Baile terapeutice reprezinta o modalitate excelenta de tratare a mai multor tipuri de afectiuni. Aflati mai multe despre baile terapeutice si beneficiile acestora pentru sanatate din materialul care urmeaza.
Baile terapeutice sunt proceduri in care apa este folosita la diverse temperaturi, impreuna cu o serie de diferite substante si preparate cu efect terapeutic. Aceste bai sunt utilizate pentru a indeparta crustele, cojile, pentru a inlocui obisnuitele tratamente cu medicamente sau pentru a ameliora inflamatiile si mancarimile.
Daca simtiti ca aveti nevoie de o stimulare a starii organismului, atunci o baie vindecatoare intr-o cada este exact ce va trebuie. Baile terapeutice va pot ajuta sa va restabiliti echilibrul, sa va linistiti mintea si sa eliminati toxinele, toate fara efort! Baile terapeutice va ajuta sa va relaxati, echilibrand usor organismul.
In plus, indeparteaza durerile generale si pot imbunatati aspectul pielii, fie ca este uscata sau uleioasa sau ca prezinta inflamatii sau mancarimi. Baile calde sunt relaxante si stimulative, in timp ce baile reci pot reduce inflamatia.
Ele pot, de asemenea, ajuta la ameliorarea tensiunii emotionale si a stresului. Scufundarile in apa calda sunt recomandate pentru accelerarea recuperarii in urma entorselor, durerilor musculare si ale altor leziuni aparute in urma practicarii sporturilor.
De asemenea, multi medici recomanda bai terapeutice cu apa calda ca o modalitate de a usura durerile in timpul nasterii, fara a administra medicamente.
Baile terapeutice sunt utilizate pentru a trata o varietate mai mare de tulburari si leziuni mai mult in Europa si in zonele vorbitoare de limba franceza ale Canadei decat in Statele Unite. In Europa de Est si in tarile membre ale fostei Uniuni Sovietice, baile terapeutice sunt folosite pentru a trata copiii care sufera de afectiunile aparute in urma traumatismelor craniene, precum si alte leziuni fizice. Un centru spa italian vindeca durerile de urechi, infectii ale sinusurilor si acnee, printre alte conditii care pot fi tratate cu bai terapeutice in cazul copiilor, adolescentilor, precum si adultilor. Medicii europeni folosesc deseori apa minerala in bai terapeutice sau adauga alge marine, muschi uscati, namol sau diferite saruri minerale in apa de baie.
Pentru o baie terapeutica utilizata pentru tratarea eczemelor, cada trebuie umpluta pe jumatate cu apa la o temperatura confortabila. Apa nu trebuie lasata sa se raceasca prea mult.
Diferite tipuri de bai terapeutice sunt utilizate pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii.
In cadrul bailor terapeutice folosite pentru tratarea leziunilor sportive sau pentru ameliorarea durerilor menstruale, apa utilizata poate fi usor mai calda decat cea folosita pentru ameliorarea tulburarilor cutanate. Persoanele care folosesc bai terapeutice pentru ameliorarea stresului emotional pot adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale de lavanda sau alte ierburi aromate in apa de baie. Unii oameni prefera sa adauge ulei de eucalipt in apa de baie pentru a usura congestia nazala atunci cand se recupereaza de la raceli sau sinuzita.
Temperatura apei pentru o baie terapeutica ar trebui sa fie confortabila la o simpla atingere cu mana. O baie nu trebuie sa dureze mai mult de 20 pana la 30 de minute din cauza riscului ca pielea poate sa se inmoaie si sa fie indepartata.
Un covoras de baie trebuie asezat in cada inainte ca apa sa fie adaugata, din cauza faptului ca medicamentele si substantele folosite pot provoca alunecarea.
Eczemele si alte boli de piele pot fi tratate cu un unguent care contine un derivat de gudron de carbune. Bucatile de gudron de carbune sunt volatile, de aceea e bine ca baile sa fie bine ventilate.
Uleiurile esentiale din flori sau din plante utilizate pentru a aroma baile terapeutice ar trebui sa fie intotdeauna adaugate in apa. Acestea nu trebuie aplicate direct pe piele.
Prin hipersecretia glandelor sudoripare pe care o provoaca baia de abur, se elimina odata cu transpiratia si unele toxine din corp, de aceea este socotita drept cea mai igienica baie corporala. Este indicata cel putin odata sau de doua ori pe luna. In urma bailor de abur repetate la intervalele indicate, corpul scade din greutate, capatand vigoare si reinprospatare. Persoanele cu exces ponderal este bine sa nu neglijeze aceste bai.
Este cunoscuta si sub denumirea de ”baia finlandeza”, originea ei fiind in Finlanda, iar sauna in limba finlandeza inseamna asudare. In Finlanda, aproape in fiecare casa exista sauna, iar hotelurile fac o reclama serioasa peste hotare pe seama saunei.
Sauna nu este o simpla baie. Spre deosebire de baile turcesti sau de baile de aburi, sauna este o baie de aer cald uscat, baia facandu-se intr-o incapere special amenajata. In mijlocul ei se afla o cutie metalica inalta de circa 1 m, incarcata cu pietre infierbantate, care raspandesc o caldura ce varieaza intre 70-110ºC. Pe aceste pietre se arunca apa, iar ele emana aburi numai pentru umiditatea minima necesara incaperii. Sauna este urmata de scaldarea in bazinele ce sunt instalate de obicei in apropierea ei, sau in lipsa bazinului de un dus.
In urma transpiratiei abundente se obtine o adevarata detoxifiere in profunzime a tesuturilor, pielea se regenereaza si, astfel, se improspateaza si se invioreaza corpul, pierzand si din greutate.
Sanozonul este o instalatie pe principiul clasic al baii sauna finlandeze, folosind aburul uscat si in plus actiunea bacteriostatica si bactericida a ozonului. De asemenea, se pot efectua si diverse tratamente corporale fitocosmetice printr-un dispozitiv atomizor care permite pulverizari de diverse infuzii din plante medicinale cu actiuni antiinflamatoare, calmante, tonifiante si dezinfenctante pentru piele.
Baile termice sanozon, activeaza toate procesele celulare, elimina toxinele, activeaza circulatia sanguina, oxigeneaza tesuturile subcutanate si normalizeaza pH-ul pileii. Baile sanozon sunt indicate si in tratamentul obezitatii.
Aparatul ”Activator Universal-Ozone”, are multiple aplicatii in cosmetica.
Printre acestea se numara si baile efervescente cu ozon, locale, care activeaza circulatia sanguina si limfatica traducandu-se prin vigoare si buna dispozitie.
Hidroterapia, denumita anterior hidropatie si, de asemenea, vindecarea cu apa, face parte din medicina alternativa (in special din naturopatie), terapia ocupationala si fizioterapia, care implica utilizarea apei pentru ameliorarea si tratarea durerilor. Termenul cuprinde o gama larga de abordari si metode terapeutice care profita de proprietatile fizice ale apei, cum ar fi temperatura si presiunea, in scopuri terapeutice, pentru a stimula circulatia sangelui si pentru a trata simptomele anumitor boli.
Terapia cu apa poate fi limitata la utilizarea ca terapie acvatica, o forma de terapie fizica si ca agent de curatare. Cu toate acestea, este folosita si ca mijloc de livrare a temperaturilor scazute sau ridicate catre corp. Hidroterapia implica o serie de metode si tehnici, dintre care multe utilizeaza apa ca mediu pentru a facilita reactiile de termoreglare pentru a avea parte de beneficii terapeutice.
Aceasta este un tip de baie in care sunt efectuate exercitii subacvatice extrem de benefice pentru a intari muschii slabiti sau partial paralizati.
Persoanele care recurg la acest tip de terapie trebuie sa fie foarte precaute, hidroterapia fiind o metoda in care apa este utilizata la diferite temperaturi. Astfel, pielea este primul organ care intra in contact cu apa rece sau fierbinte sau aflata in diverse stari de agregare.
Utilizarea temperaturilor extreme (scazute sau ridicate) poate prezenta riscul de deteriorare a pielii. Degerarea este mai mult o problema teoretica, nu o problema practica, deoarece temperaturile foarte scazute sunt rareori folosite in cadrul formelor de hidroterapie. Arsurile reprezinta, insa, o problema comuna. Acest lucru este valabil in special atunci cand se utilizeaza temperaturi extreme la o persoana cu simturi deteriorate. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat prezinta dureri diminuate la nivelul extremitatilor, aceasta conditie fiind denumita neuropatie diabetica. Atunci cand o persoana nu poate sa simta in mod adecvat durerea, nu este in masura sa perceapa leziunile aparute la nivelul pielii din cauza temperaturilor extreme. Atunci cand recurge la hidroterapie, este important ca fiecare persoana sa fie capabila sa inteleaga si sa comunice orice efecte adverse care ar putea avea loc.
Folisirea echipamentelor contaminate in cadrul hidroterapiei poate duce la aparitia unor infectii.
Scopul hidroterapiei este de a folosi apa intr-o anumita forma sau cu temperaturi variate pentru a vindeca direct o parte a pielii sau a corpului. Variatiile de temperatura pot afecta circulatia sanguina, iar acest lucru poate fi controlat intr-un mod care poate prin directionarea fluxului sanguin catre sau de la un anumit organ sau sistem de organe. Modificarea compozitiei apei prin adaugarea de substante poate, de asemenea, sa vizeze efectul dorit al tratamentului.
Vestea buna este ca va puteti face propria baie de vindecare chiar acasa! Practic, in schimbul unei some modice, va puteti detoxifia corpul, puteti atenua problemele de sanatate, puteti scapa stresul si puteti ameliora tensiunea musculara.
Incercati sa faceti doua sau trei astfel de bai pe saptamana pentru a ajuta la eliminarea problemelor de sanatate si / sau la scaderea nivelului de stres.
Amintiti-va intotdeauna sa neutralizati clorul in apa din cada adaugand aproximativ doua lingurite de vitamina C in apa si amestecand bine.
Algele marine sunt foarte bogate in minerale si sustin echilibrul hormonal. Acestea sustin, de asemenea, functia corecta a glandei tiroide si a glandelor suprarenale. Algele marine sunt un ingredient cu adevarat excelent pentru o baie terapeutica. Nu trebuie, insa, sa le culegeti de pe plaja, ci puteti merge la un magazin local pentru a va cumpara niste alge uscate sau alge marine.
Argila este fantastica pentru ca extrage cu usurinta metalele grele din organism. Argila este unul dintre cei mai buni agenti de detoxifiere pe care ii puteti gasi. Umpleti-va cada pe jumatate cu apa foarte fierbinte si apoi presarati in apa argila. Lasati aceasta compozitie pentru aproximativ 15 minute, apoi adaugati suficienta apa, astfel incat temperatura sa va fie confortabila. Asigurati-va ca exista suficienta apa pentru a umple cada pana la nivelul gatului.
Aceasta este o terapie extrem de benefica pentru ameliorarea muschilor inflamati. Sulfatul de magneziu (sarea Epsom) este un bun detoxifiant, aceasta ameliorand durerile musculare si durerile articulare.
Referinte:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/take-a-healing-bath#2
http://www.healthofchildren.com/T/Therapeutic-Baths.html
https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Therapeutic+Baths
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrotherapy
https://www.dermveda.com/articles/what-is-hydrotherapy
https://www.lifehack.org/381960/10-scientifically-proven-health-benefits-taking-bath
https://www.arjo.com/int/insights/specialist-areas/hygiene/therapeutic-bathing/
https://naturalon.com/therapeutic-baths-that-could-change-your-life/view-all/