Manevra Heimlich implica aplicarea unor compresii pe abdomen pentru a forta evacuarea obiectelor care blocheaza caile respiratorii. Aflati din materialul urmator cum se face corect manevra Heimlich.
Este o manevra de urgenta ce are drept scop eliberarea cailor aeriene superioare blocate de catre un corp strain ce impiedica respiratia. Este o manevra neinstrumentala, usor de realizat, ce trebuie efectuata in mod reflex la toti pacientii suspectati de inhalatia unui corp strain.
In fiecare an circa 3000 de adulti mor din cauza blocarii cailor respiratorii accidental, in special prin inhalarea unor fragmente de alimente. Acestea ajung sa se fixeze la acest nivel, sa blocheze traheea, facand ventilatia imposibila. Moartea survine imediat daca nu se indeparteaza corpul strain.
In 1974, dr.Henry Heimlich a descris-o pentru prima oara, folosind-o pentru expulzarea materialului blocat in trahee. Aceasta tehnica, cunoscuta astazi sub numele de manevra Heimlich sau lovitura abdominala este simpla si nu necesita nici o pregatire, iar precocitatea realizarii conditioneaza succesul.
Manevra Heimlich inseamna, practic, salvarea de la sufocare.
Obstructia cu corp strain a cailor aeriene este un accident frecvent, care poate conduce rapid la deces daca nu este recunoscut si daca nu se intervine prompt.
Cand un corp strain de orice natura (cel mai frecvent bucati de alimente) patrunde la nivelul cailor aeriene, adica este aspirat, acesta poate bloca partial sau total trecerea aerului catre plamani.
Cele mai multe accidente de aceasta natura se intampla in timpul mesei, asa ca este important sa recunoastem urgenta si sa stim sa acordam corect primul ajutor in astfel de cazuri: putem oricand fi martorul unuia. In momentul in care o persoana se ineaca, de cele mai multe ori isi va duce mainile la gat (acesta fiind considerat a fi un semn universal pentru inec), este agitata, tuseste, respira zgomotos si poate deveni in scurt timp inconstienta (daca obstacolul nu este inlaturat).
Cat timp victima ramane constienta trebuie sa:
In cazul in care corpul strain nu a fost inlaturat trebuie sa:
De asemenea, se alterneaza cinci lovituri intre omoplati cu cinci compresii abdominale pana cand corpul strain este expulzat sau pana cand victima devine inconstienta.
Daca victima devine inconstienta, nu incercati sa ii sustineti greutatea, ci asezati-o usor pe un plan dur si incepeti manevrele de resuscitare cardiopulmonara, prin demararea imediata a compresiilor toracice (masajul cardiac extern), chiar daca reusiti sa detectati puls. Aceste compresii produc o presiune intratoracica crescuta, care favorizeaza eliminarea corpului strain.
Este important sa stim atat ce trebuie sa facem cat si in ce moment trebuie sa intervenim, pentru a nu inrautati situatia. Cand cineva tuseste nu trebuie sa facem nimic altceva decat sa intrebam politicos ”v-ati inecat?” si sa o incurajam sa tuseasca in continuare. Daca persoana tuseste eficient si mai poate vorbi atunci avem de-a face cu o obstructie usoara de cai aeriene. Orice alta interventie din partea noastra ar putea inrautati situatia prin favorizarea alunecarii corpului strain mai profund in caile aeriene. Daca victima nu mai poate vorbi, are respiratie zgomotoasa sau nu mai tuseste eficient (are numai incercari silentioase de a tusi), atunci suntem martorii unei obstructii severe a cailor aeriene si trebuie sa intervenim prompt.
Consta in realizarea unei hiperpresiuni in caile respiratorii prin compresia abdomenului, producand o ascensionare brusca a diafragmului, capabila sa disloce corpul strain ce blocheaza traheea si sa il retrimita la nivelul cavitatii bucale. Ea poate fi utilizata in principiu in cazul blocarii prin corpuri solide (monede, jucarii mici, voma). In ceea ce priveste utilizarea manevrei la pacientii inecati, exista cateva controverse. Societatea Americana de Cruce Rosie considera ca ea poate fi aplicata ca ultim movens, dupa ce tehnicile traditionale de deblocare a cailor aeriene si resuscitarea cardiorespiratorie au fost incercate in mod repetat si fara raspuns.
Manevra poate fi practicata la toate persoanele, insa cu precautie la persoanele obeze, gravide, copii si nou-nascuti.
Exista doua tehnici:
Manevra se repeta in caz de esec!
Manevra se considera eficienta cand corpul strain se mobilizeaza si se gaseste la nivelul faringo-laringelui sau in cavitatea bucala!
In anumite circumstante (obezi, gravide) se foloseste compresia toracelui, pumnul fiind asezat la jumatatea sternului, aplicand miscari descendente.
Daca simtiti ca va sufocati si sunteti in pericol de a va ineca in timp ce sunteti singuri sau cand nu va poate ajuta nimeni, puneti in aplicare urmatoarele instructiuni:
Pentru copiii peste un an manevra este aceeasi ca la adulti, cu diferenta fortei aplicate, o forta prea mare putand cauza leziuni ale sternului, coastelor sau organelor interne. La copiii sub un an si nou-nascuti se asaza victima de-a lungul antebratului salvatorului, cu fata spre podea, capul copilului fiind sprijinit cu mana. Se administreaza cu podul palmei 4-5 lovituri scurte in regiunea situata intre omoplatii copilului. Apoi se intoarce victima si se realizeaza 4 compresii scurte, plasandu-se indexul si mediusul la jumatatea sternului.
Metoda alternativa: asezati copilul cu fata in jos in poale, in timp ce capul sta mai jos decat trunchiul si este sprijinit ferm. Aplicati pana la cinci lovituri pe spate. Intoarceti bebelusul pe spate si efectuati pana la cinci compresii pe abdomen.
Pentru a scoate un obiect din caile respiratorii ale unui copil:
Daca micutul devine inconstient, continuati manevrele ca in cazul unui adult, cu exceptia urmatoarelor:
Aplicarea incorecta a manevrei poate determina leziuni la nivelul toracelui, coastelor, organelor interne. Presiune abdominala exercitata poate produce varsaturi.
Manevra nu se aplica in cazul unei obstructii partiale a cailor aeriene.
Daca o persoana poate tusi, vorbi sau respira, nu inseamna ca se sufoca. Asteptati ca aceasta sa elimine obiectul strain. Efectuati manevra Heimlich doar daca persoana in cauza nu este in masura sa elimine corpul strain si nu poate sa respire.
Manevra Heimlich nu salveaza victimele care s-au inecat cu apa si nu ii poate salva pe oamenii aflati in alte situatii de urgenta, cum ar fi stopul cardiac.
Tineti departe colierele, posetele, esarfele, castile sau hainele cu snururi atunci cand copiii se joaca sau dorm.
Nu legati panglici la o suzeta sau la o jucarie. Bijuteriile pot fi periculoase in jurul copilului. Indepartati bavetele inainte de culcare.
Luati in considerare varsta si dezvoltarea copilului atunci cand le cumparati jucarii. Merita sa cititi instructiunile si etichetele pentru a va asigura ca produsul este potrivit pentru cel mic.
De asemenea, inainte de a cumpara o anumita jucarie, verificati daca nu contine componente mici sau alte pericole potentiale de sufocare.
Referinte: