Accidentele sportive sunt cauzate de suprasolicitare, impact direct sau aplicarea unei forte mai mari decat poate respectiva parte a corpului sa suporte. Puteti afla care sunt cauzele si masurile de prim ajutor in cazul accidentelor sportive din materialul urmator.
Majoritatea leziunilor care apar in timpul activitatilor sportive apar in urma suprasolicitarilor oaselor, muschilor sau altor tesuturi. Un alergator incepator care fuge 8 km in prima zi va avea intepaturi si dureri nedorite dimineata urmatoare. Atletii peste 40 de ani care s-au retras si care revin ca parteneri pentru softball sunt cei mai buni candidati la entorse si luxatii.
O entorsa de glezna provocata de o aterizare incomoda este cunoscuta ca o accidentare acuta.
Leziunile cronice sunt cauzate de suprasolicitarea grupurilor musculare sau a articulatiilor. Tehnica slaba si anomaliile corporale pot contribui, de asemenea, la aparitia accidentarilor cronice.
Efectuarea unor investigatii medicale privind orice tip de accidente sportive este importanta, deoarece exista riscul sa va raniti mai grav decat ati fi crezut. De exemplu, ceea ce pare a fi o entorsa la glezna poate fi de fapt o fractura osoasa.
Printre cele mai frecvente accidente sportive se numara:
Accidentele sportive sunt cel mai frecvent cauzate de:
Cea mai frecventa cauza a accidentarilor este pregatirea precara. De exemplu, muschii au nevoie de 48 de ore sa se recupereze dupa un antrenament. Daca sporiti intensitatea exercitiilor prea mult si nu va opriti atunci cand apare durerea in timpul exercitiilor, va puteti accidenta destul de serios.
Structura osoasa este diferita in cazul fiecaruia dintre noi si aproape toti avem unul sau doua puncte slabe prin care suntem predispusi la accidentari musculare sau osoase. Exista si alti factori prin care unele persoane sunt predispuse la leziuni ale gleznelor, picioarelor, genunchiului si soldurilor. Printre acestea se numara:
Cei cu lungimi inegale ale picioarelor se simt destul de incomod, in cazul lor crescand riscurile de accidentari. Insa multi oameni cu picioare de aceeasi lungime sufera aceleasi leziuni in timp ce alearga pe piste inclinate. Soldul piciorului care loveste suprafata mai inalta va avea parte de accidente.
Cei cu glezne si picioare prea flexibile pot avea parte de o pronatie excesiva, in timp ce persoanele cu glezne prea rigide pot suferi de efectele piciorului cavus. Desi scobitura piciorului in sine poate fi normala, acesta pare foarte ridicat, deoarece piciorul nu se aplatizeaza in interior atunci cand greutatea corpului se lasa pe el. Astfel de picioare nu amortizeaza bine socurile si greutatea si astfel creste riscul de fracturi la nivelul picioarelor.
Persoanele cu picioare cracanate sau cu genunchii apropiati au parte de un stres suplimentar pe genunchi si glezne in timp si astfel pot aparea mai repede entorsele la glezne.
Exista si alte conditii structurale care fac ca leziunile sportive sa fie mai frecvente. Printre acestea se numara:
Aceste accidente sportive sunt cauzate de leziuni repetate intr-o anumita parte a corpului. Multi dintre alergatorii pe distante lungi acuza dureri si accidentari chiar si dupa ani de activitate. Pentru alergatorii rutieri, suprafata este dura, dificila si uneori inegala, iar miscarile pe care le fac sunt repetitive. In plus, acestia pot alerga pe suprafete aflate la diferente de nivel, iar acest lucru le afecteaza tendoanele si muschii gambelor. De asemenea, puteti suferi o serie de leziuni daca purtati pantofi sau incaltaminte sportiva de proasta calitate. Este recomandat sa purtati un tip de incaltaminte care sa nu permita miscarea in lateral a calcaiului si care sa amortizeze in mod adecvat piciorul.
Oamenii care practica aceste sporturi sunt predispusi la accidentari in partea superioara a corpului. Faptul ca manevreaza cu fermitate racheta si socul dat de impactul cu mingea pot provoca diverse afectiuni ale tendoanelor incheieturii si cotului, cum ar fi „cotul jucatorului de tenis„. Aceste afectiuni se pot extinde spre muschii antebratului.
In plus, bratele nu sunt concepute sa fie tinute in mod intens deasupra capului. Practicarea tenisului este una dintre cauzele principale ale tendinitei articulatiei umarului. Aceasta este probabil una dintre cele mai dure accidentari sportive. Daca veti continua sa jucati tenis atunci cand aveti un umar inflamat, tendoanele umarului se pot rupe si se pot repara in urma unei interventii chirurgicale.
Pentru a trata imediat entorsele, intinderile si leziunile articulatiilor si pentru a preveni alte accidentari mai grave, trebuie sa:
Este recomandat sa urmati aceste sfaturi in caz de sangerare nazala:
Exista posibilitatea sa salvati un dinte care a fost smuls prin intermediul unui tratament dentar prompt. Clatiti dintele cu apa sau lapte si consultati medicul stomatolog imediat.
Chemati de urgenta ambulanta in caz de:
Medicul se poate convinge cel mai probabil de natura leziunii in urma descrierii pe care i-o ofera chiar persoana accidentata. Exista, de asemenea, o serie de teste standard pentru diagnosticarea accidentelor sportive. Toate acestea implica flexarea articulatiei sau a tendonului afectat. In cazul cotului jucatorului de tenis, de exemplu, vi se cere sa plasati antebratul pe o masa si sa flexati incheietura mainii inainte si inapoi in timp ce medicul va tine de mana.
In functie de natura accidentarii, puteti efectua o radiografie sau un alt tip de test de imagistica, dar acestea sunt, de obicei, necesare doar in cazul vatamarilor grave si a fracturilor.
Tratamentul depinde de tipul si gravitatea leziunii. Consultati intotdeauna medicul daca durerea persista la cateva zile dupa accidentare. Ceea ce ati putea crede ca este doar o entorsa poate fi de fapt o fractura.
Fizioterapia poate ajuta la vindecarea locului ranit si, in functie de traumatism, pot fi recomandate exercitii care sa redea forta si flexibilitatea locului afectat. Cand puteti reveni pe terenul de sport dupa o accidentare depinde doar de evaluarea medicului sau a fizioterapeutului.
Daca practicati sportul inainte ca accidentarea sa dispara definitiv, puteti suferi daune si mai mari si, astfel, recuperarea va fi intarziata. Persoanele care au suferit leziuni la nivelul tesuturilor moi prezinta un risc mai mare sa dezvolte o noua astfel de accidentare.
Puteti sa va asteptati sa nu apara leziuni de-a lungul vietii. Totusi, exista cateva reguli de baza care va vor ajuta sa evitati accidentele neplacute, dureroase, costisitoare si, uneori, mutilante.
Inainte de efort, incalziti-va musculatura, inainte de a incepe alergarea de exemplu, mergeti sau alergati pe loc 5 minute, apoi faceti exercitii de intindere a muschilor pentru inca 5 minute. Nu va intindeti musculatura inainte de incalzire. Cresterea fluxului sangvin reduce tensiunea din muschi, imbunatateste gradul lor de mobilitate si flexibilitate si va poate chiar creste nivelul performantelor. Aceasta reduce riscul intinderilor musculare si a altor accidente.
Este la fel de important sa va relaxati musculatura dupa efort cum este si incalzirea inaintea activitatii. Muschii pe care ii utilizati in timpul antrenamentului se contracta, iar activitatile repetate pot duce la scurtarea lor. intinderea lor dupa antrenament este capitala pentru mentinerea flexibilitatii.
Muschii care nu sunt flexibili si nu se intind sunt susceptibili la contracturi.
Fortarea brusca si neobisnuita creste riscul accidentarilor. Daca vreti sa va imbunatatiti performantele, faceti-o intr-un anumit ritm. Nu cresteti distanta sau durata exercitiilor cu mai mult de 10% pe saptamana. Stabiliti-va un program care sa permita organismului sa se adapteze treptat provocarilor la care il supuneti.
Daca aveti o durere de spate sau o durere permanenta de genunchi, efortul de alergare nu este ceea ce va trebuie. Trebuie sa incercati inotul sau exercitiile pe o bicicleta medicinala. Orice activitate alegeti, asigurati-va ca tehnica pe care o folositi este cat mai buna. Luati lectii si folositi un expert care sa va urmareasca in timpul activitatii. Tehnica necorespunzatoare si suprasolicitarea duc de obicei la accidentare.
Daca o data pe saptamana nu exersati, indiferent de intensitatea activitatii, veti esua in atingerea capacitatii maxime si a beneficiilor ulterioare si veti risca sa va accidentati. Incercati sa va stabiliti un program de cel putin 30 minute de activitate in majoritatea zilelor saptamanii. Tineti minte urmatorul sfat: nu practicati sportul pentru a fi in forma. Fiti in forma pentru a practica sportul.
Daca suferiti o luxatie de glezna, pumn sau genunchi, cereti sfatul medicului. Secretul recuperarii este ceea ce doctorii numesc puterea timpului de a rezolva. Permiteti vindecarea leziunii inaintea suprasolicitarii partii bolnave. Asigurati-va ca sunteti recuperat corespunzator dupa accidentare si ca puteti sa suportati efortul sportiv sau al altor activitati.
Referinte: