Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi si apare ca un raspuns la o substanta care provoaca alergii, cum ar fi polenul, praful, parul animalelor de companie sau substante toxice. Aflati cum se manifesta alergia oculara, ce tratamente sunt disponibile si ce masuri de preventie se impun.
Conjunctivita alergica (sau alergia oculara) apare de obicei atunci cand ochii unei persoane intra in contact cu un alergen, o substanta din cauza careia sistemul imunitar al organismului reactioneaza exagerat.
Ochiul devine dureros si inflamat. Simptomele apar deoarece din cauza reactiei exagerate a sistemului imunitar, organismul elibereaza histamina si alte substante active prin intermediul mastocitelor. Vasele de sange se dilata sau se extind si acest lucru irita terminatiile nervoase. Drept rezultat, pacientul incepe sa lacrimeze incontrolabil.
Conjunctivita alergica este diferita de conjunctivita infectioasa deoarece cauzele sunt diferite.
Exista diferite tipuri de conjunctivita alergica.
Polenul este cel mai frecvent alergen care provoaca conjunctivita in tarile in care iernile sunt geroase. Daca afectiunea este cauzata de polen, pacientul va avea alte simptome, printre care stranut, mancarime nazala, congestie nazala sau nas curgator, dar si mancarimi oculare si lacrimare excesiva.
Conjunctivita alergica sezoniera sau rinoconjunctivita alergica este cunoscuta si sub denumirea de febra fanului (rinita alergica). Apare de obicei in lunile de primavara si vara. In acest moment, plantele, in special iarba, copacii si florile, sunt plini de polen. Unele persoane au simptome la inceputul toamnei.
Este cunoscuta si sub denumirea de dermatoconjunctivita de contact. Simptomele ei sunt de obicei cauzate de produse cosmetice, picaturi de ochi sau alte substante chimice care irita conjunctiva la persoanele sensibile. Contactul cu aceste substante provoaca un raspuns alergic. Unele persoane sunt sensibile la substante specifice.
Simptomele apar de obicei la 2-4 zile dupa ce substanta intra in contact cu ochii.
Aceasta forma apare de cele mai multe ori in urma purtarii lentilelor de contact. La unele persoane, lentilele de contact provoaca disconfort. Acest lucru poate deveni din ce in ce mai grav si din ce in ce mai incomod, provocand inrosirea ochilor.
Conjunctivita papilara giganta (CPG) poate aparea, de asemenea, daca o persoana incepe sa poarte lentile de contact dure dupa o operatie la ochi. In plus, o infectie oculara poate aparea si in urma igienei slabe in timpul manipularii lentilelor de contact, solutiilor de curatare si a cutiilor de depozitare.
Conjunctivita perena dureaza tot anul. Este cauzata in principal de o alergie la acarienii din praf din casa. Acestia sunt creaturi microscopice asemanatoare insectelor care traiesc in principal in asternuturi, mobilier tapitat si covoare. Acarienii din praf se hranesc cu celulele pielii lasate de oameni si iubesc mediile calde si umede.
Alergia la acarienii din praful de casa este un raspuns al sistemului imunitar la o proteina specifica acarienilor de praf. Acest lucru cauzeaza o serie de probleme, printre care conjunctivita, nas infundat sau curgator, stranut si contractia cailor respiratorii, ca in cazul astmului.
Alte cauze ale alergiei sunt contactul cu parul de animale sau penele pasarilor. Acestea pot provoca o reactie alergica la unele persoane.
Majoritatea persoanelor cu conjunctivita alergica au probleme la ambii ochi. Simptomele pot aparea rapid, la scurt timp dupa ce ochii intra in contact cu alergenul. In alte cazuri, de exemplu, daca reactia este provocata de picaturile de ochi, simptomele pot aparea dupa 2-4 zile.
Simptomele conjunctivitei alergice sunt:
Persoanele cu conjunctivita alergica sezoniera vor avea simptome in anumite perioade ale anului, de obicei de la inceputul primaverii pana la vara si uneori toamna.
Cei cu conjunctivita alergica perena se pot confrunta cu semne in orice moment al anului. Se poate constata ca simptomele sunt mai grave in anumite momente ale zilei decat in altele.
Daca pleoapele sunt rosii, crapate sau uscate, acest lucru poate indica o conjunctivita de contact. Conjunctivita de contact si conjunctivita papilara giganta nu sunt sezoniere, iar simptomele pot aparea in orice moment al anului.
Oamenii fac conjunctivita alergica atunci cand corpul incearca sa se apere de o amenintare perceputa. Face acest lucru ca reactie la lucruri care declanseaza eliberarea de histamina. Corpul produce aceasta substanta chimica puternica pentru a lupta impotriva invadatorilor straini. Unele dintre substantele care provoaca aceasta reactie sunt:
Unele persoane pot prezenta, de asemenea, conjunctivita alergica ca reactie la anumite medicamente sau substante care sunt picurate in ochi, cum ar fi solutiile pentru lentilele de contact sau picaturile de ochi medicamentoase.
Persoanele care sufera de alergii au mai multe riscuri sa dezvolte conjunctivita alergica. Alergiile afecteaza persoane de toate varstele, desi sunt mai frecvente la copii si la adultii tineri. Daca aveti alergii si locuiti in zone cu mult polen, sunteti mai predispusi la a face conjunctivita alergica.
Inainte de toate, pentru a diagnostica conjunctivita alergica, doctorul va examina pacientul si il va intreba ce semne si simptome are, printre care stranut si nas curgator. De asemenea, ar putea incerca sa excluda alte afectiuni cu simptome similare.
Persoanele care au urmatoarele simptome trebuie sa mearga imediat la medic, deoarece pot avea o afectiune mai grava:
In afara de conjunctivita alergica, ochii se pot inrosii din cauza urmatoarelor afectiuni:
De asemenea, medicul va verifica daca iritatiile sunt provocate de un anumit obiect sau substanta, cum ar fi o geana.
Daca simptomele sunt severe sau se agraveaza, medicul il poate trimite pe pacient la un specialist de ochi sau la oftalmolog.
Persoanele care dezvolta conjunctivita papilara dupa o interventie chirurgicala recenta la ochi vor fi trimise la un oftalmolog. Ochiul sau ochii trebuie monitorizati cu atentie pentru a va asigura ca tratamentul este eficient.
Puteti urma aceste sfaturi pentru a va imbunatati starea:
Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antihistaminice, stabilizatoare de celule mastocitare si, ocazional, corticosteroizi.
Administrate oral sau sub forma de picaturi de ochi, antihistaminicele pot ameliora rapid simptomele. Antihistaminicele blocheaza efectele histaminelor. Organismul produce histamine atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina. Antihistaminicele orale folosite pentru tratarea conjunctivitei alergice sunt cetirizina, fexofenadina si loratadina.
Acestea sunt luate de obicei o data pe zi. Aceste picaturi oftalmice antialergie vor ameliora simptomele oculare, insa medicamentele orale pot combate, de asemenea, si nasul curgator dar si alte simptome.
Cele mai prescrise picaturi de ochi antihistaminice includ azelastina, emedastina si ketotifenul. Se aplica pe ochi de doua sau trei ori pe zi.
Unele antihistaminice pot provoca somnolenta. Persoanele care le iau pentru prima data ar trebui sa nu sofeze si nici sa nu conduca sau sa foloseasca utilaje grele pana cand afla daca medicamentele ii afecteaza sau nu.
Stabilizatoarele de celule mastocitare isi fac efectul mai tarziu decat antihistaminicele, insa odata ce incep sa dea roade, efectele dureaza mai mult. Cele mai populare stabilizatoare de celule mastocitare sunt lodoxamida si nedocromilul. Acestea vin sub forma de picaturi pentru ochi.
Unii pacienti iau atat antihistaminice, cat si stabilizatoare de celule mastocitare. Antihistaminicele amelioreaza simptomele la inceput, pana cand incep sa-si faca efectul stabilizatoarele de celule mastocitare.
Acestia sunt rareori prescrisi si numai daca simptomele sunt grave. Corticosteroidul este un hormon steroid produs de cortexul suprarenal. Ca medicament, corticosteroizii sintetici pot reduce umflaturile si raspunsul imunitar al organismului.
Corticosteroizii sunt eficiente, insa trebuie folositi cu precautie si doar pe termen scurt, deoarece pot exista reactii adverse.
Complicatiile conjunctivitei alergice perene sau de sezon sunt rare. Conjunctivita alergica poate afecta calitatea vietii unei persoane, insa in mod normal nu are un impact pe termen lung asupra sanatatii.
Complicatiile pot aparea uneori in urma dermatoconjunctivitei si a conjunctivitei papilare gigante. Cornea se poate inflama si poate provoca o afectiune cunoscuta sub denumirea de keratita. In plus, poate provoca ulceratii pe cornee. Acest lucru sporeste riscul de cicatrizare si posibilitatea pierderii permanente a vederii.
Simptomele keratitei sunt:
Daca apar aceste simptome, persoana trebuie sa se adreseze unui medic.
Pentru a preveni rinita alergica trebuie, in primul rand, sa aflati care este cauza si sa evitati alergenul respectiv. Alergenii comuni sunt parul animalelor de companie si polenul.
Daca alergia este cauzata de animale de companie, incercati urmatoarele metode:
Daca vizitati o casa unde exista un animal de companie, luati un medicament antihistaminic cu o ora inainte de vizita pentru a reduce simptomele.
Daca reactia alergica este provocata de contactul cu polenul:
Cantitatea de polen este cea mai mare dimineata si seara devreme. Daca acarienii de praf din casa provoaca o reactie:
Referinte: