Prediabetul este o afectiune caracterizata de un nivel al glicemiei mai mare decat in mod normal, insa nu suficient de mare incat sa fie diabet. Aflati mai multe despre prediabet din materialul urmator.
Prediabetul inseamna ca nivelul de zahar din sange este mai mare decat normal, insa nu este suficient de ridicat pentru ca pacientul sa fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Fara schimbari ale stilului de viata, persoanele cu prediabet prezinta riscuri mari ca boala sa progreseze catre diabetul de tip 2. Persoanele cu prediabet pot fi deja afectate pe termen lung de complicatiile diabetului – in special asupra inimii, vaselor de sange si rinichilor.
Exista, insa, o veste buna. Nu este obligatoriu ca prediabetul sa avanseze pana la diabetul de tip 2. Nivelul glicemiei poate fi readus la normal prin adoptarea unei diete sanatoase, efectuarea de exercitii fizice zilnice si prin mentinerea unei greutati sanatoase.
Prediabetul afecteaza adultii si copiii. Aceleasi schimbari ale stilului de viata care pot ajuta la prevenirea avansarii spre diabet la adulti ar putea ajuta, de asemenea, sa readuca la normal nivelul glicemiei si la copii.
De asemenea, pentru a trata cu succes prediabetul:
Medicul poate folosi si alte denumiri pentru a se referi la prediabet, dupa cum urmeaza:
Nu se cunoaste cauza exacta a prediabetului. Dar istoricul familial si mostenirea genetica par sa joace un rol important. Lipsa de activitate fizica si excesul de grasime – in special grasime abdominala – par de asemenea sa fie factori importanti.
Ceea ce este clar este ca persoanele cu prediabet nu mai proceseaza in mod corespunzator zaharul (glucoza). Drept urmare, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin in loc sa isi faca treaba normala de a alimenta celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi.
Cea mai mare parte a glucozei din corp provine din alimentele pe care le consumam. Cand alimentele sunt digerate, zaharul intra in fluxul sanguin. Trecerea zaharului din fluxul sanguin in celulele corpului necesita un hormon (insulina).
Insulina provine dintr-o glanda situata in spatele stomacului (pancreas). Pancreasul secreta insulina in fluxul sanguin atunci cand mancati.
Pe masura ce insulina circula, ii permite zaharului sa patrunda in celule si scade cantitatea de zahar din fluxul sanguin. Pe masura ce nivelul glicemiei scade, la fel se intampla si cu secretia de insulina din pancreas.
In caz de prediabet, acest proces incepe sa functioneze necorespunzator. In loc sa alimenteze celulele, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin. Glicemia mare apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, cand celulele devin rezistente la actiunea insulinei sau in ambele cazuri.
Cei care prezinta riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sunt:
Prediabetul, cunoscut si ca “toleranta alterata la glucoza” sau “glicemie bazala modificata”, este o afectiune care nu prezinta simptome. Este prezenta aproape intotdeauna inainte ca o persoana sa dezvolte diabetul de tip 2. Din ce in ce mai multi medici recunosc importanta diagnosticarii prediabetului, din moment ce tratamentul afectiunii poate preveni unele probleme mai grave de sanatate.
De exemplu, un diagnostic si un tratament timpuriu al prediabetului ar putea preveni diabetul de tip 2, precum si complicatiile asociate, cum este boala cardiaca sau boala vaselor de sange, oculara si renala. Medicii sunt constienti de complicatiile asociate cu diabetul de tip 2, care se manifesta in mod frecvent inainte ca diagnosticul medical al diabetului sa fie stabilit.
Desi majoritatea persoanelor cu prediabet nu au niciun simptom, simptomele diabetului pot fi o sete neobisnuita, nevoia frecventa de a urina, vedere in ceata sau epuizare fizica.
Un test de laborator ar putea arata unele semne care sugereaza prezenta prediabetului.
Ar trebui sa fiti testati pentru prediabet daca aveti 45 de ani sau mai mult, sunteti supraponderali cu IMC (indice de masa corporala) de 25 sau mai mare si aveti unul dintre urmatorii factori de risc de diabet:
Daca sunteti gravida, cel mai probabil veti fi testata in al doilea trimestru pentru o afectiune cunoscuta sub numele de diabet gestational, o forma de diabet care apare numai in timpul sarcinii. Exista posibilitatea ca testul sa aiba rezultate la limita, iar viitoarea mamica sa primeasca un diagnostic de prediabet. Adoptarea unei diete sanatoase este o modalitate de a preveni avansarea prediabetului catre diabet si, de asemenea, de a ajuta la mentinerea sanatatii mamei si copilului.
Testul de toleranta la glucoza efectuat in timpul sarcinii presupune consumarea unei bauturi dulci si analizarea sangelui pentru nivelul glucozei dupa anumite intervale de timp. Daca aveti rezultate la limita, vi se poate recomanda sa schimbati alimentatia pentru a preveni formarea unui caz complet de diabet gestational.
Gestionarea nivelului de zahar din sange in timpul sarcinii presupune sa urmariti ce si cat mancati. Marimea portiei este importanta, conform Asociatiei Americane de Diabet. Cu toate acestea, tipurile de alimente pe care le consumati au si ele un impact. Daca aveti prediabet, poate fi absolut necesar sa limitati cantitatea de carbohidrati si ar trebui sa va concentrati pe alimentele bogate in nutrienti si sarace in calorii. Cu toate ca nevoile fiecarei femei sunt diferite in functie de inaltime, greutate si nivelul de activitate generala, respectarea unui ghid va poate ajuta sa mentineti nivelul glicemiei sub control.
Persoanele cu diabet gestational ar trebui sa limiteze consumul de amidon sau carbohidrati dulci la doar aproximativ jumatate din aportul caloric zilnic. Carbohidratii includ alimente precum fructe si legume, cereale, paine, fasole si paste. Cu toate acestea, carbohidratii pe care ii includeti in dieta trebuie sa aiba un continut ridicat de fibre, deoarece pot ajuta la mentinerea unui nivel constant de zahar din sange timp. Principalele recomandari sunt legumele proaspete, cerealele fortificate din cereale integrale, fructele proaspete si iaurturile cu continut scazut de grasimi. In plus, atunci cand alegeti proteine, specialistii sugereaza consumul de carne slaba si peste cu continut scazut de mercur.
Pentru a determina daca aveti diabet, medicul poate solicita unul din cele trei teste diferite de sange, testul de glucoza plasmatica determinata a jeun (FPG), testul de toleranta la glucoza orala (OGTT) sau testul de hemoglobina A1C (sau nivel mediu de zahar in sange).
In timpul testului de FPG, nivelul de zahar din sange este masurat dupa 8 ore de la nemancare. Acest test poate determina daca organismul metabolizeaza corect glucoza.
Daca, dupa testul de glucoza plasmatica determinata a jeun (FPG), nivelul de zahar din sange este anormal, ati putea avea “glicemie bazala modificata”, care sugereaza prediabetul.
Un alt test pe care medicul il poate solicita este testul de toleranta la glucoza orala (OGTT). In timpul testului, nivelul de zahar din sange este masurat dupa ce ati postit si din nou la 2 ore dupa ce ati consumat o bautura ce contine o cantitate mare de glucoza. Daca la doua ore dupa ce ati consumat bautura cu glucoza, nivelul de glucoza este ridicat, aveti “toleranta alterata la glucoza”, care sugereaza prediabetul.
Testul de hemoglobina A1C este un test simplu de sange care reflecta nivelul mediu de zahar din sange din ultimele 3-4 luni. Poate fi folosit pentru a verifica daca diabetul este sub control, dar si pentru a-l diagnostica.
Prin identificarea semnelor de prediabet, puteti preveni diabetul de tip 2, dar si reduce riscul complicatiilor asociate cu aceasta afectiune, cum este boala cardiaca.
Un studiu despre prevenirea diabetului a descoperit ca multe persoane care urmeaza un regim alimentar sanatos si practica sport au putut preveni diabetul. De asemenea, nivelurile lor ridicate de zahar din sange au fost aduse la normal. Doar 30 de minute de miscare pe zi combinata cu o pierdere in greutate de 7% a rezultat la o reducere de 70% a riscului de diabet.
Prediabetul este vindecabil prin adoptarea unui stil de viata sanatos. In alte cazuri, poate fi impiedicata avansarea bolii catre diabetul de tip 2. Pentru a preveni acest lucru, incercati sa urmati acesti pasi:
Alegeti alimente sarace in grasimi si calorii si cu un continut ridicat de fibre. Concentrati-va pe fructe, legume si cereale integrale. Incercati sa va atingeti obiectivele fara a va compromite gustul sau nutritia.
Propuneti-va sa faceti 30 pana la 60 de minute de activitate fizica moderata in majoritatea zilelor saptamanii.
Daca sunteti supraponderali, pierdeti intre 5 si 10 la suta din greutatea corpului – 4,5 – 9 kilograme daca aveti o greutate de 91 de kilograme. Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Pentru a va mentine greutatea intr-o gama sanatoasa, schimbati-va obiceiurile alimentare si urmati un program adecvat de sport. Pentru a va motiva, amintiti-va care sunt beneficiile pierderii in greutate, cum ar fi o inima mai sanatoasa, mai multa energie si o stima de sine imbunatatita.
Fumatul poate agrava aceasta afectiune.
Daca aveti un risc ridicat de diabet, medicul va poate recomanda metformina. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru combaterea colesterolului si a hipertensiunii arteriale.
Copiii cu prediabet trebuie sa-si schimbe stilul de viata exact ca adultii cu diabet zaharat de tip 2:
In general, medicamentele nu sunt recomandate copiilor cu prediabet.
Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare?
Schimbarea stilului de viata va poate ajuta sa preveniti prediabetul si evolutia acestuia catre diabetul de tip 2 – chiar daca aveti rude care sufera de aceasta boala. Incercati sa:
Referinte: