Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista mai multe mituri cu privire la aceasta problema medicala. Iata cateva dintre ele.

Cuprins:

1. Ce este sindromul de colon iritabil?
2. 8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Ce este sindromul de colon iritabil?

Sindromul de colon iritabil mai este cunoscut si sub numele de sindrom de intestin iritabil, colon spastic sau colita spastica. Se refera la un grup de simptome intestinale ce apar de obicei impreuna. Simptomele variaza ca severitate si durata de la o persoana la alta. Afectiunea este adesea pe tot parcursul vietii, desi simptomele se pot schimba in timp. Cu strategiile potrivite, aceasta problema poate fi gestionata cu succes.

Simptomele includ de obicei:

  • crampe si dureri abdominale (mai ales in jumatatea inferioara a abdomenului) – de obicei mai severe dupa masa si mai reduse dupa defecare;
  • balonare, gaze si flatulenta;
  • constipatie;
  • diaree.

Nu este neobisnuit ca persoanele cu intestin iritabil sa aiba episoade atat de constipatie, cat si de diaree. Simptomele cum ar fi balonarea si gazele dispar de obicei dupa o miscare intestinala. De asemenea, crampele se pot ameliora dupa o miscare intestinala. Alte simptome asociate pot sa includa oboseala si lipsa de energie, greata, arsuri la stomac. Simptomele de colon iritabil pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra vietii de zi cu zi si, ca urmare, unii oameni pot prezenta simptome ca stres si probleme de dispozitie.

Care sunt cauzele?

Exista mai multe cauze posibile ale acestei probleme. Cauzele posibile includ inclusiv o sensibilitate excesiva a colonului. Sindromul de colon iritabil postinfectios este cauzat de o infectie bacteriana anterioara la nivelul tractului gastrointestinal. Procesele fizice implicate in aparitia acestei probleme pot varia, de asemenea, dar pot consta in miscari incetinite sau spastice ale colonului, provocand crampe dureroase, sau un dezechilibru al bacteriilor din tractul digestiv.

Factorii de risc pot include:

  • toxiinfectii alimentare;
  • genul feminin;
  • expunerea la antibiotice;
  • stres, anxietate sau depresie;
  • tulburari de somatizare.

Anumite alimente sunt declansatoare comune pentru multe persoane cu intestin iritabil. Cu toate acestea, variaza de la o persoana la alta . Este util sa tineti un jurnal alimentar pentru o perioada pentru a afla care alimente sunt declansatoare pentru voi.

Ce implica tratamentele?

In prezent, nu exista un remediu complet pentru sindromul de intestin iritabil. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor. Primul pas se refera la anumite modificari ale stilului de viata. Aceste remedii la domiciliu sunt de obicei sugerate inainte de utilizarea medicamentelor. Exemple de schimbari ale stilului de viata includ:

  • exercitii fizice regulate;
  • reducerea consumului de bauturi ce contin cofeina, deoarece cofeina stimuleaza intestinele;
  • consumul de mese mai mici;
  • minimizarea stresului;
  • probiotice;
  • evitarea alimentelor prajite sau condimentate.

Modificarile dietetice pot contribui in mare masura la ameliorarea simptomelor – dieta pentru sindromul de intestin iritabil. O dieta comuna recomandata pentru colon iritabil este dieta cu un continut scazut de FODMAP.

Discutati cu medicul daca aceste modificari nu ajuta sau daca aveti schimbari bruste sau simptome grave, cum ar fi sangerare rectala, durere persistenta care nu este ameliorata la eliminarea gazelor sau la defecare, pierdere in greutate, scaderea apetitului, greata si varsaturi.

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Exista numeroase conceptii gresite cu privire la sindromul de colon iritabil. In primul rand, este mult mai comun decat credem. Din pacate este inca multa confuzie cu privire la aceasta problema, atat in ceea ce priveste simptomele, cat si cauzele si tratamentele. Iata cateva astfel de mituri si explicatiile:

Mitul 1: Sindromul de colon iritabil este o problema neobisnuita

In realitate, sindromul intestinului iritabil este o afectiune foarte comuna, cu o rata de afectare la nivel global de 5-15%. Cu toate acestea, deoarece nu toti cei care se confrunta cu simptome de colon iritabil vor consulta un medic pentru un diagnostic oficial, numarul real de persoane ar putea fi chiar mai mare.

Mitul 2: Sindromul de colon iritabil nu este o problema asa grava

Sindromul de colon iritabil nu creste riscul de cancer de colon, spre deosebire de alte probleme gastrointestinale, insa cu toate acestea poate cauza numeroase probleme si simptome. Chiar varietatea simptomelor si imprevizibilitatea crizelor asociate pot avea un efect semnificativ asupra vietii de zi cu zi. Unii indivizi pot avea simptome usoare, dar altii pot avea simptome foarte severe, ce pot duce la o scadere a calitatii vietii.

Mitul 3: Sindromul de colon iritabil provoaca doar diaree

De fapt, simptomele de intestin iritabil poate include atat diaree, cat si constipatie. Alte simptome comune pot include dureri abdominale, crampe, balonare, gaze si greata.

Mitul 4: Nu putem scapa niciodata de simptomele de colon iritabil

Simptomele pot fluctua, ceea ce le face dificil de prezis. Unele persoane pot observa ca simptomele se agraveaza in situatii de stres si anxietate, iar in alte cazuri simptomele pot deveni mai intense in anumite momente ale lunii. Cu toate acestea, cel mai important lucru de retinut este ca simptomele pot fi gestionate eficient prin anumite schimbari si este important sa solicitati ajutor medical.

Mitul 5: Simptomele de colon iritabil sunt la fel la toata lumea

De fapt, simptomele variaza mult de la o persoana la alta. In timp ce o persoana cu sindrom de intestin iritabil poate avea doar gaze cronice si balonare, alte persoane pot avea mai mult dureri abdominale sau tranzit anormal. Severitatea acestor simptome variaza foarte mult de la pacient la pacient. Simptomele pot aparea zilnic sau pot sa vina si sa treaca.

Tocmai de aceea, tratamentele sunt individualizate. Un tratament care a functionat la o persoana nu va functiona mereu si in cazul altor persoane. Fiecare pacient cu sindrom de intestin iritabil are o experienta unica. Exista multe tratamente diferite disponibile, iar unele dintre acestea vor functiona perfect pentru o persoana, dar ar putea sa nu aiba niciun efect sau chiar sa provoace efecte secundare nedorite in cazul altor persoane. Este important sa mergeti la medic si la un dietetician pentru a gasi tratamentul care functioneaza cel mai bine pentru voi, oricare ar fi acesta.

Mitul 6: Sindromul de intestin iritabil poate duce la boala inflamatorie intestinala sau cancer de colon

Sindromul de intestin iritabil NU se transforma in boala inflamatorie intestinala si nici nu creste riscul de cancer de colon.

Mitul 7: Sindromul de intestin iritabil este acelasi lucru cu boala inflamatorie intestinala

Bolile inflamatorii intestinale includ boala Crohn si colita ulcerativa. Acestea sunt diferite de sindromul de colon iritabil. Bolile inflamatorii intestinale sunt caracterizate prin prezenta inflamatiei in intestin. In sindromul de colon iritabil, simptomele sunt rezultatul unei functionari necorespunzatoare a tractului digestiv. Sindromul de colon iritabil NU se transforma in boala inflamatorie intestinala, iar persoanele cu intestin iritabil nu prezinta un risc crescut pentru niciuna dintre complicatiile asociate cu bolile inflamatorii intestinale. Insa, aceste doua conditii pot exista simultan in unele cazuri.

Mitul 8: Stresul este cauza principala pentru sindromul de intestin iritabil

Stresul declanseaza de obicei simptomele, asa ca este obisnuit ca oamenii sa creada ca exista o relatie cauzala. In realitate insa, stresul nu cauzeaza colon iritabil. Cauza exacta a sindromului de colon iritabil nu este inca pe deplin inteleasa. Se crede ca este cauzat de o combinatie de factori, inclusiv anumite componente ereditare, intolerante alimentare, hipersensibilitate la nivelul mucoasei intestinale, modificari ale intestinului – inflamatie, cresterea bacteriana excesiva sau o infectie etc. Cu toate acestea, stresul poate declansa sau agrava simptomele.

De asemenea, chiar daca stresul si depresia pot agrava simptomele, sindromul de colon iritabil nu este o boala psihiatrica. In timp ce creierul joaca un rol in simptomele de intestin iritabil, este important sa intelegem ca aceasta este o afectiune reala care depaseste o singura cauza psihologica.

Surse foto: Pixabay

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Share
Publicat de
Malina Mancas

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma

Sanatate primavara – stil de viata si alimente recomandate

Primavara este anotimpul renasterii si un moment potrivit pentru a ne imbunatati stilul de viata…

1 an in urma