Contractura musculara este rezultatul rigiditatii aparute in tesuturile conjunctive ale corpului. Aflati mai multe despre contractura musculara din materialul urmator.
Contractura musculara este o strangere sau scurtare a muschilor. Aceasta provoaca rigiditate articulara si se poate dezvolta la nivelul oricarei articulatii.
Acestea pot aparea dupa efectuarea unui exercitiu deosebit de intens si pot avea ca rezultat imposibilitatea de a intinde sau de a folosi grupul muscular afectat. Acest fenomen este adesea descris ca fiind un muschi „strans” sau „inghesuit”. Contractura musculara este de obicei o deformare temporara care reduce flexibilitatea articulara si miscarea.
Fibrele musculare se contracta prin producerea de modificari ale lungimii muschilor, in special prin scurtarea distantei dintre filamentele de actina si miozina.
Aceste stari de scurtare sau strangere a tesuturilor sunt cunoscute sub denumirea de contracturi. Aici, muschii pot ramane contractati in ciuda tuturor efectelor. De asemenea, aceste contracturi pot afecta pielea, muschii, articulatiile, tendoanele si ligamentele, impiedicand miscarea normala.
Contracturile musculare pot aparea, in principiu, oriunde la nivelul corpului.
Contracturile mainilor si picioarelor sunt cele mai frecvente, insa la fel de obisnuita este si contractura lombara, aparuta din cauza imobilitatii date de osteoartrita sacrolitica cronica si spinoasa. Contractura musculara intensa, reducerea miscarii coloanei vertebrale si durerea aparuta in partea inferioara a spatelui apar din cauza infiltratiei fibroase la nivelul muschilor lombari si gluteali.
Cand contractura afecteaza gatul in urma unor leziuni si a torticolisului, acest lucru poate duce, de asemenea, la infiltrarea fibroasa la nivelul muschilor gatului. Astfel, miscarea completa a gatului devine imposibila. Muschii sufera schimbari ale tesutului si nu pot raspunde cu usurinta la orice fel de terapie menita sa trateze problema.
Ca un rezultat direct al acestor scurtari si strangeri ale diferitelor tesuturi moi ale corpului, muschii, tendoanele si ligamentele care pun in miscare un membru nu pot pune complet in miscare acea parte a corpului. Din aceasta cauza, pacientul ar putea observa dificultati in deplasarea mainii sau a degetelor, intinderea picioarelor, mersul pe jos, extinderea altor parti ale corpului mai putin decat in mod normal.
Atunci cand contractura articulara sau capsulara se dezvolta in jurul unei articulatii care a fost mobila anterior, pacientul va prezenta o gama limitata de miscari, chiar daca muschii acelui organ sunt normali si sanatosi.
Cel mai adesea, contracturile sunt dureroase, cel putin in stadiile incipiente de dezvoltare a afectiunii, deoarece tesutul se scurteaza, numai pentru a deveni mai putin dureros, pe masura ce starea se amelioreaza.
Contracturile musculare pot aparea in cadrul unor boli, cum ar fi:
In esenta, aceste conditii vor afecta capacitatea muschilor de a-si forma functia de baza.
Alte cauze ale aparitiei contracturii musculare pot fi ocazionale:
Contracturile musculare sunt frecvente in cazul:
Cu toate acestea, este de stiut ca aceste contracturi musculare nu sunt singurele simptome ale unor astfel de maladii grave.
In primul rand, medicul va recomanda o examinare fizica si va dori sa cunoasca informatii privind istoricul medical al celui afectat. De aceea, pacientul trebuie sa se asigure ca prezinta in detaliu simptomele. Medicul va dori sa stie exact:
De asemenea, specialistul poate recomanda efectuarea unei radiografii sau a altor teste pentru a diagnostica afectiunea. Radiografiile sunt cele mai utilizate si recomandate teste in cazul acestui tip de afectiuni.
Este una dintre cele mai obisnuite metode de tratare contracturilor musculare. Fizioterapia ajuta la cresterea gamei de miscari si intarirea muschilor. Acest tip de tratament se poate face de catre un fizioterapeut sau poate fi invatat pentru a fi practicat acasa. Cu toate acestea, fizioterapia este eficienta numai daca se desfasoara in mod regulat.
Folosirea unor atele poate ajuta la intinderea tesutului in apropierea zonelor afectate, reducand contracturile. De asemenea, poate fi folosit un dispozitiv de miscare pasiva continua, care ajuta la mentinerea in miscare a unei parti afectate a corpului.
In functie de cauza specifica a contracturii, medicamentele pot fi utilizate pentru a reduce durerile si inflamatiile. Injectiile cu Botox (toxina botulinica) sunt, de asemenea, folosite uneori pentru a reduce tensiunea si spasmele muschilor.
Operatia poate fi recomandata in unele cazuri pentru repararea tesuturilor cu speranta de a recastiga intreaga gama de miscari. Interventia chirurgicala poate fi utilizata pentru a intinde muschii sau pentru a repara ligamentele, tendoanele sau oasele.
Incetarea oricarei forme de activitate intensa sau exercitii fizice a zonei afectate este cel mai important pas in recuperarea contracturilor musculare. Cu toate acestea, este important de stiut ca odihna nu inseamna sedentarism, ci doar relaxare fizica pentru o vreme. Odihna poate dura cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de recomandarile medicului.
Masarea zonei afectate va ajuta la mentinerea circulatiei sangelui si stimularea nervilor. Facuta de cateva ori pe zi, masarea zonei afectate va imbunatati recuperarea contracturilor musculare. Se recomanda sa nu se aplice o presiune prea mare asupra zonei contracturii in timpul etapelor initiale, deoarece poate duce la vatamari ulterioare si la recuperari prelungite. Formele severe de contracturi pot necesita ajutorul unui fizioterapeut calificat.
Incalzirea locala cu ajutorul dusurilor fierbinti sau prin aplicarea unui prosop incalzit poate face minuni pentru a usura tensiunea musculara. De asemenea, poate fi folosita o vestimentatie mai calduroasa in timpul zilelor reci, daca pacientul este deosebit de sensibil la schimbarile de temperatura.
Organismul necesita o anumita cantitate de nutritie, printre care vitamine si minerale, in fiecare zi. Acesta este motivul pentru care se recomanda o dieta bine echilibrata si sanatoasa pentru toti, nu doar pentru cei care sufera de afectiuni medicale. Adoptarea unei diete bogate in fructe, legume si carne slaba ajuta organismul sa furnizeze substante importante precum vitamina C, D si omega-3.
Fructele si legumele proaspete sunt importante pentru o dieta echilibrata si pentru starea generala de sanatate. Vitamina C este excelenta pentru sanatatea articulatiilor si pentru reducerea inflamatiei. Magneziul, calciul si vitamina D sunt ideale pentru oase, acizii grasi omega-3 si aminoacizii ajuta la refacerea muschiului etc.
Cu cat este intrerupt mai mult tratamentul pentru contracturiile musculare, cu atat este mai probabil ca acestea sa se agraveze si, astfel, sa afecteze indeplinirea sarcinilor zilnice. In plus, mai poate exista situatia cazurilor speciale de contracturi musculare care apar din cauza unei conditii de baza. In aceste cazuri, renuntarea la tratament va face mai dificila sau chiar imposibila recastigarea mobilitatii normale.
Obtinerea unei opinii avizate cu privire la orice problema medicala cu care se poate confrunta oricine este, de asemenea, o idee fantastica. Medicul poate lucra impreuna cu pacientul pentru a exclude cauzele potentiale ale afectiunii. Astfel, poate recomanda cele mai eficiente tratamente disponibile. Exista multe conditii pe care doar un medic instruit va fi capabil sa le recunoasca.
In timp ce anumite afectiuni medicale, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara, nu pot fi prevenite, exista totusi cateva lucruri care pot fi facute pentru a reduce sansele aparitiei contracturilor musculare. In cazul acestei afectiuni, in general, introducerea in programul zilnic a unor exercitii fizice si adoptarea unui stil de viata activ pot ajuta la prevenirea rigiditatii articulatiilor si a muschilor. Cu toate acestea, exercitiile intense ar trebui sa fie facute moderat, urmate de o perioada de odihna adecvata.
Este recomandata consultarea unui medic specialist imediat dupa aparitia primelor simptome. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltarii contracturilor. De asemenea, doctorului ii va fi mult mai usor sa aleaga cel mai bun tratament posibil de care are nevoie pacientul.
In general, prevenirea contracturilor musculare este mai usoara decat tratarea acestora. De aceea, oamenii trebuie sa invete cel mai bine cum sa evite cauzele care pot duce la strangerea articulatiilor si a muschilor de o asemenea amploare.
Referinte:
https://www.healthline.com/symptom/muscle-contracture
https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sha_contractures/
https://www.belmarrahealth.com/causes-muscle-contractures-symptoms-treatment-home-remedies-prevention/
http://drlumbago.com/contracture-contractures-causes-symptoms-treatment-capsular/
https://www.natureword.com/muscle-contracture-causes-symptoms-and-treatment/
https://www.docdoc.com.sg/info/condition/contractures/