Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum se prepara, ce contine, beneficii posibile pentru sanatate.

Cuprins:

1. Ce este turmeric latte?
2. Beneficii
3. Reteta turmeric latte

Ce este turmeric latte?

Turmeric latte, numit si lapte auriu sau lapte de aur (golden milk), este o bautura pe baza de turmeric. Este un remediu des folosit in medicina ayurvedica. Ingredientele de baza sunt turmeric si lapte, dar multe retete au si alte ingrediente, ca miere sau alt indulcitor natural, precum si alte condimente – ghimbir, scortisoara, piper negru etc. Turmericul are proprietati antiinflamatorii puternice, fiind adesea folosit pentru tuse si raceala. Proprietatile nutritive ale acestei bauturi variaza in functie de tipul de lapte folosit si alte ingrediente adaugate.

Ingredientul cheie din turmeric latte este turmericul, un condiment galben popular in bucataria asiatica. Curcumina, componenta activa din turmeric, a fost folosita in medicina ayurvedica de secole datorita proprietatilor sale antioxidante puternice. Antioxidantii sunt compusi care lupta impotriva distrugerii celulelor, protejand corpul de stresul oxidativ. Sunt esentiali pentru functionarea celulelor, iar studiile arata ca dietele bogate in antioxidanti pot ajuta la scaderea riscului de infectii si boli.

Beneficii

Puternic efect antiinflamator

Condimentul turmeric este una dintre cele mai bogate surse de curcumina. Curcumina este cea care ii ofera turmericului culoarea galbena intensa. Unele studii au gasit legaturi intre curcumina si niveluri mai scazute de inflamatie in organism. Inflamatia este legata de boli cronice precum bolile de inima, artrita reumatoida si chiar cancerul. Consumul regulat de latte cu turmeric va poate ajuta sa reduceti inflamatia cronica si riscul pentru aceste boli grave. Curcumina inhiba moleculele care joaca un rol in inflamatie. Unele dintre acestea includ fosfolipaza, tromboxanul si colagenaza.

Citeste si despre: Dieta antiinflamatoare – rol si beneficii

Beneficii pentru sanatatea creierului

Consumul de turmeric poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea memoriei si a sanatatii generale a creierului. Studiile sugereaza ca aportul regulat de curcumina poate ajuta la cresterea substantelor chimice de la nivelul creierului care sunt legate de o mai buna formare si dezvoltare a memoriei. Curcumina este, de asemenea, legata de un risc mai scazut de dementa si boala Alzheimer.

Multe tulburari degenerative ale creierului sunt cauzate de o scadere a unui element cheie numit factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care ajuta creierul sa formeze noi conexiuni neuronale. Conform unor studii, curcumina poate creste nivelul acestui hormon important.

Poate imbunatati digestia si sanatatea intestinala

Curcumina are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene, fiind astfel benefica pentru sanatatea digestiva si intestinala. In plus, ghimbirul din multe retete de lapte auriu poate stimula si mai mult sanatatea digestiva, deoarece accelereaza timpul de golire gastrica, ceea ce poate reduce balonarea si starile de greata. Turmericul din lapte promoveaza digestia grasimilor prin cresterea productiei de bila cu 62%. Curcumina din turmeric are proprietati antiinflamatorii, carminative si antimicrobiene care pot promova sanatatea tractului gastrointestinal. Curcumina promoveaza, de asemenea, sanatatea ficatului. Poate proteja ficatul in perioadele de leziuni hepatice acute sau cronice.

Poate imbunatati starea de spirit

Turmericul din laptele auriu poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, prin inversarea modificarilor daunatoare de la nivelul creierului care apar in depresie. Se pare ca turmericul – mai precis compusul sau activ curcumina – poate stimula starea de spirit. Depresia poate fi, de asemenea, legata de niveluri scazute de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). Deoarece curcumina pare sa mareasca nivelurile de BDNF, poate avea potentialul de a reduce simptomele depresiei.

Poate imbunatati sanatatea inimii

Turmeric poate proteja inima in numeroase moduri, cum ar fi imbunatatirea functiei endoteliale si reducerea inflamatiei si daunelor cauzate de radicali liberi. Curcumina din turmeric inhiba eliberarea de citokine, care sunt compusi implicati in inflamatie. Aceste citokine sunt in mare parte asociate cu bolile cardiovasculare. Curcumina imbunatateste, de asemenea, functionarea celulelor endoteliale. Aceste celule formeaza captuseala vaselor de sange. Functionarea optima a celulelor endoteliale imbunatateste sanatatea inimii.

Poate imbunatati calitatea somnului

O portie de turmeric latte seara poate avea efect relaxant si poate calma mintea si corpul. O bautura calda seara poate face parte dintr-un ritual relaxant de culcare. In plus, bauturile fierbinti de orice fel au o calitate linistitoare si au fost asociate cu reducerea anxietatii.

Poate sustine imunitatea

Proprietatile antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene ale curcuminei lucreaza impreuna pentru a intari sistemul imunitar. Tocmai de aceea turmeric latte a fost si este folosit in bucataria ayurvedica pentru raceala si gripa. Curcumina din laptele de turmeric este un agent imunomodulator. Poate promova functionarea celulelor T, a celulelor B, a macrofagelor si a celulelor natural killer. Toate aceste celule sunt componente esentiale ale sistemului imunitar al organismului. Curcumina poate spori, de asemenea, raspunsul anticorpilor. Laptele cu turmeric poate ajuta si la reducerea simptomelor de raceala si a durerilor in gat.

Citeste si: 10 Pasi pentru a sustine imunitatea

Retineti!

Turmericul are multe beneficii, dar este important sa nu consumati in cantitati exagerate. In cantitati mari, curcumina poate duce la crampe abdominale si diaree. In cazul in care aveti intoleranta la lactoza, ar trebui sa evitati laptele cu turmeric ce contine lactoza. Persoanele cu boli ale vezicii biliare sau calculi biliari ar trebui sa evite turmericul, deoarece poate stimula vezica biliara.

Reteta turmeric latte

In mod traditional, laptele cu turmeric (haldi doodh) este un element din dieta ayurvedica si este raspandit in cultura si bucataria indiana. In varianta sa cea mai simpla, laptele auriu sau turmeric latte este o bautura calda sau rece care este obtinuta prin combinarea turmericului (turmeric pudra sau radacina proaspata) cu lapte (lapte de vaca, lapte vegetal sau alt tip de lapte). Adesea, la reteta se adauga mai multe ingrediente care intensifica aroma, cum ar fi piper negru, ghimbir, scortisoara si miere.

Laptele cu turmeric sau turmeric latte este usor de pregatit acasa. Pentru o portie de turmeric latte, reteta este:

Ingrediente:

  • 120 ml lapte la alegere – lapte de vaca, lapte vegetal – lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de caju, lapte de soia, lapte de orez, lapte de ovaz etc.;
  • 1 lingurita turmeric – in general se foloseste turmeric pudra;
  • 1/2 lingurita pudra de ghimbir;
  • 1/2 lingurita scortisoara;
  • 1 praf de piper negru macinat.

Preparare:

Amestecati pur si simplu toate ingredientele intr-o cratita sau o oala mica si aduceti la punctul fierbere. Reduceti focul si fierbeti timp de aproximativ 10 minute, pentru ca aromele sa se combine. Strecurati si savurati bautura. Daca in general vi se pare ca gustul turmericului este prea intens, puteti incepe prin a adauga putina miere pentru a-l indulci. In timp, puteti reduce treptat cantitatea de indulcitor pe masura ce va obisnuiti cu gustul. De asemenea, cu cat fierbeti ingredientele mai mult timp la foc mic, cu atat aroma va fi mai intensa.

Surse foto: Pixabay

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma

Sanatate primavara – stil de viata si alimente recomandate

Primavara este anotimpul renasterii si un moment potrivit pentru a ne imbunatati stilul de viata…

1 an in urma