Ciuperca scalpului este o infectie care se dezvolta pe pielea capului si in interiorul foliculilor de par. Afla din ce cauza apare micoza capilara, cum o recunosti si ce tratamente sunt indicate pentru aceasta infectie fungica a scalpului.
Ciuperca scalpului (tinea capitis) este o infectie fungica a scalpului si a firelor de par de pe scalp. Semnele si simptomele de ciuperca pe scalp pot varia, insa de obicei apar sub forma unor pete solzoase, insotite de mancarimi ale scalpului si caderea parului.
Micoza capilara, o infectie extrem de contagioasa, apare cel mai frecvent la copiii mici si la copiii de varsta scolara.
Tratamentul pentru ciuperca scalpului cuprinde medicamente antifungice administrate pe cale orala, precum si sampoane medicinale care pot reduce raspandirea infectiei.
In unele cazuri de ciuperca scalpului, pacientul se confrunta cu o inflamatie grava la locul infectiei. Aceasta poate provoca cicatrici sau caderea permanenta a parului.
Micoza scalpului este cauzata de una dintre multele tipuri de ciuperci asemanatoare mucegaiului numite dermatofiti. Ciupercile ataca stratul exterior al pielii de pe scalp si firele de par.
Ciuperca scalpului este o infectie contagioasa si se poate raspandi in urmatoarele feluri:
De la om la om – Micoza scalpului se raspandeste adesea prin contactul direct cu pielea unei persoane infectate.
De la obiecte la om – Ciuperca scalpului se poate raspandi prin contactul cu obiecte sau suprafete pe care o persoana sau un animal infectat le-a atins, cum ar fi imbracamintea, prosoapele, lenjeriile de pat, pieptenele sau periile.
De la animal la om – Cainii si pisicile, in special catelusii si puii de pisica, sunt de multe ori purtatori de dermatofiti. Alte animale care sunt adesea purtatoare ale ciupercilor sunt vacile, caprele, porcii si caii. Copiii pot contracta infectia daca mangaie sau ingrijesc un animal cu dermatofiti.
Factorii de risc pentru ciuperca scalpului sunt:
Ciupercile care provoaca micoza capilara pot produce si alte infectii pe corp. Aceste infectii sunt, in general, clasificate in functie de zona afectata. Printre aceste afectiuni se numara:
Semnele si simptomele micozei capilare sunt:
Ciuperca scalpului poate avea simptome asemanatoare cu ale multor boli care afecteaza scalpul. De aceea, mergeti la medicul pediatru daca micutului ii cade parul, i se cicatrizeaza pielea scalpului, prezinta mancarimi pe scalp sau pielea scalpului are un aspect neobisnuit. Este important sa primiti un diagnostic precis si un tratament prompt si adecvat.
Ciuperca scalpului poate produce simptome similare cu ale altor afectiuni. Printre aceste boli se numara:
Aceasta afectiune cutanata provoaca eruptii rosii in zonele pielii care contin concentratii mari de glande sebacee, cum ar fi scalpul, fata si partea superioara a spatelui. Majoritatea oamenilor cunosc aceasta afectiune drept matreata. Glandele sebacee se regasesc in interiorul pielii si secreta sebum, o substanta uleioasa care ajuta la ungerea pielii si a parului.
Persoanele cu dermatita seboreica au de obicei pielea unsuroasa si matreata. De asemenea, pielea poate parea uneori inflamata si poate avea o nuanta rosie sau roz. Dermatita seboreica poate afecta persoane de toate varstele, inclusiv bebelusi. Potrivit specialistilor americani, dermatita seboreica este putin mai frecventa la barbati decat la femei.
Spre deosebire de ciuperca scalpului, care apare ca urmare a unei infectii fungice, psoriazisul este o afectiune cronica, manifestata printr-o dezvoltare rapida a celulelor pielii.
La persoanele cu psoriazis, celulele pielii se formeaza si se dezvolta mai repede decat pot fi eliminate cele vechi de catre corp, astfel incat excesul de celule ale pielii se acumuleaza pe suprafata pielii, formand eruptii albe, solzoase. Psoriazisul poate afecta orice zona a pielii, insa de cele mai multe ori apare pe scalp, coate, genunchi, partea inferioara a spatelui (zona lombara).
La fel ca micoza scalpului, psoriazisul aparut pe scalp poate provoca pete rosii si solzoase pe scalp. De asemenea, poate duce la caderea temporara a parului. Cu toate ca se confrunta cu mancarimi puternice pe scalp din cauza eruptiilor de psoriazis, oamenii ar trebui sa incerce sa evite scarpinarea si zgarierea zonelor afectate.
De cele mai multe ori, un examen vizual este suficient pentru ca doctorul sa diagnosticheze ciuperca scalpului. Medicul poate folosi o lumina speciala, numita lampa Wood, pentru a vizualiza scalpul si pentru a determina semnele de infectie.
De asemenea, in cazul in care este nevoie, medicul poate prelua o proba de piele sau de par pentru a confirma diagnosticul (biopsie). Esantionul este trimis apoi catre laborator pentru a fi determinata prezenta ciupercilor. Pentru a realiza biopsia, specialistul extrage un fir de par sau preia o bucata subtire de piele de pe scalp, iar proba este analizata sub microscop. Acest proces poate dura pana la trei saptamani.
Medicul recomanda, in majoritatea cazurilor, medicamente administrate oral si sampon medicinal care anihileaza ciupercile.
Cele mai recomandate medicamente antifungice pentru tratarea ciupercii scalpului sunt griseofulvina si clorhidratul de terbinafina. Ambele se administreaza pe cale orala, iar tratamentul dureaza aproximativ sase saptamani. Ambele substante pot sa provoace reactii adverse frecvente, cum ar fi diaree si deranjament stomacal. Medicul va poate recomanda sa consumati alimente bogate in grasimi, precum untul de arahide sau inghetata, daca luati aceste medicamente.
Medicul poate prescrie un sampon medicinal pentru a indeparta ciuperca si pentru a preveni raspandirea infectiei. Samponul contine ingredientul antifungic activ ketoconazol sau sulfid de seleniu. Samponul medicinal ajuta la prevenirea raspandirii ciupercii, dar nu ucide ciuperca scalpului. Acest tip de tratament trebuie combinat cu un medicament administrat oral.
Specialistul va poate recomanda sa utilizati acest sampon de cateva ori pe saptamana timp de o luna. Aplicati samponul, lasati-l pe scalp timp de cinci minute, apoi clatiti.
Ciuperca scalpului se vindeca foarte lent. Primele ameliorari ale simptomelor pot aparea dupa mai mult de o luna. Aveti rabdare si continuati sa luati toate medicamentele conform indicatiilor.
De asemenea, exista posibilitatea ca doctorul sa va verifice dupa 4-6 saptamani pentru a se asigura ca infectia e pe cale sa fie anihilata. In unele cazuri, pacientii scapa cu greu de ciuperca scalpului, iar reinfectarea de mai multe ori este foarte posibila. Cu toate acestea, recidivele se opresc adesea la pubertate. Unii oameni se pot confrunta cu efecte pe termen lung, cum ar fi posibile pete de calvitie (chelie) sau cicatrizarea scalpului.
Copilul poate reveni la scoala abia dupa ce incepe tratamentul pentru ciuperca scalpului. Este insa recomandat ca parintii sa discute mai intai cu medicul pentru a afla cand se pot intoarce la scoala cei mici.
Animalele de companie si ceilalti membri ai familiei ar trebui examinati si tratati daca este necesar. Acest lucru va ajuta la prevenirea reinfectarii. Nu impartiti aceleasi prosoape, pieptene, palarii sau alte obiecte personale cu alti membri ai familiei. Puteti steriliza pieptenele si periile care apartin persoanei infectate prin introducerea lor in apa cu inalbitor. Urmati indicatiile de pe recipientul inalbitorului pentru a afla ce concentratie de substanta trebuie folosita.
Otetul de mere are proprietati antifungice puternice, asa ca poate ajuta la tratarea ciupercii scalpului atunci cand este aplicat direct pe zona afectata. Inmuiati o compresa de bumbac in otet de mere nediluat si aplicati-o pe piele. Faceti acest lucru de trei ori pe zi.
Uleiul de arbore de ceai poate fi extrem de eficient in tratarea infectiilor fungice ale pielii. Aplicati ulei de arbore de ceai direct pe zona afectata de doua sau trei ori pe zi cu o bucata de bumbac. Daca aveti pielea sensibila, este recomandat sa amestecati uleiul de arbore de ceai cu ulei de cocos.
Aloe vera este folosit de mult timp ca remediu natural atat pentru infectiile bacteriene cat si pentru cele fungice, iar ciuperca scalpului nu face exceptie. Aloe vera poate calma simptomele de mancarime, inflamatie si disconfort. Puteti gasi unguente cu aloe vera sau puteti aplica gel de aloe vera direct pe zona afectata. Faceti acest lucru de cel putin trei ori pe zi.
Turmericul are numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Este, de asemenea, un antifungic eficient care inhiba dezvoltarea ciupercilor. Combinati curcuma cu o cantitate mica de apa si amestecati pana se transforma intr-o pasta. Aplicati pe piele si lasati-o sa se usuce.
In unele cazuri, ciuperca scalpului produce kerion – o inflamatie severa si dureroasa a scalpului. Kerion provoaca umflaturi moi, pline de puroi, si cruste groase si galbene pe scalp.
De asemenea, parul cade sau poate fi scos cu usurinta. Kerion poate fi cauzat de o reactie excesiv de puternica la ciuperci si poate provoca cicatrici permanente si pierderea parului.
Ciuperca scalpului poate fi prevenita cu greu, deoarece ciupercile care cauzeaza infectia sunt des intalnite si extrem de contagioase. Puteti reduce riscul de infectare astfel:
Fiti constienti ca puteti contracta aceste microorganisme de la persoanele infectate sau de la animalele de companie.
Spalati copilul pe scalp in mod regulat, in special dupa ce a fost la frizer.
Asigurati-va ca micutul se spala des pe maini pentru a evita raspandirea infectiei. De asemenea, pastrati curatenia in zonele folosite la comun, in special in scoli, centrele de ingrijire a copiilor, salile de sport si vestiare.
Animalele infectate au de cele mai multe ori o zona de piele in care blana lipseste. Cu toate acestea, in unele cazuri, este posibil sa nu observati semnele bolii. Solicitati-i medicul veterinar sa verifice daca animalele de companie si animalele domestice au dermatofiti.
Invatati-i pe copiii sa nu foloseasca in comun imbracamintea, prosoapele, periile de par sau alte obiecte personale cu alte persoane.
Referinte: