Incontinenta urinara de stres reprezinta pierderea involuntara de urina care se produce in majoritatea cazurilor ca urmare a efortului. Aflati mai multe despre aceasta problema din materialul urmator.
Incontinenta urinara de stres este o pierdere involuntara de urina. Incontinenta de stres apare atunci cand miscarea sau activitatea fizica – cum ar fi tusea, rasul, stranutul, alergarea sau ridicarea obiectelor grele – exercita presiune (stres) asupra vezicii urinare, provocand scurgerea urinei. Incontinenta urinara de stres nu are nicio legatura cu stresul psihologic.
Incontinenta de stres este diferita de incontinenta de urgenta si vezica hiperactiva. In cazul acestor afectiuni, muschiul vezicii urinare se contracta, provocand un impuls brusc de a urina inainte ca persoana sa mai poata ajunge la baie. Incontinenta de stres este mult mai frecventa la femei decat la barbati.
Persoanele cu incontinenta la stres se simt jenate, ajung sa se izoleze sau sa-si limiteze viata profesionala si sociala. De asemenea, pot evita activitatile fizice si de relaxare. Insa cu ajutorul tratamentului, aceste persoane isi pot gestiona problema si isi pot imbunatati starea generala de spirit.
Incontinenta urinara de stres apare atunci cand se slabesc muschii si alte tesuturi care sustin uretra (muschii podelei pelvine) si muschii care controleaza sfincterul urinar.
Vezica urinara se extinde pe masura ce se umple cu urina. In mod normal, muschii uretrei – tubul scurt care transporta urina in afara organismului – raman inchisi chiar daca vezica se umple, pentru a preveni scurgerile de urina pana cand ajungeti la toaleta. Dar exista riscul ca acesti muschi sa se slabeasca. Iar in aceasta situatie, orice lucru care exercita o forta asupra muschilor abdominali si pelvini – stranut, aplecare, ridicare sau ras puternic, de exemplu – poate pune presiune pe vezica urinara si poate provoca scurgeri de urina.
Muschii podelei pelvine si sfincterul urinar se pot slabi in urma:
La femei, deteriorarea tesuturilor sau a nervilor produsa in timpul nasterii poate slabi muschii pelvisului sau sfincterul. Incontinenta urinara de stres cauzata de aceste deteriorari poate aparea imediat dupa nastere sau se poate produce ani mai tarziu.
La barbati, indepartarea chirurgicala a prostatei (prostatectomia) pentru tratarea cancerului de prostata este cel mai frecvent motiv pentru care barbatii se confrunta cu incontinenta de stres. Aceasta procedura poate slabi sfincterul, care se afla direct sub prostata si care inconjoara uretra.
Alti factori care pot agrava incontinenta urinara de stres sunt:
Factorii care cresc riscul de a dezvolta incontinenta de stres sunt:
Schimbarile fizice care apar odata cu trecerea anilor, cum ar fi slabirea muschilor, pot creste riscul de a dezvolta incontinenta urinara de stres. Cu toate acestea, incontinenta ocazionala de stres poate aparea la orice varsta.
Femeile care au nascut vaginal sunt mai predispuse la aceasta afectiune decat cele care au nascut prin cezariana. De asemenea, femeile care au nascut cu ajutorul forcepsului pot avea un risc mai mare de a dezvolta incontinenta urinara de stres. In schimb, femeile care au nascut cu ajutorul vacuumului extractor nu par sa aiba un risc mai mare de incontinenta de stres.
Persoanele supraponderale sau obeze prezinta un risc mai mare de incontinenta urinara de stres. Excesul de greutate creste presiunea asupra organelor abdominale si pelvine.
Histerectomia la femei si operatia de tratare a cancerului de prostata la barbati pot slabi muschii care sustin vezica si uretra, crescand riscul de incontinenta urinara de stres.
Principalul simptom al incontinentei urinare de stres este pierderea controlului asupra vezicii urinare in timpul activitatii fizice. Unele persoane pot elimina doar cateva picaturi de urina, in timp ce altele se pot confrunta cu un flux involuntar mare. Acest lucru se poate intampla in timp ce:
Uneori, problema poate aparea si daca persoana se ridica in picioare din pozitia sezut pentru ca acest lucru poate pune presiune suplimentara asupra vezicii urinare si poate provoca scurgeri. Incontinenta urinara de stres are manifestari unice pentru fiecare individ. Unii oameni nu manifesta simptome de fiecare data cand fac miscare fizica, iar aceleasi activitati care va provoaca scurgeri pot sa nu afecteze o alta persoana cu incontinenta urinara de stres.
In timpul vizitei la cabinet, medicul va incerca sa descopere semnele care pot indica aceasta afectiune. Programarea va cuprinde cel mai probabil:
De obicei, medicii nu trebuie sa efectueze teste suplimentare pentru a diagnostica incontinenta urinara de stres. Exista insa cazuri in care specialistul ar putea realiza teste pentru a evalua cat de bine functioneaza vezica urinara, uretra si sfincterul (teste urodinamice).
Printre aceste teste si analize se numara:
Medicul poate recomanda acest test pentru a evidentia eventuale obstructii la nivelul tractului urinar sau problemele cu musculatura sau nervii vezicii urinare. Acest test este realizat mai ales in cazul persoanelor mai in varsta, al celor care au suferit o interventie chirurgicala la vezica urinara sau care au diabet zaharat. Acest test poate arata cat de bine functioneaza vezica urinara.
In timpul procedurii, specialistul efectueaza, de fapt, o ecografie pentru a vedea cat de multa urina a ramas in vezica dupa urinare. In unele cazuri, medicul introduce un tub subtire (cateter) pe uretra pana in vezica urinara. Cateterul elimina urina ramasa, care poate fi apoi verificata.
Cistometria este un test care masoara presiunea in vezica urinara si in zona aflata in apropiere in timp ce vezica se umple. Medicul poate recomanda acest test pentru a detecta semnele de incontinenta urinara de stres la pacientii care au avut o boala neurologica a maduvei spinarii.
In timpul procedurii, specialistul foloseste un cateter pentru a umple vezica incet cu un lichid cald. Pe masura ce vezica se umple, pacientul ar putea fi rugat sa tuseasca pentru a verifica daca exista scurgeri de urina. Aceasta procedura poate fi combinata cu un studiu presiune-debit, care arata cata presiune trebuie sa exercite vezica pentru a elimina complet urina.
Testele urodinamice video utilizeaza imagistica pentru a crea imagini ale vezicii urinare in timp ce aceasta se umple si se goleste. Lichidul cald amestecat cu un colorant vizibil pe radiografie este introdus treptat in vezica urinara printr-un cateter in timp ce sunt inregistrate imagini. Aparatul continua sa preia imagini chiar si in timp ce urinati.
In timpul acestui test, medicul foloseste un aparat special pe care il introduce in vezica pentru a cauta eventualele blocaje sau orice anomalii in vezica si uretra. Aceasta procedura este de obicei realizata in cabinetul medicului.
Tratamentul pentru incontinenta urinara de stres este prescris in functie de cauza principala a problemei. Medicul va stabili un plan de tratament folosind o combinatie de medicamente si modificari ale stilului de viata.
Pentru a reduce episoadele de incontinenta de stres poate fi esential sa va schimbati stilul de viata. De exemplu, persoanele care se confrunta cu obezitate ar putea fi sfatuite sa slabeasca. De asemenea, ati putea fi nevoite sa evite activitatile care cauzeaza scurgeri, cum ar fi sariturile sau jogging-ul.
Nicotina poate irita vezica si poate contribui la aparitia incontinentei. Daca sunteti fumator, ar fi benefic sa renuntati. Tusea constanta observata la fumatori contribuie, de asemenea, la aceasta problema. De asemenea, ar putea fi necesar sa nu mai consumati cofeina si alcool, deoarece aceste substante irita vezica urinara. In plus, medicul v-ar putea recomanda sa reduceti aportul total de lichide pentru a combate presiunea asupra vezicii urinare.
Majoritatea femeilor pot apela la exercitiile pentru podeaua pelvina pentru a trata incontinenta urinara de stres. Exercitiile Kegel intaresc sfincterul si muschii pelvini. Pentru a efectua un exercitiu Kegel trebuie sa va incordati muschii utilizati pentru oprirea fluxului de urina. Puteti practica exercitiile Kegel in timp ce va aflati pe toaleta pentru a invata ce muschi trebuie sa folositi. Dupa ce prindeti miscarea corecta, puteti efectua aceste exercitii oriunde si oricand.
Stimularea electrica este un alt tratament eficient prin care specialistul trimite un curent electric usor prin muschii pelvini. Curentul face muschii sa se contracte, imitand un exercitiu Kegel. O sa reusiti sa va contractati singuri muschii dupa ce veti simti exact ce muschi se contracta.
In prezent, nu exista medicamente pentru tratarea incontinentei urinare de stres. In cazul femeilor, de mare ajutor ar putea fi suplimentele cu estrogen care pot fi administrate fie pe cale orala, fie topica. Uneori, pseudoefedrina este folosita cu succes. In Statele Unite, specialistii testeaza Cymbalta, un antidepresiv, care pare ca ar putea trata incontinenta urinara de stres.
Medicul ar putea recomanda o interventie chirurgicala in cazul in care incontinenta urinara de stres este atat de grava incat afecteaza viata de zi cu zi. Sunt disponibile mai multe tipuri de proceduri, printre care reparatii vaginale si alte proceduri pentru ridicarea vezicii urinare si a uretrei. Aceste operatii sunt perfectionate in mod continuu, iar un chirurg calificat poate oferi mai multe explicatii despre fiecare procedura.
In timpul operatiei, medicii vor incerca sa va asigure mai mult sprijin uretrei si vezicii urinare. Chirurgul insereaza o bucata de tesut pentru a forma o curea care va sustine uretra si vaginul si care va prelua munca muschiului slabit. Clinica Mayo afirma ca acest tip de operatie este folosit mai des la femei decat la barbati.
Urologul, un medic specializat in tractul urinar, poate alege, de asemenea, sa injecteze colagen direct in tesuturile de sustinere ale uretrei pentru a intari muschiul sfincterului. Injectiile cu colagen reprezinta procedura chirurgicala cel mai putin invaziva prin care poate fi tratata incontinenta urinara de stres.
Complicatiile incontinentei urinare de stres sunt:
Daca incontinenta urinara de stres va afecteaza activitatile zilnice, este posibil sa va simtiti jenat si stresat din cauza situatiei. Problema va poate perturba munca, activitatile sociale, relatiile si chiar viata sexuala. Unele persoane sunt stresate de faptul ca au nevoie de tampoane sau articole de imbracaminte speciale pentru incontinenta.
Incontinenta mixta este frecventa si reprezinta o combinatie intre incontinenta urinara de stres si incontinenta de urgenta – pierderea involuntara de urina rezultata din contractiile musculare ale vezicii urinare (vezica hiperactiva) care cauzeaza o nevoie urgenta de a urina.
Pielea aflata in contact permanent cu urina se poate irita. Acest lucru apare daca nu luati masuri de precautie, cum ar fi utilizarea barierelor de umiditate sau a tampoanelor.
Femeile pot preveni incontinenta de stres prin practicarea adecvata a exercitiilor pentru podeaua pelvina (Kegel) si efectuarea lor inainte de aparitia incontinentei urinare. Majoritatea pacientilor efectueaza, insa, incorect aceste exercitii Kegel. De aceea, aceste miscari trebuie predate de catre un medic sau un kinetoterapeut calificat. Evitarea tensionarii cronice si mentinerea unei greutati sanatoase pot reduce, de asemenea, riscul de incontinenta urinara de stres.
In plus, pacientii cu afectiuni ale vezicii urinare ar trebui sa fie evaluati la scurt timp dupa debutul afectiunii, deoarece pacientii cu simptome usoare se recupereaza mai repede cu ajutorul tratamentelor mai conservatoare.
Referinte: