Dischinezia biliara este o tulburare de motilitate care afecteaza partea biliara a sistemului digestiv. Aflati mai multe despre dischinezia biliara din materialul urmator.
Dischinezia biliara este o afectiune care provoaca dureri in vezica biliara (in partea din dreapta sus a abdomenului). Vezica biliara depoziteaza bila produsa de ficat.
Bila este foarte importanta pentru ca ajuta la descompunerea grasimilor din alimentele pe care le consumam. Vezica biliara are o supapa numita sfincter care opreste scurgerea bilei din vezica biliara pana cand este nevoie ea. Bila se deplaseaza printr-un canal catre intestinul subtire. Daca sfincterul prezinta cicatrici sau spasme, bila nu poate fi eliminata din vezica biliara. Bila se intoarce apoi in vezica biliara si provoaca durere.
Din cauza greutatii corporale mari, poate creste riscul de probleme ale vezicii biliare, iar durerea se poate agrava. Faceti tot posibilul sa nu acumulati sau sa pierdeti rapid in greutate. Luati legatura cu un specialist in medicina si/sau nutritie pentru a pune la punct un plan sanatos de pierdere in greutate, in cazul in care aveti kilograme in plus.
Printre alimentele sanatoase se numara fructele, legumele, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carnea slaba, carnea de peste si fasolea gatita. Intrebati daca aveti nevoie de o dieta speciala. Specialistul va poate recomanda o alimentatie cu continut scazut de grasimi. Alegeti grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de canola, avocado si nuci. Grasimile Omega 3 sunt, de asemenea, sanatoase. Grasimile Omega 3 se gasesc in peste, cum ar fi somonul, pastravul si tonul. Acestea se regasesc, de asemenea, in alimente vegetale, cum ar fi seminte de in, nuci si soia. In plus, poate fi necesar sa evitati alimentele care declanseaza aparitia simptomelor.
Aceasta afectiune se mai numeste si colecistita acalculoasa, ceea ce inseamna ca este o boala a vezicii biliare care nu este cauzata de calculi biliari (litiaza biliara sau pietre la fiere). Dischinezia biliara este mult mai cunoscuta in termeni populari drept bila lenesa.
Dischinezia biliara apare din cauza lipsei unei coordonari musculare adecvate in vezica biliara. Medicii nu sunt siguri cu privire la cauza acestei probleme, insa sustin ca urmatorii factori pot juca un rol important in dezvoltarea dischineziei biliare:
Dischinezia biliara este, de asemenea, considerata a fi un simptom al unor boli, cum ar fi:
Dischinezia biliara este mai frecventa la femei decat la barbati si la pacientii cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.
Simptomele dischineziei biliare sunt similare cu semnele frecvente ale oricaror boli ale vezicii biliare. Printre aceste simptome se numara:
Alte simptome ale dischineziei biliare includ:
Durerea cauzata de dischinezia biliara este similara cu cea resimtita de pacientii cu calculi biliari. Majoritatea pacientilor o descriu drept o durere ascutita insotita de crampe intermitente sub coaste, in partea dreapta. Este recurenta, poate afecta activitatile obisnuite ale pacientului si nu dispare nici dupa ce pacientul elimina gaze, fecale sau ia medicamente antiacide. De asemenea, durerea este mai frecvent intalnita dimineata devreme, in timpul menstruatiei sau dupa masa.
Medicul va va examina si va va intreba care sunt simptomele. De aceea, este important sa-i spuneti doctorului cand apare durerea, cat dureaza si daca este mai intensa dupa ce mancati anumite alimente. De asemenea, este posibil ca medicul sa apeleze la oricare dintre urmatoarele teste si analize:
HIDA reprezinta o scanare hepatica si vezicala si mai este denumita, de asemenea, colescintigrafie. La inceputul scanarii, medicul introduce intravenos o substanta de contrast, in timp ce imaginile sunt reproduse de un scaner. Medicul analizeaza, in acest timp, imaginile pentru a vedea daca ficatul si vezica biliara functioneaza normal.
Analizele de sange pot fi utilizate pentru a verifica enzimele hepatice. Acest lucru arata cat de bine functioneaza ficatul.
Ecografia sau scanarea cu computer tomograf (CT) pot fi utilizate pentru a verifica daca exista pietre la fiere sau alte probleme in zona vezicii biliare. Durerea specifica dischineziei biliare nu este cauzata de calculii biliari.
Colangio-pancreatografia retrograda endoscopica (ERCP) este o procedura folosita pentru a analiza canalele care transporta bila din vezica biliara. In timpul testului, medicul introduce un endoscop prin gura si il ghideaza catre deschizatura dintre stomac si intestinul subtire. Apoi, imaginile asupra acestor canale sunt realizate cu ajutorul razelor X. In plus, este folosita o substanta de contrast pentru a crea o mai buna imagine asupra acestor conducte. Inainte de procedura este recomandat sa-l anuntati pe specialist daca ati avut vreodata o reactie alergica la substanta de contrast.
Dischinezia biliara apare mai ales la copiii mai mari si la adulti. A devenit un diagnostic obisnuit la copii, iar in unele spitale este motivul cel mai frecvent pentru care vezica biliara este eliminata. Poate fi produsa de inflamatia cronica a vezicii biliare (colecistita).
Daca un copil pare sa aiba simptome ale acestei afectiuni, iar fractia de ejectie pe scanarea HIDA este scazuta, se recomanda interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare.
Colecistectomia laparoscopica (indepartarea vezicii biliare) este principala procedura realizata. Operatia se efectueaza in urma unei incizii mici in abdomen, cu ajutorul unei camere de luat vederi si al unor instrumente speciale.
Printre complicatiile operatiei se numara trecerea la o interventie deschisa (o incizie mai mare in abdomen), lezarea canalului biliar, scurgeri biliare, sangerare si infectie. Unele dintre aceste complicatii pot necesita o interventie chirurgicala suplimentara. Aceste riscuri de complicatie sunt scazute, insa este recomandata o discutie in prealabil cu medicul chirurg.
Simptomele pot disparea fara tratament. In schimb, medicul poate recomanda oricare dintre urmatoarele optiuni daca simptomele sunt severe sau continue:
Prima optiune este reprezentata de medicamentele anti-durere. Intrebati-l pe doctor cum puteti lua aceste medicamente in siguranta. Unele medicamente contra durerilor contin acetaminofen. Nu luati alte medicamente care contin acetaminofen, fara a discuta cu specialistul pentru ca prea mult acetaminofen poate provoca leziuni hepatice. In plus, medicamentele anti-durere pot produce constipatie.
AINS, cum ar fi ibuprofenul, ajuta la ameliorarea inflamatiei, durerii si febrei. Acest medicament este disponibil cu sau fara prescriptie medicala. AINS pot provoca hemoragie gastrica sau probleme renale la anumite persoane. Daca luati medicamente care subtiaza sangele, intrebati-l pe medic daca puteti lua si antiinflamatoare nonsteroidiene in acelasi timp. Cititi intotdeauna etichetele medicamentelor si urmati indicatiile.
Tratamentul chirurgical poate fi utilizat pentru a elimina vezica biliara. Potrivit anumitor specialisti, operatia de indepartare a vezicii biliare nu se face de obicei copiilor mici.
Specialistii recomanda doua linguri de ulei de masline amestecat cu suc de lamaie, pe stomacul gol, in fiecare dimineata.
Bila lenesa poate produce, in timp, aparitia calculilor biliari. De asemenea, alte complicatii ale afectiunii sunt ciroza si ascita, icterul infectios, abcesele hepatice sau pancreatita hemoragica.
Dischinezia biliara este consecinta perturbarii mecanismului de eliminare a bilei. Este afectata fie vezicula biliara si sfincterul sau cistic, fie canalul coledoc, prin care bila circula de la vezicula biliara la duoden.
Boala se intalneste mai des la femei, in jurul varstei de 40 de ani, si poate aparea fie din cauza obiceiurilor alimentare gresite, fie din cauza unor tulburari ale organelor invecinate (colite, gastrite si chiar boli ginecologice). Bolnavii se plang de o greutate in regiunea ficatului, o stare de indispozitie generala, dureri de cap, balonari, greata, gust amar.
Referinte: