Polo pe apa este un sport nautic de echipa. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre acest sport.
Daca esti in cautarea unui sport care sa combine munca de echipa si strategia unor sporturi precum rugby-ul si hocheiul, precum si beneficiile tonifiante ale inotului, atunci bine ai venit in lumea polo-ului pe apa!
Jucatorii de polo pe apa sunt de toate formele si dimensiunile si au pozitii diferite care necesita puncte forte. De asemenea, sportul are o latura sociala excelenta, atat in apa, cat si in afara ei.
Polo-ul pe apa este un sport intens in care sportivii sunt nevoiti sa calce pe apa si sa inoate pentru perioade lungi de timp. Jocul de polo pe apa are durata a patru reprize a cate opt minute fiecare.
Polo-ul de apa a aparut in India secolului al XVII-lea, unde ofiterii armatei britanice au desfasurat un joc de polo pe apa, cunoscut in acea perioada sub denumirea de ”pulu”.
Ulterior, polo-ul de apa si-a facut drum spre Europa, unde regulile s-au dezvoltat, iar acest sport nautic a inceput sa semene mai mult cu rugby-ul. Jucatorii incercau sa duca mingea in partea opusa a terenului lor, fiind acceptate atacuri agresive in timpul acestui demers. Abia in 1870, Clubul de inot din Londra a adoptat jocul, creand primul set de reguli concepute pentru piscina. In 1880, jocul de polo pe apa a cunoscut schimbari drastice ale regulilor, adaptandu-se la calitatile si regulile fotbalului. Astfel, polo pe apa s-a indepartat de stilul mai agresiv si a adoptat un stil bazat pe tehnica si pricepere. In plus, au fost adaugate porti de 3m x 0,9m x 1,5m la ambele capete.
Polo-ul pe apa si-a facut prima oara aparitia la Jocurile Olimpice in timpul Jocurilor de la Paris din 1900. Este cel mai vechi sport de echipǎ jucat la toate editiile Olimpiadelor sportive de varǎ, din 1900, de cand a fost introdus ca sport olimpic. Marea Britanie a fost castigatoarea primei medalii de aur la polo pe apa. Desi sportul s-a desfasurat in afara Jocurilor de vara din 1904, de atunci a fost la toate Jocurile Olimpice de vara. Polo-ul pe apa pentru femei si-a facut loc in randul Jocurilor Olimpice din 2000, cand competitia s-a disputat la Sydney, Australia, luand prima medalie de aur.
Fitness-ul in apa si atletismul ofera in mod traditional participantilor sai o gama vasta de beneficii fizice. Rezistenta impresionanta pe care apa o opune la fiecare antrenament are o mare importanta, oferind atat un antrenament aerob cat si unul anaerob. Mai jos poti gasi beneficiile fizice si pentru sanatate oferite de un meci de polo pe apa:
In timpul unui joc de polo pe apa, ai parte de un antrenament continuu, caracterizat de arderea grasimilor. In timp ce te afli in apa, nu ai voie sa atingi fundul piscinei, aceasta fiind una dintre regulile principale ale jocului. Acest lucru inseamna ca picioarele trebuie sa se miste constant, sa calce apa, pentru a-ti mentine partea superioara a corpului deasupra nivelului apei, astfel incat sa poti continua jocul. Aceasta miscare constanta arde calorii si ajuta la pierderea in greutate.
Toata aceasta miscare iti face inima sa pompeze! Pentru a asigura sanatatea corecta a inimii, trebuie sa participi la antrenamente cardio timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi. Daca inima pompeaza mai mult decat ritmul sau pe timp de repaus, in fiecare zi, pentru a preveni afectiunile cardiovasculare, daunele pot fi reparate, iar inima isi poate recapata forma buna. Polo-ul pe apa este o modalitate excelenta de a face antrenament cardio, datorita exercitiilor constante la care participi.
In timpul unui joc de polo pe apa, toate partile corpului se misca incontinuu. Calci apa cu picioarele pentru a te mentine la suprafata, iti misti corpul cu ajutorul trunchiului, prinzi si arunci mingea cu bratele. Astfel, sunt angajate toate grupele musculare ale intregului corp si, prin aceasta activitate repetata, castigi forta.
Proprietatile apei iti permit sa plutesti pe ea, insa presupune, in acelasi timp, sa depui destul de mult efort sa inoti contra ei. Aceasta rezistenta suplimentara care vine impotriva miscarii corpului te determina sa te misti impotriva fluxului apei si sa combini un antrenament cardio cu un antrenament de forta. Daca practici des polo pe apa, corpul tau se va modela si tonifica foarte usor!
Fiind un sport ca presupune antrenamente intense, polo-ul pe apa impinge limitele atletice ale jucatorului si ii sporeste rezistenta. Acest lucru este benefic, deoarece iti permite sa faci exercitii fizice indelungate fara a te epuiza, transformandu-te intr-un sportiv mai puternic. Un studiu realizat in 2001 a constatat ca efectuarea de exercitii care cresc rezistenta are capacitatea de a reduce stresul oxidativ.
Practicarea miscarii in apa este o alegere excelenta, deoarece corpul nu mai ajunge sa se supraincalzeasca, stare din cauza careia organismul eventual ramane fara energie. Prin urmare, polo-ul pe apa, inotul si alte exercitii acvatice iti dau sansa sa-ti antrenezi corpul fara a ceda. Acest lucru prevede antrenamente lungi si intense.
In polo pe apa, echipa trebuie sa gaseasca o strategie pentru a-si depasi adversarii. Punerea ei in practica iti dezvolta o putere mentala, lucru care poate fi de mare ajutor in toate domeniile vietii. In plus, iti va reduce stresul pe care il resimti la serviciu si/sau in viata personala.
Un alt mare beneficiu al sporturilor nautice este faptul ca apa actioneaza ca o perna pentru organism. Chiar si atunci cand un jucator este impins sau se arunca dupa minge, nu exista nicio suprafata dura de care sa se loveasca, iar apa impiedica exercitarea presiunii pe articulatii. Polo pe apa este unul dintre singurele sporturi cu impact ridicat in care procentajul accidentarilor este scazut, in ciuda faptului ca este un sport viguros.
Ai mai multa ”tragere de inima” sa te prezenti la antrenamente cand stii ca ai atatia prieteni care te asteapta. Sporturile de echipa iti dau o mare responsabilitate, iar exercitiile sunt mult mai regulate si placute. Exercitiile fizice obisnuite care se incadreaza in ritmul circadian zilnic aduc beneficii mari metabolismului. In acest fel, corpul arde grasimile, iar starea de sanatate si starea de spirit sunt la cote mari.
Jucand polo pe apa, miscandu-ti picioarele pentru a ramane deasupra suprafetei apei si aruncand mingea cu toata forta corpului, vei simti literalmente ca tensiunea pluteste departe de tine.
Din cauza stresului zilnic, in timp, agresivitatea mentala se poate acumula fizic in corp, facandu-te sa te simti incordat si inconfortabil. Miscarea intensa este una dintre singurele modalitati de a te elibera de aceasta tensiune, iar polo-ul pe apa reprezinta un adevarat exemplu de antrenament intens.
Polo-ul pe apa si-a castigat o multime de fani, de-a lungul timpului, copiii incepand sa practice acest sport de la varste cat mai fragede. Exista o versiune pentru sportivii mai tineri, care le permite sa stea intr-o apa mai mica sau agatati de marginea piscinei, insa acest lucru este interzis in polo-ul pe apa oficial.
Sportivii ar trebui sa fie evaluati fizic inainte de preselectii pentru a se asigura ca sunt pregatiti de practicarea acestui sport in siguranta. Cel mai bun moment pentru aceasta evaluare este cu aproximativ 4-6 saptamani inainte de inceputul sezonului.
Sportivii trebuie sa mentina la un nivel bun de fitness in timpul sezonului, dar si in afara lui. Cei cu o rezistenta precara au mai multe riscuri sa se raneasca atat in apa, cat si in afara ei. De asemenea, este foarte importanta si efectuarea unor exercitii de incalzire si racire corespunzatoare.
Sportivii ar trebui sa invete si sa puna in practica tehnicile specifice sportului pe care il practica. De asemenea, trebuie sa aiba incredere in capacitatea lor de a inota in acelasi spatiu cu alte persoane. Sportivii trebuie sa colaboreze cu antrenorii si preparatorii fizici pentru dobandirea unei tehnici adecvate.
Echipamentul de siguranta trebuie sa se potriveasca la fix si corect si sa fie bine intretinut. Acest echipament cuprinde:
Apa de la piscina trebuie verificata de catre persoanele responsabile cu intretinerea piscinei. Produsele chimice si clorul in exces pot provoca iritatii ale ochilor si eruptii cutanate. Hipotermia poate aparea atunci cand meciurile se disputa in apa rece.
Polo-ul pe apa poate fi foarte dur. Multe dintre ”contacte” au loc sub apa, unde arbitrii nu au vizibilitate buna. Aceste contacte sunt adesea trecute cu vederea si pot duce la accidentari. Parintii si antrenorii ar trebui sa incurajeze fair play-ul in randul copiilor. De exemplu, sportivii nu ar trebui sa-si scufunde niciodata adversarii sub apa.
Ca orice sport caracterizat si de contactul intre jucatori, polo-ul pe apa vine la pachet cu anumite riscuri de accidentare.
Leziunile oculare apar frecvent in sporturile care implica mingi, insa pot aparea si in urma unui deget in ochi. Orice vatamare care afecteaza vederea sau in care este prezenta sangerarea din interiorul ochiului trebuie evaluata de un oftalmolog. Jucatorii de polo pe apa ar trebui sa poarte ochelari de inot in timpul antrenamentului si meciurilor. Oficialii le recomanda copiilor implicati in sporturi organizate sa poarte ochelari de protectie adecvati.
Comotiile apar adesea atunci cand un sportiv este lovit in cap de un competitor (de obicei cu cotul). Comotia reprezinta o vatamare a creierului care perturba temporar sau permanent functia normala a acestuia.
Semnele si simptomele unei comotii variaza de la usoare pana la grave si au loc de obicei imediat dupa accidentare, desi pot aparea la cateva ore dupa incident.
Leziunile la nivelul umerilor apar de obicei in urma aruncarilor repetate si a miscarilor de inot. Acest lucru poate fi cauzat de slabirea muschilor spatelui si ai trunchiului. De obicei, tratamentul se bazeaza pe exercitii de recuperare axate pe o mai buna postura, pe aplicarea pungilor cu gheata, medicamente si odihna adecvata.
Leziunile la nivelul degetelor apar atunci cand degetul este lovit de minge, de mana sau de corpul adversarului. Un ”deget blocat” este adesea trecut cu vederea din cauza mitului ca nu exista niciun remediu, chiar daca este rupt. Daca fracturile care implica o articulatie sau un tendon nu sunt tratate in mod corespunzator, sportivul se poate alege cu o dauna permanenta.
Orice vatamare care este asociata cu o luxatie, deformare, incapacitate de indreptare sau indoire a degetului sau durere semnificativa trebuie examinata de catre un medic. Poate fi nevoie chiar de efectuarea unei radiografii.
Sindromul dureros femuro-patelar (sau durerea patelofemurala) este o leziune frecventa cauzata de miscarea prelungita de calcare a apei. Provoaca durere in partea din fata a genunchiului, iar uneori este asociata cu o umflatura si poate fi severa. Sindromul se trateaza cu gheata, stretching, antiiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) si repaus.
Sportivii trebuie sa mearga la medic cat mai curand posibil daca nu pot calca in piciorul accidentat. De asemenea, acestia ar trebui sa fie vazuti de medic daca genunchiul este umflat, daca a trosnit in momentul accidentarii sau daca simt ca ii lasa, pur si simplu, genunchiul.
Referinte: