Ergoterapia este o profesie centrata pe client, care se ocupa de promovarea sanatatii si a bunastarii prin ocupatie. Ce este si cum te ajuta ergoterapia poti afla din materialul care urmeaza.
Ergoterapia reprezinta terapia prin munca, fiind cunoscuta si sub denumirea de terapie ocupationala.
Ergoterapia are scopul de a ajuta si a invata pacientii sa se descurce in viata de zi cu zi dupa ce parasesc spitalul. In general, acest lucru se realizeaza cu o echipa medicala constituita din psihiatru, asistent psihiatru si adesea un psiholog pentru a identifica si trata problemele functionale care ar putea fi traite de pacient. Aceste probleme pot include dificultati relationale insotite de stresul comunicarii, dificulati in a face fata la locul de munca, sau adaptarea la noi circumstante. Tratamentul este sub forma unor sesiuni de terapie, in activitati creative, sport, terapii de relaxare.
Desi pare mai putin obisnuita, isi gaseste locul intre metodele terapeutice nemedicamentoase, acordate bolnavului varstnic. Justificarea sa, o dau stresurile psiho-sociale ale batranului:
Alaturi de terapiile medicamentoase, fizio si kinetoterapia, psihoterapia, recuperarea complexa a varstnicului cuprinde si terapia ocupationala (ergoterapia). Aceasta urmareste recuperarea motricitatii, reluarea activitatilor cotidiene, adica redobandirea autonomiei si reintegrarea psiho-sociala (reluarea relatiilor cu mediul psiho-social). Exista o terapie ocupationala de functie, aplicata in starile mai grave, in care bolnavul a pierdut si obisnuintele primare, instinctuale, pe care trebuie sa le recapete (alimentatie, toaleta zilnica). Alteori, se urmareste consolidarea rezultatelor obtinute. Aici intra activitati recreative, hobbyterapia, activitati de utilitate practica, gradinarit, bricolaj etc. Vor fi luate in consideratie ideile si preferintele bolnavilor, experienta personala. Pe masura posibilitatilor, bolnavii vor fi dirijati catre activitati noi. Vor fi evitate activitatile grele.
S-a descoperit o legatura intre bunastarea si sanatatea fizica, precum si cea mintala. Prin urmare, ajutarea anumitor persoane sa-si imbunatateasca sanatatea fizica si mentala poate duce la o recuperare a starii generale.
Terapia ocupationala cuprinde utilizarea activitatilor de auto-ingrijire si de lucru si activitatile de joaca pentru a promova si mentine sanatatea, a preveni dizabilitatea, pentru a spori functionarea independenta si dezvoltarea. Aici sunt incluse toate activitatile sau sarcinile pe care o persoana le efectueaza in fiecare zi.
Participarea la diversele activitati serveste mai multor scopuri, printre care cel de a se ingriji pe sine si de a interactiona cu ceilalti pentru a-si castiga existenta, a dezvolta abilitati si a contribui la dezvoltarea societatii.
Terapeutii ocupationali lucreaza cu persoane de toate varstele si cu diverse organizatii, inclusiv companii si guverne. Practica terapiei ocupationale se concentreaza pe mentinerea sanatatii, prevenirea invaliditatii si imbunatatirea participarii la activitati dupa boala, accident sau invaliditate. Astfel, terapeutii lucreaza de obicei cu persoane care se confrunta cu probleme fizice in ocupatiile lor din cauza bolii, ranilor sau invaliditatii. De asemenea, acestia lucreaza cu persoane care sunt expuse riscului de a nu-si mai desfasura activitatile care tin de munca.
Ergoterapia moderna se axeaza, de asemenea, pe analizarea, adaptarea si utilizarea ocupatiilor zilnice pentru a permite persoanelor sa traiasca pe deplin in comunitatea lor. Ziua fiecarei persoane este plina de diferite activitati si sarcini, cum ar fi imbracarea, mersul cu autobuzul, efectuarea unui apel telefonic, scrierea unui raport sau incarcarea echipamentului la locul de munca. Terapeutii ocupationali sunt instruiti sa analizeze aceste activitati si sarcini pentru a determina ce competente si abilitati sunt necesare. Daca o persoana are dificultati in a se angaja pe deplin in ocupatiile de zi cu zi, un terapeut lucreaza cu acea persoana pentru a evalua de ce nu poate efectua activitatile si sarcinile specifice.
Terapeutul ocupational si persoana respectiva dezvolta apoi un plan de imbunatatire a performantei prin participarea activa la diverse activitati. Ergoterapia se poate concentra pe imbunatatirea abilitatilor unei persoane de participare la diferite activitati, prin adaptarea activitatii sau prin schimbarea mediului pentru a imbunatati performanta.
Multi oameni asociaza terapia ocupationala cu servicii pediatrice sau servicii de reabilitare fizica. Acestia raman surprinsi cand gasesc terapeuti ocupationali care lucreaza si in domeniul sanatatii mintale.
Terapia ocupationala are originile sale in domeniul sanatatii mintale. La un moment dat, majoritatea terapeutilor ocupationali au lucrat in domeniul sanatatii mintale. Cu toate acestea, schimbarile noi in furnizarea de ingrijire a sanatatii mentale le-au deschis usile mai multor terapeuti ocupationali care au dorit sa reintre in acest camp.
Formarea unui terapeut ocupational necesita abordari holistice foarte potrivite pentru a activa in domeniul sanatatii mintale. Pe langa pregatirea pentru imbunatatirea bunastarii fizice, terapeutii ocupationali sunt instruiti si in:
Obiectivul final al terapiei ocupationale este de a-i ajuta pe cei care au nevoie sa participe la activitatile zilnice cat mai independent posibil.
Iata o lista a interventiilor obisnuite ale terapeutilor ocupationali in domeniul sanatatii mintale:
Terapeutii ocupationali sunt instruiti in gestionarea si conducerea anumitor grupuri. Printre exemplele de activitati desfasurate de grupurile conduse de un terapeut ocupational se pot numara:
Terapeutii ocupationali considera ca participarea la activitatile zilnice (ocupatii cunoscute) este vitala pentru sanatatea si bunastarea mentala. Terapeutul ocupational ii poate ajuta pe oameni sa intreprinda activitati familiare, cum ar fi:
Terapeutii ocupationali sunt capabili, de asemenea, sa creeze camere senzoriale in cadrul unitatilor de sanatate mintala. Camerele senzoriale sunt locuri relaxante care ajuta la reducerea agitatiei si anxietatii. Folosirea acestui concept simplu a contribuit la scaderea dramatica a nivelurilor de izolare in unele unitati.
O calificare importanta pe care o au terapeutii ocupationali pe langa alte tipuri de profesionisti calificati in domeniul sanatatii mintale este fundamentul lor in reabilitarea fizica. Problemele de sanatate mintala sunt adesea suprapuse cu probleme de sanatate fizica. Intr-un spatiu dedicat sanatatii mintale, pot fi gasiti terapeuti ocupationali care sa se ocupe cu adaptarea scaunelor rulante, recomandarea echipamentului adaptativ sau orice alta sarcina care se afla in sfera terapiei ocupationale.
In cele din urma, terapeutul ocupational va cauta sa-i ajute pe oameni sa participe la activitatile zilnice. Daca starea de sanatate mintala a celui in cauza ii compromite abilitatea de a participa la activitatile zilnice, acesta trebuie sa discute cu terapeutul sau ocupational despre preocuparile sale.
Unii oameni ar putea crede ca terapia ocupationala este doar pentru adulti. Copiii, la urma urmei, nu au ocupatii. Dar principala activitate a unui copil este joaca si invatarea de lucruri noi, iar terapeutii ocupationali pot evalua abilitatile copiilor de a se juca, de a-si desfasura activitatea scolara. Astfel, specialistii in ergoterapie pot descoperi ceea ce este adecvat dezvoltarii pentru acea grupa de varsta.
Pe langa faptul ca se ocupa de bunastarea fizica a oamenilor, expertii in ergoterapie se adreseaza factorilor psihologici, sociali si de mediu care pot afecta functionarea in diferite moduri. Aceasta abordare face ca terapeutul ocupational sa fie o parte vitala a ingrijirii sanatatii pentru unii copii.
Copiii cu probleme medicale enumerate mai jos ar putea beneficia de ajutorul unui specialist in ergoterapie:
Ergoterapia poate ajuta persoanele de toate varstele sa intreprinda lucrurile pe care le doresc si de care au nevoie prin utilizarea terapeutica a activitatilor de zi cu zi. Ergoterapia este o profesie calificata dedicata imbunatatirii si maximizarii functionarii si performantei, astfel incat oamenii sa aiba parte de o viata mai sanatoasa, mai productiva si mai satisfacatoare. Un terapeut ocupational poate sa-i ajute pe oameni sa-si imbunatateasca echilibrul, sa aiba o mai mare siguranta la domiciliu. De asemenea, un ergoterapeut poate sa-i invete pe indivizi sa foloseasca echipamentul adaptativ recomandat si sa-i educe pe membrii familiei si ingrijitori cu privire la cele mai bune modalitati de menajare a celor dragi.
Ergoterapia poate fi deosebit de benefica pentru cei care doresc sa aiba un dram de independenta.
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/occupational-therapy-and-the-recovery-model-2509976
https://kidshealth.org/en/parents/occupational-therapy.html
https://wfot.org/about-occupational-therapy
https://www.aota.org/About-Occupational-Therapy.aspx
https://www.britannica.com/science/occupational-therapy
https://www.verywellmind.com/what-to-expect-from-a-mental-health-ot-2509980
http://www.mychildwithoutlimits.org/plan/common-treatments-and-therapies/occupational-therapy/benefits-outcomes-and-drawbacks-of-occupational-therapy/
https://thediagnosisofexclusion.wordpress.com/2017/11/06/what-does-an-occupational-therapist-do-in-mental-health-otweek-2017/