Gastropareza este o tulburare care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac catre intestinul subtire, impiedicand evacuarea normala a stomacului. Aflati mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul gastroparezei.
Gastropareza este o tulburare care afecteaza miscarea spontana si normala a muschilor (motilitatea) stomacului. In mod obisnuit, contractiile musculare puternice imping alimentele prin tractul digestiv. In schimb, la persoanele cu gastropareza, evacuarea stomacului este incetinita sau nu functioneaza deloc, impiedicand stomacul sa se goleasca in mod adecvat.
Anumite medicamente, cum ar fi calmantele opioide, unele antidepresive, medicamentele alergice si cele care combat hipertensiunea arteriala, pot provoca o golire gastrica mai lenta si pot produce simptome similare. In cazul persoanelor care sufera deja de gastropareza, aceste medicamente pot inrautati starea.
Aceasta tulburare poate afecta digestia normala, poate provoca greata si varsaturi si poate deregla nivelul glicemiei si nutritia. Cauza gastroparezei este de obicei necunoscuta. In unele cazuri este o complicatie a diabetului, iar in altele, persoanele dezvolta gastropareza in urma unei operatii. Cu toate ca nu exista un remediu pentru aceasta afectiune, simptomele pot fi ameliorate prin modificarea dietei si administrarea de medicamente.
Semnele si simptomele gastroparezei sunt urmatoarele:
Multe persoane cu gastropareza nu au semne si simptome vizibile.
Nu intotdeauna se cunosc cauzele gastroparezei. Cu toate acestea, in multe cazuri, se crede ca afectiunea apare in urma deteriorarii unui nerv care controleaza muschii stomacului (nervul vag).
Nervul vag ajuta la gestionarea proceselor complexe din tractul digestiv. In mod special, acest nerv le transmite muschilor stomacului sa se contracte si sa impinga alimentele in intestinul subtire. Daca este deteriorat, nervul vag nu mai poate trimite semnalele potrivite catre muschii stomacului. Din cauza acestui lucru, alimentele raman in stomac mai mult timp, in loc sa se mute in mod normal in intestinul subtire pentru a fi digerate.
Nervul vag poate fi afectat de anumite boli, cum ar fi diabetul (gastropareza diabetica), sau de interventii chirurgicale la stomac sau intestinul subtire.
Factorii care pot creste riscul de gastropareza sunt:
Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea tulburarii decat barbatii.
Medicii folosesc mai multe teste pentru a stabili diagnosticul de gastropareza si pentru a exclude alte conditii care pot provoca simptome similare. Printre aceste teste se numara:
Acesta este cel mai important test utilizat de specialisti pentru a pune diagnosticul de gastropareza. In cadrul acestui test, pacientul trebuie sa consume o masa usoara, cum ar fi oua si paine prajita, care contine o cantitate mica de material radioactiv. Apoi, medicul plaseaza deasupra abdomenului un scaner care detecteaza miscarea materialului radioactiv pentru a monitoriza viteza cu care alimentele parasesc stomacul.
Pentru a efectua acest test, pacientul nu trebuie sa mai ia niciun medicament care ar putea incetini golirea gastrica. De aceea, este recomandat sa-l intrebati pe medic daca vreunul dintre medicamente poate incetini digestia.
Aceasta procedura este utilizata pentru a examina vizual sistemul digestiv superior – esofagul, stomacul si partea de inceput a intestinului subtire (duoden) – cu o camera minuscula aflata in varful unui tub lung, flexibil. Acest test poate diagnostica si alte afectiuni, cum ar fi ulcerul peptic sau stenoza pilorica, care pot avea simptome similare cu cele ale gastroparezei.
Acest test foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini ale structurilor din corp. Cu ajutorul ecografiei, doctorul poate sa determine daca anumite problemele la nivelul vezicii biliare sau al rinichilor sunt cele care cauzeaza simptomele.
Acest test presupune efectuarea unei serii de radiografii in cadrul careia pacientul trebuie sa ingereze un lichid alb (bariu) care acopera sistemul digestiv si care ajuta la evidentierea eventualelor anomalii.
Tratarea gastroparezei incepe cu identificarea si tratarea afectiunii de baza. Daca diabetul este cel care provoaca gastropareza, medicul va poate ajuta sa il tineti sub control.
Gastropareza tratament
Mentinerea unei nutritii adecvate este cel mai important obiectiv in tratamentul gastroparezei. Multe persoane pot gestiona afectiunea doar modificandu-si alimentatia, iar modificarile dietetice sunt primul pas in gestionarea acestei tulburari. Medicul va poate face legatura cu un dietetician care poate gasi o lista cu alimente care sunt mai usor de digerat, astfel incat sa aveti mai multe sanse sa obtineti suficiente calorii si nutrienti din alimentele pe care le mancati.
Un dietetician va poate sugera sa:
Iata o scurta lista de alimente recomandate persoanelor cu gastropareza (dieteticianul va poate oferi o lista mai cuprinzatoare):
Medicamentele care pot trata gastropareza sunt:
Printre aceste medicamente se numara metoclopramida si eritromicina. Metoclopramida vine la pachet, insa, cu un risc de reactii adverse grave. Eritromicina isi poate pierde eficacitatea in timp si poate provoca reactii adverse, cum ar fi diareea.
Un medicament mai nou, domperidona, cu mai putine efecte secundare, este de asemenea disponibil cu acces restrictionat.
Medicamentele care ajuta la ameliorarea greturilor si a varsaturilor sunt procloreperazina si difenhidramina. O clasa de medicamente, printre care se numara si ondansetron, este uneori folosita pentru a combate greata si varsaturile.
Unele persoane cu gastropareza nu pot tolera niciun fel de aliment sau lichid. In aceste situatii, medicii pot recomanda introducerea unui tub de alimentare (tub de jejunostomie) in intestinul subtire. In alte situatii, pot propune montarea unui tub de evacuare gastrica pentru a ajuta la ameliorarea presiunii din continutul gastric.
Tuburile de alimentare pot fi introduse prin nas sau gura sau direct in intestinul subtire prin piele. Tubul este de obicei folosit temporar si este utilizat numai atunci cand gastropareza este severa sau cand nivelul zaharului din sange nu poate fi controlat prin nicio alta metoda. In cazul anumitor persoane, medicii instaleaza un tub de alimentare IV (parenteral) care intra direct intr-o vena aflata la nivelul pieptului.
Specialistii continua sa investigheze noi medicamente pentru tratarea gastroparezei.
De exemplu, un nou medicament numit relamorelin este in plin proces de dezvoltare. Potrivit unui studiu clinic, medicamentul ar putea grabi golirea gastrica si poate reduce voma. Medicamentul nu este inca aprobat de Food and Drug Administration (FDA) din SUA, insa un studiu clinic mai mare este in curs de desfasurare.
O serie de noi terapii sunt testate cu ajutorul endoscopiei. In plus, mai multe studii de cercetare au investigat utilizarea toxinei botulinice administrate prin endoscopie fara prea mult succes. Acest tratament nu este recomandat.
De asemenea, medicii studiaza utilizarea unei tehnici chirurgicale minim invazive in cazul pacientilor care au nevoie de un tub de alimentare introdus direct in intestinul subtire (tub de jejunostomie).
In primul rand, fumatorii ar trebui sa renunte la acest viciu. Exista sanse mici ca simptomele bolii sa se imbunatateasca in timp in cazul celor care continua sa fumeze.
Persoanele supraponderale care sufera de gastropareza au, de asemenea, sanse mai mici sa-si amelioreze starea in timp.
Gastropareza tratament naturist
Exista unele dovezi ca anumite tratamente alternative pot fi de ajutor in cazul persoanelor cu gastropareza, desi sunt necesare mai multe studii. Printre tratamentele care par promitatoare se numara:
Acupunctura presupune introducerea unor ace extrem de subtiri prin piele in punctele strategice ale corpului. In timpul electroacupuncturii, un mic curent electric este trecut prin ace.
Aceasta formula din plante contine noua extracte din plante diferite. Se pare ca nu grabeste golirea gastrica, insa a ameliorat simptomele digestive mai bine decat un placebo.
Aceasta formula japoneza pe baza de plante contine, de asemenea, noua plante. Poate ajuta la reducerea durerilor abdominale si a senzatiei de plenitudine dupa masa.
Nu exista studii clinice publicate privind consumul de canabis si efectele sale asupra gastroparezei. Cu toate acestea, canabisul – cunoscut in mod uzual sub numele de marijuana – amelioreaza greata si alte probleme digestive.
Deoarece canabisul este de cele mai multe ori fumat, exista anumite ingrijorari cu privire la posibile dependente si stari de rau, similar cu ceea ce se intampla in cazul consumului de tutun.
In plus, cei care consuma zilnic marijuana (canabis) pot dezvolta o afectiune care imita simptomele gastroparezei. Aceasta tulburare poarta denumirea de sindromul de hiperemeza canabinoida. Simptomele acesteia sunt greata, varsaturi si dureri abdominale. Renuntarea la canabis poate ajuta.
Gastropareza poate da nastere mai multor complicatii, cum ar fi:
Voma continua poate provoca deshidratare.
Pacientii cu aceasta boala au o pofta de mancare slaba, iar acest lucru poate insemna ca nu consuma suficiente calorii sau nutrienti din cauza varsaturilor.
Mancarea nedigerata din stomac se poate intari si poate forma o masa solida numita bezoar. Bezoarele pot provoca greata si varsaturi si pot pune viata in pericol, daca impiedica mutarea alimentelor in intestinul subtire.
Desi gastropareza nu provoaca diabet, schimbarile frecvente ale cantitatii de alimente care ajung in intestinul subtire pot produce modificarea neregulata a nivelului zaharului din sange. Aceste variatii ale glicemiei agraveaza diabetul. La randul sau, controlul deficitar al nivelului de zahar din sange inrautateste gastropareza.
O criza acuta a simptomelor poate ingreuna activitatea zilnica.
Afectiunea poate fi tinuta departe prin urmatoarele metode:
Referinte: