Hiperlipidemia este manifestata printr-o concentratie mare de colesterol si trigliceride in sange. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul hiperlipidemiei.
Colesterolul este o lipida (grasime). Este produsa de ficat din alimentele grase pe care le consumam si este vital pentru functionarea normala a organismului.
Cu toate acestea, un nivel excesiv al lipidelor din sange – o afectiune cunoscuta sub numele de hiperlipidemie – poate avea un efect grav asupra sanatatii, deoarece creste riscul de a suferi un atac de cord sau accident vascular cerebral.
Hiperlipidemia se traduce prin niveluri ridicate ale colesterolului total si ale lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul „rau” sau LDL).
Colesterolul este un tip de grasime care se gaseste in sange si in toate celulele corpului. Este o parte importanta a sanatatii corpului pentru ca este folosit la formarea membranelor celulelor, a unor hormoni si a altor tesuturi folositoare. Dar un nivel ridicat al colesterolului este un mare factor de risc pentru aparitia unor boli precum insuficienta coronariana, care poate cauza infarctul. Colesterolul se formeaza din doua surse. Este in primul rand format in ficat si in al doilea rand se gaseste in mancare si provine de la produsele animale cum ar fi:
Pestele are un nivel mai scazut in colesterol decat celelalte carnuri. Hrana formata din fructe, legume, cereale, nuci si seminte nu contine colesterol.
Trigliceridele sunt o alta forma a grasimii din sange si reprezinta o sursa de energie. Un numar mare de trigliceride reprezinta un risc sporit de aparitie a insuficientei coronariane si o posibila inflamare a pancreasului (pancreatita).
Colesterolul este transportat in sange de niste molecule numite lipoproteine. Exista mai multe lipoproteine diferite, dar exista trei tipuri principale:
Lipoproteinele cu densitate joasa reprezinta cel mai mare purtator de colesterol din sange. LDL transporta colesterolul in tot corpul unde este depozitat sau folosit pentru repararea membranelor celulelor. Dar, ca si in cazul apei dure care cauzeaza depunerea de calcar pe tevi, LDL contribuie la acumularea de colesterol in artere, hranind inima si creierul.
Combinate cu alte substante, LDL pot forma depozite solide si dense (placi) care obtureaza arterele si le ingusteaza (ateroscleloza), crescand sansele aparitiei infarctului de miocard. Acesta este motivul pentru care LDL este denumit adesea colesterol ”rau”.
Lipoproteinele cu densitate mare reprezinta o forma de colesterol cu rol de curatare. Acestea ajuta la scaderea nivelului de LDL din sange. Din acest motiv, HDL este denumit si colesterolul ”bun”.
Valori ridicate de HDL scad riscul aparitiei aterosclerozei. Nivelul de HDL creste cu ajutorul exercitiilor fizice si prin scaderea in greutate, dar, pentru ca rezultatele sa fie vizibile, trebuie ca numarul exercitiilor sa fie foarte mare.
Trigliceridele reprezinta un alt tip de lipide. Excesul de trigliceride poarta denumirea de hipertrigliceridemie. Aceasta conditie poate duce la aparitia aterosclerozei, dar relatia hipertrigliceridemie – ateroscleroza nu este dovedita ca in cazul LDL-ului.
Hiperlipidemia mixta este marcata de niveluri mai mari ale colesterolului, trigliceridelor si ale altor lipide din sange.
Dislipidemia si hiperlipidemia sunt doua afectiuni medicale care afecteaza nivelurile de lipide ale corpului. Orice modificare a nivelului lipidic al corpului de la valorile normale si adecvate din punct de vedere clinic poarta denumirea de dislipidemie. Hiperlipidemia este o forma de dislipidemie in care nivelurile lipidice sunt anormal de ridicate. Diferenta esentiala intre dislipidemie si hiperlipidemie este ca dislipidemia cuprinde orice anomalie a nivelului lipidelor, in timp ce hiperlipidemia se refera la o crestere anormala a nivelului lipidelor.
Cresterea cantitatii de lipide totale sau a colesterolului in sange. Boala este ereditara sau contractata ca urmare a unor cauze precum:
Cei care nu fac prea mult sport pot acumula kilograme in plus, iar acest lucru poate ridica nivelul de colesterol.
Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul colesterolului incepe sa creasca in cele mai multe cazuri.
Hiperlipidemia se poate transmite de la un membru la altul al familiei. Persoanele care mostenesc afectiunea se pot confrunta cu un nivel foarte ridicat al colesterolului. Acest lucru inseamna ca au riscuri mult mai mari de a suferi un atac de cord, chiar si atunci cand sunt tineri.
Hiperlipidemia inseamna lipide totale marite sau un nivel ridicat al colesterolului in sange. Printre simptomele hiperlipidemiei se numara xantoamele (mici formatiuni tumorale benigne de culoare galbuie), bogate in depozite lipidice (colesterol), care se afla in:
Hipercolesterolemia duce la:
Ambele afectiuni pot provoca complicatii grave de sanatate, inclusiv infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale. Simptomele cunoscute ale acestor afectiuni includ:
Hiperlipidemia nu produce simptome. De aceea, singura modalitate de a descoperi aceasta afectiune este prin efectuarea unui test de sange denumit panou lipidic sau profil lipidic. Acest test determina nivelul colesterolului. Medicul preia un esantion din sange si il trimite catre un laborator pentru a fi verificat. In urma analizarii, raportul va afisa nivelurile de:
Exista posibilitatea ca medicul sa va ceara sa nu mancati nimic timp de 8 pana la 12 ore inainte sa vi se recolteze sangele. In tot acest interval, nu veti putea decat sa beti apa. Unele studii efectuate recent au sugerat ca postul nu este intotdeauna necesar. Cu toate acestea, este recomandat sa urmati instructiunile medicului.
In general, un nivel al colesterolului total de peste 200 miligrame pe decilitru este considerat ridicat. Cu toate acestea, nivelurile normale ale colesterolului pot varia de la o persoana la alta, in functie de istoricul sanatatii si sunt cel mai bine determinate de specialist. Medicul va verifica panoul lipidic pentru a oferi un diagnostic de hiperlipidemie.
Un test tipic de masurare a lipidelor arata nivelul total al colesterolului, HDL-ului si a trigliceridelor. Testele care masoara numai colesterolul total pot induce in eroare, pentru ca unii oameni pot avea un nivel redus de HDL si un nivel ridicat al trigliceridelor, dar cu un nivel normal sau chiar ridicat al LDL-ului. In aceste cazuri, rezultatul masurarii colesterolului total poate parea normal si, astfel, pacientul sau medicul care a efectuat analiza nu sunt constienti de eventualele riscuri ale aparitiei unor boli cardiovasculare.
Valori normale ale lipidelor totale se incadreaza in intervalul 500-800 ml % sange. Cresterile peste limita superioara a normalului poarta denumirea de hiperlipidemie.
Cand trigliceridele sar peste 1000 mg / dl, este posibil sa prezentati un risc de pancreatita. Urmarea unei diete potrivite este cheia tratamentului.
Trigliceridele sunt principala forma de grasime din alimente. Cand mancam alimente cu grasime, acestea sunt transportate in sange prin chilomicroni. Atunci cand corpul nu este capabil sa descompuna foarte bine chilomicronii, trigliceridele pot sa creasca pana la 1.000 mg / dl sau mai mult. Trigliceridele mari peste 1000 va pot inflama pancreasul si pot cauza alte probleme de sanatate.
Limitele normale pentru nivelul colesterolului depind de varsta, sex, bagajul genetic si starea generala de sanatate. Nu exista o cifra minune care sa separe nivelurile alarmante fata de nivelurile sigure. Mai degraba, cercetatorii si medicii au constatat ca lipidele marite din sange cresc riscul aparitiei tulburarilor cardiace si cardiovasculare, concluzie suficient de elocventa pentru necesitatea schimbarii stilului de viata.
Pacientul trebuie sa fie supravegheat medical din cauza gravelor complicatii arteriale care apar adesea (aterom, arterio-ateroscleroza). Tratamentul este cel al bolii cauzale, pe de o parte, si al gestionarii lipidelor totale crescute, prin reducerea procentului lipidic, pe de alta parte, printr-un regim alimentar adaptat la caz, o scadere in greutate in caz de obezitate si, eventual, medicamente specifice.
Cel mai utilizat tratament medicamentos pentru hiperlipidemie este cel cu statine. Acestea contribuie la reducerea nivelurilor de LDL prin interferenta cu productia de colesterol din ficat.
Exista mai multe tipuri de statine. Toate functioneaza diferit, unele fiind mai puternice decat altele.
Cu toate acestea, medicul poate prescrie si alte medicamente pentru colesterol, din cauza faptului ca statinele pot da efecte secundare, cum ar fi durerile musculare. Printre medicamentele care pot fi administrate in paralel cu statinele sau in locul acestora se numara:
Modificarea stilului de viata reprezinta cheia gestionarii hiperlipidemiei. Chiar daca afectiunea este mostenita (hiperlipidemia familiala combinata), schimbarea stilului de viata este o parte esentiala a tratamentului. Aceste modificari pot fi suficiente pentru a reduce riscul de complicatii, cum ar fi bolile cardiace si accidentul vascular cerebral.
Modificarea dietei poate reduce nivelul colesterolului „rau” si poate creste nivelul colesterolului „bun”. Iata cateva modificari pe care le puteti face:
Daca sunteti supraponderali sau obezi, scaderea in greutate poate ajuta la scaderea nivelului total de colesterol.
Pentru a pierde in greutate, trebuie sa aflati cate calorii consumati si cate ardeti. Trebuie sa renuntati la 3.500 de calorii din dieta pentru a slabi o jumatate de kilogram.
Pentru a scapa de kilogramele suplimentare, adoptati o dieta cu continut scazut de calorii. In plus, faceti mai mult sport pentru a arde mai multe calorii decat consumati. De asemenea, trebuie sa renuntati la bauturile pline de zahar si la alcool si sa mancati portii mai mici.
Activitatea fizica este importanta pentru sanatatea generala, scaderea in greutate si reducerea nivelurilor de colesterol. Cand nu faceti suficient sport, nivelul colesterolului HDL scade. Aceasta inseamna ca nu exista suficient „colesterol bun” pentru a indeparta colesterolul „rau” de artere.
Aveti nevoie de doar 40 de minute de exercitii fizice moderate sau intense, de trei sau patru ori pe saptamana pentru a reduce nivelul total de colesterol. Scopul ar trebui sa fie de 150 de minute de activitate fizica pe saptamana.
Fumatul scade nivelul colesterolului „bun” si il ridica pe cel al trigliceridelor. Chiar daca nu ati fost diagnosticati cu hiperlipidemie, fumatul poate creste riscul de aparitie a bolilor de inima. Discutati cu medicul despre cum puteti renunta la fumat sau incercati plasturii cu nicotina. Acestia sunt disponibili la farmacie fara prescriptie medicala.
Referinte: