8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale, dar si cateva solutii pentru a ameliora disconfortul.

Cuprins:

1. Ce sunt hemoroizii?
2. Cauzele hemoroizilor
3. Ce implica tratamentele pentru hemoroizi? 8 Solutii pentru a ameliora hemoroizii

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene umflate situate in zona anusului sau in rectul inferior. Hemoroizii pot fi interni sau externi. Hemoroizii interni se dezvolta in anus sau rect. Hemoroizii externi se dezvolta in afara anusului.

Hemoroizii externi pot cauza:

  • mancarime sau iritatie in regiunea anala;
  • durere sau disconfort;
  • umflare in jurul anusului;
  • sangerare.

Hemoroizii interni se afla in interiorul rectului. De obicei nu pot fi vazuti sau simtiti si rareori provoaca disconfort. Insa, incordarea sau iritatia la evacuarea scaunului pot provoca sangerare nedureroasa in timpul miscarilor intestinale – s-ar putea sa observati cantitati mici de sange rosu aprins pe hartia igienica sau in toaleta, precum si hemoroid care trece prin orificiul anal (hemoroid proeminent sau prolaps hemoroidal), ducand la durere si iritatie.

Daca sangele se acumuleaza intr-un hemoroid extern si formeaza un cheag (hemoroid trombozat), acesta poate duce la:

  • dureri severe;
  • umflare;
  • inflamatie;
  • nodul dur langa anus.

RETINETI!

Daca va confruntati cu sangerare rectala, este important sa mergeti la medic pentru a identifica exact cauza acestei sangerari.

Hemoroizi vs Fisuri anale

Hemoroizii si fisurile anale provoaca simptome similare, cum ar fi mancarime, durere si sangerare. Insa, in timp ce hemoroizii sunt cauzati de vene umflate, fisura anala este data de o leziune sau ruptura in mucoasa anusului.

Cauzele hemoroizilor

In general, hemoroizii sunt legati de constipatie cronica, efortul din timpul miscarilor intestinale si statul prelungit pe toaleta – toate acestea interferand cu fluxul de sange catre si dinspre zona, determinand-o sa se stranga si sa se mareasca vasele. Acest lucru explica si de ce hemoroizii sunt frecventi in timpul sarcinii, cand uterul in crestere pune presiune pe vene.

Incordarea pune presiune asupra venelor din anus sau rect, provocand hemoroizi. Astfel, hemoroizii pot fi dati de:

  • presiunea pelviana data de cresterea in greutate, in special in timpul sarcinii;
  • incordarea puternica pentru a avea o miscare intestinala din cauza constipatiei;
  • incordarea pentru a ridica obiecte grele sau ridicarea greutatilor.

Poate exista si o componenta ereditara. Cresterea presiunii in rectul inferior poate afecta fluxul sangvin si poate face ca venele din acea zona sa se umfle. Oamenii care stau pe scaun pentru perioade lungi de timp sunt expusi unui risc mai mare de hemoroizi.

Ce implica tratamentele pentru hemoroizi? 8 Solutii pentru a ameliora hemoroizii

Pe langa recomandari privind stilul de viata si tratamente medicale fara prescriptie pentru hemoroizi, uneori medicii pot recomanda si unele interventii pentru hemoroizi, inclusiv ligaturarea hemoroizilor, electrocoagularea, coagulare in infrarosu, scleroterapia. Hemoroidectomia este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza hemoroizii externi mari sau cei interni prolapsati. In general, planul de tratament va depinde de cat de severe sunt simptomele. Uneori sunt suficiente doar schimbarile privind stilul de viata si unele tratamente la domiciliu.

Schimbarile simple ale stilului de viata se axeaza pe modificari alimentare, consum crescut de apa, evitarea incordarii excesive in timpul miscarilor intestinale. Unguentele, cremele pentru hemoroizi fara prescriptie medicala si alte medicamente, inclusiv sub forma de supozitoare pentru hemoroizi, pot ameliora durerea, umflarea si mancarimea. Cremele pentru hemoroizi fara prescriptie medicala contin de obicei un anestezic local pentru a calma temporar durerea. Exista si alte tipuri de produse, ca servetele umede pentru hemoroizi, cu efect calmant sau perna pentru hemoroizi ce ajuta la reducerea umflarii si previne formarea altor hemoroizi noi.

In general primul pas pentru hemoroizi este reprezentat de schimbari in stilul de viata si remedii simple. Iata 8 solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi:

1. Consumati mai multe fibre

Fibrele inmoaie scaunele si le fac mai usor de eliminat, reducand presiunea asupra hemoroizilor. Alimentele bogate in fibre includ broccoli, fasole, tarate de grau si ovaz, cereale integrale si fructe proaspete. Suplimentele de fibre, precum cele pe baza de psyllium, pot ajuta, de asemenea, la scaderea sangerarii hemoroidale, a inflamatiei si a volumului. Cand incepeti sa consumati mai multe fibre este important sa faceti asta cu pasi mici – incepeti incet si cresteti treptat aportul. De asemenea, cresteti consumul de lichide.

Vezi si: Constipatia – cauze si tratamente naturiste

2. Faceti mai multa miscare

Exercitiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos rapid 20-30 de minute pe zi, pot ajuta la stimularea functiei intestinale. Incercati sa faceti zilnic miscare si sa evitati sedentarismul. Vezi aici mai multe informatii despre cum te moti motiva sa faci mai multa miscare.

3. Nu amanati mersul la toaleta

Incercati pe cat posibil sa nu amanati mersul la toaleta. Cand simtiti nevoia de a elimina scaunul, mergeti imediat la baie.

4. Bai de sezut pentru hemoroizi

Baia Sitz este o baie de sezut ce are rolul de a stimula circulatia sangvina in zona afectata – implica afundarea feselor si a soldurilor in apa calda. Poate ameliora mancarimea, iritatia si spasmele. Este important ca apa sa fie calda, NU fierbinte. Exista si diferite tipuri de recipiente special concepute pentru astfel de bai – vas pentru baie sitz tip lighean pentru vasul de toaleta. O astfel de cada se potriveste peste vasul de toaleta. In general, se recomanda ca o baie sitz sa dureze aproximativ 20 minute. Aveti grija sa uscati usor zona anala dupa baie. De asemenea, baile calde cu sare Epsom pot ajuta la calmarea iritatiilor cauzate de hemoroizi. Astfel, adaugarea de sare Epsom la baie poate oferi o ameliorare suplimentara a durerii.

5. Comprese reci

Aplicati comprese reci pe zona anala pentru a ameliora umflarea, timp de 15 minute la un moment dat. Pentru hemoroizii mari, durerosi, compresele reci pot fi un tratament foarte eficient. NU aplicati gheata direct pe piele.

6. Gel de aloe vera

Gelul de aloe vera poate fi gasit ca ingredient in alte produse pentru hemoroizi sau puteti folosi gel de aloe vera pur. Despre beneficiile suplimentare ale gelului de aloe poti citi pe larg aici.

7. Servetele calmante pentru hemoroizi

Folositi hartie igienica moale si servetele umede fara alcool pentru a curata zona anala dupa miscarile intestinale. Este foarte important sa curatati zona rectala pentru a elimina orice urme de orice materii fecale care ar putea creste iritatia hemoroizilor. Insa, uneori folosirea hartiei igienice dupa o miscare intestinala poate agrava situatia atunci cand suferiti de hemoroizi. In schimb, servetelele umede pot fi foarte eficiente pentru curatarea zonei fara a provoca iritatii suplimentare ale hemoroizilor existenti.

Exista si servetele special concepute pentru hemoroizi, ce curata si hidrateaza delicat. Astfel de servetele umede pentru hemoroizi contin de obicei extracte naturale de musetel, galbenele, aloe vera, Hamamelis. Asigurati-va ca servetelele pe care le alegeti nu contin alcool, parfum sau alti iritanti. Aceste substante pot agrava simptomele hemoroizilor.

8. Ulei de cocos

Uleiul de cocos are proprietati antiinflamatorii, ce pot reduce inflamatia si umflarea. Proprietatile sale analgezice pot ajuta la reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Uleiul de cocos poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipatiei, datorita efectului laxativ. Puteti include uleiul de cocos in alimentatie sau il puteti aplica extern pe zona cu hemoroizi.

Recomandari suplimentare

  • Pentru a preveni sau evita agravarea hemoroizilor, evitati efortul in timpul miscarii intestinale.
  • Beti suficienta apa. Consumul de lichide pe parcursul zilei mentine scaunul moale si usor de eliminat.
  • Evitati sa stati pe scaun pentru perioade lungi.
  • Remedii de evitat: otet de mere (poate agrava de fapt hemoroizii), ulei de arbore de ceai (unii considera ca proprietatile antiseptice si antiinflamatorii ale uleiului de arbore de ceai pot reduce umflarea si mancarimea cauzate de hemoroizi, dar nu exista suficiente date privind eficienta si siguranta sa), servetele umele cu alcool sau parfum.

 

Surse foto: Pixabay

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Share
Publicat de
Malina Mancas

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

Sanatate primavara – stil de viata si alimente recomandate

Primavara este anotimpul renasterii si un moment potrivit pentru a ne imbunatati stilul de viata…

1 an in urma