, insa oamenii de stiinta au descoperit ca efectul paralizant al toxinei botulinice poate fi extrem de util in anumite circumstante.
Toxina botulinica a fost utilizata pentru a reduce ridurile faciale prin prevenirea contractiei muschilor de sub piele si in cazul anumitor afectiuni medicale, cum ar fi spasmele pleoapelor si durerile de cap severe. Cu toate acestea, au aparut rare cazuri de reactii adverse grave, cum ar fi paralizia musculara care se extinde dincolo de zona tratata, in urma utilizarii toxinei botulinice din motive medicale. Asigurati-va ca discutati cu un medic autorizat despre orice proceduri cosmetice sau medicale care utilizeaza onabotulinumtoxinA (Botox).
Semnele si simptomele depind de tipul de botulism.
Botulismul tablou clinic
Semnele si simptomele botulismului alimentar incep sa apara de obicei intre 12 si 36 de ore de la patrunderea toxinei in corp. Dar, in functie de cantitatea de toxina ingerata, debutul simptomelor poate varia de la cateva ore la cateva zile. Semnele si simptomele botulismului alimentar includ:
Semnele si simptomele botulismului transmis prin rani apar la aproximativ 10 zile de la intrarea toxinei in organism. Semnele si simptomele botulismului provocat de rani sunt:
Daca botulismul la copii este legat de consumul de alimente, cum ar fi mierea, problemele apar, in general, in termen de 18 pana la 36 de ore de la intrarea toxinei in corpul copilului. Printre semne si simptome se numara:
Anumite semne si simptome ale botulismului pot sa nu apara in multe cazuri. De exemplu, botulismul nu creste, in general, tensiunea arteriala sau ritmul cardiac si nu cauzeaza febra sau confuzie. Exista, totusi, cazuri in care botulismul provocat de rani poate provoca febra.
Perioada de incubatie in cazul botulismului infantil variaza intre 3 si 30 de zile.
Diagnosticul de botulism infantil este confirmat dupa analizarea unei probe de scaun. Daca medicul suspecteaza botulism, tratamentul cu o anti-toxina ar trebui sa inceapa imediat, fara a astepta rezultatele testelor.
Daca istoricul si examinarea fizica a pacientului sugereaza botulism, un medic poate lua in considerare acest diagnostic. Cu toate acestea, din cauza faptului ca exista alte afectiuni cu simptome similare, va fi necesara efectuarea unui test care sa le excluda. Afectiunile care au simptome similare cu botulismul sunt accidentul vascular cerebral, miastenia gravis si sindromul Guillain-Barre.
Printre testele de diagnostic se pot numara:
Daca toxina este descoperita in alimente, stomac, varsaturi, fecale sau continut intestinal, se poate face un diagnostic definitiv.
In cazuri foarte acute, toxina poate fi detectata in sange.
Pentru cazurile de botulism alimentar, medicii golesc uneori sistemul digestiv prin inducerea varsaturilor si prin administrarea de medicamente care provoaca eliminarea fecalelor. In cazul botulismului transmis printr-o rana, medicul ar putea fi nevoit sa indeparteze chirurgical tesutul infectat.
Daca sunteti diagnosticati din timp cu botulism alimentar sau transmis prin rani, antitoxina injectata reduce riscul de complicatii. Antitoxina se ataseaza de toxina care circula prin sange, impedicand-o sa afecteze nervii.
Antitoxina nu poate, totusi, sa inverseze daunele deja produse. Din fericire, nervii se regenereaza. Multe persoane se vindeca in totalitate, insa tratamentul poate dura luni de zile si poate fi nevoie de terapie de reabilitare extinsa.
Un alt tip de antitoxina, cunoscuta sub numele de imunoglobulina botulinica, este utilizata pentru a trata sugarii.
Antibioticele sunt recomandate pentru tratarea botulismului transmis prin rani. Aceste medicamente nu sunt recomandate, insa, pentru alte tipuri de botulism, deoarece pot accelera eliberarea de toxine.
Daca aveti probleme cu respiratia, cel mai probabil ati putea avea nevoie de un ventilator mecanic timp de cateva saptamani, deoarece efectele toxinei se amelioreaza treptat. Ventilatorul forteaza aerul in plamani printr-un tub introdus in caile respiratorii prin nas sau gura.
Pe masura ce va recuperati, este posibil sa aveti nevoie si de terapie pentru a va imbunatati vorbirea, inghitirea si alte functii afectate de boala.
In majoritatea cazurilor, botulismul infantil nu are efecte pe termen lung. Conform NIH, mai putin de 1 la suta din cazurile de sugari din S.U.A. sunt fatale. In urma cu aproximativ 50 de ani, jumatate dintre pacientii cu botulism au murit, comparativ cu intre 3% si 5%, cum se intampla astazi.
Insuficienta respiratorie cauzata de botulism poate duce la deces.
Pacientii cu simptome severe pot avea nevoie de un aparat de respiratie, uneori de ingrijiri medicale intense si de asistenta medicala timp de cateva luni. Oboseala si dispneea (respiratie grea) pot dura mai multi ani.
Alte boli se pot dezvolta ca urmare a starii de sanatate a pacientului, iar acestea pot fi uneori fatale.
O persoana care prezinta paralizie se poate vindeca de botulism cu ajutorul antitoxinelor, anticorpi care pot neutraliza toxina. Cu toate acestea, antitoxinele nu vor vindeca nicio paralizie care s-a produs deja.
Pentru a reduce riscul de botulism transmis prin rani, oamenii sunt sfatuiti sa solicite asistenta medicala urgenta pentru tratarea oricaror rani infectate si, de asemenea, sa evite injectarea de droguri.
Pentru ca alimentele sa fie sigure, este important sa practicati o igiena alimentara buna.
Fierberea poate distruge atat forma vegetativa a bacteriei, cat si toxina pe care o produce.
Cu toate ca fierberea timp de 10 minute a alimentelor poate ucide toxina, pentru a distruge sporii trebuie sa incalziti mancarea la cel putin 120 grade Celsius, sub presiune, timp de cel putin 30 de minute.
Acest lucru este necesar deoarece sporii sunt foarte rezistenti la mediile neprielnice si pot trai chiar si dupa cateva ore de fierbere normala. Sporii pot fi ucisi de temperaturi foarte ridicate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) subliniaza importanta:
Acest lucru este important atunci cand oamenii calatoresc, in special in tarile in care accesul la apa curata, igiena si instalatiile frigorifice poate fi limitat.
Botulismul nu poate fi intotdeauna prevenit. Toxina poate fi prezenta in praful din casa, chiar si dupa curatenie. Botulismul nu creste in alimente acide cu un pH de 4,5 sau mai putin.
Referinte: