Bolile gingiilor reprezinta inflamatii ale gingiilor care se pot agrava pana la a afecta osul care inconjoara si sprijina dintii. Cele trei stadii ale bolii gingivale, de la cel mai mic la cel mai sever, sunt gingivita, parodontoza si parodontoza avansata.
Boala gingivala sau gingivita este inflamatia tesuturilor care tnconjoara si sprijina dintii si este, cel mai frecvent, rezultatul unei igiene orale precare. Gingivita este o conditie foarte des intalnita si variaza foarte mult tn gravitate. Se caracterizeaza prin gingii rosii, umflate care sangereaza usor atunci cand dintii sunt periati sau curatati cu ata dentara. Gingivita nu este acelasi lucru cu parodontoza, desi uneori o persoana poate fi afectata de ambele boli ale gingiilor.
Gingivita este inflamarea reversibila a gingiei, iar in absenta tratamentului adecvat gingivita poate evolua spre paradontita (periodontita).
Gingia se poate infecta cu diferiti microbi, ciuperci care salasluiesc in mod natural, in gura, dar care nu ataca o gingie normala. In momentul in care o gingie este lezata sau iritata de catre dintii stricati (cariati) sau de protezele dentare defectuoase, de tartrul dentar (piatra de pe dinti), de rani, de arsuri, atunci agentii infectiosi mentionati pot ataca gingia.
In cursul sarcinii, mai ales in ultimile trei luni, se intalneste frecvent infectia gingiei.
Gingivita nu este o amenintare majora a sanatatii, dar daca nu este tratata poate determina complicatii locale si la distanta.
Gingivita este clasificata in:
Daca se amana vizita la medicul stomatolog, gingivita se poate agrava si se produce mineralizarea placii care formeza tartrul, intesificandu-se inflamatia gingiei.
Gingivita necrozanta sau ulcero-membranoasa se observa frecvent la studenti in perioada de examene. Initial apar zone necrozate pe papila interdentara, din zona frontala (incisivi), apoi se observa ulceratii care nu au tendinta de vindecare, mucoasa gingivala nu se tumefiaza ca de obicei, ci sangereaza permanent. In plus, ulceratiile cu zonele necrozate se intind, acoperindu-se cu depozite membranoase murdare, urat mirositoare.
Din cauza igienei insuficiente se acumuleaza placa bacteriana (masa de celule bacteriene moi cu aspect albicios), asfel incat aceste bacterii acumulate produc procesele inflamatorii specifice gingivitei. Daca nu este indepartata aceasta placa impreuna cu elementele minerale din saliva, pot forma tartrul care contribuie si el la inflamarea gingiei.
Uneori anumiti factori favorizeaza aparitia bolii. Dintre acestia cei mai importanti sunt:
O grija deosebita pentru igiena gurii trebuie avuta in vedere de catre femeile gravide si mai ales de catre cele cu dantura defectuoasa.
Exista trei factori importanti care determina aparitia gingivitei necrozante si anume: igiena bucodentara defectuoasa, fumatul in combinatie cu folosirea bauturilor alcoolice tari si, nu in ultimul rand, stresul emotional generat de sesiunea de examene. Boala apare aici in urma invaziei unei flore microbiene necrozante specifice reprezentata de bacterii si spirochete anaerobe, microbi care gasesc un teren favorabil de dezvoltare creat de fumat si bauturile alcoolice tari.
O infectie a gingiilor indica faptul ca persoana afectata traieste o frica, care poate fi fata de ea insasi sau fata de o decizie pe care a luat-o si pe care o regreta sau din cauza unei decizii pe care o pune sub semnul intrebarii. Aceasta boala poate avea legatura cu o frica in relatie cu alta persoana autoritara (seful, sotul) ale carei decizii ne privesc, dar pe care nu le putem controla sau care a actionat prea repede si acest lucru provoaca iritare. Persoana afectata traieste o frustrare si nemultumire ce pot duce la confruntari care nu sunt neaparat necesare. Gingiile de sus fac referiri la rolul nostru in societate, la locul de munca. Gingiile de jos se refera la latura emotionala. Cand gingiile se inflameaza, ele exprima ca in noi exista o suparare si o slaba autoaparare, insotita de melencolie, slabiciune si teama.
Gingivita implica de obicei si o sangerare a gingiilor care inseamna o tristete sau pierderea bucuriei din cauza faptului ca nu putem fi capabili sa ne exprimam, ori din cauza ca nu suntem lasati ori chiar noi insine nu ne lasam. Dificultatea de a spune anumite lucruri pentru ca putem avea impresia ca ceea ce spunem nu are importanta si ca nu suntem ascultati.
Persoanele afectate se intreaba daca au luat deciziile bune si le este greu sa-si mentina alegerile facute. Traiesc intr-o stare de dualitate extrema deoarece se indoiesc de ele insele si le este foarte greu sa-si pastreze pozitia, sa fie ferme in deciziile luate. Aceste persoane au impresia ca libertatea lor este afectata, se simt neputincioase si ii fac pe ceilalti responsabili de fericirea lor.
Important de retinut este ca fiecare trebuie sa isi accepte responsabilitatile si schimbarile care apar in viata.
Oamenii trebui sa constientizeze faptul ca orice eveniment din viata noastra exista pentru a ne ajuta sa evoluam si ca orice schimbare importanta este necesara pentru a ne atinge obiectivele stabilite.
Este important sa se verifice daca temerile sunt justificate si reale si sa se inteleaga ca daca inainte nu a reusit in ceea ce si-a propus, nu inseamna ca de acum inainte va fi la fel. Este bine sa-si aminteasca faptul ca in viata nu exista greseli, ci doar experiente care vor face sa se dezvolte si care vor fi necesare intr-o zi. Corpul transmite faptul ca trebuie sa indrazniti sa va exprimati cererile pentru a face ceea ce doriti si sa traiti cate o etapa pe rand, in loc sa vreti sa ajungeti direct la rezultatul dorit. Incercati sa credeti mai mult in puterea dumneavoastra si in capacitatea de a va crea propia viata.
Gingiile superioare au legatura cu energia masculina, iar gingiile inferioare sunt legate de energia feminina. Gingivita mai indica faptul ca suntem prinsi fata de o persoana sau o situatie si deoarece ne incapatanam sa ramanem in trecut in loc sa mergem mai departe. O durere la nivelul gingiilor poate fi legata de o decizie pe care ar fi trebuit sa o luam cu mult timp si pe care o amanam, deoarece ne temem de consecintele deciziei care trebuie luata.
Gingiile sensibile care ajung uneori sa se umfle sunt un semn ca sensibiltatea noastra si vulnerabilitatea noastra este puternica. In plus, avem nevoie de multa iubire pentru ca ne simtim fara resurse si lasati sa ne descurcam singuri. Persoanele afectate de gingivita sunt afectate de anumite cuvinte spuse sau gesturi pe care le-au facut. Ele trebuie sa invete sa aiba incredere in deciziile pe care le iau.
Toata lumea este susceptibila de boli ale gingiei, insa cel mai des intalnit factor contributiv este lipsa igienei orale, pe termen lung.Si alti factori pot creste riscul. Astfel sunt:
Bacteriile care produc bolile gingiilor sunt mai daunatoare pentru gingiile unor pacienti decat pentru altii. Pacientii susceptibili mostenesc o predispozitie la bolile de gingie.
Unele medicamente scad catitatea de saliva din gura, provocand uscarea gurii. In lipsa efectului obisnuit de curatare al salivei, placa dentara si tartrul se pot acumula cu mai multa usurinta. Multe antidepresive si remedii pentru raceli contin ingrediente care scad cantitatea de saliva. Alcoolul are un efect similar.
Reduce capacitatea gingiilor de a se vindeca inhiband inlocuirea tesuturilor distruse de bacterii.
Cei cu diabet necontrolat sau slab controlat sunt mai susceptibili de a face boli gingivale. Diabetul poate determina o ingrosare a vaselor mici de sange, facandu-le mai putin capabile sa transporte substantele nutritive la tesutul gingival si sa indeparteze reziduurile. Acesta poate determina niste gingii mai putin sanatoase si mai predispuse la infectii.
Modificarile hormonale din timpul sarcinii fac gingiile mai sensibile la efectele distructive ale placii dentare.
Unele boli pot slabi sistemul imunitar si va pot predispune la infectii, inclusiv boli gingiilor.
Inflamatiile gingivale reprezinta simptomul cel mai evident al bolilor gingiilor si mai ales a gingivitei. Asfel, gingiile devin inflamate si rosii, uneori capata o nuanta de rosu violaceu, iar gingia este sensibila la durere, uneori este dezgolita de mucoasa (ulceratie) si raspandeste un miros urat, sangerare la atingere, mai ales in timpul periajelor si atunci cand se consuma alimente.
Unele persoane cu gingivita prezinta o respiratie cu miros persistent si neplacut precum si gusturi neplacute in gura. De asemenea, in unele cazuri, gingiile pot capata o culoare neagra si pot deveni retrase. Uneori, din cauza durerii, bolnavul nu se poate hrani.
Placa bacteriana acumulata sau tartrul se pot indeparta numai la medicul stomatolog. Aceasta placa daca nu este indepartata la timp, gingivita evolueaza spre paradontita, care reprezinta deteriorarea tesutului gingival si astfel dintii nu mai sunt sustinuti de gingii.
In cazurile in care gingivita a condus la boala parodontala si exista buzunare adanci care sunt dificil de curatat, pacientul poate necesita o scalare profunda si o plantare a radacinilor pentru a curata dintii care sunt tnconjurati de buzunare adanci. Poate necesita tratament chirurgical pentru a avea acces la toate suprafetele dintelui pentru o curatare temeinica.
Aceasta procedura chirurgicala poate fi combinata cu o operatie de reducere a pungilor (buzunarelor). Astfel, zonele din jurul dintilor vor fi curatate mai usor prin periaj si cu ajutorul atei dentare. Aceasta procedura consta tn anestezierea gingiilor si ridicarea lor pentru a curata dintii si, uneori, a fi remodelat osul. Gingiile sunt apoi repozitionate tn jurul dintilor, astfel tncat buzunarele profunde care au existat tnainte de tratament nu mai sunt vizibile.
Grefele din tesut moale sunt folosite pentru a acoperi suprafetele radacinii care au fost expuse prin tnlaturarea gingiilor. Acest lucru poate ajuta la eliminarea dintilor sensibili si la protejarea radacinilor care sunt mai moi si mai dificil de curatat.
Terapia cu laser este un alt tratament care ajuta la cresterea nivelului de sanatate a gingiilor. Buzunarele sunt tratat cu un laser pentru tesut moale pentru a elimina bacteriile daunatoare care au patruns adanc tn pungile parodontale, pentru a elimina tesuturile nesanatoase si a ajuta la stimularea vindecarii.
Pentru tratarea gingivitei, medicii naturisti recomanda sa se realizeze gargara cu urmatoarele plante cu propietati dezinfectante, antiinflamatorii, aromate:
Sangerarile gingivale pot fi si din cauza carentelor de minerale si vitamine in special vitamina C. Consumul de citrice si chiar masarea gingiilor cu suc de lamaie ajuta la albirea si intarirea gingiilor. Tinctura de propolis este foarte eficienta pentru prevenirea inflamarii gingiilor.
Cercetatorii canadieni au descoperit ca polifenolul, o substanta antioxidanta continuta de vinul rosu, poate bloca producerea de radicali liberi, care dauneaza gingiilor. Oamenii de stiinta de la Universitatea Laval din Quebec au afirmat ca sunt destule riscuri ce tnsotesc consumul de vin si ca oamenii ar trebui sa fie constienti ca aceasta bautura nu este asociata cu gingiile sanatoase.
Si totusi, producerea radicalilor liberi e prevenita de schimbarea compozitiei proteinelor din celulele care controleaza eliberarea acestora. Prea multi radicali pot cauza slabirea gingiilor, ducand la inflamare, sangerarea si deteriorarea graduala a tesutului.
Dr. Fatiah Chandad de la Universitatea Laval a declarat: „Rezultatele demonstreaza ca polifenolul din vinul rosu are mari proprietati antioxidante. Sunt tncrezator ca aceste componente din vinul rosu limiteaza efectul bacteriilor orale.”
Mai expusi acestor afectiuni sunt fumatorii, diabeticii, oamenii care iau steroizi, contraceptive orale sau medicamente tmpotriva cancerului.
Studiile facute tn Quebec pe mostre din celule recoltate de la soareci au aratat ca antioxidantii din vinul rosu pot ajuta la reducerea inflamatiilor gingiilor cauzate de bacterii. Totusi, rezultatele nu pot fi considerate finale.
Robert Genco, profesor de biologie orala la scoala de Stomatologie a Universitatii de Stat din New York, a subliniat faptul ca aceste date sunt preliminare. „As spune ca, tn general, aceste experimente cu antioxidanti tn tuburi de test dau rezultate variabile cand sunt efectuate pe animale, apoi pe oameni.
Multi antioxidanti au fost testati pe oameni si nu au fost prea eficienti. Am fost foarte dezamagiti, asa ca trebuie sa fim foarte atenti. Asadar, tn timp ce acest studiu este o premisa interesanta, concluziile-cheie vin dupa testele pe oameni”, a adaugat acesta.
Medicii recomanda sa se consume fructe si legume proaspete pentru mineralizarea dintilor si un aport ridicat de vitamine si minerale (vitamina C , D, calciu).
Persoanelor predispuse la boli gingivale li se recomanda sa foloseasca paste de dinti cu extracte de plante medicinale (salvie, musetel), naturale.
Renuntatul la fumat este o importanta actiune pentru prevenirea si ameliorarea gingivitei.
Medicii stomatologi recomanda sa se faca un control periodic de cel putin o data pe an si sa se realizeze un detartraj, periaj profesional si fluorizarea dintilor.
Aceasta curatare poate provoca dureri mai ales daca giingile sunt sensibile. Dintii cu defecte de alinire, plombele sau lucrari dentare prost realizate pot face ca indepartarea tartrului sa fie dificila.
Daca zilnic se realizeza perierea dintilor corect, se curata si cu ata dentara, in mod regulat si se apeleaza si la curatirea profesionala (detartraj), riscurile de boli gingiilor scad foarte mult.
Ca profilaxie, respectarea regulilor de igiena orala si periodica, dupa mesele principale, constituie principala metoda de prevenire a gingivitei. Prevenirea gingivitei trebuie facuta prin intretinerea permanenta a igienei gurii, prin evitarea substantelor iritante ca alcool, tutun, condimente iuti, in momentul in care gingiile sunt inflamate si sangereaza.
Referinte: