Cancerul hepatic este un tip de cancer care se dezvolta in celulele ficatului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, tratamentul si simptomele de cancer hepatic.
Cancerul hepatic este cancerul care apare in celulele hepatice. Cea mai comuna forma de cancer la ficat este carcinomul hepatocelular, care incepe la principalul tip de celule hepatice (hepatocite). Alte tipuri de celule din ficat pot dezvolta cancer, dar acestea sunt mult mai putin frecvente.
Motivul principal al incidentei ridicate este frecventa infectiei cronice cu virusul hepatitei B si C, adesea lipsita de simptome si nediagnosticata la timp. Se presupune ca alimentatia bogata in grasimi contribuie de asemenea la dezvoltarea acestei tumori.
Cele mai frecvente semne sunt durerile abdominale, mai ales in dreptul ficatului, balonarile, dar poate exista si o frecatura sau suflu deasupra ficatului. Mai rar apare icterul.
Ficatul, situat sub plamanul drept, este unul din organele cele mai mari din organism. Acesta indeplineste, simultan, o multitudine de operatii si reactii chimice vitale, care influenteaza in mod direct digestia, calitatea sangelui, memoria si forta musculara. Sanatatea cat si viata noastra depind, intr-o masura foarte mare, de functionarea ireprosabila a acestui organ, ale carui actiuni biologice sunt chiar mai importante decat cele ale inimii.
Nu toate tipurile de cancer care afecteaza ficatul sunt considerate cancer de ficat. Cancerul care apare la celulele ficatului se numeste cancer hepatic primar, pe cand cancerul care incepe intr-o alta zona a corpului, cum ar fi cancerul de colon, pulmonar sau la san, care apoi se extinde la ficat se numeste cancer metastatic. Si acest tip de cancer este numit dupa organul la care a inceput, de exemplu cum ar fi cancerul de colon metastatic, care debuteaza in colon si se extinde la ficat.
Nu este clar ce anume cauzeaza cele mai multe cazuri de cancer la ficat. Dar, la unii pacienti, cauza este cunoscuta. De exemplu, infectiile cronice cu anumite virusuri hepatice pot cauza cancer la ficat.
Cancerul la ficat apare atunci cand celulele hepatice opereaza modificari (mutatii) in ADN-ul lor, purtator al informatiei genetice, care ofera “instructiuni” pentru fiecare proces chimic din corp. Mutatiile ADN-ului determina modificari ale acestor instructiuni, rezultatul fiind o multiplicare fara control ale celulelor canceroase, care formeaza in cele din urma o tumoare la ficat.
Infectia cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC) creste riscul de cancer la ficat.
Aceasta afectiune cauzeaza necroza si cicatrizarea progresiva si ireversibila a ficatului, crescand riscurile de a dezvolta cancer la ficat.
Bolile de ficat, care pot creste riscul de cancer la ficat includ hemocromatoza si boala Wilson.
Persoanele cu aceasta afectiune, care consta in dereglarea metabolismului glucidic, au un risc mai mare de cancer la ficat decat persoanele care nu au diabet.
Acumularea grasimilor in ficat creste riscul de cancer la ficat.
Aflatoxinele sunt otravuri produse de mucegaiuri care cresc pe culturile care sunt stocate necorespunzator. Anumite culturi, cum ar fi porumbul si arahidele, pot deveni contaminate cu aflatoxine, care pot ajunge in produsele alimentare fabricate din aceste produse. Contaminarea cu aflatoxine este mai frecventa in anumite parti din Africa si Asia.
Consumul zilnic de alcool, timp de multi ani, poate duce la leziuni hepatice ireversibile si creste riscul de cancer la ficat.
Un indice de masa corporala nesanatos creste riscul de cancer la ficat.
Din punct de vedere emotional, la nivelul ficatului se proiecteaza capacitatea fiintei umane de a asimila si de a accepta experientele traite, de orice natura, de a le adapta la propriul sistem de valori sau puncte de vedere. Reactia fiecarui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente traite in functie de faptul ca ele sunt in concordanta cu acel punct de vedere sau nu.
Deci, o functie hepatica normala implica o reactie emotionala de acceptare, toleranta, bunavointa iar opusul ei, tulburari la nivelul acestui organ, implica respingere, manie, agresivitate, intoleranta.
Cei mai multi oameni nu au semne si simptome in stadiile incipiente de cancer hepatic primar.
Cand semnele si simptomele se agraveaza, ele pot include:
Datele statistice arata ca, in Romania numarul bolnavilor de cancer hepatic este unul dintre cele mai mari din Europa. In alte tari din Uniunea Europeana, de exemplu Marea Britanie, in fiecare an sunt diagnosticate aproape 4000 de cazuri noi de cancer la ficat. Aproximativ 60% din cazuri afecteaza barbatii iar 40% afecteaza femeile. Numarul de persoane afectate de cancer la ficat creste brusc odata cu varsta. Aproximativ 70% din cazuri implica oameni de peste 65 de ani sau mai in varsta.
De-a lungul ultimelor decenii, numarul de cancere la ficat au crescut brusc ca urmare a obezitatii si a abuzului de alcool.
Testele si procedurile folosite pentru diagnosticarea cancerului la ficat sunt:
Testele de sange pot evidentia anomalii ale functiei hepatice anume:
Medicul poate recomanda teste imagistice pentru a diagnostica un cancer de ficat, cum ar fi ecografie, tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).
Procedura de prelevare de tesut hepatic se numeste biopsie hepatica, prin care o proba de tesut este scos din ficat si examinat la microscop. Pentru aceasta, medicul va introduce un ac subtire prin piele in ficat, pentru a obtine o mostra de tesut. Biopsia hepatica implica risc de sangerare, vanatai si infectie.
Odata ce cancerul la ficat este diagnosticat, medicul va urmari sa determine gradul (etapa) cancerului. Testele de asteptare ajuta la determinarea marimii si localizarii cancerului si raspandirea lui. Testele imagistice utilizate pentru determinarea stadiului de evolutie al cancerului hepatic pot fi CT, RMN-ul si scintigrafia osoasa.
Exista diferite metode de stadializare a cancerului la ficat. O metoda foloseste cifre romane I-IV si o alta foloseste litere de la A la D. Medicul stabileste stadiul cancerului pentru a stabili optiunile de tratament si prognosticul de evolutie. Etapa IV si etapa D indica cel mai avansat grad de cancer la ficat, cu cel mai rau prognostic.
Tratamentul pentru cancer hepatic primar depinde de etapa bolii, precum si de varsta, starea de sanatate generala si preferintele personale ale pacientului.
Optiunile de tratament pentru cancerul hepatic pot fi:
Tratamentul chirurgical prin care se elimina o parte din ficat. In anumite situatii, medicul poate recomanda hepatectomie partiala, pentru a elimina cancerul de ficat si o mica parte din tesutul sanatos care-l inconjoara, daca tumora este mica si functia hepatica este buna.
In timpul interventiei chirurgicale de transplant de ficat, ficatul bolnav este indepartat si inlocuit cu un ficat sanatos de la un donator. Chirurgia de transplant de ficat este doar o optiune doar pentru un procent mic de pacienti aflati intr-un stadiu precoce de cancer la ficat.
Crioablatia foloseste temperaturi extrem de scazute pentru a distruge celulele canceroase. In timpul procedurii, medicul plaseaza un instrument (crioprob) care contine azot lichid direct pe tumorile hepatice.
Printr-o procedura numita ablatie prin radiofrecventa, curentul electric este folosit pentru a incalzi si distruge celulele canceroase. Ghidandu-se de imaginile obtinute printr-o ecografie sau CT, chirurgul introduce unul sau mai multe ace subtiri la nivelul abdomenului. Cand acele ajung la tumoare, ele sunt incalzite de un curent electric, provocand distrugerea celulelor canceroase.
In timpul procedurii, alcoolul pur este injectat direct in tumori, fie prin piele sau in timpul unei operatii. Alcoolul face ca celulele tumorale sa moara.
Chemoembolizarea hepatica este o procedura de tratament de ultima ora, prin chimioterapie, care furnizeaza medicamente puternice anti-cancer direct la nivelul ficatului. In timpul procedurii, medicamentele pentru chimioterapie sunt injectate in artera hepatica, dupa care este blocata, prin aceasta reducandu-se fluxul de sange la celulele canceroase si lasand timp ca medicamentele sa actioneze.
Acest tratament foloseste raze concentrate de mare putere pentru a distruge celulele canceroase si a micsora tumorile. Radioterapia pentru cancerul de ficat poate implica o tehnica numita radiochirurgie stereotactica, prin care se concentreaza simultan mai multe fascicule de radiatii la un moment dat in organism.
Medicul va recomanda o serie de medicamente si tratamente pentru controlul durerii. Uneori, se prefera intreruperea acestor medicamente din cauza efectelor adverse severe sau din cauza faptului ca durerea persista.
Astfel, se poate apela la tratamente alternative care pot ajuta la controlul durerii la persoanele cu cancer hepatic avansat, cum ar fi:
Evolutia bolii este rapida. In lipsa tratamentului, tumora duce la deces in 3-6 luni de la diagnosticare.
Rezectia chirurgicala ofera singura sansa de vindecare. Se recomanda prezentarea de urgenta la medic.
Deoarece ciroza reprezinta o afectiune cronica a ficatului caracterizata printr-o necroza progresiva a tesutul sanatos, acesta fiind inlocuit cu zone de tesut fibros si cicatrici lipsite de activitate functionala, ea creste riscul de cancer la ficat. Puteti reduce riscul de ciroza, daca:
Puteti reduce riscul de hepatita B prin vaccinare impotriva virusului hepatitic B, care ofera mai mult de 90 la suta protectie pentru adulti si copii. Vaccinul poate fi administrat la aproape oricine, inclusiv copii sau adulti mai in varsta cu sistemul imunitar slabit.
Nu exista niciun vaccin contra infectiei cu virusul hepatic C, dar puteti reduce riscul de imbolnavire prin:
Cunoasterea starii de sanatate a oricarui partener sexual. Nu va angajati in relatii sexuale neprotejate daca nu sunteti sigur ca partenerul/partenera nu este infectat cu HBV, HVC sau orice alta infectie cu transmitere sexuala. Daca nu stiti starea de sanatate a partenerului, folositi un prezervativ de fiecare data cand aveti contact sexual.
Nu utilizati droguri intravenoase, dar daca o faceti, folositi un ac steril. Reduceti riscul de HCV prin evitarea injectarii de droguri ilegale. Contaminarea prin consumul de droguri este o cauza des intalnita de infectie cu hepatita C.
Cautati magazine sigure, curate, atunci cand vreti sa faceti un piercing sau tatuaj. Acele, care nu pot fi sterilizate in mod corespunzator, pot raspandi virusul hepatitei C.
In general, screening-ul pentru cancerul de ficat nu este recomandat intregii populatii deoarece nu a fost dovedit ca ar reduce riscul de deces prin cancer de ficat. Se recomanda screening-ul cancerului de ficat pentru cei considerati a avea un risc ridicat, inclusiv pentru persoanele care au:
Referinte: