Pediculoza este o infestare cu paduchi care se poate transmite de la om la om prin contact direct. Aflati cum poate fi prevenita contaminarea si mai ales cum scapi de paduchi si ouale acestora.
Pediculoza reprezinta o infestare cu popularii paduchi, o afectiune foarte comuna, mai ales printre copii. Sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera din aceasta cauza.
Paduchii sunt dotati cu un aparat bucal adaptat pentru intepaturile hematofage pe care le produc gazdelor, producand disconfort si adesea deschizand porti spre suprainfectii.
Pediculoza poate aparea la orice varsta, insa tipul Pediculus humanus capitis (paduchi de cap) afecteaza mai ales copii, in special tinerii si fetele adolescente. Incidenta maxima se situeaza intre 5 si 11 ani, trasmiterea efectuandu-se prin contact direct.
Tipul Phthirus pubis (paduchi pubieni) este cel mai frecvent intalnit la adultii activi sexual.
Exista 3 tipuri distincte de paduchi care afecteaza exclusiv omul si anume:
Ciclul de viata are 3 stadii:
Principalele semne si simptome ale pediculozei sunt: prurit intens, papule, escoriatii, leziuni impetiginizate, se pot vizualiza paraziti si oua pe firele de par. In cazul paduchilor pubieni (paduchi lati), pot aparea pete albastrui numite „macule cerulee” din cauza alterarii hemoglobinei de catre enzimele din saliva parazitului.
Metodele de punere a diagnosticului se face prin examenul direct, prin evidentierea lindinilor sau mai rar, a adultilor, sau prin examen microscopic.
Paduchele este o insecta bruna sau cenusie de dimensiunea unei seminte de capsuni. Se hraneste cu sange uman pe care il extrage din scalp. Paduchele de sex feminin produce o substanta lipicioasa cu care lipeste fiecare ou de un fir de par. Un ou este atasat la aproximativ 4 milimetri inaltime de baza firului – un mediu care ofera o temperatura ideala pentru incubarea oului.
Oul eclozeaza dupa opt sau noua zile. Ceea ce rezulta este o forma imatura a paduchelui, numita nimfa. Nimfa se transforma intr-un paduche matur adult dupa noua sau 12 zile, iar un adult traieste timp de trei pana la patru saptamani.
Paduchii de cap se tarasc, nu pot sari sau zbura. Aceste insecte se transmit cel mai frecvent de la o persoana la alta prin contact direct. Prin urmare, transmiterea se face adesea de la un membru la celalalt al unei familii sau intre copii la scoala sau joaca.
Transmiterea indirecta nu este posibila, dar paduchii se pot raspandi de la o persoana la alta prin intermediul unor elemente cum ar fi:
Transmiterea indirecta s-ar putea face si prin stocarea in acelasi loc a articolelor de imbracaminte. De exemplu, palariile sau esarfele atarnate pe acelasi carlig sau depozitate in aceeasi dulap scolar ar putea servi drept mijloace de transmitere a paduchilor.
Animalele domestice, cum ar fi cainii si pisicile, nu joaca un rol in raspandirea paduchilor de cap.
Cum iti dai seama ca ai paduchi
Este posibil sa nu fiti constienti ca ati suferit o pediculoza. Cu toate acestea, puteti avea urmatoarele semne si simptome:
Mancarimea pe scalp, gat si urechi este cel mai frecvent simptom. Aceasta este o reactie alergica la saliva paduchilor. Daca o persoana se infesteaza pentru prima data, mancarimea poate sa apara abia dupa doua pana la sase saptamani dupa infestare.
Paduchii pot fi vizibili, dar sunt greu de observat deoarece sunt mici, evita lumina si se misca repede.
Ouale paduchilor, sau lindinele, se ataseaza de firele de par. Acestea pot fi greu de vazut cu ochiul liber deoarece sunt extrem de mici. Sunt mai usor de observat in jurul urechilor si al partilor laterale ale gatului. Lindinele goale pot fi mai usor de observat deoarece sunt mai deschise la culoare si mai departate de scalp. Cu toate acestea, prezenta oualor nu indica neaparat o infestare activa.
Consultati medicul inainte de a incepe tratamentul daca banuiti ca ati fost infestati cu paduchi. Studiile arata ca multi copii au fost tratati de pediculoza cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau prin intermediul unor remedii de la domiciliu desi nu suferisera o infestare activa cu paduchi.
Printre lucrurile adesea confundate cu paduchii se numara:
Conform ghidului Academiei Americane de Pediatrie, standardul principal de diagnosticare a unei infestari active cu paduchi de cap este identificarea unei nimfe vii sau a unui paduchi adult.
Aceste recomandari presupun examinarea parului umed lubrifiat cu produse de genul balsamului standard de par. De obicei, medicul va verifica atent parul copilului cu un pieptene fin de la scalp pana la varful firelor de par. Daca nu gaseste niciun paduche viu, doctorul va repeta, cel mai probabil, intregul examen la o a doua intalnire.
Medicul va cauta, de asemenea, lindini in parul copilului. Pentru a-i descoperi, acesta poate folosi o lumina specializata cu ultraviolete denumita lampa wood, ceea ce face ca lindinul sa apara albastru. Cu toate acestea, identificarea lindinilor nu confirma neaparat diagnosticul unei infestari active.
Un lindin viu trebuie sa fie aproape de scalp pentru a fi incubat. S-a constatat ca ouale aflate la mai mult de 6 milimetri de nivelul scalpului sunt cel mai probabil moarte sau goale. Ouale considerate suspecte pot fi examinate sub microscop pentru a se determina daca traiesc, aceasta fiind dovada unei infestari active.
Daca medicii nu descopera lindine vii, inseamna ca au ramas in urma unei infestari anterioare si nu sunt dovezi ale unei infestari active.
Paduchi tratament
Cel mai bun tratament pentru paduchi consta in aplicarea de masuri generale precum asigurarea unei igiene riguroase, educarea pacientului si tratarea contactilor precum si tratament medicamentos.
Un sampon de paduchi extrem de folosit si recomandat de catre specialisti este Paranix. Acest sampon are dubla actiune – sufoca si in acelasi timp deshidrateaza paduchii de cap si ouale acestora.
In cazul paduchelui de corp, lenjeria, hainele care sunt infestate se vor spala la temperaturi mai mare de 50º C si se vor calca sau se vor inchide in saci de plastic timp de mai multe zile, iar ca tratament o baie calda cu sampon pentru paduchi si lindini Lindan 1%.
In pediculoza parului se va incerca eliminarea mecanica a oualor pe cat posibil, asociata cu uzul de:
Pediculoza pubiana se trateaza cu
Unii oameni scapa de paduchi natural prin intermediul leacurilor babesti. Daca preferati sa nu luati medicamente pentru pediculoza, puteti lua in considerare un tratament alternativ la domiciliu. Dovezile clinice sunt putine sau chiar inexistente cu privire la eficacitatea unor astfel de tratamente.
Pieptanarea umeda a parului folosind un pieptene cu dinti fini poate duce la indepartarea paduchilor si a unora dintre ouale acestora. Cercetarea este neconcludenta cu privire la eficacitatea acestei metode.
Inainte de a face acest lucru, umeziti parul si adaugati un pic de balsam de par pentru a-l lubrifia. Pieptanati intregul cap de la scalp pana la varfurile firelor de par cel putin de doua ori in timpul unei sesiuni. Procesul trebuie repetat la fiecare trei pana la patru zile timp de cateva saptamani – cel putin doua saptamani dupa ce nu ati mai vazut niciun paduchi.
Cateva studii clinice mici au sugerat ca unele uleiuri naturale din plante pot avea un efect toxic asupra paduchilor si oualor. Printre aceste produse se numara:
Aceste produse nu trebuie sa respecte standardele de siguranta, eficacitate si de fabricatie utilizate pentru medicamente aprobate de FDA.
Ca masuri de profilaxie, se va pune accentul pe educatia pacietului astfel ca i se va recomanda:
Referinte: