Vertebroplastia este o procedura menita sa stabilizeze fracturile de compresie la nivelul coloanei vertebrale. Aflati cand este indicata o vertebroplastie, cum se desfasoara interventia, care sunt rezultatele si beneficiile vertebroplastiei.
Vertebroplastia, care este un tratament obisnuit pentru osteoporoza, este o procedura nonchirurgicala care presupune injectarea unui amestec special din ciment intr-o parte fracturata a unei coloane vertebrale pentru a contopi anumite fragmente, pentru a reduce durerile si pentru a stabiliza si intari oasele rupte.
Coloana vertebrala este cea care incapsuleaza maduva spinarii, care ofera structura corpului si care ii permite unei persoane sa fie flexibila si mobila. Din cauza anumitor boli sau leziuni, oasele din coloana se pot fractura. Cand se intampla acest lucru, fragmentele rupte se pot deplasa in afara, se pot freca unele de altele sau oasele se pot comprima, afectand nervii si facand persoana mai sensibila la dureri. De asemenea, pacientul poate deveni mai putin mobil si mai flexibil.
In cadrul vertebroplastiei, medicul ortoped utilizeaza o tehnica imagistica de ghidare, de exemplu cu o substanta de contrast, pentru a localiza partea fracturata a coloanei vertebrale si pentru a injecta amestecul de ciment. In anumite cazuri, este de asemenea efectuata o procedura numita kifoplastie, in cadrul careia doctorul plaseaza un balon in zona problema pentru a crea spatiul in care amestecul poate fi injectat.
Vertebroplastia poate fi utilizata ca tratament sau ca masura paliativa pentru:
Vertebroplastia este adesea efectuata la pacientii care sufera de osteoporoza, o boala degenerativa care face ca oasele sa devina fragile pana cand devin slabite si predispuse la fracturi. In multe cazuri, osteoporoza este cauzata de varsta inaintata, deficienta de calciu si vitamina D si menopauza.
Procedura este, de asemenea, recomandata persoanelor care au fracturi de compresie osoasa aparute in urma unor leziuni, printre care un traumatism anterior care a dus la o fractura osoasa, afectiuni preexistente, cum ar fi cancerul sau o tumora pe coloana vertebrala, fractura anterioara a vertebrei, infectii grave sau anomalii ale oaselor, cum ar fi boala Paget a oaselor.
De asemenea, vertebroplastia este destinata celor care nu raspund rapid sau pozitiv la alte tratamente mai putin invazive, printre care repausul la pat, medicamente si terapii prin masaj.
Procedura rapida si simpla nu trateaza nicio afectiune care provoaca fractura prin compresie, cum ar fi osteoporoza si, astfel, nu impiedica reaparitia problemelor. Cu toate acestea, pacientul isi poate recastiga 75% din mobilitate si isi poate imbunatati calitatea vietii prin reducerea sau eliminarea durerii.
Vertebroplastia este o procedura in cadrul careia specialistul injecteaza un ciment special intr-o vertebra fracturata cu scopul de a ameliora durerile coloanei vertebrale si de a restabili mobilitatea corpului. Nu toate persoanele cu vertebre fracturate pot fi supuse unei astfel de proceduri. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca vertebroplastia ofera anumite beneficii mai putine fata de anumite abordari mai conservatoare, printre care se pot numara:
Pacientii trebuie sa discute cu medicul lor despre riscurile si beneficiile vertebroplastiei. Unii medici pot recomanda procedura daca:
In timpul procedurii, doctorul:
Dupa procedura, in primul rand este necesar sa ramaneti pe spate timp de 1 ora pentru ca cimentul se se intareasca. De asemenea, veti ramane cel mai probabil intr-o camera de observatie timp de inca 1 – 2 ore.
Puteti simti ca durerea s-a ameliorat aproape imediat dupa procedura, insa, in unele cazuri, poate dura pana la 72 de ore pana cand se vor diminua durerile. In tot acest timp, medicul va poate administra calmante pentru a reduce disconfortul temporar. De asemenea, doctorul va evalua cat de intensa este durerea si va verifica daca au aparut eventuale complicatii.
Dupa procedura poate fi nevoie sa continuati sa purtati bretele de sustinere pentru spate, insa de obicei acestea sunt inutile.
In plus, veti fi nevoiti sa reveniti la doctor dupa cateva saptamani pentru o evaluare completa a rezultatelor.
Rezultatele vertebroplastiei sunt in cele mai multe cazuri spectaculoase: peste 90% dintre pacientii tratati prin vertebroplastie au declarat ca durerea a disparut chiar dupa primele ore de la procedura. In plus, darorita ameliorarii semnificative si rapide a durerii, acesti pacienti reusesc sa poata sa mearga imediat dupa operatie, lucru care le-ar fi provocat foarte multe dureri cu doar cateva ore inainte.
In plus, pacientii vor fi externati chiar in aceeasi zi, iar majoritatea dintre ei isi vor putea relua activitatile zilnice in termen de 24-48 ore.
Aceste beneficii vor reda starea de bine, atat fizica, cat si emotionala, a pacientului in cel mai scurt timp posibil.
Referinte: