Care sunt cauzele si mecanismele febrei musculare? Ce tratament recomandati?
Febra musculara este un subiect care m-a preocupat de peste 15 ani si am scris mult pe aceasta tema. Din punctul meu de vedere, este o notiune care nu este pe deplin definita si pe undeva nici mecanismele nu sunt perfect stabilite. Cert este ca febra musculara arata, fara putinta de tagada, ca s-a produs un exces.
Febra musculara intra sub umbrela mare a „overuse non traumtic syndrome”. N-a fost un traumatism, dar a fost „overuse”. Nu un supraantrenament, ci o suprasolicitare. Un om care de obicei sta mult la birou si alearga face febra musculara. Cineva care este foarte obisnuit cu miscarea face febra musculara la o solicitare incomparabil mai mare. Febra musculara trebuie s-o gandim ca un efort mare facut pe un nivel mult inferior. Ori suntem sedentari si am alergat si noi putin, ori suntem activi dar am fost hiperactivi.
Ca tratament, din punctul meu de vedere, nu as da medicatie. Poate as suplimenta pe zona de calciu, magneziu. Foarte important este ca organismul sa fie foarte bine hidratat. De asemenea, ar fi necesar sa fie regandim planul de antrenament.
In cazul unei competitii, daca incepem sa avem crampe, carcei, febra musculara pe muschii posteriori ai gambei, pe muschii anteriori ai coapsei, bicepsul sural sau cvadricepsul femural, nu e recomandat sa facem pauza. Pur si simplu, mergem incet, dar nu ne oprim si ne asezam in pozitia aplecat in fata. Mergem in continuare. Nu suntem sportivi de performanta sa fie cineva cu un timer care sa ne spuna ca nu am atins un anumit nivel.
Prezenta febrei musculare ar trebui sa fie totusi o raritate. Nu ar trebui sa avem febra musculara aproape zilnic. Daca se intampla acest lucru, trebuie vazut la endocrinologie sa nu fie o alta problema care sa afecteze fibra musculara striata.