Carceii sunt contractii musculare spontane, ce apar la unul sau mai multi muschi. De obicei apar la gambe, la coapse, la maini, dar si la nivelul musculaturii abdominale.

Cuprins:

1. Ce sunt carceii?
2. Simptome
3. De ce apar carceii?
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenire

Ce sunt carceii?

Aceste crampe pot fi de intensitate variata. Unele sunt foarte usoare, dar altele pot fi extrem de intense si dureroase. De asemenea, uneori carceii pot dura cateva secunde, iar alteori 15 minute sau chiar mai mult.

Un carcel este o contractie involuntara a unui muschi, care apare brusc si muschiul nu se relaxeaza.

Tipuri de carcei sau crampe musculare

  • crampe musculare parafiziologice – pot fi asociate cu sarcina (30% dintre femeile gravide se confrunta cu astfel de crampe la nivelul piciorului in timpul sarcinii, cel mai frecvent in ultimul trimestru), sau cu activitatea fizica, stresul sau deshidratarea;
  • crampe musculare idiopatice – apar, de obicei, noaptea in muschii piciorului si pot fi declansate chiar si de cea mai mica afectare a muschilor scheletici; pot fi date si de anumite afectiuni, afectarea fibrelor musculare etc.

Simptome

Majoritatea carceilor apar la nivelul piciorului, de obicei la gamba. Apar brusc, cu durere intensa, musculatura se simte tensionata, rigida, cu pulsatii, cauzeaza disconfort. Trec, in general, de la sine dupa scurt timp.

De ce apar carceii?

In cele mai multe cazuri, nu exista nicio cauza fundamentala pentru acesti carcei, iar motivul pentru care apar este neclar. In general este dat de oboseala musculara sau de disfunctii nervoase.

Modul in care dormim poate declansa carceii, sau statul prelungit in aceeasi pozitie. Deshidratarea este de asemenea implicata, la fel ca dezechilibrele electrolitice.

Se para ca 60% dintre adulti se confrunta la un moment dat cu carcei, mai ales noaptea. Daca aceste episoade sunt frecvente, sunt deranjante si afecteaza calitatea vietii. In cazul femeilor gravide carceii sunt frecventi. Aproximativ 30% dintre femei pot fi afectate de crampe la nivelul piciorului in timpul sarcinii. Crampele musculare sunt frecvente si la copii, mai ales noaptea.

Persoanele cu tulburari metabolice sunt afectate de asemenea de carcei frecvent. De exemplu, 50% dintre pacientii cu uremie si 20-50% dintre cei cu hipotiroidism se plang de episoade frecvente de carcei. Atletii si persoanele care lucreaza in medii cu temperaturi crescute, de exemplu, pompierii, se confrunta des cu carceii.

Principalele cauze pentru care apar carceii

Cel mai adesea insa, carceii sunt dati de:

  • caldura excesiva, deshidratare, dezechilibre electrolitice;
  • intoxicatii, chiar cu medicamente;
  • administrare de medicamente;
  • consumul de droguri;
  • pesticide;
  • muscaturi de insecte;
  • reactii adverse la analgezice;
  • disfunctie renala.

Carceii si deficitul de minerale

Exista patru minerale care pot influenta modul in care se contracta muschii, si anume calciul, potasiul, magneziul si sodiul.

Calciu

Calciul este un mineral esential pentru contractia normala a tesuturilor musculare, inclusiv a celor ale inimii. Pacientii cu niveluri extrem de scazute de calciu in sange pot dezvolta o afectiune numita tetanie in care fibrele musculare se contracta continuu. Astfel de deficiente severe de calciu sunt rare, dar pe de alta parte, aporturile calciului sub-optim sunt relativ frecvente, in special la adolescenti si femei tinere care elimina din dieta alimente bogate in calciu, cum ar fi laptele si produsele lactate, din dorinta de a slabi.

Magneziu

Deficientele de magneziu sunt relativ rare, dar persoanele care consuma o dieta saraca in fructe proaspete, legume, leguminoase si cereale integrale pot suferi de deficit de magneziu. Daca suferiti de crampe musculare (carceii), puteti incerca sa mariti consumul de alimente bogate in magneziu, cum ar fi legume cu frunze verzi, ca spanacul, varza, salata, broccoli, sau sa luati un supliment de calciu si magneziu.

Potasiu

Potasiul este una dintre cele mai abundente minerale disponibile in alimentele comune si majoritatea oamenilor nu ar trebui sa dezvolte o deficienta. Cu toate acestea, limitarea consumului unor fructe, legume sau cereale poate provoca un deficit de potasiu.

Sodiu

In general, deficitul de sodiu este rar, dar transpiratia abundenta, dezechilibrele electrolitice si dehidratarea pot duce la un nivel scazut de sodiu in organism, care poate cauza cauza carceii.

Carceii – simptom pentru unele boli

Carceii sunt dati, in mare parte, de anumite afectiuni sau dezechilibre din organism. Carceii sau crampele musculare pot fi simptome ale unor boli ca:

  • Boli ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla, tetanos, reticulopatii, neuropatii periferice etc.;
  • Boli ale sistemului muscular: miopatii (boli care afecteaza muschii scheletici) si miotonii (rigiditate sau contractie musculara temporara);
  • Boli ale sistemului cardiovascular: boli venoase, arterioscleroza sau hipertensiune arteriala;
  • Boli ale sistemului metabolic endocrin: hipotiroidism (subactivitatea glandei tiroide) si hipertiroidism (supraactivitatea glandei tiroide), hiperparatiroidism (boala glandei paratiroide) sau deficit de corticotropina (un hormon secretat de glanda pituitara);
  • Alcoolism;
  • Ciroza hepatica sau boli hepatice;
  • Sindromul Bartter;
  • Sindromul Gitelman;
  • Sindromul Conn sau boala Addison (boli ale glandei suprarenale);
  • Uremie (boala intalnita in insuficienta renala) si dializa.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului depinde in principal de momentul in care apar carceii, de intensitatea lor, intensitatea durerii, cat de des apar si cum se manifesta mai exact.

Rezultatele examinarii pot indica o cauza medicala potentiala, cum ar fi boala vasculara periferica. Examinarea include analiza mainilor si a picioarelor, palparea pulsului si evaluarea senzatiei de resimtite cu mana si piciorul, analiza reflexelor. Se poate masura tensiunea arteriala pentru a evalua factorii de risc cardiac si vascular.

Uneori se pot efectua si teste de sange, pentru a identifica afectiunile medicale subiacente; se poate masura nivelul de enzime hepatice pentru ciroza, nivelul de colesterol pentru boli cardiovasculare si nivelul de vitamina B12 pentru neuropatia asociata. In mod similar, nu sunt necesare alte investigatii de diagnostic, cum ar fi ecografii si angiografii, decat daca sunt indicate pentru a confirma anumite afectiuni medicale.

Tratament

In timpul unui episod de carcel, intindeti si masati muschiul afectat.

In general, carceii trec de la sine, fara a fi necesar tratamentul. Unele date recomanda efectuarea unor exercitii usoare, cum ar fi cateva minute pe o bicicleta stationara inainte de culcare, pentru a reduce riscul de crampe nocturne la picioare. Carceii sunt de obicei simptomul care trimite pacientul la medic, ceea ce favorizeaza sansele de depistare a anumitor boli, ca insuficienta venoasa sau neuropatia periferica.

Medicamente

In general, nu se recomanda administrarea de medicamente pentru tratamentul de rutina al carceilor; totusi, in unele cazuri se pot recomanda medicamente ca carisoprodol, diltiazem, gabapentin, orfenadrina, verapamil si complexul cu vitamina B12. Suplimentele de magneziu pot fi benefice, la fel ca suplimentele de sodiu, desi pot prezenta riscul de hipertensiune arteriala.

Exista unele dovezi care arata ca administrarea unei capsule zilnice care contine complexul de vitamine B – B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6, B7 (biotina), B9 pot preveni crampele.

Se pot recomanda relaxante musculare pentru a preveni si reduce spasmele musculare.

Chinina pentru carcei

Chinina este un tratament utilizat uneori pentru episoadele repetate de carcei. Acest medicament a fost initial conceput ca un medicament pentru tratarea malariei. Studiile ulterioare au aratat ca poate fi eficient si in reducerea frecventei crampelor piciorului. Acest medicament este recomandat doar la indicatiile medicului. Derivatii de chinina si chinina sunt tratamente considerate eficiente in reducerea frecventei crampelor musculare sau carceilor, desi beneficiul nu este unul major, cum ar fi reducerea completa a acestora. Chinina se recomanda numai atunci cand crampele sunt foarte frecvente si cand persoana poate fi atent monitorizata pentru reactii adverse.

Prevenire

Exercitiile fizice si carceii

Pentru a evita carceii, adoptati un stil de viata activ. Faceti exercitii de flexibilitate inainte si dupa antrenamente si nu numai, pentru a intinde grupurile musculare care sunt cel mai predispuse la crampe. Cele mai recomandate sunt flexiile si extensiile, in special la nivelul gambei. Efectuati miscari de stretching, care presupun nu doar flexia, ci si mentinerea pozitiei timp de cateva secunde, pentru o intindere optima a musculaturii.

Incalzirea corecta inainte si dupa antrenamentele fizice este esentiala pentru prevenirea crameplor si a carceilor. Extensia taliei este deosebit de importanta inainte sau dupa exercitii. De asemenea, hidratati-va corect inainte, in timpul si dupa antrenamentele fizice. Puteti apela chiar la solutii electrolitice diluate pentru a preveni deshidratarea si dezechilibrele electrolitice. Incepeti cu antrenamente usoare si cresteti treptat intensitatea lor.

Carceii pe timp de noapte

In ceea ce priveste crampele nocturne, cea mai buna metoda de prevenire este hidratarea optima, evitarea consumului de alcool sau cofeina si fumatul inainte de culcare, alimentatia echilibrata, care are cu aportul optim de vitamine si minerale. Alimentele bogate in calciu, potasiu si magneziu sunt esentiale. Evitati acele pozitii ale corpului care par sa provoace crampe noaptea sau in timpul zilei.

Consultati medicul daca crampele si carceii sunt severe, daca apar frecvent, raspund greu la tratamente de baza sau nu sunt legate de cauze evidente cum ar fi exercitii fizice intense. Ati putea avea probleme cu circulatia, nervii, metabolismul, hormonii, medicamentele sau probleme de nutritie.

Crampele musculare pot fi date de unele afectiuni care variaza de la minore la severe, cum ar fi scleroza laterala amiotrofica, iritarea sau compresia nervului vertebral (radiculopatia), intarirea arterelor, ingustarea canalului spinal (stenoza), boala tiroidiana, infectiile cronice sau ciroza hepatica.

 

Referinte:
(1) Muscle cramps, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/muscle-cramps
(2) Muscle cramps, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/za1086
(3) Muscle cramp, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820
(4) Nocturnal leg cramps, link: https://www.aafp.org/afp/2012/0815/p350.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma