Angioedemul reprezinta o reactie alergica severa manifestata prin umflarea straturilor profunde ale pielii si se asociaza uneori cu urticarie. Se umfla inclusiv limba, buzele, gatul, pleoapele, existand riscul de sufocare. Aflati din ce cauza poate aparea un angioedem (sau edemul Quincke) si cum trebuie intervenit in acest caz.
Angioedemul este o forma de inflamatie care apare in partea profunda a stratului interior al pielii si sub acesta. Angioedemul, sau edemul Quincke, poate produce simptome grave. In unele cazuri, acest edem apare concomitent cu urticaria. Urticaria provoaca umflaturi rosii pe suprafata pielii, care produc mancarime, dar care afecteaza doar cele doua straturi superficiale ale pielii.
Atat angioedemul, cat si urticaria pot fi cauzate de o reactie alergica sau de o intoleranta la alimente, de un efect secundar sau alergic la un medicament sau de un alergen din mediul inconjurator, cum ar fi polenul, parul de animale si veninul din muscaturile insectelor.
In cazuri foarte rare, edemul poate fi un simptom al unei afectiuni mai grave, cum ar fi limfomul non-Hodgkin cu celule B. Unele zone ale corpului, cum ar fi pleoapele, buzele si limba (edem limba), sunt mai predispuse la angioedem decat altele.
Cand angioedemul este transmis genetic de la parinte la copil, afectiunea este cunoscuta sub numele de angioedem ereditar. Angioedemul ereditar are cauze diferite decat angioedemul dobandit. Cu toate acestea, in ambele situatii, simptomele si abordarea tratamentului vor fi similare.
Angioedemul poate face parte dintr-o afectiune medicala grava. Daca este cauzata de o reactie alergica acuta, atunci cand este tratat corect, sansele de recuperare sunt foarte favorabile. Daca o persoana are o forma usoara de angioedem, problema dispare de la sine, fara niciun remediu. Cu toate acestea, poate fi fatal. 5.768 de decese au fost inregistrate intre 1979 si 2010 ca urmare a angioedemului.
Aceasta este cea mai intalnita forma si, de obicei, ii afecteaza pe cei care au alergie la anumite tipuri de alimente, medicamente, venin, polen sau par de animale.
In cazuri grave, poate aparea o reactie alergica grava, cunoscuta sub denumirea de anafilaxie. Din cauza socului anafilactic, gatul se poate umfla, iar pacientul este in pericol sa se asfixieze. Drept urmare, presiunea arteriala poate scadea brusc. Anafilaxia reprezinta o urgenta medicala.
Acest tip de angioedem nu este cronic sau de lunga durata. Situatia poate fi evitata daca persoana descopera cauza reactiei alergice.
Exista si anumite medicamente care pot provoca angioedem. Printre acestea se numara inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA), un tratament pentru hipertensiune arteriala. Conform manualelor Merck de diagnostic si tratament, 30 la suta dintre cazurile de angioedem observate in camera de garda sunt provocate de utilizarea inhibitorilor ECA. Daca angioedemul este cauzat de utilizarea unui inhibitor ACE, medicul poate prescrie un alt tip de medicament pentru tensiunea arteriala.
Alte medicamente care pot provoca angioedem sunt antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina. Acestea sunt printre cele mai cunoscute calmante.
Daca o boala este idiopatica, inseamna ca motivul acesteia este necunoscut. In acest caz, este posibil ca medicul sa nu poata identifica o cauza specifica a angioedemului nici dupa ce a analizat toate variantele cunoscute.
Unele tipuri de angioedem sunt mostenite. Acest lucru inseamna ca pacientul are mai multe rude care prezinta simptome de angioedem. In cazul angioedemului ereditar, exista o problema cu proteina inhibitor C1. Pacientul are niveluri scazute ale C1 inhibitor esterazei (proteina C1-INH) in sange. In cazul acestor pacienti, episoadele de angioedem vor aparea si vor disparea in timp.
Angioedemul acut este de obicei rezultatul unei reactii alergice. In momentul unei reactii alergice acute, corpul elibereaza histamine, ceea ce face ca vasele de sange sa se dilate si sa lase lichidele sa curga.
Angioedemul poate fi declansat de urmatorii alergeni:
In plus, angioedemul non-alergic poate fi provocat de anumite medicamente. Angioedemul se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a unei infectii sau a unei boli, cum ar fi lupusul (LES) sau leucemia. Acestea sunt exemple de angioedem dobandit.
Angioedemul ereditar apare la persoanele cu antecedente familiale ale afectiunii, cauzate de o mutatie genetica mostenita.
Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta angioedem. Printre acestia se numara:
Edemul care apare adanc in interiorul pielii poate afecta mainile, organele genitale, picioarele, mucoasa gatului (edem glotic) si a intestinului, si fata pacientului. Semnele si simptomele apar, de cele mai multe ori, brusc si rapid si pot persista pana la 3 zile. In caz de urticarie cu angioedem, pacientul se poate confrunta cu mancarimi semnificative. In unele cazuri, persoana simte o caldura si durere in zonele umflate. De asemenea, vederea sa poate fi afectata.
Bronhospasmul poate aparea daca mucoasa gatului si a cailor respiratorii este afectata. Pot exista probleme de respiratie. In cazuri grave, poate aparea soc anafilactic, iar acest lucru poate pune viata in pericol.
Tratamentul medical de urgenta va fi necesar daca persoana:
Daca persoana stie ca are o anumita alergie, este esential sa poarte in permanenta un autoinjector la ea. Persoana poate folosi autoinjectorul in asteptarea ajutorului medical.
In mod normal, un medic poate sa stabileasca diagnosticul clar al tipului de angioedem pe baza simptomelor aparute, a factorilor declansatori si a istoricului familial si medical.
Specialistul poate intreba, de asemenea, daca persoana ia medicamente care pot provoca angioedem, cum ar fi inhibitorii ECA. In plus, daca pacientul a fost expus la un alergen frecvent inainte de aparitia angioedemului inseamna ca sufera de forma alergica a bolii. Acest tip de angioedem este confirmat si de prezenta urticariei. In mod alternativ, daca pacientul declarata ca are rude care sufera de angioedem, inseamna ca forma bolii este ereditara.
O persoana cu angioedem poate fi supusa unor teste suplimentare pentru a confirma tipul afectiunii. Printre aceste teste se numara:
In majoritatea cazurilor, persoanele cu simptome usoare de angioedem nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, cele cu simptome moderate sau grave vor primi anumite medicamente care sa reduca un edem mai mare. Aceste medicamente sunt:
Variantele de tratament disponibile pentru angioedemul ereditar sau dobandit sunt urmatoarele:
Exista si anumite remedii la domiciliu care pot ameliora, de asemenea, simptomele. Printre acestea se numara:
Daca angioedemul este produs de un medicament, specialistul va prescrie un alt tratament.
Cea mai periculoasa complicatie a angioedemului este umflarea gatului si a cailor respiratorii.
In mod normal, aceasta afectiune este usoara, insa daca avanseaza rapid sau daca afecteaza gatul, poate provoca asfixiere. Acest lucru produce, de obicei, urmatoarele semne:
Aceasta este o urgenta medicala. Sunati imediat la numarul de urgenta daca observati aceste semne.
Cel mai bun mod de a preveni angioedemul alergic este de a evita alergenii cunoscuti si suspectati ca pot provoca simptomele. De asemenea, ar trebui sa incercati sa evitati factorii declansatori care au provocat angioedem in trecut.
Luati aceste masuri preventive pentru a reduce riscul de a va confrunta cu un alt episod in viitor.
In multe cazuri, angioedemul este o afectiune inofensiva care va disparea in cateva zile. Cu toate acestea, angioedemul poate fi periculos atunci cand inflamatia este prea grava si apare la nivelul gatului. Daca gatul sau limba se umfla, viata pacientului este in pericol din cauza faptului ca edemul blocheaza caile respiratorii si ingreuneaza respiratia.
Forma grava a angioedemului poate fi cauzata si de socul anafilactic, o reactie alergica acuta severa care poate pune viata in pericol. In astfel de cazuri grave, este esentiala interventia de urgenta a medicului.
Referinte: