Tenosinovita este o inflamatie a tendoanelor aflate pe lateralele incheieturii mainii, la baza degetului mare. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul tenosinovitei.
Tendoanele lungi, ca niste cordoane, se intind de la nivelul mainii la fiecare deget. Fiecare tendon este inconjurat de o teaca limitata de o membrana numita sinovie. Sinovia secreta un lichid care lubrefiaza articulatiile si invelisul tendoanelor si care are rol in nutritia cartilajului. Functia tecii tendonului este de a preveni aderarea tendonului de tesuturile din jur. In cazul tenosinovitei, sinovia este inflamata sau infectata.
Tenosinovita, sau tendinita, poate aparea in urma unei artrite subiacente, dar cel mai des cauza este necunoscuta sau este legata de utilizarea in exces sau suprasolicitarea tendonului si a muschiului corespunzator. Afectiunea poate fi agravata de activitati repetitive, dar nu apare mai frecvent la cei care efectueaza miscari repetate, cum ar fi muncitorii din fabrici sau operatorii de computer, fata de ceilalti.
Tenosinovita poate aparea la nivelul incheieturii pumnului, mainii (aici afectati de tenosinovita putand fi flexorii mainii), cotului si mai frecvent la nivelul tendonului bicepsului de la nivelul umarului. Este mai frecventa la femei de varsta medie si mai in varsta. De asemenea, tenosinovita mai poate aparea la nivelul gleznei.
Tipurile cunoscute de tenosinovita
Aceasta afectiune este cel mai adesea cunoscuta sub numele de cotul jucatorului de tenis. Boala provoaca dureri in partea din spate a cotului si antebratului, in partile laterale ale degetului mare, cand bratul este lipit de corp, iar degetul mare este intors. Durerea este cauzata de deteriorarea tendoanelor care indoaie incheietura mainii.
Aceasta boala este mai cunoscuta sub denumirea de cotul jucatorului de golf sau de baseball. Aceasta provoaca durere de la cot pana la incheietura mainii pe partea interioara a antebratului. Durerea este cauzata de deteriorarea tendoanelor care indoaie incheietura mainii spre palma.
Aceasta este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de tendinita bicipiala si este o afectiune a umarului. Boala provoaca inflamarea capsulei umarului si a tendoanelor conexe.
Acesta este cel mai frecvent tip de tulburare de tenosinovita. Aceasta determina umflarea tecii tendoanelor degetului mare.
Si acesta este un tip de tenosinovita. Teaca tendonului devine inflamata si ingrosata. Acest lucru face dificila extinderea sau flexarea degetelor. Acestea pot ramane blocate sau se pot misca brusc.
Inflamatia invelisului tendonului (teaca sinoviala) este in mod obisnuit rezultatul afectarii tendonului, a muschiului sau a osului din jur. Nu se limiteaza la sportivi si poate aparea la oameni care efectueaza o varietate de activitati de miscari repetitive, cum ar fi munca la linia de asamblare, plivirea si tastarea. Potrivit specialistilor, persoanele care lucreaza in anumite locuri de munca par sa aiba un risc mai mare decat altele, cum ar fi:
Boala afecteaza cel mai frecvent tendoanele incheieturilor, ale mainilor si picioarelor. Leziunile si durerile pot rezulta din:
Inflamatia invelisului tendonului poate aparea si din cauza conditiilor de sanatate preexistente.
Din pacate, cauza bolii nu poate fi determinata la unii oameni. In cazuri rare, inflamatia tecii tendonului este cauzata de o infectie care a aparut in urma unei taieturi sau a unei intepaturi a tendonului.
Printre factorii de risc pentru tenosinovita se numara:
Anumiti tendoane din organism sunt mai sensibile la leziuni, in special cele ale mainilor, picioarelor si incheieturilor. Inflamatia invelisului tendonului este mai frecventa in aceste zone. Cu toate acestea, tenosinovita poate afecta orice tendon din corp, inclusiv cele ale umarului, cotului sau genunchiului.
Persoana care dezvolta aceasta afectiune prezinta de obicei urmatoarele simptome:
Daca afectiunea ramane netratata, durerea se poate raspandi mai departe catre degetul mare, antebrat sau poate afecta ambele parti. Strangerea, apucarea si alte miscari ale degetului si incheieturii agraveaza durerea.
De asemenea, lasata netratata, tenosinovita ar putea face dificila utilizarea adecvata a mainii si incheieturii mainii si limiteaza miscarea incheieturii mainii.
Pentru a diagnostica tenosinovita de Quervain, medicul examineaza, in primul rand, mana pacientului pentru a vedea daca simte durere cand se aplica o presiune pe partea cu degetul mare a incheieturii mainii.
Medicul va efectua, de asemenea, un test numit Finkelstein, in care pacientul trebuie sa-si indoaie degetul mare spre palma si sa isi aseze celelalte degete peste degetul mare. Apoi, trebuie sa-si indoaie incheietura mainii spre degetul mic. Diagnosticul de tenosinovita se confirma daca acest lucru provoaca durere pe partea degetului mare a incheieturii mainii.
Testele imagistice, cum ar fi razele X, in general nu sunt necesare pentru diagnosticarea tenosinovitei de Quervain.
Tenosinovita este in mod obisnuit diagnosticata si tratata de medicii primari, inclusiv medicii de familie si internistii. Printre specialistii care trateaza tenosinovita de Quervain se numara chirurgii ortopezi, medicii sportivi si reumatologii. De asemenea, fizioterapeutii pot fi implicati in ingrijirea pacientilor cu tenosinovita de Quervain.
Daca o infectie este cauza tenosinovitei este important sa primit imediat tratament deoarece infectia poate produce lezarea definitiva a tesuturilor si afectarea functiilor.
Tratamentul pentru tenosinovita are drept scop reducerea inflamatiei, mentinerea capacitatii de miscare a degetului mare si prevenirea recurentei bolii.
Cu cat incepeti tratamentul mai devreme, cu atat simptomele ar trebui sa se imbunatateasca mai repede. In mod normal, simptomele se amelioreaza in interval de patru pana la sase saptamani, daca tratamentul este acordat la timp. Daca tenosinovita de Quervain debuteaza in timpul sarcinii, simptomele pot disparea fie la sfarsitul sarcinii, fie al alaptarii.
Pentru a reduce durerea si inflamatia, medicul va poate recomanda administrarea unor medicamente analgezice, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul.
De asemenea, specialistul va poate recomanda injectarea de medicamente cu corticosteroizi in teaca tendonului pentru a reduce inflamatia. Daca tratamentul incepe in primele sase luni de la aparitia simptomelor, majoritatea oamenilor se recupereaza complet dupa administrarea de injectii cu corticosteroizi. Unii pacientii s-au vindecat chiar si dupa efectuarea unei singure doze de corticosteroizi.
Tratamentul initial al tenosinovitei de Quervain poate include:
De asemenea, puteti apela la serviciile unui fizioterapeut sau ale unui terapeut ocupational. Acesti specialisti pot verifica felul in care utilizati incheieturile mainii si va pot oferi sugestii de adaptare la noua conditie pentru a diminua stresul in incheieturi.
Terapeutul va poate invata, de asemenea, cum sa efectuati exercitii pentru incheietura mainii si a bratului pentru a va intari muschii, pentru a ameliora durerea si pentru a limita iritarea tendoanelor.
In cazurile mai grave, in care niciunul dintre tratamente nu a dat roade, medicul poate recomanda interventii chirurgicale in ambulatoriu. Operatia implica o procedura in care medicul verifica invelisul care inconjoara tendonul sau tendoanele afectate si apoi deschide teaca pentru a elibera presiunea, astfel incat tendoanele sa poata sa alunece libere.
Specialistul va va spune cum si cat trebuie sa va odihniti, sa va intariti muschii si cat dureaza pana va veti vindeca in urma acestei interventii chirurgicale. In plus, puteti lua legatura cu un fizioterapeut dupa efectuarea operatiei.
Acesta va va pune la punct un program de exercitii de intarire a muschilor si de mentinere a articulatiilor intr-o stare buna. De asemenea, specialistul va va ajuta sa adaptati rutina zilnica pentru a preveni problemele viitoare.
Recuperarea dupa interventia chirurgicala ar putea dura ceva timp. Durerea si inflamatia ar trebui sa dispara la putin timp dupa operatie, dar zona poate ramane sensibila pentru cateva luni.
De obicei, firele sunt scoase dupa 10 pana la 14 zile. Dupa aceea, veti incepe din nou fizioterapia timp de 6 pana la 8 saptamani. Fizioterapeutul va v invata ce miscari de stretching sa efectuati pentru ca tendoanele sa alunece corespunzator.
Cei care nu trebuie sa treaca printr-o interventie chirurgicala trebuie sa aiba insa mare grija si sa previna o complicatie a tenosinovitei, astfel:
Prognosticul in cazul acestei afectiun este unul excelent. Daca dezvoltati aceasta inflamatie a invelisului tendonului, cel mai probabil veti avea parte de o recuperare completa dupa urmarea tratamentului. Este esential, insa, sa renuntati la orice fel de activitate care a provocat aparitia acestei afectiuni.
Daca nu se intampla acest lucru, vatamarea tendonului poate deveni permanenta. Deteriorarea permanenta poate afecta articulatia. Cu timpul, articulatia poate deveni rigida, iar miscarea pacientului poate fi limitata.
Daca starea se dezvolta ca urmare a unei infectii, veti avea nevoie de antibiotice pentru a preveni raspandirea infectiei. O infectie necontrolata poate deveni periculoasa pentru viata.
Inflamatia tecii tendonului poate fi prevenita daca eviti miscarile excesive, repetate sau fortate. Intarirea musculaturii din apropierea articulatiei poate, de asemenea, sa ajute la prevenirea acestui tip de leziuni. Exercitiile de intindere si de miscare pot fi, de asemenea, de mare ajutor in prevenirea tenosinovitei.
Daca va taiati in zona mainilor, a incheieturilor sau a picioarelor, curatati in mod corespunzator plaga. Acest lucru va ajuta la prevenirea infectiilor si la posibila dezvoltare a inflamatiei tendonului.
Referinte: