Uleiul de in este considerat un superaliment, fiind folosit de mii de ani atat ca ulei comestibil, cat si ca tratament naturist. Afla totul despre ulei de in: beneficii si proprietati, valori nutritionale, cum sa il folosesti, dar si care sunt riscurile si contraindicatiile consumului de ulei de in.
Uleiul de in este obtinut din seminte de in macinate si presate la rece. Este disponibil atat sub forma de ulei alimentar, cat si sub forma de preparat naturist (capsule cu ulei de in). Datorita compozitiei bogate in acizi grasi omega 3, in special acid alfa-linoleic (ALA), uleiul de in ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate: de la scaderea colesterolului si protejarea inimii pana la combaterea imbatranirii precoce si frumusetea pielii, parului si unghiilor.
Oamenii cunosc si utilizeaza uleiul de in din timpuri stravechi. Dovezile arata ca in urma cu 9.000 de ani, in Siria, se extragea ulei din seminte de in. De-a lungul timpului si-a confirmat proprietatile atat ca ulei alimentar, cat si ca remediu naturist, administrat in uz intern si in uz extern.
Uleiul de in este cea mai bogata sursa vegetala de acizi grasi polinesaturati omega 3. O lingura de ulei de in contine nu mai putin de 7196 mg de acizi omega 3, din care mare parte il reprezinta acidul alfa-linoleic (ALA). Organismul foloseste ALA din ulei de in si ii transforma in acizi DHA (docosahexaenoic) si EPA (eicosapentaenoic) – formele active de omega 3, vitale pentru sanatatea fizica si mentala a unei persoane.
Doza zilnica recomandata de acid alfa-linoleic este de 1600 mg pentru barbati si 1100 mg pentru femei. Din pacate, pentru majoritatea oamenilor, dieta moderna nu asigura aceste doze. Vestea buna este doar o singura lingura de ulei de in furnizeaza mai mult decat doza zilnica necesara de acid alfa-linoleic.
Uleiul de in contine, de asemenea, vitamine si minerale. Vitamina E si betacarotenul confera acestui ulei proprietati antioxidante puternice. Dintre minerale trebuie subliniate zincul, magneziul, sulful, fosforul, potasiul, manganul.
Calorii: 119 kcal
Grasimi polinesaturate: 8,9 g
Grasimi mononesaturate: 2,7 g
Grasimi saturate: 1,3 g
Vitamina E: 2,4 mg
Un avantaj important al uleiului de in este versatilitatea lui. Poate fi consumat ca atare, inclus in cadrul unei diete sanatoase, poate fi integrat ca remediu intr-o cura terapeutica sau poate fi folosit in uz extern pentru ingrijirea pielii, parului, unghiilor.
Indiferent de modul in care il folosesti, este bine sa alegi ulei de in presat la rece, 100% natural, fara coloranti sau conservanti. De asemenea, trebuie sa stii ca uleiul de in este sensibil la lumina si la caldura. De aceea, este bine sa cumperi ulei de in ambalat in sticla opaca sau inchisa la culoare, pentru a-l proteja de oxidare (rancezire). Se pastreaza intr-un loc racoros si intunecat, preferabil in frigider.
Continutul mare de acizi omega 3 are si un dezavantaj: uleiul de in oxideaza repede in contact cu aerul si devine amar. Ca atare, termenul de valabilitate al uleiului de in este relativ scurt, de aproximativ 2 luni.
Gustul uleiului de in este discret si usor. Poti adauga o lingura de ulei de in la salate, sosuri, dressinguri. O alta modalitate placuta de a include uleiul din seminte de in in dieta este adaugarea (1 lingura) la smoothie-uri sau sucuri de fructe/legume.
Uleiul de in nu trebuie folosit la gatit, deoarece este sensibil la caldura si un punct redus de fum, generand compusi toxici atunci cand este supus unor temperaturi inalte.
Pentru persoanele sanatoase, doza zilnica recomandata de ulei de in este de 15 g (o lingura), care asigura aportul optim de acizi grasi omega 3 (DHA+EPA). Uleiul de in reprezinta o sursa alternativa de acizi grasi omega 3 pentru persoanele care nu consuma peste oceanic (ton, somon, cod, macrou etc.) si pentru cei care au o dieta vegetariana sau vegana.
Persoanele care se confrunta cu anumite probleme de sanatate si doresc sa consume ulei de in trebuie sa consulte medicul de specialitate in privinta dozelor terapeutice.
Salata de cartofi cu ulei de in
Fierbeti cartofii in apa cu sare, preferabil in coaja, pentru a-si pastra mai mult substantele nutritive. Lasati-i putin la racit, curatati-i de coaja si taiati-i dupa preferinta. Taiati branza cubulete, amestecati cu smantana dulce si ulei de in. Tocati marunt castravetii, ceapa, ceapa verde si patrunjelul. Amestecati intr-un bol toate ingredientele, asezonati dupa gust cu sare, piper si eventual suc de lamaie. Este o salata potrivita (ca singur fel de mancare) pentru cina.
Salata de fructe cu ulei de in
Curatati fructele si taiati-le cuburi sau felii subtiri (dupa preferinta). Amestecati ingredientele intr-un bol si adaugati fructele uscate si uleiul de in. Puteti adauga, dupa gust, putina miere, scortisoara, vanilie. Este o salata de fructe ideala iarna, cand avem nevoie pentru imunitate de concentratii mari de vitamine, minerale si omega 3.
Semintele de in au facut obiectul a mai multe cercetari decat in cazul uleiului de in. Cu toate acestea, studiile privind efectele uleiului de in arata rezultate promitatoare. S-a dovedit ca uleiul de in are proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antitumorale, imunostimulatoare, anti-ageing. Iata mai multe detalii despre ulei de in beneficii.
Datorita continutului generos de acid alfa-linoleic (ALA), uleiul din seminte de in are actiune protectoare asupra inimii si vaselor de sange. S-a dovedit ca ALA din ulei de in joaca un rol important in scaderea colesterolului rau (LDL-colesterol).
Citeste despre Tratamente naturiste pentru scaderea colesterolului
Intr-un studiu, unii dintre participanti au consumat o data pe zi ulei de in, iar ceilalti – ulei de porumb. Cercetatorii au masurat nivelurile de colesterol ale subiectilor la inceputul studiului si dupa 12 saptamani de cura. Cei care au consumat ulei de porumb nu au avut nicio schimbare in nivelul colesterolului. Cei care au consumat ulei de in au obtinut o scadere semnificativa a colesterolului rau.
La fel ca semintele de in, uleiul extras este benefic pentru tractul digestiv. Uleiul de in actioneaza ca un balsam asupra colonului, drept pentru care trateaza atat constipatia, cat si diareea.
Datorita faptului ca regleaza digestia, uleiul de in este un ajutor de nadejde in lupta cu kilogramele suplimentare. Consumat ca atare, in dieta, stimuleaza detoxifierea organismului, facilitand astfel scaderea in greutate.
Un studiu din 2015 demonstreaza efectul benefic al uleiului de in in cazul persoanelor cu diabet. La cercetari au participat 25 de persoane (femei la menopauza, barbati supraponderali) cu prediabet. Unii au consumat 13 g de sminte de in, altii 26 de g de seminte de in, timp de 12 saptamani. Surprinzator, cei care au consumat doza mai mica de seminte de in au avut o scadere a glicemiei. Cercetatorii nu-si explica de ce subiectii care au consumat doze mai mari de seminte de in nu au avut beneficii. De aceea, sunt necesare studii mai ample pentru a clarifica efectele uleiului de in asupra prevenirii diabetului.
Unele studii pe animale de laborator au aratat rezultate incurajatoare ale uleiului de in in combaterea anumitor tipuri de cancer. De exemplu, un studiu pe soareci cu cancer pulmonar a constatat ca aceia carora li s-a administrat ulei de in aveau mai putine tumori decat cei din grupul de control.
In literatura de specialitate exista de asemenea studii de laborator care arata ca uleiul de in inhiba dezvoltarea tumorilor mamare. In acest sens, un studiu de referinta este realizat la Facultatea de Medicina din Toronto, care a dovedit ca uleiul de in previne multiplicarea celulelor canceroase la nivelul sanilor.
Administrarea uleiului de in ajuta la scaderea proteinei C-reactive, un marker important al inflamatiei. Ceea ce inseamna ca acest ulei actioneaza ca un antiinflamator natural in boli precum poliartrita reumatoida, guta, lupus, sindromul Sjogren, boli inflamatorii intestinale.
Folosit atat in uz intern, cat si in uz extern, uleiul de in este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru piele. Acizii grasi din compozitia uleiului de in imbunatatesc elasticitatea pielii si contribuie la hidratarea ei in profunzime. Uleiul de in intra in compozitia unor creme indicate in eczeme, dermatita atopica, acnee. Ceea ce trebuie retinut despre ulei de in beneficii piele este ca, aplicat direct pe zonele de piele cu probleme, ajuta la reducerea unor simptome precum roseata, iritatiile, mancarimile.
Uleiul din seminte de in sub forma de capsule moi reprezinta un tratament naturist ce poate fi recomandat pentru:
Capsulele cu ulei de in contin, in general, 1000 mg de acizi omega 3-6-9, in proportii echilibrate.
ATENTIE! Inainte de a urma tratamentul cu ulei de in este indicat sa cereti sfatul unui medic cu competenta in apifitoterapie, pentru prescrierea dozei si duratei tratamentului.
Masaj cu ulei de in – Uleiul de in poate fi excelent ca ulei baza sau ulei purtator, ce poate fi combinat cu uleiuri esentiale, astfel incat sa fie aplicate pe piele fara riscul unor iritatii. De exemplu, se poate face masaj cu ulei de in si ulei de levantica, bergamota, citrice etc. Masajul cu ulei de in ajuta la atenuarea celulitei.
Masca de fata cu ulei de in – Uleiul de in face minuni pentru ten, deoarece hidrateaza fara a lasa urme grase, regleaza secretia de sebum, stimuleaza regenerarea pielii. Iata cum poti prepara o masca faciala cu ulei de in. Ai nevoie de o jumatate de avocado si doar cateva picaturi de ulei de in. Pasezi bine miezul de avocado, adaugi ulei de in si omogenizezi. Aplica masca obtinuta pe fata si lasa-o sa actioneze 15 minute, apoi indeparteaza cu apa calduta. Tratamentul este potrivit o data pe saptamana. Tenul tau va dobandi luminozitate, fermitate si hidratare.
Masca de par cu ulei de in – Pentru parul uscat, deteriorat si predispus la cadere poate fi benefica o masca pe baza de ulei de in. Fie aplici cateva picaturi de ulei de in la radacina firelor de par si pe toata lungimea, apoi speli parul in mod obisnuit; fie pui ulei de in in samponul folosit in mod curent. Parul tau va capata stralucire si vitalitate dupa un astfel de tratament. De asemenea, datorita efectului antiinflamator, tamponarea scalpului cu ulei de in ajuta la tratarea eczemelor din psoriazis.
Potrivit specialistilor in medicina integrativa si complementara, in general, consumul de ulei de in este sigur pentru majoritatea persoanelor sanatoase. Cu toate acestea, sunt posibile efecte adverse mai mult sau mai putin grave, in functie de doza administrata si de toleranta fiecarei persoane. Efectele secundare ale uleiului de in includ:
Indiferent daca suferiti sau nu de o anumita afectiune si doriti sa urmati o cura cu ulei de in, este mai sigur sa discutati cu medicul referitor la indicatiile terapeutice, beneficii si posibile riscuri, interactiuni cu alte medicamente. Persoanele care se confrunta cu hipercolesterolemie (colesterol crescut) nu au voie sa consume mai mult de 30 g ulei de in pe zi.
In ceea ce priveste administrarea uleiului de in la copii peste 3 ani, se recomanda prudenta maxima si respectarea cu strictete a dozelor recomandate de medic.
Uleiul de in nu este recomandat in timpul sarcinii sau al alaptarii. De asemenea, bebelusii si copiii cu varsta sub 3 ani nu trebuie sa primeasc ulei de in.
Consumul uleiului de in este contraindicat in cazul pacientilor care urmeaza diverse tratamente cronice:
Uleiul de in are efect anticoagulant, motiv pentru care o cura cu ulei de in poate creste riscul de hemoragii. De aceea, administrarea uleiului de in trebuie oprita cu doua saptamani inaintea unei operatii.
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/flaxseed-oil-health-benefits-how-to-use-and-cautions-4178046
https://www.healthline.com/nutrition/flaxseed-oil-benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-990/flaxseed-oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323745