Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze si factori declansatori, dar si metode de tratament.

Cuprins:

1. Ce este dermatilomania?
2. Simptome
3. Cauze
4. Tratament

Ce este dermatilomania?

Dermatilomania este numita si tulburare de provocare a excoriatiilor sau excoriere psihogena. Se refera astfel la impulsul si dorinta incontrolabila si repetitiva de a scarpina, zgaria sau ciupi pielea, ceea ce duce la deteriorarea tesutului.

Este considerata o afectiune de sanatate mentala. Poate provoca rani, infectii si cicatrici, ducand la stres, anxietate si afectarea calitatii vietii. Aceasta afectiune este adesea tratabila cu o combinatie de medicamente si terapie. Retineti ca exista o diferenta intre tulburarea de provocare a excoriatiilor si zgarierea ocazionala sau ciupirea crustelor sau anumitor imperfectiuni de la nivelul pielii, pe care majoritatea oamenilor le fac din cand in cand. In cazul tulburarii de provocare a excoriatiilor, comportamentul este cronic, provoaca suferinta si disfunctie si poate duce la leziuni tisulare severe.

Comportamentele din dermatilomanie includ atingere repetitiva, scarpinare, frecare, zgariere, strangere si ciupirea pielii si pot viza pielea sanatoasa sau afectata, crustele, leziunile, cosurile sau alte pete – de obicei de pe fata si maini.

Simptome

Ciupirea, zgarierea sau scarpinarea pielii in caz de dermatilomanie incepe adesea ca un act inconstient, dar in timp devine deliberat. Aceste episoade pot dura de la cateva minute pana la cea mai mare parte a zilei. Inainte de a aparea dorinta puternica, pot aparea in corp sau pe piele senzatii de mancarime, caldura, durere sau arsura. Dupa scarpinare, ciupire sau zgariere apare un sentiment de multumire si satisfactie, ceea ce mentine comportamentul. Cu toate acestea, este adesea insotit sau urmat si de sentimente de rusine sau suferinta.

Dorinta de scarpinare sau zgariere a pielii poate aparea pentru orice zona, dar mai ales fata, maini, picioare. Uneori, persoanele cu aceasta tulburare se concentreaza pe umflaturi, cosuri, cruste, alunite sau alte nereguli ale pielii.

Care sunt efectele dermatilomaniei?

Zgarierea, scarpinarea sau ciupirea excesiva a pielii poate duce la leziuni ale tesuturilor, precum si afectarea calitatii vietii. De-a lungul timpului, dermatilomania poate duce la leziuni in diferite stadii, impreuna cu cicatrici si hiperpigmentare. Leziunile cutanate apar de obicei in zone usor accesibile, cum ar fi fata si mainile. Uneori apare acnee excoriata. Cand leziunile sau ranite sunt severe, creste riscul de infectie. Poate dura mult timp pentru ca pielea excoriata sa se vindece. Uneori, cicatricile pot deveni permanente.

De asemenea, persoanele cu aceasta afectiune se simt stanjenite sau rusinate de ranile vizibile, incercand sa le ascunda cu imbracaminte, machiaj sau alte mijloace. Din acest motiv, aceasta afectiune poate fi o sursa de anxietate, depresie sau izolare sociala.

Cauze

Nu exista cauze confirmate ale dermatilomaniei, dar se crede ca unii factori diferiti ar putea juca un rol, inclusiv:

  • componenta ereditara – persoanele cu dermatilomanie sunt mult mai predispuse sa aiba cel putin un membru al familiei de gradul I (adica un parinte, un frate sau un copil) care are la randul sau aceasta afectiune;
  • stres, anxietate sau alte conditii – dermatilomania ar putea fi un mecanism de a face fata altor probleme sau afectiuni de sanatate mentala.

Comportamentul cronic de a zgaria sau ciupi pielea coincide adesea cu debutul pubertatii, precum si cu o problema dermatologica, cum ar fi acneea. Dermatilomania poate fi asociata uneori si cu perfectionismul, frustrarea, nemultumirea si chiar plictiseala.

Probleme asociate

Tulburarile de anxietate apar adesea impreuna cu dermatilomania, iar episoadele de anxietate sunt un declansator comun al episoadelor de zgariere si ciupire a pielii. Tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburarea dismorfica a corpului sunt, de asemenea, mai frecvente la persoanele cu dermatilomanie.

In general, mai multe tulburari si sindroame de sanatate mentala au fost legate de dermatilomanie, si anume tricotilomania, tulburarea obsesiv-compulsiva, sindromul Tourette, tulburarea dismorfica a corpului, anxietatea, dependenta de alcool etc. Declansatorii variaza in functie de individ, dar pot include:

  • stres;
  • anxietate;
  • furie;
  • plictiseala;
  • oboseala;
  • angajarea in activitati sedentare, cum ar fi privitul la televizor sau cititul;
  • afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau eczemele.

Tratament

Dermatilomania se trateaza de obicei prin terapie si medicamente. Tratamentul pentru dermatilomanie ar trebui sa abordeze si orice afectiuni ale pielii (cum ar fi eczema sau pielea uscata si cu mancarimi).

Exista doua tipuri principale de terapie pentru dermatilomanie:

  • tehnica inversarii obiceiurilor (este un tip de interventie cognitiv-comportamentala) – terapeutul va ajuta sa identificati situatiile, stresul si alti factori care declanseaza acest comportament, apoi va va oferi solutii pentru a inlocui acel comportament si pentru a gestiona stresul si emotiile in alt fel;
  • controlul stimulilor – implica efectuarea de schimbari in mediu pentru a ajuta la limitarea comportamentului, ca purtarea de manusi sau acoperirea pielii pentru a preveni nevoia de zgariere, ciupire etc.

Medicamentele folosite pentru a trata tulburarea urmaresc sa limiteze cantitatea de constrangere pe care o simtiti. Aceste medicamente pot include medicamente antipsihotice, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, cum ar fi fluoxetina sau escitalopram, antidepresive tetraciclice. De asemenea, se pot recomanda unguente topice menite sa limiteze mancarimea, cum ar fi corticosteroizi.

In plus, puteti lua in considerare tehnici de reducere a stresului, ca meditatie, mindfulness, yoga, exercitii de respiratie, timp in natura etc.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7910222/
(2) https://www.webmd.com/mental-health/skin-picking-disorder
(3) https://www.healthline.com/health/skin-picking-and-autoimmune-disorders
(4) https://iocdf.org/about-ocd/related-disorders/skin-picking-disorder/
(5) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22706-dermatillomania-skin-picking

Surse foto: Pixabay

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Share
Publicat de
Malina Mancas

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma

Sanatate primavara – stil de viata si alimente recomandate

Primavara este anotimpul renasterii si un moment potrivit pentru a ne imbunatati stilul de viata…

1 an in urma