Contractura musculara in cazul sportivilor si in cazul oamenilor obisnuiti.
Contractura musculara este o entitate la limita dintre fiziologic si patologic foarte des intalnita, atat la sportivii amatori si profesionisti, cat si la oamenii obisnuiti. Cauzele sunt multiple, evident, cel mai frecvent fiind acuzate pozitiile vicioase, statul prelungit in aceeasi pozitie, curentii de aer. De multe ori auzim expresia „m-a batut aerul conditionat”. Nu e vorba de o bataie la modul fizic sau ti-a cazut aparatul in cap, ci curentul a fost indreptat pe o anumita zona si musculatura respectiva se contracta.
Rareori contractura musculara are o semnificatie cu adevarat patologica sau poate ascunde lucruri de o anumita gravitate.
De cele mai multe ori, tratamentul este unul local de tip fizioterapic, asociat cu medicatie miorelaxanta, decontracturanta, care actioneaza pe fibra musculara striata. Eventual, un tratament topic cu antiinflamatorii si miorelaxante.
Atentie la contracturile musculare repetate!
Din punctul meu de vedere, insa, e important altceva. Am avut o contractura, am tratat-o, a trecut. Am avut a doua contractura, am tratat-o, a trecut. E importanta sa vedem cauza, sa vedem ce trebuie sa schimbam. Schimbam scaunul, schimbam pozitia aerului conditionat, schimbam modul in care stam la birou sau la bancul de lucru, schimbam ceva din pozitia in autoturism. Ceva trebuie schimbat, deoarece contractura e un semn pe care, daca are caracter repetitiv, noi trebuie sa-l intelegem ca atare.
O particularitate este pe zona de contracturi paravertebrale. De multe ori, musculatura paravertebrala se contracta cu rol antalgic. Deci, se contracta ca sa ne scuteasca pe noi de niste dureri suplimentare aparute ca urmare a unor protruzii, cel mai frecvent discale, sau chiar a unor hernii discale.
Atunci, aceasta contractura paravertebrala trebuie privita in alt context. Sau, tot in zona paravertebrala, daca avem niste tulburari de tip scolioza, cifoza, lordoza, atunci contractura e compensatorie.
Pe musculatura paravertebrala, medicul specialist neurolog, medicul de recuperare medicala, neurochirurg, medicul de reumatologie ar trebui sa evalueze situatia. Acolo nu e neaparat important sa combatem contractura, cat sa vedem in ce masura, mai ales prin kinetoterapie, putem redresa situatia de fond.